Δηκτικά 27/6/2012

27/06/2012 - 14:47

Και καλά κρασιά…                            

Τις εγκαταστάσεις του «Οινοφόρου Μεγαλοχωρίου» επισκέφθηκε την Κυριακή ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητήριου Σμύρνης, Εκρέμ Ντεμιρτάς. Δοκίμασε τα κρασιά και εξέφρασε την καλή εντύπωσή του, που έχει ιδιαίτερη αξία, δεδομένης και της ιδιαίτερης αγάπης και σχέσης του Τούρκου επιχειρηματία με την οινολογία και την παραγωγή ούζου.

Α.Ω.

 

8η Γιορτή Αγροτοτουρισμού Χίου

Από τις 31 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στη Χίο η 8η Γιορτή Αγροτοτουρισμού Χίου, στο Δημοτικό Κήπο της πόλης της Χίου. Πρόκειται για ένα πολύ επιτυχημένο θεσμό, που φέτος τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο την έχει εντάξει στις 14 καλύτερες γιορτές αφιερωμένες στην ελληνική γη.

Πρόκειται για ένα πραγματικό πανόραμα γεύσεων και πολιτισμού, όπως αναφέρει η διοργανώτρια της γιορτής, η Περιφερειακή Ενότητα Χίου.

Ν.Μ.

 

Αναμένουμε συμπεράσματα…

Συνάντηση στα γραφεία της Διαχειριστικής Αρχής για την πορεία ενός απ’ τα μεγαλύτερα δημοτικά έργα που υλοποιήθηκε απ’ το Ταμείο Συνοχής στη Λέσβο, τα δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης και η διάθεση των λυμάτων του πρώην Δήμου Ερεσού-Αντίσσης, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Μυτιλήνη με τη συμμετοχή του υπευθύνου για τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής, κ. Ψαρουδάκη, του αντιδημάρχου Γιάννη Βατού, του πρόεδρου τής ΔΕΥΑΛ, Σωτήρη Μαρινάτου, του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, Παράσχου Βασιλέλλη, και υπηρεσιακών παραγόντων απ’ το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Δήμο, τη Διαχειριστική Αρχή και τη ΔΕΥΑΛ.

 

… για την πορεία του

Στο πλαίσιο του έργου, όπως ανακοινώθηκε μετά τη σύσκεψη, έγινε αντικατάσταση κι επέκταση εσωτερικών και εξωτερικών δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, όπου κατασκευάστηκαν περίπου 65 χιλιόμετρα αγωγών ύδρευσης και 38 χιλιόμετρα αγωγών αποχέτευσης. Επιπλέον, ήδη έχουν κατασκευαστεί πέντε μονάδες βιολογικού καθαρισμού στους οικισμούς Βατούσας, Πτερούντας, Χιδήρων, Άντισσας, Μεσοτόπου (είχε προηγηθεί χρόνια πριν ο βιολογικός της Ερεσού) και πρόκειται να κατασκευαστεί στο εγγύς μέλλον μία ακόμη μονάδα στον οικισμό του Σιγρίου.

Αυτό που δεν ανακοινώθηκε, είναι μια αποτίμηση της πορείας υλοποίησης του έργου, και το κυριότερο, τα συμπεράσματα για το αν υπάρχουν μη αντιμετωπίσιμα προβλήματα μέχρι να κλείσει ο φάκελος του έργου. Που, θυμίζουμε, μέχρι να ενταχθεί, να δημοπρατηθεί και να κατασκευαστεί, πέρασαν αμέτρητα τέρμινα, όπως συμβαίνει και σχεδόν σ’ όλα τα μεγάλα έργα.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Στροφή στην Ανατολή

Στους 34 βαθμούς Κελσίου είχε φθάσει η θερμοκρασία στη Μυτιλήνη το μεσημέρι της Κυριακής, κι όμως η αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου ήταν σχεδόν γεμάτη και κανείς δεν έλεγε να φύγει. Σε άλλες περιπτώσεις, ακόμη και εν μέσω κρίσης, πολύ λίγοι θα ενδιαφέρονταν να παρακολουθήσουν τις εργασίες ενός ελληνοτουρκικού φόρουμ που δεν είχε κάποιο συγκεκριμένο θέμα συζήτησης κι επιπλέον δε θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο λόγος που συγκεντρώθηκαν τόσοι άνθρωποι, και κυρίως Έλληνες επιχειρηματίες, ήταν η διαπίστωση ότι οι ελληνοτουρκικές οικονομικές σχέσεις είναι αμοιβαία επωφελείς. Εξ άλλου, είναι η μόνη άμεσα ορατή λύση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές από τις τοπικές παραγωγικές επιχειρήσεις.

Εκείνοι που επί χρόνια εργάζονταν για την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σήμερα μπορούν να νιώθουν δικαιωμένοι.

Ν.Μ.

 

Για το YunusCan

Ο πρόεδρος της TurYol, YunusCan, παρακολούθησε επί τέσσερις ώρες τις εργασίες του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ και στη σύντομη τοποθέτηση που έκανε, υποσχέθηκε ότι η εταιρεία του θα προσφέρει σταθερή, συνεχή και αξιόπιστη ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λέσβου με το Αϊβαλί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Θέλησε να δείξει πως ο ίδιος δεν επενδύει στο γρήγορο και εύκολο κέρδος αλλά στη συστηματική δουλειά, η οποία αποδίδει μακροπρόθεσμα.

Ν.Μ.

 

Θα γίνει ή όχι;

Το Σάββατο το πρωί είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της ΝΕΛ, στα γραφεία της στη Μυτιλήνη. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, είναι πιθανό να αναβληθεί για τις 14 Ιουλίου. Να υποθέσουμε ότι οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας θέλουν να έρθουν στα μέσα του Ιουλίου στο νησί, ή περιμένουν να λάβουν τα πρώτα μηνύματα από το νέο ΥΕΝ, ώστε να ξέρουν τι θα ανακοινώσουν στη Μυτιλήνη;

Ν.Μ.

 

Δε φορολογούνται

Δεν πρόκειται να εφαρμόσει κανένα από τα μέτρα που πρότεινε προεκλογικά η αντιπολίτευση για τη φορολόγηση των εφοπλιστών, η νέα κυβέρνηση. Αυτό δήλωσε χθες το μεσημέρι ο νέος υπουργός Ναυτιλίας, Κωστής Μουσουρούλης, θέλοντας καθησυχάσει τους εφοπλιστές που έχουν μια έμφυτη απέχθεια σε κάθε μορφής φορολογία.

Ν.Μ.

 

Πέφτουν οι τιμές

Σύμφωνα με τον οικονομικό Τύπο της Αθήνας, οι τιμές των υγρών καυσίμων πέφτουν το τελευταίο διάστημα. Κι αυτό γιατί υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς. Όμως, μέχρι τώρα δεν έχουμε δει υποχώρηση στις τιμές των καυσίμων στη Μυτιλήνη. Αναφερόμαστε στα υγρά καύσιμα που χρησιμοποιεί η πλειοψηφία των καταναλωτών, δηλαδή στην αμόλυβδη βενζίνη και τη σούπερ αμόλυβδη.

Ας ασχοληθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες με το ζήτημα, συνήθως ακόμη και μια απλή επίσκεψη για έλεγχο φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ν.Μ.

 

Άμεση ενημέρωση

Το θέμα που έχει προκύψει με τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς της Λέσβου, απασχολεί αρκετά μεγάλη μερίδα των πολιτών του νησιού που τα παιδιά τους είναι στην κατάλληλη ηλικία ώστε να εγγραφούν σε κάποιον. Γι’ αυτό και πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση των γονέων και κηδεμόνων των παιδιών που θα φιλοξενηθούν σε αυτούς, ώστε να γίνει και μια ενημέρωση σχετικά με τα τρέχοντα ζητήματα. Μάλιστα, ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, που παρευρέθηκε εκεί, έδωσε εντολή στην πρόεδρο του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Αναστασία Αντωνέλλη, να προσφέρει ενδελεχή ενημέρωση στο προεδρείο της γενικής συνέλευσης για ζητήματα που αφορούν στην οικονομική κατάσταση του νομικού προσώπου και γενικά την κατάσταση λειτουργίας των παιδικών σταθμών του νησιού, όπως τόνισε στο «Ε» ο ίδιος ο πρόεδρος της γενικής συνέλευσης, Βαγγέλης Φραγκουλάκης.

Γ.Σαρ.

 

Μετά τις πατάτες, το ρύζι

Ανακούφιση έχουν βρει πολλοί πολίτες της Λέσβου με την πώληση των προϊόντων από τον παραγωγό κατ’ ευθείαν στον καταναλωτή σε χαμηλότερες τιμές. Μεγαλύτερη ποσότητα σε χαμηλότερη τιμή απ’ ό,τι τις έβρισκαν παλιά, πολύτεκνες οικογένειες είχαν πατάτες στο σπίτι τους για δυο - τρεις βδομάδες. Τώρα ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης συμμετέχει στη δράση με το ρύζι, προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά φαγητά της ελληνικής κουζίνας και το οποίο μπορούν να φάνε από βρέφη μέχρι ηλικιωμένοι.

Γ.Σαρ.

 

Με τον αραμπά…

Όταν το 99,9% των μαθητών σερφάρει ολημερίς στο διαδίκτυο, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των καφετεριών παρέχει στους πελάτες της δωρεάν σύνδεση στο internet, όταν και η… κουτσή Μαρία απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλο το Νομό Λέσβου δεν μπορεί να ζήσει εκτός ψηφιακής εποχής, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αντί να γίνει ο leader της νεολαίας στη χρήση των νέων τεχνολογιών, πισωγυρίζει στην εποχή των αραμπάδων.

Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι επί δύο μέρες η Δευτεροβάθμια, που έκανε το σφάλμα να μην κρατήσει ψηφιακά αντίγραφα των βαθμολογιών, δεν κατάφερε το αυτονόητο: να συγκεντρώσει 18 e-mails από ισάριθμα σχολεία, με στοιχεία για τις βαθμολογίες περίπου 700 μαθητών, να τα ενοποιήσει σ’ ένα αρχείο και να βγάλει τους πρώτους καλύτερους. Κάτι που άνετα κατάφερνε ένας μαθητής, πόσο μάλλον ένας καθηγητής Πληροφορικής, μέσα σε μια ώρα. Αν φυσικά ήθελε, γιατί εκ του αποτελέσματος το πλέον πιθανόν είναι να υποψιαστεί κανείς πως η Εκπαίδευση δεν ήθελε (για τους δικούς της προφανώς λόγους) να δώσει στοιχεία για τις βαθμολογίες.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey