Δηκτικά 28/6/2012

28/06/2012 - 14:05

Δίνουν χρόνο στη νέα κυβέρνηση

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου στη γενική του συνέλευση είχε αποφασίσει την αναστολή τής επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους τού ΕΟΠΥΥ σε περίπτωση που ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, για ακόμη μια φορά, δε θα ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του προς τους φαρμακοποιούς. Ο Οργανισμός έπρεπε, σύμφωνα με τη συμβατική του υποχρέωση, να καταβάλει το υπόλοιπο ποσό των οφειλόμενων χρημάτων από τις συνταγές του Απριλίου, πράγμα που δε συνέβη. Όμως οι Φαρμακοποιοί της Λέσβου, με αίσθημα ευθύνης προς τους ασφαλισμένους, με απόφασή τους δίνουν στη νέα κυβέρνηση και το νέο υπουργό Υγείας ένα εύλογο χρονικό περιθώριο, μη προχωρώντας σε αναστολή, ώστε να ενημερωθούν για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και να προχωρήσουν στην επίλυσή τους.

 

Δίνουν χρόνο στη νέα κυβέρνηση (2)

Η περίοδος χάριτος για τη νέα κυβέρνηση, όπως τονίζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου, θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του μήνα. Αν μέχρι τότε ο ΕΟΠΥΥ δεν καταβάλει το υπόλοιπο των οφειλόμενων χρημάτων και δεν έχει δρομολογηθεί η επίλυση των υπόλοιπων αιτημάτων, τότε οι Φαρμακοποιοί - όπως αποφάσισαν - θα προσχωρήσουν σε νέα αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης των φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, αρχής γενομένης από 1ης Ιουλίου. Εκτός από την αποπληρωμή των συνταγών του Απριλίου, οι Φαρμακοποιοί ζητούν την άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, την αποπληρωμή των οφειλών τολτ 2011 και 2012, των ασφαλιστικών ταμείων που συγχωνεύτηκαν με τον Οργανισμό και τον συμψηφισμό με την Εφορία.

Γ. Σαρ.

 

Λίγη προσοχή δε βλάπτει

Φωτιές καίνε τις τελευταίες μέρες στη Λέσβου και το σίγουρο είναι ότι κανείς δε θέλει να ζήσει γεγονότα περασμένων χρόνων, ενώ το ευτύχημα είναι πως αντιμετωπίζονται άμεσα και χωρίς να προλάβουν να κάνουν μεγάλη ζημιά. Όμως, μέσα στο καλοκαίρι πια και ενώ η θερμοκρασία είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, όλοι θα πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί. Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο το γεγονός ότι οδηγοί που κινούνται στην Εθνική Οδό Καλλονής - Μυτιλήνης καπνίζουν το τσιγάρο τους και στη συνέχεια το πετούν αναμμένο έξω από το παράθυρό τους, με τον κίνδυνο να προκαλέσουν πυρκαγιά ειδικά στις περιοχές με αρκετή βλάστηση.

Γ.Σαρ.

 

Ξαμπέλια χωρίς ντους

Για πολλά χρόνια, και παρ’ ότι το νερό απ’ το δίκτυο του παλιού Συνδέσμου Θερμής έφτανε (και φτάνει) λιγοστό στην περιοχή, τα Ξαμπέλια είχαν πάντα ντους. Κι αυτό γιατί, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των λουομένων, «επιστρατεύονταν» γεωτρήσεις, πηγάδια κ.λπ.. Δυστυχώς, όμως, το ίδιο δεν ισχύει και φέτος, με αποτέλεσμα, όπως συνέβη και την Κυριακή που πολλοί ντόπιοι, αλλά και Τούρκοι τουρίστες, επισκέφτηκαν την ξεχωριστή παραλία, όποιος βουτήξει στη θάλασσα αναγκαστικά να φεύγει με το αλάτι.

Επείγει λοιπόν, από… χθες, να βρεθεί τρόπος απ’ το Δήμο Λέσβου να τακτοποιηθεί το θέμα, όπως γινόταν κάθε καλοκαίρι. Άλλωστε, τόσο ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος, όσο και ο αντιδήμαρχος της περιοχής Δημήτρης Ζαφειρίου, έχουν σε ανάλογες περιπτώσεις δείξει ειδικό ενδιαφέρον για να ξεπεραστούν ταχύτατα προβλήματα και να «λειτουργήσουν» σωστά οι παραλίες.

Τα Ξαμπέλια περιμένουν.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Σωστά στοιχεία

Εκ παραδρομής και μέσα στο χαμό που επικρατούσε τη Δευτέρα με τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών, στο σχετικό μας ρεπορτάζ τη μαθήτρια Σωσσάνα Καβούνη την «γράψαμε» στο 4ο Λύκειο, ενώ αποφοιτεί από το Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης. Αντίστοιχα, ο βαθμός της είναι 19,60, υψηλότερος από αυτόν που αναφέρουμε. Της ζητούμε συγγνώμη, αφού αυτά έχει ο… αγώνας δρόμου που έγινε αυτές τις ημέρες για το θέμα.

Β.Χρ.

 

Πανελλαδικές και αγανάκτηση

Αυτό που επικρατεί τις τρεις τελευταίες ημέρες με τις βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων και την επεξεργασία, που όλο… γίνεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν έχει προηγούμενο. Θέλει γερά νεύρα και μάλλον υψηλό I.Q. για να μπορέσει να καταλάβει κανείς το γιατί επί τρία 24ωρα μια ολόκληρη υπηρεσία εκπαίδευσης, με τόσο προσωπικό, δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την επεξεργασία αρχείων - σε όποια μορφή κι αν ήταν αυτά - και να βγάλει συγκεντρωτικούς πίνακες, κάτι που έκαναν τα σχολεία ήδη από την πρώτη μέρα. Ακούσαμε για «περίπλοκα και διαφορετικά προγράμματα που δεν μπορούμε να επεξεργαστούμε εμείς», ακούσαμε για «ίντερνετ που δε δουλεύει», ακούσαμε για «εντολή» που δόθηκε μόλις χτες στα σχολεία να στείλουν τα στοιχεία σε ενιαία μορφή, και φτάσαμε χτες το μεσημέρι πια, όταν αναμένονταν στα… σίγουρα οι πίνακες, να ακούμε για απουσία στοιχείων από ορισμένα σχολεία!

 

Πανελλαδικές και αγανάκτηση (2)

Δεν μπορούν να μην υπάρξουν ερωτήματα κύριοι Αρμόδιοι Δευτεροβάθμιας και Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, αφού είναι αναπόφευκτο παρελκόμενο της κούρασης και της αγανάκτησης που προκαλούν ορισμένα πράγματα. Ερωτήματα όπως: Γιατί δεν πιέζει η Δευτεροβάθμια τα σχολεία περισσότερο, ώστε να κάνουν και οι εκεί διευθύνσεις τη δουλειά που θα έπρεπε να έχουν ήδη κάνει και να έχουν βγάλει τους βαθμούς πρόσβασης; Πώς γίνεται επί τρεις ημέρες να μην έχει γίνει η επεξεργασία έστω και πληκτρολογώντας ένα - ένα τα ονόματα και τους βαθμούς των 50 πρώτων μαθητών ανά Κατεύθυνση; Γιατί έστω δε δίνει η Δευτεροβάθμια ό,τι στοιχεία έχει στα Μ.Μ.Ε., να κάνουν αυτά την επεξεργασία;

 

Πανελλαδικές και αγανάκτηση (3)

Και τέλος: Γιατί, κ. Κοντέλλη, ενώ τη Δευτέρα μάς αναφέρατε ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης δεν έχει καμμία αρμοδιότητα ως προς την επεξεργασία αριθμητικών στοιχείων και βαθμών, ο κ. Ελευθερίου, στέλεχος της υπηρεσίας σας, ανακοίνωνε προχτές σε διάφορα Μ.Μ.Ε., ποσοστά που προέκυψαν μετά από επεξεργασία από υπάλληλο της υπηρεσίας στοιχείων της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας;

Και αφού μπήκαν στον κόπο οι παραπάνω, γιατί δεν κοινοποίησαν αυτά τα στοιχεία απ’ ευθείας σε όλα τα Μ.Μ.Ε., έστω στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να τα κοινοποιούσε εκείνη; Γιατί δε λειτουργεί το «βοήθα με, να σε βοηθώ;» και γιατί, όταν ρωτήσαμε τα παραπάνω τον κ. Ελευθερίου, η απάντηση που πήραμε ήταν ότι «αρμόδια για δημοσιοποίηση οποιωνδήποτε στοιχείων είναι η Δευτεροβάθμια και όχι εμείς;».

Δηλαδή εσείς, κ. Ελευθερίου, στα Μ.Μ.Ε. ως τι μιλήσατε; Ως… αναρμόδιος; (σημ.: η ερώτηση τέθηκε και στον ίδιο τηλεφωνικώς και η απάντηση αρχικά ήταν «δεν μπορώ να σας απαντήσω σε αυτό» και στη συνέχεια «πήρα άδεια από την προϊσταμένη»).

Ο καθένας, από όλα τα παραπάνω απίστευτα, ας βγάλει τα συμπεράσματά του… Γιατί τελικά τα «καραγκιοζιλίκια» της Φυσικής δεν ήταν τα μόνα!

Β.Χρ.

 

Είναι ή όχι Αιγαίου;

Η επίσημη ανακοίνωση του κυβερνητικού σχήματος χαρακτηρίζει τον Κώστα Μουσουρούλη υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου. Αντιθέτως, το Προεδρικό Διάταγμα συγκρότησης του ίδιου Υπουργείου αναφέρει μόνο τον προσδιορισμό Ναυτιλίας. Ομοίως χθες, οπότε και εκδόθηκε το πρώτο Δελτίο Τύπου με δήλωση του υπουργού και του παραιτηθέντος υφυπουργού, προσδιορίζονται και οι δύο ως Ναυτιλίας.

Να υποθέσουμε πως όταν εκδοθεί και το Προεδρικό Διάταγμα για τις αρμοδιότητες, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα «τακτοποιηθεί» και η παράλειψη, ή δε θα μπει ποτέ στον τίτλο το «και Αιγαίου».

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Διόρθωση

Από λάθος της σύνταξης, στο χθεσινό φύλλο γράφαμε ότι ταμίας στο Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Στύψης αναδείχθηκε ο Ιγνάτης Μανδάνης. Το σωστό είναι ότι ο ταμίας είναι ο Ιγνάτης Μανάβης. Δηλαδή ο μέχρι τώρα πρόεδρος του Συνεταιρισμού, επί προεδρίας του οποίου ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη επένδυση που έχει κάνει ο Συνεταιρισμός στην ιστορία του, η αποθήκη ζωοτροφών.

Ν.Μ.

 

Κρατάει μικρό καλάθι

Η δημιουργία της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης δε θα λύσει τα προβλήματα των αγροτών των νησιών μας, όπως δε λύθηκαν και με άλλα μέτρα, σαν την καθιέρωση των ΠΟΠ και των ΠΓΕ. Αυτό υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Τεντόμας, κι έχει δίκιο. Επίσης αναφέρει πως ο σχεδιασμός που γίνεται για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, έρχεται σε αντίθεση με την προοπτική δημιουργίας εκτεταμένων αιολικών πάρκων στα νησιά μας.

Ν.Μ.

 

Βλέπει δυσπιστία

Η χρεωκοπία τού «Lesvos shop» κάνει πολλούς συνεταιρισμούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις επιφυλακτικούς έναντι της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο περιφερειακός σύμβουλος Ηλίας Γιαννίρης.

Ας φροντίσουν οι δημιουργοί της Σύμπραξης να διαψεύσουν στην πράξη τις όποιες επιφυλάξεις.

Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey