Δηκτικά 22/06/2012

22/06/2012 - 14:06

Γνώριμος…                        

Ξέρει τη Λέσβο και τον ξέρουν κι οι κάτοικοι του νησιού. Κάποιοι τον γνώρισαν ως λοχαγό, συνεργάτη του αείμνηστου στρατηγού Ματαφιά, κάποιοι ως υποστράτηγο, στρατιωτικό διοικητή Λέσβου.

Ο λόγος για τον Παναγιώτη Καράμπελα, που από χθες είναι υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Κάποιοι που στις μέρες μας θεωρούν ότι μια πολιτική θέση πρέπει να είναι συνώνυμο της ηθικής, της σοβαρότητας και της γνώσης, στο πρόσωπο του Παναγιώτη Καράμπελα βλέπουν έναν τέτοιον άνθρωπο.

Ο υπογράφων συνεργάστηκε με το νέο υφυπουργό ως στρατιώτης πριν από 25 χρόνια, αλλά και ως δημοσιογράφος πριν από 10 περίπου χρόνια. Κι έχει να πει πως μπορεί να μην τον… ψήφιζε ποτέ, αλλά υπό τις διαταγές του, και στη φωτιά!

Στρατηγέ, σιδεροκέφαλος και μη μας απογοητεύσεις τώρα στα τελευταία, ε;

Σ.ΜΠΑ

 

Αυστραλέζικο κείμενο
Χτες που μιλήσαμε μαζί του για το Πανηγύρι του Ταύρου, ο Γιώργος Σαπναδέλλης, πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Αγίας Παρασκευής, μας διάβασε κι ένα κείμενο που έγραψε για την περιοχή του και το έθιμο κάποιος Αυστραλός δημοσιογράφος, μετά από περιγραφές κόσμου που είχε σχέση με το νησί. Να σημειώσουμε, πάντως, ότι στην Αυστραλία ζει και δημιουργεί άλλη μία Αγία Παρασκευή. Απ’ ό,τι καταλάβαμε, ο δημοσιογράφος δεν είχε καταγωγή από εδώ, απλώς έτυχε να ακούσει τόσο ωραία πράγματα για τα όσα γίνονται στην Αγία Παρασκευή και για τα έθιμά της, που αποφάσισε να της αφιερώσει ένα γραπτό του. Η δύναμη των λέξεων, τελικά, είναι μερικές φορές ίση με αυτή των εικόνων.
Β.Χρ.

 

Κινηματογράφος… τριών διαστάσεων;

Ο κινηματογράφος «Αρίων» βρίσκεται σε φάση αναμονής για να υποδεχτεί μηχανήματα τα οποία θα προβάλλουν ταινίες σε τρεις διαστάσεις. Όπως μας ανέφερε ο υπεύθυνος το απόγευμα των εκλογών που τον συναντήσαμε στο κτήριο του κινηματογράφου, ευελπιστεί πως όλα θα πάνε καλά και πως τα μηχανήματα θα έρθουν εντός των ημερών. Αν όντως έτσι γίνει, η Μυτιλήνη θα αποκτήσει ακόμη μια εναλλακτική για ψυχαγωγία. Και οι νέοι ειδικά, ίσως θα έχουν έναν ακόμη λόγο να παρακολουθούν ταινίες στη μεγάλη οθόνη, που υπερέχει κατά πολύ από το να τις βλέπουν στον υπολογιστή ή την τηλεόρασή τους.

Β.Χρ.

 

Το ξενύχτησαν

Μαρτυρική νύχτα πέρασαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας όσοι νοσηλευόμενοι στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης είχαν παράθυρο στην αυλή-αλσύλλιο μπροστά απ’ το Ψυχιατρικό Τμήμα. Κι αυτό γιατί αγέλη αδέσποτων σκυλιών που είναι από καιρό συγκεντρωμένα εκεί, έλυναν τις μεταξύ τους διαφορές με επιθέσεις και γαβγίσματα.

Κάπου στα βαθιά μεσάνυχτα, υπήρξαν ασθενείς που θεώρησαν σκόπιμο να ρίξουν νερό στα σκυλιά, μπας και τα απομακρύνουν, αλλά οι προσπάθειές τους είχαν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, με συνέπεια να το ξενυχτήσουν με τους σκυλοκαβγάδες.

Όσο τα αδέσποτα δεν ενοχλούσαν το σκοπό του ιδρύματος, δεν υπήρχε και λόγος να απομακρυνθούν. Όταν όμως η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη και ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, τότε το Νοσοκομείο οφείλει να αντιμετωπίσει και αυτό το θέμα.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Επανήλθαν

Ο Σύλλογος Σκαλοχωριτών Λέσβου «Ο Άγιος Γεώργιος» επαναφέρει το θέμα της λειτουργίας του τυροκομείου «Αφοί Ρόδου Ο.Ε.». Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, θέτει το θέμα της περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της επιχείρησης. Κάνει λόγο για ακατάλληλη μέθοδο διαχείρισης των αποβλήτων, ζήτημα που είχε επισημάνει και στο παρελθόν. Επίσης αναφέρει ότι στις 23 Μαΐου διαπιστώθηκε εκροή υγρών λυμάτων. Σε άλλο σημείο, θυμίζει ότι το 2004 είχε κατατεθεί άλλη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, βάσει της οποίας η επιχείρηση θα χρησιμοποιούσε άλλη μέθοδο επεξεργασίας, την οποία ο Σύλλογος θεωρεί ότι είναι «η μόνη πρέπουσα και βέβαια τελεσφόρος» για την περιβαλλοντική αντιμετώπιση των αποβλήτων της μονάδας.

Από την ανακοίνωση του Συλλόγου, εκείνο που προκύπτει είναι πως συνεχίζει να υφίσταται θέμα. Όμως, είναι άξιο απορίας γιατί κάτι που συνέβη στις 23 Μαΐου δημοσιοποιήθηκε μόλις προχθές, ένα μήνα μετά.

Ν.Μ.

 

Προβληματισμός
Ανώτερα στελέχη που χειρίζονται τα ζητήματα της ακτοπλοΐας, δείχνουν πολύ προβληματισμένα για την προοπτική δρομολόγησης του «Blue Star Patmos» στη γραμμή Πειραιά - Χίου - Μυτιλήνης. Εκείνο που τους φοβίζει, είναι τι θα γίνει με τις άγονες γραμμές που υλοποιεί η ΝΕΛ. Θα θέλαμε δε, πάρα πολύ να δούμε το πλοίο στη γραμμή, αρκεί να μπορούσε να μας διαβεβαιώσει κανείς ότι δε θα προκύψουν προβλήματα και δε θα διπλασιαστούν οι τιμές των εισιτηρίων, θα πραγματοποιείται ένα δρομολόγιο την ημέρα ανά κατεύθυνση και το πλοίο δε θα αποχωρήσει για άλλο προορισμό σε έξι μήνες.
Με απλά λόγια, οι κυβερνητικοί παράγοντες εκείνο που οφείλουν να διασφαλίσουν είναι η συνεχής, η ποιοτική και επαρκής κάλυψη των ακτοπλοϊκών γραμμών. Ελπίζουμε οι αποφάσεις που θα λάβουν, να έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά γνώμονά τους.
Ν.Μ.

 

Μεγάλο ενδιαφέρον

Πολλές κλήσεις δέχτηκαν, όπως μας τόνισαν οι αρμόδιοι του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, από επαγγελματίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που εργάζονται στη Λέσβο, με σκοπό να δηλώσουν συμμετοχή στο Πρόγραμμα Επαγγελματικής Επιμόρφωσης που διοργανώνουν. Μάλιστα, το έντονο αυτό ενδιαφέρον έκανε και μεγάλη εντύπωση στους υπευθύνους υλοποίησης των σεμιναρίων, που μιλώντας στο «Ε» τόνιζαν πως ελπίζουν και σε ανάλογες δράσεις στο μέλλον να υπάρξει αντίστοιχο ενδιαφέρον, κυρίως για να επιτευχθεί η καλύτερη εξυπηρέτηση παροχών υγείας στους ασθενείς.

Γ.Σαρ.

 

Συνέλευση για τους παιδικούς

Έκτακτη γενική συνέλευση θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Δευτέρα 25 Ιουνίου οι γονείς και οι κηδεμόνες των παιδιών που θα φιλοξενηθούν στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Λέσβου. Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης (Κεντρικά Λύκεια), όπου και θα συζητηθούν τα συσσωρευμένα προβλήματα λειτουργίας των παιδικών σταθμών του νησιού, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης ώστε να διασφαλιστεί η άρτια λειτουργία τους. Μερικά από τα προβλήματα που θα συζητηθούν, είναι το κτηριακό, οι υποδομές, αλλά και το πρόβλημα με το ελλιπές προσωπικό.
Γ.Σαρ.

 

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης

Συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης θα δώσει σήμερα το μεσημέρι η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η ίδια συνέντευξη είχε οριστεί πριν από κάποιο καιρό, αλλά επειδή συνέπιπτε με τον πρώτο γύρο των εκλογών, είχε αναβληθεί. Με τις νέες πολιτικές εξελίξεις, αλλά και με τον απεγκλωβισμό του προϋπολογισμού του ιδρύματος, μάλλον θα μπορούν να ειπωθούν περισσότερα πράγματα απ’ όσα θα λέγονταν το Μάιο.

Β.Χρ.

 

Επιμελητηριακές κόντρες

Τεταμένες είναι οι σχέσεις του προέδρου του Επιμελητηρίου Λέσβου, Θράσου Καλογρίδη, με τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής. Τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής δε βλέπουν θετικά τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου στο 2ο Ελληνοτουρκικό Φεστιβάλ. Αντίθετα ο κ. Καλογρίδης είναι θερμός υποστηρικτής του. Επιπλέον τα μέλη τής Δ.Ε. αποδίδουν στον κ. Καλογρίδη ότι στηρίζει υπέρμετρα συγκεκριμένους επιχειρηματίες. Οι δύο πλευρές είχαν εξαιρετικά έντονη αντιπαράθεση τις προηγούμενες ημέρες.

Ν.Μ.

 

Προλαβαίνει;
Πριν προλάβει να πάει στο γραφείο του σήμερα το πρωί, ο Κωστής Μουσουρούλης, ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, θα πρέπει να ασχοληθεί με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Το καυτό θέμα είναι η δρομολόγηση ή μη τού «Blue Star Patmos» στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη. Ο υπουργός είναι Χιώτης, αλλά προλαβαίνει να ενημερωθεί και να αποφασίσει πώς θα χειριστεί το θέμα;
Κι επιπλέον, για να αναλάβει επισήμως καθήκοντα, πρέπει να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα για την επανασύσταση του Υπουργείου.
Προβλέπουμε ότι θα γίνει μια συνεδρίαση με μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.
Ν.Μ.

 

Έγινε η αρχή

Σύμφωνα με δημοσίευση που αναρτήθηκε την Τετάρτη στο «Βήμα», ο Όμιλος Doğuş Holding A.Ş. από την Τουρκία, ένας από τους τρεις μεγαλύτερους της χώρας που δραστηριοποιείται στους τομείς των τραπεζών, των κατασκευών και του τουρισμού, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αγοράσει τέσσερις μαρίνες στην Ελλάδα.

«Κάθε κρίση είναι μία ευκαιρία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, ο Χουσνού Ακάν, στην εφημερίδα «Μιλιέτ» και όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο τουρκικός όμιλος αναμένεται να επενδύσει 20 εκατ. ευρώ για την αγορά μαρινών σε Κέρκυρα, Λευκάδα και Πελοπόννησο.

Ήταν να μη γίνει η αρχή με τη μαρίνα Μυτιλήνης - που θα εγκαινιαστεί μετά το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου - για να δείξουν ενδιαφέρον κι όσοι μέχρι τώρα απ’ τη γειτονική Τουρκία επένδυαν σε άλλα κράτη, όπως εν προκειμένω ο Όμιλος Doğuş, που μόλις τον περασμένο Απρίλιο αγόρασε τρεις μαρίνες στην Κροατία.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Υπάρχουν και γάιδαροι…

Γυρνώντας απ’ τον Ασώματο την Κυριακή, όπου είχε πάει για να ψηφίσει, ο πρώην δήμαρχος Ευεργέτουλα Μιχάλης Πολυπαθέλλης είδε μέσα απ’ τα ψηλά χόρτα, στη διασταύρωση του Ιππείου, να ξεπετάγεται ξαφνικά ένα γαϊδουράκι, που λόγω της βλάστησης δε φαινόταν παρά μόνο όταν βγήκε στο δρόμο.

Όχι μόνο υπάρχουν, στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και σε πολλές ακόμη - π.χ. στο δρόμο απ’ τη Γέρα προς το Πλωμάρι -, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, αμολημένοι ένα σωρό γάιδαροι, αλλά φέτος υπάρχουν και θεριεμένα απ’ τις βροχές χορτάρια.

 

… υπάρχουν και μηχανήματα

Όπως μάλιστα μας είπε μεταφέροντας την εμπειρία του ο κ. Πολυπαθέλλης, με τους εργάτες μόνο είναι έως και αδύνατο Δήμος και Περιφέρεια να αντιμετωπίσουν τα χόρτα και να προλάβουν να καθαρίσουν τις πέριξ των δρόμων περιοχές. Για αυτό και πρέπει να ριχτούν στη μάχη της αποψίλωσης τα δύο πολυμηχανήματα του Δήμου (ένα απ’ τον Ευεργέτουλα και ένα απ’ τη Γέρα), καθώς κι ένα παρόμοιο που διαθέτει η Περιφέρεια κληρονομιά απ’ τη Νομαρχία, μπας και απαλλαγεί το οδικό δίκτυο απ’ τα ξερά χόρτα. Τα οποία χόρτα είναι, όπως είπε και ο πρώην δήμαρχος, «σκέτη βενζίνη», έτοιμη να αρπάξει φωτιά με την παραμικρή σπίθα.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Για ευχαριστίες

Άμεσα προσανατολίζεται να επισκεφτεί τη Λήμνο ο Παύλος Βογιατζής, που μάλλον θα περιμένει να ορκιστεί - στις 28 του μήνα - για να ταξιδέψει στο άλλο νησί της εκλογικής περιφέρειας Λέσβου, με έναν και πολύ συγκεκριμένο σκοπό: να ευχαριστήσει τους Λημνιούς ψηφοφόρους που συνέβαλαν καθοριστικά στην εκλογή του.

Ανάλογες επισκέψεις θα κάνει και σε χωριά της Λέσβου, όποτε το επιτρέψουν οι κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις.

Ποιος είπε πως οι εκλογές τελείωσαν την Κυριακή;

ΜΑΡ.ΠΛ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey