Δηκτικά 20/06/2012

20/06/2012 - 13:53

Πού είναι οι εκδηλώσεις;

Πάει καιρός από τότε που έγινε η σύσκεψη στην Περιφέρεια για τις γιορτές που θα γίνονταν για τα 100χρονα της Απελευθέρωσης του νησιού. Από τότε, ούτε εκδηλώσεις, ούτε τίποτα. Υπόψη του ο κόσμος έχει μόνο αυτές που έχουν ανακοινωθεί για το Νοέμβριο. Πού είναι το ευρύ πρόγραμμα που είχαν σκεφτεί οι εμπλεκόμενοι φορείς; Θα πει κανείς, «εκλογές έχουμε, έτσι όπως είναι τα πράγματα τι εκδηλώσεις να σκεφτούμε;». Φυσικά υπάρχουν κι αυτοί που θα σκεφτούν, «όπου ακούς πολλά κεράσια… κράτα μικρό καλάθι…

Αλήθεια, για το Αρχοντικό Γεωργιάδη πότε θα… ακούσουμε κάτι;

Β.Χρ.

 

Βοήθεια επί της ουσίας

Το ενδιαφέρον όλων των τοπικών αρχών έχουν τραβήξει τα προβλήματα προγραμμάτων κοινωνικής παροχής βοήθειας και υπηρεσιών, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι». Οι ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς είναι συνεχείς, όπως και τα αιτήματα για μονιμοποίηση και πληρωμή των μισθών των εργαζομένων και διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του προγράμματος. Για την ώρα, η μοναδική εξέλιξη που υπήρξε ήταν η τρίμηνη παράταση του «Βοήθεια στο Σπίτι», γεγονός που δεν ευχαρίστησε ιδιαιτέρως κανέναν, αφού είναι κάτι που έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν, χωρίς όμως να λύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται καθημερινά.

Γ.Σαρ.

 

Πουλάει η Carrefour

O γαλλικός όμιλος Carrefour πουλάει τη συμμετοχή του στην ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Carrefour - Μαρινόπουλος», στον όμιλο «Μαρινόπουλος». Όμως, τα σήματα της εταιρείας θα διατηρηθούν και ο όμιλος «Μαρινόπουλος» θα είναι ο master franchisee στη χώρα μας. Ο όμιλος Carrefour περνάει δύσκολες ώρες εδώ και πάνω από ένα χρόνο, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Πριν από μερικά χρόνια, λίγο έλλειψε ένα κατάστημα του ομίλου να δημιουργηθεί στη Μυτιλήνη. Τότε όλοι πίστευαν ότι ήταν έτοιμος να σαρώσει το ελληνικό λιανεμπόριο. Από τότε μέχρι σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει…

Ν.Μ.

 

Ενδιαφέροντα στατιστικά

Στην πρωτογενή παραγωγή του Βορείου Αιγαίου απασχολείται το 10,6% των εργαζομένων, στη μεταποίηση το 7,8% των εργαζομένων, στις κατασκευές το 8,0%. Στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο το 14% των εργαζομένων, στη δημόσια διοίκηση και την άμυνα το 16,7% των εργαζομένων και στην εκπαίδευση το 8,5%.

Αν αναλογιστούμε, τώρα, ότι ο κύριος όγκος των υπηρεσιών της Περιφέρειας είναι συγκεντρωμένος στην πόλη της Μυτιλήνης, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι έχουμε μια πόλη δημοσίων υπαλλήλων.

Ν.Μ.

 

Ένα «μουσικό» τμήμα

Συνολικά 24 καινούργιοι μαθητές θα εισαχθούν φέτος στην Α΄ τάξη του Μουσικού Γυμνασίου Μυτιλήνης. Ούτε φέτος, λοιπόν, θα λειτουργήσουν δύο τμήματα, παρ’ όλο που γίνεται προσπάθεια από το Σχολείο και τους γονείς να μπαίνουν περισσότεροι μαθητές, αφού κάθε χρόνο είναι μεγαλύτερο και το ενδιαφέρον που υπάρχει. Από την άλλη, υπάρχει και το μόνιμο πρόβλημα της έλλειψης χώρου, που το Σχολείο αντιμετωπίζει από την έναρξη της λειτουργίας του. Πού να κάνουν μάθημα τόσα παιδιά;

Β.Χρ.

 

Το πάλεψαν

Από τις 7 Μαΐου ήταν σαφές ότι το Κ.Κ.Ε. έχει διαρροές προς το ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης γρήγορα γινόταν φανερό ότι δε χάνει μόνο ψηφοφόρους, αλλά και πολλά μέλη του στην ύπαιθρο της Λέσβου διαφωνούσαν με τη γραμμή του κόμματός τους και δε δίσταζαν να το πουν σε φίλους και γνωστούς. Ωστόσο, τα στελέχη πάλεψαν ως την τελευταία στιγμή να ανατρέψουν αυτό το κλίμα. Την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, οι νεολαίοι τού Κ.Κ.Ε. έκαναν καθημερινά αφισοκολλήσεις στην πόλη της Μυτιλήνης. Το Σάββατο πριν τις εκλογές ο Στρατής Κόρακας, ο Στρατής Αντώνας και άλλα στελέχη μοίραζαν προκηρύξεις και ψηφοδέλτια του κόμματος στην αγορά της Μυτιλήνης.

Όλα τούτα δεν αποδείχθηκαν ικανά να ανατρέψουν το κλίμα που είχε δημιουργηθεί, όμως.

Ν.Μ.

 

Στου Απελή

Κάθε χρόνο και χειρότερα είναι τα πράγματα στην παραλία των χειμερινών κολυμβητών της Μυτιλήνης, στου Απελή. Όπως μας ανέφεραν κάποιοι που συχνάζουν εκεί καθημερινά, τα δύο αποδυτήρια που υπήρχαν και κάθε χρόνο είχαν διάφορες ζημιές, φέτος έχουν διαλυθεί τελείως. Το αποτέλεσμα, όπως μας τόνισαν, είναι όχι μόνο το να μην έχουν πού να αλλάξουν οι λουόμενοι, αλλά να υπάρχει και κίνδυνος, ειδικά για τα μικρά παιδιά, να χτυπήσουν. Ας κάνουν κάτι οι αρμόδιοι, γιατί ειδικά φέτος η συγκεκριμένη παραλία μάλλον θα προτιμηθεί από πολλούς.

Β.Χρ.

 

Μόνος του συσπείρωσε…

Με ανακοίνωσή του, ο γραμματέας της Δημοτικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Μυτιλήνης, Στρατής Δαγκλής, αναφέρεται στο εκλογικό αποτέλεσμα, θυμίζοντας κατ’ αρχάς την έκκληση που είχε απευθύνει προεκλογικά για συστράτευση όλων υπέρ του κόμματος. Ο κ. Δαγκλής στη συνέχεια ευχαριστεί (με ομολογουμένως ακατανόητη υπερεκτίμηση της απήχησής του, μια και δεν ήταν ο μόνος που δούλεψε ή κάλεσε σε συστράτευση) «για την ανταπόκριση που είχε το μήνυμά μου, χάρη στην οποία το ΠΑΣΟΚ: -Αύξησε το ποσοστό του στο Νομό μας και μάλιστα κατά 2% σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. -Κατάφερε να ξανακερδίσει τη χαμένη έδρα και να ξαναστείλει ο τόπος μας εκπρόσωπό του στη Βουλή.»

 

… το «μικρό» κόμμα

Κανά - δυο ακόμη τέτοιες δηλώσεις απ’ το χώρο τού ΠΑΣΟΚ, και θα χάσει το σκωπτικό ύφος της η παρατήρηση χθες στο «Έθνος» του Γιώργου Δελαστίκ: «Το ΠΑΣΟΚ διατήρησε άνετα την πρώτη θέση στα μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα». Κι αυτό γιατί πολύ απλά, «η κακία» ότι το κόμμα είναι πρώτο μεταξύ των μικρών, θα απηχεί πόσο πραγματικά μικραίνουν το ΠΑΣΟΚ, εκτός όλων των άλλων, και τέτοιες πρόχειρες προσεγγίσεις στελεχών του.

Ο ομφαλός της γης και εν προκειμένω τού ΠΑΣΟΚ, δεν είναι και δεν μπορεί να είναι η οργάνωση της Μυτιλήνης και ο γραμματέας της. Ας αφιππεύσουμε, λοιπόν, πάραυτα.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Αυτοδιοικητικοί στα έδρανα…

Ο ένας στους επτά εκλεγέντες βουλευτές - πάνω από 40 στους 300 δηλαδή - είναι ενεργός αυτοδιοικητικός, όπως ανέφερε χθες η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «aftodioikisi.gr». Ακόμη μεγαλύτερη γίνεται η αναλογία των αυτοδιοικητικών αν μετρηθούν και οι διατελέσαντες στο παρελθόν στελέχη της αυτοδιοίκησης. Ενδεικτικά αναφέρονται οι: Ντόρα Μπακογιάννη, Θανάσης Παφίλης, Αλέξης Μητρόπουλος, Γιάννης Δημαράς, Έλενα Ράπτη, Πάρης Κουκουλόπουλος, Γιώργος Σταθάκης κ.ά..

 

… και στη Λέσβο

Εν προκειμένω, απ’ τους τρεις βουλευτές της Λέσβου, οι δύο, οι Παύλος Βογιατζής και ο Γιάννης Ζερδελής, υπηρέτησαν για χρόνια την αυτοδιοίκηση και μάλιστα ο πρώην νομάρχης είχε δηλώσει μετά την εκλογή του στις 6 Μαΐου, πως θα παραμείνει και ως βουλευτής, περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου. Όπερ σημαίνει πως κάποιες φορές θα αφήνει τα έδρανα της βουλής, για τα έδρανα της Μυτιλήνης, ανάλογα με τα κατά περίπτωση θέματα.

Ας μην ξεχνάμε δε, πως σε τοπικό επίπεδο έχουμε και υπηρέτη της αυτοδιοίκησης, το Δημήτρη Βουνάτσο, που ακολούθησε την αντίστροφη απ’ τη συνήθη πορεία: είχε κάτσει για καιρό στα βουλευτικά έδρανα πολύ πριν γίνει νομάρχης και δήμαρχος.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

«Σοφό»

Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, είχαμε ρωτήσει το Δημήτρη Βουνάτσο πώς του είχε φανεί τότε το αποτέλεσμα, για να μας απαντήσει θυμίζοντας τη φράση τού Μάο Τσε Τουνγκ, «μεγάλη ανακατωσούρα, θαυμάσια κατάσταση».

Χθες, στο ίδιο ερώτημα για τις εκλογές της Κυριακής, ο δήμαρχος Λέσβου που πετύχαμε να επιθεωρεί το έργο στο Κιόσκι, επέλεξε λιτά μόνο ένα επίθετο: «σοφό, το αποτέλεσμα είναι σοφό».

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Κρίσιμες ώρες

Εν όψει του σχηματισμού κυβέρνησης, επανέρχεται το θέμα της επανασύστασης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Αυτή είναι και η κατάλληλη ώρα να τεθεί το ζήτημα της αξιοποίησης της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Αρκεί η υπηρεσία να αποκτήσει ουσιαστικές αρμοδιότητες στο σχεδιασμό και την υλοποίηση νησιωτικών πολιτικών.

Ν.Μ.

 

Ακόμα το συζητούν

Οι τιμές του ελαιολάδου έχουν πιάσει πάτο, οι ελαιοπαραγωγοί από την Ισπανία έως την Ελλάδα βρίσκονται στα όρια της χρεωκοπίας και εγκαταλείπουν τις καλλιέργειές τους. Το πρόβλημα έχει αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον. Κι όμως, στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας ακόμη συζητούν αν είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα στήριξης του κλάδου ή όχι. Άμα μελαγχολήσουν οι γερμανικές και οι δανικές αγελάδες, χτυπάει αμέσως γενικός συναγερμός. Όταν κινδυνεύουν με καταστροφή οι ελαιοπαραγωγοί του Νότου, απλώς συζητούν.

Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey