Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56
«Συμμαχία» κατά… κλαδιών
Ένωσαν τις δυνάμεις τους οι πρόεδροι τριών χωριών, ο Βαγγέλης Λυκαρδόπουλος των Παμφίλων, ο Βαγγέλης Βιόλατζης της Παναγιούδας και ο Μιχάλης Χατζηαργυρίου του Αφάλωνα, και ρίχτηκαν οι ίδιοι, και με δικά τους μάλιστα μέσα (φορτηγό και πετρέλαιο), στη συγκέντρωση των μεγάλων σκουπιδιών και των κλαδιών που δε μαζεύουν τα απορριμματοφόρα.
Χθες καθαρίστηκε η Παναγιούδα, απ’ όπου και συγκεντρώθηκαν δύο φορτία κλαδιών, σήμερα έχει σειρά ο Αφάλωνας και τη Δευτέρα τα Πάμφιλα. Οι πρόεδροι σχεδιάζουν - και θα ενημερώσουν σχετικά τους δημότες - να καθιερώσουν σε τακτική βάση πρόγραμμα αποκομιδής μεγάλων αντικειμένων, ώστε ό,τι είναι για πέταμα να βγαίνει ορισμένες ημέρες και να απομακρύνεται άμεσα.
Ευτυχώς που υπάρχουν και οι εθελοντές…
ΜΑΡ.ΠΛ.

Η απόλυτη μιζέρια…

Προχθές, η μεγαλύτερη - και η πλέον αξιόπιστη πια - «κουτσομπόλα», το πρόγραμμα «Διαύγεια» δηλαδή, φιλοξενούσε ανηρτημένη την απόφαση για την έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 1.500.000 ευρώ ως επιχορήγησης του Δήμου Λέσβου στο Ν.Π.Δ.Δ. Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αντιμετώπιση λειτουργικών δαπανών.
Με το που τη διαβάζει κανείς, απ’ την άλλη μεριά της ζυγαριάς μπαίνει συνειρμικά η απόφαση που, μετά βαΐων και κλάδων μάλιστα, πήρε η δημοτική αρχή να διαθέσει για όλο το Λεσβιακό Καλοκαίρι το ταπεινότατο κι εξόχως ανεπαρκέστατο κονδύλι των 35.000 ευρώ.
Η σύγκριση των αριθμών αυτομάτως εξάγει συμπεράσματα. «Λεφτά υπάρχουν», όπως υπάρχει και η επιλογή να μη δοθούν στην κορυφαία για τον ντόπιο πληθυσμό του νησιού και τους επισκέπτες του διοργάνωση του Λεσβιακού Καλοκαιριού.

… στον πολιτισμό
Κι αυτό δεν είναι οικονομία ή σωστή διαχείριση. Συνιστά τη λογική της απόλυτης μιζέριας, αναδεικνύει μια πρωτόγνωρη κουτοπονηριά «να μη δώσουμε για να μη φανεί ότι έχουμε» ή «πως είμαστε καλύτεροι απ’ τους προηγούμενους που ξόδευαν αβέρτα». Και το κυριότερο, αποδεικνύει πως τον πολιτισμό, την «παρηγοριά μας» σε δύσκολες εποχές, κάποιοι την έριξαν στο χαμηλότερο βάθρο, την ξόρκισαν και εν τέλει τη γελοιοποίησαν, πετώντας της ένα ξεροκόμματο, να έχει να πορεύεται. Ή, κυριολεκτικά, για να μην έχει να πορεύεται.
Το αποτέλεσμα το ζήσαμε όλοι μας. Ελάχιστες, μετρημένες στο ένα χέρι αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ρεζιλέματα (θα «κοκκίνιζε» όποιος άκουγε τι έσουραν σε ραδιοφωνικό σταθμό εθνικής εμβέλειας στη Μυτιλήνη, γιατί είχε ανακοινώσει συναυλία της Ελένης Βιτάλη για τις 13 Αυγούστου, όταν την ίδια μέρα είχε προγραμματισμένη εμφάνιση στην άλλη άκρη της χώρας), μαρασμός.
Αλήθεια, πώς αλλιώς θα μπορούσε να απαξιωθεί τόσο γρήγορα, μόλις μέσα σε ένα καλοκαίρι, ό,τι με κόπο, μεράκι και την αναγκαία οικονομική υποστήριξη έχτισαν ως θεσμό όλα τα προηγούμενα πολιτιστικά καλοκαίρια;
Σε τελική ανάλυση, πολιτισμός με ψίχουλα δε γίνεται, και αυτό πρέπει να το αξιολογήσει η σημερινή δημοτική αρχή και να μην το θεωρεί πάρεργο, γιατί είναι βέβαιο ότι κάνει λάθος.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Περισσότεροι ντόπιοι…

Λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων, είναι κυρίαρχη η εκτίμηση πως οι φετινές επιλογές θα επηρεαστούν, καθολικά, απ’ την οικονομική κρίση. Όπως μάλιστα γράφτηκε χθες σε σχετική ανάλυση στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο ένας στους δύο υποψηφίους συμπλήρωσε το μηχανογραφικό του επιλέγοντας σχολές με βασικό κριτήριο την προσφορά σπουδών στην περιοχή του τόπου κατοικίας του, κι όχι τις επιθυμίες του. Για αυτό και αναμένεται όσο ποτέ άλλοτε τα περιφερειακά πανεπιστήμια να «γεμίσουν» από ντόπιους. Βέβαια, σε τοπικό επίπεδο, και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε σημαντικός αριθμός εισακτέων απ’ τη Λέσβο σε τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη - περίπου 50 κατ’ έτος -, ενώ πέρυσι είδαμε και Λημνιούς να επιλέγουν τη Σχολή της Μύρινας.

… λιγότερες μετεγγραφές
Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο κι αναμένεται να παρατηρηθεί αλλαγή στη συμπεριφορά των υποψηφίων σε ό,τι αφορά στην επιλογή σχολών, είναι και η κατάργηση των μετεγγραφών. Οπότε και είναι πολύ πιθανόν τμήματα που «έδιωχναν» λόγω μετεγγραφών εκατοντάδες φοιτητές απ’ τη Μυτιλήνη στην Αθήνα, φέτος να μη «γεμίσουν».
Τα νησιά είναι μακριά και, αν μη τι άλλο, το κόστος φοίτησης σε αυτά προβληματίζει τα μικρομεσαία νοικοκυριά, πόσο μάλλον σε περίοδο ισχνών αγελάδων.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Ταχυδρομική ατέλεια

Απογοητευμένος με το θέμα της ταχυδρομικής ατέλειας των εντύπων των λεσβιακών συλλόγων ήταν ο κ. Θόδωρος Πλατσής, από τη «Λεσβιακή Παροικία». Απ’ ό,τι μας είπε, η εικόνα που έχει σχηματίσει είναι πως αρκετοί σύλλογοι ενδέχεται να σταματήσουν να εκδίδουν τα έντυπά τους. Κάτι που θα είναι πραγματικά κρίμα, αφού είναι σημαντική η προσφορά των εντύπων στην πολιτιστική ζωή και την ενημέρωση του τόπου.
Β.Χρ.

Εκπαιδευτική πρόταση

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής σχολικών διευθυντών, ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου Παμφίλων, Παναγιώτης Χατζηβασιλείου, κάνει στην ΟΛΜΕ και την ΕΛΜΕ Λέσβου μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Καθώς, όπως υποστηρίζει σχετικά με τους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους σπουδών που διαθέτουν πολλοί εκπαιδευτικοί, πολύ λίγα από τα θεματικά τους αντικείμενα έχουν παιδαγωγική και επιστημονική συνάφεια με τη θέση τους, προτείνει να σταλούν οι εργασίες τους στις βιβλιοθήκες των σχολείων ή να αναρτηθούν στις ιστοσελίδες των διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Και αυτό γιατί κρίνει πως το Δημόσιο επιβραβεύει υλικά και ηθικά αυτές τις πνευματικές εργασίες, χωρίς παιδαγωγική προστιθέμενη αξία για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Εκπαιδευτική πρόταση (2)
Το όλο ζήτημα παρουσιάζει ενδιαφέρον, αφού είναι γεγονός πως πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν παρακολουθήσει μεταπτυχιακά ή έχουν κάνει διδακτορικά σε θέματα που μπορεί μεν να ενδιέφεραν τους ίδιους, δεν έχουν όμως σχέση με την εκπαίδευση. Το ότι μοριοδοτούνται περισσότερο από άλλους συναδέλφους τους έχει μεν λογική, αλλά αν υπήρχε και τρόπος να αξιοποιηθεί η γνώση που έχει παραχθεί από τις εργασίες τους, θα ήταν ακόμη καλύτερα.
Β.Χρ.

Κυκλοφόρησε η «Στύψη»

Ως έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου Στύψης κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας «Η Στύψη». Πρόκειται για μια αξιόλογη προσπάθεια, που ενημερώνει τους Στυψιανούς, όπου κι αν βρίσκονται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, για τα ζητήματα που απασχολούν το χωριό, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά. Ο δημιουργός και η ψυχή της εφημερίδας είναι ο Ιγνάτης Καραπαναγιώτης.
Ν.Μ.

Δημοπράτηση αντί παραχώρησης

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Στύψης και ο Δήμος Λέσβου κατέχουν από κοινού ένα ακίνητο στο χωριό. Ο Σύλλογος θέλει να στεγάσει σε αυτό τις δραστηριότητές του και έχει ζητήσει από τον περασμένο Φεβρουάριο τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του. Μέχρι σήμερα το αίτημα δεν έχει ικανοποιηθεί, παρά το ότι υπάρχει νομικό πλαίσιο που το καλύπτει. Αντίθετα, η απάντηση που παίρνει ο Σύλλογος από τις υπηρεσίες του Δήμου είναι πως δε γίνεται δωρεάν παραχώρηση, αλλά δημοπράτηση της δημοτικής περιουσίας.
Προφανώς οι υπηρεσίες του Δήμου απαντούν με βάση τις εντολές που έχουν. Όμως οι πολιτιστικοί σύλλογοι του νησιού, και ιδιαίτερα αυτοί που λειτουργούν στα χωριά, χρειάζονται στήριξη. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με οικονομίστικες λογικές.
Ν.Μ.

Αναμένεται στη Λέσβο

Πως ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, θα έρθει στη Μυτιλήνη το επόμενο διάστημα αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. Αρχικά η επίσκεψή του επρόκειτο να γίνει την Πέμπτη, όμως αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς κλήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Βαγγέλη Βενιζέλο, για να συζητήσουν για τη φορολόγηση των αγροτών.
Ν.Μ.

Και η ΕΑΣ Λέσβου στη συνάντηση

Συνάντηση με τουρκική αντιπροσωπεία από τη Φώκαια είχε χθες η δημοτική αρχή της Λέσβου. Στη συνάντηση συμμετείχε και η ΕΑΣ Λέσβου, καθώς ο επικεφαλής αντιδήμαρχος είναι πρόεδρος των Τουρκικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων της περιοχής. Από την τουρκική πλευρά υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά αρνιών, που άλλωστε έχει ήδη εκδηλωθεί και το προηγούμενο διάστημα.
Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey