Δηκτικά 26/6/2012

26/06/2012 - 14:32

 Ο δήμαρχος του Αδραμυττίου στο «Ε»

Την Παρασκευή το μεσημέρι, στις εγκαταστάσεις τού «Ε» στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε το δήμαρχο του Αδραμυττίου, TuncayKiliç, ο οποίος ενημερώθηκε για τις παραγωγικές δυνατότητες της επιχείρησης, τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας της.

Όπως κι ο ίδιος διαπίστωσε, πρόκειται για μια σύγχρονη παραγωγική μονάδα στο χώρο της επικοινωνίας.

Ν.Μ.

 

Η τελευταία ευκαιρία!

Η επανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου είναι ένα απ’ τα νέα στοιχεία που έφερε η νέα κυβέρνηση και που αφορά άμεσα τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής που εδρεύει στη Μυτιλήνη. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να βάλει τέλος στα σενάρια που τον τελευταίο χρόνο είχαν δει το φως της δημοσιότητας και τα οποία ως χειρότερη εκδοχή είχαν την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας, σκορπίζοντας αβεβαιότητα στο προσωπικό της και σύγχυση για το τι μέλλει γενέσθαι με ό,τι απέμεινε από το πάλαι ποτέ Υπουργείο Αιγαίου. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή για να έχει μέλλον και για να μην είναι μια απ’ τα ίδια, θα πρέπει οι κυβερνώντες να αποφασίσουν πώς θα αξιοποιήσουν τη Γενική Γραμματεία και το προσωπικό της.

Είναι χιλιοειπωμένο, αλλά είναι η ουσία του πράγματος. Η Γενική Γραμματεία μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο «εργαλείο» για τα νησιά και τις τοπικές κοινωνίες, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση και οι αναγκαίοι πόροι, ώστε να παίξει ουσιαστικό ρόλο και όχι διακοσμητικό.

Ίσως η τελευταία αυτή εξέλιξη να αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία. Ας την αξιοποιήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με συγκεκριμένες ενέργειες και στόχους, γιατί αν περάσει κι αυτή χωρίς κάτι χειροπιαστό, τότε το μοιραίο θα ‘ρθει χωρίς άλλη συζήτηση.

Μα.Μ.

 

Καμία εξέλιξη με τις έδρες

Στάσιμο έχει παραμείνει το θέμα των επαγγελματιών οδηγών που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο, σχετικά με τη συνένωση των εδρών σε μία. Αναβολή παίρνει η συζήτηση του θέματος, καθώς αναμένεται να κατατεθεί και η θέση των Οδηγών της Σάμου, ώστε να συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο με σκοπό να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι από και πέρα. Όπως υπολογίζουν οι Επαγγελματίες Οδηγοί της Λέσβου, δε, το θέμα πρέπει να έχει λήξει τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιουλίου με μια τελική απόφαση, ούτως ώστε να σταματήσει και η ταλαιπωρία τους.

Γ.Σαρ.

 

Και για τα ασήμαντα

Ένα απ’ τα θέματα της προσεχούς συνεδρίασης, την Τρίτη, του Περιφερειακού Συμβουλίου αφορά στον ορισμό ενός δικηγόρου, που θα αναλάβει την παραίτηση της Περιφέρειας από κάθε ένδικο μέσο στην υπόθεση του Ηλία Γκούγκου. Αυτή που χρόνια απασχόλησε τη Νομαρχία Λέσβου και έκλεισε με την αποζημίωση που επιδικάστηκε στον κ. Γκούγκο και εισπράττει σταδιακά.

Αυτά τα θέματα, ο ορισμός ενός δικηγόρου, εν προκειμένω του Θέμη Κεφαλά που χειρίστηκε την υπόθεση, όπως μας εξήγησε η νομική σύμβουλος του περιφερειάρχη, Νεφέλη Βακουλή, μέχρι την ψήφιση του «Καλλικράτη ΙΙ» αποφασίζονταν απ’ την Οικονομική Επιτροπή. Τώρα όμως, όσο τυπικά και συγκεκριμένα και αν είναι αυτά τα ζητήματα, πρέπει, βάσει του νόμου, να απασχολήσουν το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Μίλησε κανείς για θεσμούς ενίσχυσης της τυπολατρίας ή κινδυνεύει η δημοκρατία αν δεν ασχοληθεί και με αυτά το κυρίαρχο αναπτυξιακό όργανο του τόπου;

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Τους έμαθαν πρώτοι

Όπως γράφουμε και στο σχετικό μας ρεπορτάζ, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου υποστήριζε χτες πως, όπως και στην ίδια, σε καμία άλλη διεύθυνση Εκπαίδευσης της χώρας δεν είχαν πάει τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων σε ηλεκτρονική μορφή. Κι όμως, μάθαμε πως η αντίστοιχη Διεύθυνση της Χίου είχε βγάλει αναλυτικά τα ποσοστά, τα οποία μάλιστα ανακοινώθηκαν και από τοπικά Μ.Μ.Ε.. Γιατί εκεί ναι κι εδώ όχι; Ας το ψάξουν λίγο οι αρμόδιοι, για να έχουμε κι εμείς μια απάντηση.

Β.Χρ.

 

Έκλεισε η χρονιά

Με ένα γλέντι στον Ασώματο έκλεισε ο πρώτος χρόνος λειτουργίας του Κέντρου Σπουδών Ανατολικής Μουσικής της Αγιάσου. Οι μαθητές του Κέντρου και πολλοί φίλοι τους συγκεντρώθηκαν σε ένα από τα καφενεία του χωριού και πέρασαν τη βραδιά - πώς αλλιώς; - με μουσικές και τραγούδια, που επισφράγισαν τη δουλειά που έγινε όλους τους μήνες που πέρασαν. Και του χρόνου!

Β.Χρ.

 

Της τελευταίας στιγμής

Ακριβώς την ώρα που ο δήμαρχος Αδραμυττίου ανέβαινε τη σκάλα για να μπει στο κτήριο της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, φορτηγάκι, και μάλιστα ανοιχτό, μάζευε τα σκουπίδια απ’ την οδό Καραντώνη. Είχε προηγηθεί τηλέφωνο-έκκληση στον αντιδήμαρχο Καθαριότητας πως δε γίνεται η υποδοχή των Τούρκων αυτοδιοικητικών να γίνει εν μέσω σωρών απορριμμάτων. Κι όντως, έσπευσε ο Ηλίας Κουνιαρέλλης να μαζέψει, αν και Κυριακή πρωί, τα ασυμμάζευτα. Αλήθεια, όμως, για πόσο καιρό το θέμα της καθαριότητας στην πόλη θα λειτουργεί με αυτό τον «παλαιοκομματικό» τρόπο αντιμετώπισης;

Είναι πρόκληση για την ποιότητα της ζωής μας, την ίδια ώρα που το «διά των ενεργειών μου» αποτελεί παρελθόν ακόμη και στις προσλήψεις, στη Μυτιλήνη - ελλείψει σοβαρής οργάνωσης - καλά να κρατεί στα… σκουπίδια.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Στο ρυθμό τού Euro!

Σε αναμονή να ολοκληρωθούν οι αγώνες τού Euro ήταν τις προηγούμενες ημέρες πολλοί καταστηματάρχες της Μυτιλήνης. Καφετέριες και μπαρ που δεν είχαν τηλεόραση, αλλά και άλλα που είχαν, ακύρωσαν ζωντανές μουσικές εμφανίσεις ή χρειάστηκε να περιμένουν μέχρι αργά για να δουν πελάτες. Τελικά, άνδρες και γυναίκες, μικροί και μεγάλοι, ζούσαν όλες αυτές τις μέρες στους ρυθμούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. Αυτό άλλωστε απέδειξε περίτρανα και το γεγονός ότι δεν ήταν λίγοι αυτοί που το παρακολούθησαν εντός του χώρου της μαρίνας Μυτιλήνης, στη γιγαντοοθόνη που είχε στηθεί από τους διοργανωτές τού Φεστιβάλ.

Β.Χρ.

 

Το Euro στο Φεστιβάλ

Πλήθος κόσμου βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στα εγκαίνια του 2ου Ελληνοτουρκικού Φεστιβάλ στη μαρίνα της Μυτιλήνης. Μια βόλτα στα περίπτερα ήταν ότι πρέπει για να θαυμάσουν οι επισκέπτες τα εκθέματα, όμως αρκετοί από αυτούς έκαναν στάση μπροστά και στη γιγαντοοθόνη που είχε στηθεί μέσα στο χώρο. Οι αρμόδιοι είχαν φροντίσει να υπάρχουν καρέκλες για το κοινό μπροστά στην οθόνη, ώστε όσοι ενδιαφέρονταν, να παρακολουθήσουν τον αγώνα της Εθνικής Ελλάδος κόντρα στη Γερμανία στα πλαίσια του Euro 2012. Όπως ήταν φυσικό, ο αγώνας κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών παρευρισκομένων, όλων των ηλικιών, που κάθισαν και παρακολούθησαν το παιχνίδι ενώ βεγγαλικά φώτιζαν τον ουρανό της πόλης. Μπορεί το αποτέλεσμα να μην ήταν και το καλύτερο, η βραδιά πάντως ήταν μαγευτική.
Γ.Σαρ.

 

 

Αναβιώνουν τα έθιμα

Είναι τουλάχιστον όμορφο να βλέπεις έθιμα να αντέχουν στο χρόνο και να αναβιώνουν με σεβασμό στις παραδόσεις. Έτσι και την Κυριακή που μας πέρασε, παραμονή των γενεθλίων του Άγιου Γιάννη, το έθιμο του κλήδονα και των καψάλων αναβίωσε σε πολλές περιοχές της Λέσβου. Πολιτιστικοί σύλλογοι φρόντισαν να διοργανώσουν με μεγάλη επιτυχία το κάψιμο των στεφάνων, εκδηλώσεις που προσέλκυσαν πολύ κόσμο.

Ιδιαίτερα σε πολλές μικρές γειτονιές διάφορων περιοχών του νησιού, οι κάτοικοι διοργανώνουν οι ίδιοι την αναβίωση του εθίμου, με κάθε λεπτομέρεια, από το μάζεμα των στεφάνων σε μια συγκριμένη ώρα έως το κλείσιμο του κλήδονα που γεμίζεται με το αμίλητο νερό, τελετουργικό που ακολουθείται κατά γράμμα.

Γ. Σαρ.


Με τη σταγόνα το νερό

Εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα υδροδότησης κατά τις απογευματινές ώρες η Καλλονή και οι γύρω περιοχές. Το νερό που φτάνει στις βρύσες, είναι μειωμένο και με καθόλου πίεση, πράγμα που δυσχεραίνει τη ζωή όλων, ειδικά τώρα που διανύουμε καλοκαιρινούς μήνες. Η πίεση είναι ικανοποιητική το πρωί, από το απόγευμα και μετά όμως χάνεται. Έχουν ήδη αρχίσει και τα ποτίσματα των χωραφιών και η κατανάλωση που γίνεται είναι μεγαλύτερη, με το πρόβλημα να επιμένει χωρίς να λύνεται.
Γ.Σαρ.

 

Οι… νεκροί

Στέλεχος της Ν.Δ. με έκπληξη διαπίστωσε ότι αμέσως μετά τις εκλογές, στα κεντρικά του κόμματος στην Αθήνα άρχισαν να συνωστίζονται, ακόμη και απ’ τη Λέσβο, «πολλοί “νεκροί”, κάποιοι εξαφανισμένοι τουλάχιστον για δυο χρόνια απ’ το προσκήνιο».

«Μύρισαν» εξουσία και έσπευσαν να την προσεγγίσουν. Τόσο απλά.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Τούς καίνε…

Άτυπα άρχισαν ήδη οι πρώτες συζητήσεις για στελέχη που προαλείφονται για θέσεις ευθύνης, ή για άλλα που προτείνονται από κάποιες οργανώσεις. Στην πλειοψηφία όμως - όπως έχει αποδείξει εμπειρία ετών -, τα ονόματα που κυκλοφορούν και μάλιστα ως σίγουρες κομματικές επιλογές, «καίγονται». Οπότε προς το παρόν αποφεύγουμε τα ονόματα, αφού ακούστηκαν κι ακούγονται αρκετά, αποφεύγοντας να συμβάλουμε ακούσια… στο «κάψιμό» τους.

 

… ή τους περνούν κρησάρα

Πάντως, δεν είναι βέβαιο, δεδομένου του τρικομματικού χαρακτήρα της κυβέρνησης, ότι θα γίνουν αλλαγές, και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα. Για παράδειγμα στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όλα δείχνουν πως θα περάσουν δυο - τρεις βδομάδες, ενδεχομένως και περισσότερες, μέχρι να φανεί πώς θα κατανεμηθούν οι αρμοδιότητες μεταξύ υπουργού και υφυπουργού. Μετά θα μπει θέμα αν θα παραμείνει ή όχι ο Δημήτρης Χαλκιώτης, ζήτημα για το οποίο, όπως και για όλους τους γενικούς γραμματείς, αλλά και για τους διοικητές-προέδρους οργανισμών, θα αποφανθεί η εξαμελής επιτροπή των τριών κυβερνητικών κομμάτων.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Περιμένει χρηματοδότηση

Δεν έχει ακόμη κλείσει ή τακτοποιηθεί το θέμα της υποχρηματοδότησης, μετά το «κούρεμα», του θεραπευτηρίου της Αγιάσου «Η Θεομήτωρ». Πάντως, ο διοικητής Παναγιώτης Ψυρούκης έχει διαβεβαιώσεις ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει χρηματοδότηση, που θα επιτρέψει την άμεση εξόφληση των προμηθευτών. Προτού μετά το επιδόρπιο, που κόπηκε απ’ την προηγούμενη βδομάδα, οι δεκάδες τρόφιμοι του Ιδρύματος χάσουν σε παροχές πολύ περισσότερα και κρισιμότερα από ένα γλυκό ή αναψυκτικό.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey