Δηκτικά 21/06/2012

21/06/2012 - 14:03

Καθαρά τα νερά στη Σκάλα Καλλονής

Με πρωτοβουλία της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης Καλλονής, έγινε λήψη δείγματος νερού από τις παραλίες της Σκάλας Καλλονής, ώστε να αποδειχθεί αν είναι κατάλληλο για κολύμπι. Τα δείγματα, στάλθηκαν σε εξειδικευμένο εργαστήριο του νησιού, όπου και ελέγχθηκαν για λογαριασμό της Ομάδας.

Τα αποτελέσματα ήταν κάτι περισσότερο από ικανοποιητικά, καθώς κατά τις αναλύσεις διαπιστώθηκε πως όχι μόνο τα νερά στην παραλία της παραθαλάσσιας περιοχής δεν έχουν λύματα, αλλά είναι και πεντακάθαρα, κατάλληλα για να κάνουν οι επισκέπτες και οι κάτοικοι το μπάνιο τους. Όπως συγκεκριμένα αναφέρει η γνωμάτευση του εργαστηρίου, «το δείγμα του θαλασσινού νερού περιέχει λογικούς πληθυσμούς εντερόκοκκων, κολοβακτηρίδιων και κολοβακτηριοειδών για τη φύση και προέλευσή του, οπότε η θάλασσα φαίνεται να μην είναι αποδέκτης επιπλέον λυμάτων». Θετική εξέλιξη για την «παρεξηγημένη» θάλασσα της Σκάλας Καλλονής, αλλά και την παραλία της που έχασε φέτος τη «γαλάζια σημαία» που έπαιρνε κάθε χρόνο.

Γ.Σαρ.

 

Μπέρδεμα με τις συνταγές

Λύθηκε το ζήτημα, τουλάχιστον στη Λέσβο, με τις συνταγές φαρμάκων που είχαν γραφτεί κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης των Φαρμακοποιών. Σύμφωνα με το νόμο, μια συνταγή που θα γραφτεί από το γιατρό, πρέπει μέσα σε πέντε μέρες να εκτελεστεί. Συνεπώς κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης υπήρξαν συνταγές που γράφτηκαν και δεν πρόλαβαν να εκτελεστούν, οπότε είναι άκυρες. Η ανακοίνωση του προέδρου τού ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμου Βουδούρη, που έλεγε ότι οι εν λόγω συνταγές θα εκτελεστούν κανονικά, άναψε φωτιές στους φαρμακοποιούς της χώρας, οι οποίοι ανησύχησαν για την πιθανότητα οι συνταγές αυτές σε περίπτωση που εκτελεστούν, να μείνουν απλήρωτες. Παρ’ όλα αυτά, όπως τόνισε στο «Ε» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, Απόστολος Βαλτάς, στο νησί το πρόβλημα εν μέρει λύθηκε, καθώς οι γιατροί ξαναέγραψαν στους ασφαλισμένους τις συνταγές τους και η εκτέλεση γίνεται κανονικά.

Γ.Σαρ.

 

Λεσβιακό Καλοκαίρι

Προ των πυλών είναι το Λεσβιακό Καλοκαίρι. Εκτός από τις θεατρικές παραστάσεις, θα έχει και μια σειρά από άλλα δρώμενα, πάνω από 70 εκδηλώσεις συνολικά, που θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες μέρες. Ανυπομονούμε...

Β.Χρ.

 

Δεν ήταν δική του

Στο προχτεσινό μας ρεπορτάζ για τον Ευθύμη Kosemund Σανίδη περιλάβαμε μια φωτογραφία που δεν είναι από δική του προηγούμενη ταινία, αλλά από ταινία στην παραγωγή της οποίας συμμετείχε συνεργάτιδά του σε κάποιο άλλο βίντεο. Ο ίδιος εντόπισε ευτυχώς την «παρατυπία» και μας την επεσήμανε. Η υπερπληροφόρηση που υπάρχει στο διαδίκτυο, μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει και σε… παραστρατήματα.

Β.Χρ.

 

Αθανασίου ή Ρουπακιώτης;

Παρά τα όσα μετέδιδαν όλοι σχεδόν οι τηλεοπτικοί σταθμοί για τη σίγουρη υπουργοποίηση του Χαράλαμπου Αθανασίου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, μέχρι και χθες το μεσημέρι η συγκεκριμένη θέση δεν είχε ακόμη «κλειδώσει». Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μέσα απ’ τη Ν.Δ., η Δημοκρατική Αριστερά πρότεινε για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης τον Αντώνη Ρουπακιώτη, πρώην πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η βασική επιλογή του Αντώνη Σαμαρά ήταν ο συμπατριώτης μας για τη θέση εκείνου που θα αναλάβει τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες και δεσμεύτηκε προεκλογικά.

Όπως μάθαμε μάλιστα, την Τρίτη ο κ. Αθανασίου όχι μόνο ήταν στο επίκεντρο των εξελίξεων στα γραφεία τής Ν.Δ. στη Συγγρού, αλλά και βοήθησε με πειστικό τρόπο εξ αγχιστείας συμπατριώτισσά μας να καταλάβει ότι έπρεπε να φύγει, γιατί δε θα πετύχαινε το μεγάλο ρουσφέτι που ζητούσε περιμένοντας να συναντηθεί - τέτοιες ώρες - με τον πρόεδρο του κόμματος.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Καραμπόλα τριεδρικών…

Επειδή η Λέσβος είναι τριεδρική εκλογική περιφέρεια, ξέραμε απ’ τις προηγούμενες εκλογές της 6ης Μαΐου ότι η κατανομή των εδρών σε τέτοιου μεγέθους περιφέρειες, ή στις μικρότερες, διεδρικές και μονοεδρικές, γίνεται αναλογικά βάσει της δύναμης των κομμάτων σε αυτές και δεν επηρεάζεται απ’ την πανελλαδική κατανομή ή το bonus εδρών του πρώτου κόμματος. Στις εκλογές όμως της Κυριακής, διαπιστώσαμε ότι υπήρξε «καραμπόλα» μεταξύ των ομοίως τριεδρικών περιφερειών Κέρκυρας και Λακωνίας, με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει την έδρα απ’ τη Σπάρτη που εξέλεξε δεύτερο βουλευτή τής Ν.Δ., διατηρώντας την στο νησί των Φαιάκων.

Γιατί έγινε αυτό; Πολύ απλά γιατί το δεύτερο κόμμα βάσει των ποσοστών του έβγαζε μια έδρα παραπάνω, που έπρεπε να την χάσει από τριεδρική περιφέρεια στην οποία είχε το μικρότερο αδιάθετο υπόλοιπο, εν προκειμένω της Λακωνίας. Οπότε και με τη λίστα, λοιπόν, ήταν στατιστικά περίπου απίθανο να αλλάξει η κατανομή των εδρών της Λέσβου, όπως κάποιοι αναρωτήθηκαν αν μπορεί να συμβεί, μετά την καραμπόλα της Λακωνίας.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Ποιος Σαμαράς;

Υπηρεσιακό στέλεχος του Δήμου Λέσβου έθεσε χθες στον αντιδήμαρχο Γιάννη Βατό το εξής ερώτημα: «Στον αγώνα Ελλάδας - Γερμανίας, θα βάλει γκολ ο Σαμαράς. Αλλά ποιος Σαμαράς, ο Γιώργος ή ο Αντώνης

Μάλλον ακόμη αναποφάσιστος παραμένει ο κ. Βατός, χωρίς να έχει καταλήξει σε απάντηση για τον ποιον ή καλύτερα πού προτιμά τη νίκη.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Το ξέχασαν;

Πέρασαν οι εκλογές, όπως και ένας και πλέον μήνας, από τότε που υπήρξε η δέσμευση της δημοτικής αρχής Λέσβου να προγραμματιστεί μια ειδική συνεδρίαση για τα προβλήματα της καθημερινότητας που απασχολούν τις 73 δημοτικές και τοπικές κοινότητες, αλλά ακόμη κανένας προγραμματισμός δεν έχει πραγματοποιηθεί. Κι αυτό, παρά τις δηλώσεις πολλών προέδρων χωριών για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν, παρά τις προειδοποιήσεις για παραιτήσεις ή και την παραίτηση του προέδρου των Μιστεγνών.

Ξεχάστηκε η υπόσχεση ή ακόμη αναζητείται η κατάλληλη ημερομηνία;

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Ρεμπέτικη θυμοσοφία

Όσο πιο έμπειρος πολιτικά είναι κανείς, τόσο πιο εύστοχες χαρακτηρίζονται οι συνειρμικές του αντιδράσεις. Για αυτό και καταγράφουμε ότι το δελτίο ειδήσεων για τις διερευνητικές επαφές σχηματισμού κυβέρνησης και τις γενικότερες εξελίξεις έφερε αυτομάτως στο μυαλό του Δημήτρη Βουνάτσου, που το παρακολουθούσε κι έσπευσε να μεταφέρει την αίσθησή του σε συνεργάτες του, το γνωστό δίστιχο από παλιό ρεμπέτικο τραγούδι: «Βλέπω το μέλλον μου θολό, το παρελθόν θλιμμένο».

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Το έριξαν στον… μπαχτσέ              
Τρόπους για να γλυτώνουν από περιττά έξοδα έχουν βρει εδώ και καιρό αρκετοί συμπολίτες μας. Πολλοί είναι εκείνοι που εκμεταλλεύονται ένα περιβόλι ή ακόμα και μια μικρή έκταση που είχαν, σπέρνοντας τα δικά τους λαχανικά, ανάλογα με την εποχή. Η λύση αυτή, εκτός από πιο οικονομική, είναι σίγουρα και πιο υγιεινή, αφού οι «παραγωγοί» ξέρουν με ποιον τρόπο έχει μεγαλώσει το προϊόν που πάει κατ’ ευθείαν στο τραπέζι τους. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, ελέω έλλειψης χώρου, οι γλάστρες της αυλής και τα παρτέρια χρησιμεύουν μια χαρά για να φυτευτούν από ντομάτες και πιπεριές, μέχρι φράουλες.
Γ.Σαρ.

 

Το φίδι βγήκε από τ’ αυγό

Την Τρίτη το βράδυ ένας καλός φίλος (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας) έγραφε στη σελίδα του στο Facebook: «... η μικρή μας πόλη. Αγορά Μυτιλήνης. Τα μαγαζιά έχουν κλείσει αλλά έχει κόσμο ακόμη. Περνώ με το μηχανάκι... ένα άλλο παπάκι είναι σταματημένο. Ένας με ξυρισμένο κεφάλι σταματά έναν Αφρικανό και του ρίχνει ένα χαστούκι. Ο άνθρωπος έκπληκτος ψελλίζει κάτι... Ρωτώ τον καράφλα τι έγινε. “Τίποτα, πήγαινε”, απαντά με το μάτι να γυρίζει... φοβήθηκα, κανένας άλλος δεν αντέδρασε... έφυγα. Βρήκα το μετανάστη παρακάτω, τον ρώτησα τι έγινε... ούτε που είχε καταλάβει γιατί τον χτύπησαν. Απλά τον χτύπησα στην πλάτη... αυτό μπόρεσα να κάνω. Φοβήθηκα...»

Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο τούτο το περιστατικό συνδέεται με τη μάζωξη Χρυσαυγιτών σε καφενείο της Θερμής την προηγούμενη εβδομάδα. Ένα όμως είναι βέβαιο, πως το φίδι βγήκε από τ’ αυγό του. Κι είναι άμεση ανάγκη να υπάρξει συγκροτημένη πολιτική και μαζική απάντηση σε επέλαση του φασισμού.

Ν.Μ.

 

Μικροβελτιώσεις σε Απελή και Φυκιότρυπα

Βελτιώσεις που θα διευκολύνουν και θα εξυπηρετήσουν τους λουομένους σε δυο ακτές της πόλης της Μυτιλήνης, στου «Απελή» και στη «Φυκιότρυπα», δρομολόγησε χθεσινή επίσκεψη-αυτοψία του δημάρχου Λέσβου.

Ο Δημήτρης Βουνάτσος, μαζί με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Ηλία Κουνιαρέλλη, και τον επιβλέποντα μηχανικό του Δήμου, Γιώργο Αλεξίου, επισκέφτηκαν τις ακτές, ενώ ο δήμαρχος συζήτησε με τους πολίτες, οι οποίοι και του εξέθεσαν τις απόψεις τους για αναγκαίες μικροπαρεμβάσεις.

Άντε να δούμε…

Α.Ω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey