Δηκτικά 30/06/2012

30/06/2012 - 13:27

Περί γραμματοσήμων

Χτες είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ειδικό σύμβουλο των ΕΛΤΑ Μωυσή Κωνσταντίνη, που είναι και ο υπεύθυνος για την έκθεση γραμματοσήμων που πραγματοποιείται στο Μουσείο Βρανά. Ο ίδιος μάς απέστειλε την ομιλία που έκανε κατά τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία δυστυχώς έφτασε αφού το σχετικό ρεπορτάζ είχε ήδη ολοκληρωθεί. Αξίζει, ωστόσο, να αναφερθούν ορισμένα από τα όσα είπε, τα οποία είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και χαρακτηρίζουν το γραμματόσημο ως ένα «προϊόν συλλογικής διαδικασίας, που ταξιδεύει σε όλες τις γωνιές του κόσμου προβάλλοντας μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική, ιστορική, ιδεολογική και χρηστική δυναμική, αποδεικνύοντας πως το Αιγαίο αποτελεί επίκεντρο του ελληνικού πολιτισμού».

 

Περί γραμματοσήμων (2)

Όπως τόνισε ο κ. Κωνσταντίνης, ορισμένα από τα γραμματόσημα του αιγαιακού χώρου αποτέλεσαν σταθμό στην ιστορία και την αισθητική τους, μεταξύ αυτών η έκδοση των «Τοπίων» τού 1927, καθώς και η ιστορική σειρά για την «Εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας», του 1930. Δείγματα των παραπάνω περιλαμβάνονται και στην έκθεση στο Μουσείο Βρανά, που, όπως φαίνεται, αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη από τους φιλοτελιστές, και όχι μόνο, του νησιού.

Β.Χρ.

 

Θερινό σινεμά

Ένα σχόλιο μόνο θέλαμε να κάνουμε για τη φετινή επιλογή ταινιών στο Αρχοντικό Γεωργιάδη και μας πρόλαβε ο Δημήτρης Μπουρνούς, ο υπεύθυνος για την επιλογή ταινιών για το θερινό σινεμά στο συγκεκριμένο χώρο κατά τα προηγούμενα χρόνια. Η δική μας ένσταση θα ήταν ως προς το είδος των ταινιών, που για άλλη μια χρονιά φαίνεται πως θα έχουν ύφος κάπως «βαρύ» για τους κατοίκους της Μυτιλήνης, παρ’ όλο που από πολλές πλευρές είχαν στο παρελθόν ακουστεί παράπονα γι’ αυτό, συνοδευόμενα από την επιθυμία του κόσμου να βλέπει δωρεάν και πιο «ανάλαφρες» ταινίες και περισσότερες κωμωδίες, ειδικά εν μέσω της περιόδου που διανύουμε.

Ο κ. Μπουρνούς προσθέτει και άλλες παρατηρήσεις ως προς τις ταινίες, καταγγέλλοντας παράλληλα πως η επιλογή τους φέτος έγινε από τον αρμόδιο υπάλληλο του Τμήματος Πολιτισμού της Περιφέρειας. Κάτι με το οποίο ο ίδιος, προφανώς, δε συμφωνεί.

Ασφαλώς και είναι δεκτός ο όποιος αντίλογος, αλλά και τυχόν διευκρινίσεις.

Β.Χρ.

 

 

Επικίνδυνα για τα λεωφορεία τα Λουτρά

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν καθημερινά οι οδηγοί των ΚΤΕΛ στην περιοχή των Λουτρών, όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος των Αστικών ΚΤΕΛ Μυτιλήνης, Παρασκευάς Μολυβιάτης. Οι επικίνδυνες και απότομες στροφές και το γεγονός ότι δεν έχει γίνει διάνοιξη του δρόμου, σε συνδυασμό με τα κλαδιά των δέντρων που δεν έχουν κοπεί και είναι κυριολεκτικά μέσα στο δρόμο, δυσχεραίνουν το έργο των οδηγών, λόγω περιορισμένης ορατότητας. Παράλληλα, χρειάζεται σήμανση για την απαγόρευση της προσπέρασης, αλλά και για το όριο ταχύτητας. Όπως ο κ. Μολυβιάτης τονίζει, μέσα στον τελευταίο χρόνο στην περιοχή έχουν γίνει τρία ατυχήματα με λεωφορεία και είναι απαραίτητη η επέμβαση των αρμοδίων, ώστε να μη συνεχιστούν τα προβλήματα.

Γ.Σαρ.

 

Χρήσιμη βοήθεια

Πολλοί είναι εκείνοι που θα βοηθηθούν από την πρωτοβουλία του Αστικού ΚΤΕΛ Μυτιλήνης να αναλάβει τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών για όλους όσοι θέλουν να βγάλουν Κάρτα Πρόνοιας Αναπηρίας. Δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που αναγκάζονται να πηγαίνουν στη Μυτιλήνη, κάνοντας ταξίδι αρκετών χιλιομέτρων από τα χωριά τους, ώστε να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, που χάριν της γραφειοκρατίας χρειάζεται πάντα και κάτι ακόμα. Η βοήθεια του ΚΤΕΛ θα είναι πολύτιμη και σίγουρα θα ανακουφίσει πολλούς πολίτες του νησιού, ηλικιωμένους ή με βαριά αναπηρία.
Γ.Σαρ.

 

Για τις Πανελλαδικές

Κι εκεί που προχτές θεωρήσαμε πως τελείωσε το επίπονο για φέτος έργο δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων στο Νομό μας, χτες το βρήκαμε ξανά μπροστά μας. Κι αυτό γιατί απανωτά τηλεφωνήματα από γονείς του 3ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, που δεν είδαν τα ονόματα των παιδιών τους μέσα στη λίστα των 50 ή των 30, ανάλογα την Κατεύθυνση, πρώτων, μας έκαναν να καταλάβουμε πως η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν είχε συμπεριλάβει το συγκεκριμένο Σχολείο στις καταστάσεις και στην επεξεργασία των ποσοστών. Ενός Σχολείου μάλιστα, που κάθε χρόνο επιδεικνύει πολύ καλές επιδόσεις και είναι αναγνωρισμένο για το ευρύτερο εκπαιδευτικό του έργο. Γι’ αυτό, άλλωστε, στο σχετικό ρεπορτάζ τού «Ε» σχολιάζαμε την απουσία μαθητών από το 3ο Λύκειο στους «πρώτους», προφανώς γιατί δεν μπορούσαμε να υποψιαστούμε τι πραγματικά είχε συμβεί.

 

Για τις Πανελλαδικές (2)

Δεν καταλάβαμε, ωστόσο, γιατί ο διευθυντής του 3ου ΓΕΛ Μυτιλήνης, αλλά και κάποιοι άλλοι διαμαρτυρόμενοι, έριξαν σε εμάς το φταίξιμο. Παρ’ όλο που ως εφημερίδα δεν ευθυνόμαστε για την οποιαδήποτε παράλειψη της κατ’ εξοχήν αρμόδιας για τη δημοσιοποίηση των βαθμών των πανελλαδικών εξετάσεων υπηρεσίας, που είναι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου, ζητάμε συγγνώμη από τους γονείς και από τα παιδιά, που δεν είδαν χτες τα ονόματά τους μέσα στη λίστα.

Το ποιος ευθύνεται γι’ αυτό δεν είναι κάτι που θα το λύσουμε εμείς, αλλά κάτι που θα πρέπει να διευθετήσουν μεταξύ τους η Δευτεροβάθμια και το ίδιο το Σχολείο, που, όπως μας αναφέρθηκε, καθυστέρησε στην αποστολή των στοιχείων που του ζητήθηκαν. Το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε, είναι να μην επαναληφθεί στο μέλλον κάτι αντίστοιχο, που κούρασε και στενοχώρησε όλες τις πλευρές, γιατί είναι κοινό μυστικό ότι τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών παίρνουν μεγάλη δημοσιότητα λόγω του ξεχωριστού ενδιαφέροντος μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας.

Β.Χρ.

 

Άρχισαν τα όργανα

Το σπίτι, τη βιοτεχνία και άλλα ακίνητα ενός από τους «καρχαρίες» που κατασπάραξαν τη Συνεταιριστική Τράπεζα, κατάσχεσε τις προηγούμενες ημέρες ο ειδικός εκκαθαριστής Μιχάλης Ανδριώτης. Την κίνηση αυτή την πληροφορηθήκαμε όταν μάθαμε τις απειλές, τους κλαυθμούς και τους οδυρμούς του εν λόγω κυρίου.

Ας έχουν υπόψη τους και οι υπόλοιποι που φέσωσαν τη Συνεταιριστική, ότι έρχεται η ώρα τους. Ίσως τότε να βρουν κάποιο ξεχασμένο λογαριασμό για να εξοφλήσουν το χρέος τους.

Ν.Μ.

 

Πέθανε ο μαθητικός τουρισμός

Κατά 75% έχει μειωθεί ο μαθητικός τουρισμός στη χώρα μας και κατά 30% με 40% ο εσωτερικός τουρισμός. Αυτό είπε ο κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, αντιπρόεδρος της Aegean, την Πέμπτη το απόγευμα στη σύσκεψη που έγινε στο Επιμελητήριο Λέσβου. Από τα λεγόμενά του είναι φανερό πως σε αυτήν τη φάση δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένουμε αύξηση των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συνδέσεων των νησιών μας με την ηπειρωτική Ελλάδα. Διότι δεν υπάρχει λόγος να ταξιδεύουν άδεια αεροπλάνα και άδεια πλοία.

Ν.Μ.

 

Σωστές κουβέντες

Ο Δημήτρης Κανιαμός ήταν ο άνθρωπος που έκανε τη σωστότερη παρέμβαση για τη συνεργασία που πρέπει να αναπτύξει η Λέσβος με την Aegean με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί. Μια πτήση πάνω, μια πτήση κάτω, δεν πρόκειται να φέρει θεαματικές αλλαγές. Όμως μια συνεργασία σε συνεχή και σταθερή βάση, η από κοινού «καλλιέργεια» αγορών, μπορεί να δώσει πολλά αμοιβαία οφέλη.

Ας ελπίσουμε ότι θα εισακουστεί.

Ν.Μ.

 

Με τους περιφερειάρχες

Την πρώτη του συνάντηση με αυτοδιοικητικούς θα έχει τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος και θα συναντηθεί νωρίς το πρωί στο γραφείο του με τους 13 αιρετούς περιφερειάρχες. Μαζί τους θα συζητήσει για θέματα των αρμοδιοτήτων τους, ενώ θα ακούσει και τα ειδικότερα για κάθε περιφέρεια ζητήματα. Ο Νάσος Γιακαλής αναμένεται να αναφερθεί, μεταξύ άλλων, στο ακτοπλοϊκό και στα προβλήματα-μειονεξίες που δημιουργεί η νησιωτικότητα.

Με την ευκαιρία, μήπως θα πρέπει να υπενθυμίσει κι εκείνο το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα των 63 εκατ. ευρώ, που εκκρεμεί ως υπόσχεση απ’ το 2010; Άλλωστε, η νέα Περιφέρεια που δημιουργήθηκε, και κληρονόμησε όλα τα χρέη του παρελθόντος, και έμεινε χωρίς προίκα.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Άλλος…

Εκ παραδρομής σε προηγούμενο ρεπορτάζ τού «Ε» για τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 2ου Ελληνοτουρκικού Φεστιβάλ, αναφέρθηκε ως ομιλητής ο Θέμης Μαντζαβίνος. Όμως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «Μαρίνα Μυτιλήνης Α.Ε.» είναι ο αδελφός του, ομότιμος καθηγητής Οδοντιατρικής Ζάχος Μαντζαβίνος, ο οποίος μίλησε και στην εκδήλωση.

«Μακάρι να ήμουν κι εγώ στη Μυτιλήνη», μας είπε ο γνωστός μαιευτήρας κ. Θέμης Μαντζαβίνος, που όπως κάθε καλοκαίρι άλλωστε, περιμένει πότε θα έρθει η μέρα για τις διακοπές στη γενέτειρα. Οι οποίες και θα αργήσουν για λίγο ακόμη.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey