Δηκτικά 19/06/2012

19/06/2012 - 14:08

Η διεκδίκηση της τρίτης έδρας!

Από πολύ νωρίς, αμέσως μετά την προκήρυξη των δεύτερων εκλογών και διαπιστώνοντας τις τάσεις που διαμορφώνονταν στο εκλογικό σώμα, είχαμε κάνει την εκτίμηση ότι απ’ τις τρεις έδρες των εκλογών της 6ης Μαΐου, η έδρα τού Κ.Κ.Ε. ήταν εν... αμφιβόλω! Και αυτή η εκτίμηση στηριζόταν στην ανοδική τάση που κατέγραφε ο ΣΥΡΙΖΑ και η αμηχανία που υπήρχε στον κόσμο τού Κ.Κ.Ε., απ’ τη μία πλευρά, και η επιχείρηση επανασυσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να διεκδικήσει τη χαμένη έδρα του Μαΐου, απ’ την άλλη. Σ’ αυτό το κλίμα θα πρέπει να προσθέσει κανείς και την «αδύνατη», για τον πολύ κόσμο, υποψηφιότητα του επικεφαλής της λίστας τού Κ.Κ.Ε., Δημ. Καραγιάννη, ο οποίος ως νέα υποψηφιότητα ήταν άγνωστη στο ευρύ εκλογικό σώμα, ακόμη και σ’ αυτό τού Κ.Κ.Ε..

Το γεγονός ότι υπήρχε μια διαφορά της τάξης των 2.000 περίπου ψηφοφόρων μεταξύ Κ.Κ.Ε. και ΠΑΣΟΚ, ασφαλώς και έκανε δύσκολη τη διεκδίκηση της έδρας από το Ν. Σηφουνάκη, που ήταν επικεφαλής της λίστας τού ΠΑΣΟΚ, και έτσι το ενδεχόμενο ν’ αλλάξει η έδρα ήταν μεν πιθανό, αλλά σε καμμιά περίπτωση βέβαιο. Το εκλογικό, όμως, αποτέλεσμα της Κυριακής ήρθε και μίλησε. Το Κ.Κ.Ε. είχε πτώση μεγαλύτερη απ’ την αναμενόμενη για πολλούς και έτσι η έδρα μετακόμισε στο ΠΑΣΟΚ και στο Ν. Σηφουνάκη, ο οποίος επανέρχεται στη Βουλή, και μάλιστα με μια μεγάλη διαφορά της τάξης των 2.000 περίπου ψήφων. Έτσι, για πρώτη φορά από το 1977 το Κ.Κ.Ε. μένει χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στο «κόκκινο» νησί, γεγονός που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο και απ’ το χώρο τού Κ.Κ.Ε..

Έτσι κι αλλιώς, ζούμε μια νέα εποχή στο πολιτικό σκηνικό και όλοι θα πρέπει να εξετάσουν τη θέση τους σ’ αυτό, με τη μέγιστη δυνατή νηφαλιότητα και ανάλυση των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται.

Μα.Μ.

 

«Τι γίνεται, ρε παιδιά;»

Αυτή είναι η ερώτηση που σχηματίζουν τα χείλη πολλών πολιτών βλέποντας το ποσοστό της «Χρυσής Αυγής» στη Λέσβο να έχει ανέβει ακόμη περισσότερο. Και δεν είναι φόβος αυτό που κρύβεται πίσω από την ερώτηση. Είναι απορία, για το πώς έφτασαν τα πράγματα να ανεβάσουν τόσο ψηλά μια τόσο ακραία στις θέσεις της παράταξη. Την πραγματική απάντηση τη γνωρίζουν μόνο όσοι έριξαν και τις συγκεκριμένες ψήφους. Το κατά πόσο, όμως, έχουν αναλογιστεί και κατανοούν πραγματικά τα ιδεολογικά σημαίνοντα της παράταξης, ίσως δε θα απαντηθεί για πολύ καιρό ακόμη.

Β.Χρ.

 

«Αποκλείστηκε» ο Κουτσαντώνης

«Αποκλείστηκε» στο Πειραματικό Λύκειο ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου, Αλέκος Κουτσαντώνης, το απόγευμα της Κυριακής. Καθώς ήταν ένας από όσους έκαναν καταμέτρηση ψήφων, άργησε να εμφανιστεί στα γραφεία τής ΝΟΔΕ, όπου τον περίμεναν οι συνεργάτες του. Η καταμέτρηση έληξε, ωστόσο, και ο ίδιος βρέθηκε εκεί τελικά, για να παρακολουθήσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Β.Χρ.

 

Εκλογικές «παρατυπίες»

Βόλτες στα εκλογικά κέντρα της Μυτιλήνης έκανε όλη την Κυριακή ο συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων Λέσβου, Μιχάλης Μπάκας, που το απόγευμα της ίδιας μέρας έκανε κι αυτός μια «περαντζάδα» από τα εκλογικά περίπτερα της προκυμαίας και κατέληξε στην Περιφέρεια. Και αυτήν τη φορά, πάντως, είχε να καταγγείλει «παρατυπία» σε κάποιο εκλογικό κέντρο. Συγκεκριμένα, όπως μας ανέφερε, σε αυτό της Ακαδημίας ο εκλογικός αντιπρόσωπος, ελλείψει βοηθών και λόγω κούρασης, έλεγε στους ψηφοφόρους να πάρουν μόνοι τους όποιο ψηφοδέλτιο ήθελαν και να το ρίξουν στην κάλπη, χωρίς να σχηματίζει ο ίδιος δέσμη με όλα τα δελτία.

Τελικά, κάθε φορά θα υπάρξει και κάποιο τέτοιο «παρατράγουδο» στις εκλογές…

Β.Χρ.

 

Δόθηκε η μάχη…

Τη γνωστή ρήση «η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού» θυμήθηκαν πολλοί μετά την ανατροπή που έγινε στη Λέσβο με την απώλεια της έδρας τού Κ.Κ.Ε. και την επιστροφή της στο ΠΑΣΟΚ.

Σημειωτέον ότι όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε φιλοξενήσει στελέχη τού ΠΑΣΟΚ, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης και η Μαρία Ψήμμα, που υποστήριζαν ότι ο στόχος της κατάκτησης της έδρας ήταν εφικτός, υπό προϋποθέσεις όμως, που εν προκειμένω συνέτρεξαν, για να δικαιωθούν οι πλέον αισιόδοξοι του κόμματος που έλεγαν και ξανάλεγαν, «δίνουμε τη μάχη για την έδρα».

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Με φιλότιμο

Τον αγώνα που έδωσε όλο το προηγούμενο διάστημα ο Δημήτρης Παπαγιαννίδης για τη Ν.Δ., δεν τον έδωσε ούτε όταν διεκδικούσε ο ίδιος το σταυρό. Ακόμη και ανήμερα των εκλογών, προχθές, ο αποστρατευθείς αντιναύαρχος επισκέφτηκε αμέτρητα εκλογικά τμήματα της Μυτιλήνης - πιθανόν και χωριών -, προσπαθώντας έως και την τελευταία στιγμή για το κόμμα του.

Κι όπως έλεγε στέλεχος της Ν.Δ. που τον παρατηρούσε σε μια απ’ τις επισκέψεις του στους εκλογείς, άμα ο άνθρωπος έχει φιλότιμο, παλεύει ακόμη κι όταν δεν τον αφορά άμεσα το αποτέλεσμα.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Ικανοποίηση

Το πολύ υψηλό ποσοστό τής Ν.Δ. στη Νάπη μνημόνευε ο Χαράλαμπος Αθανασίου, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα απ’ τα μεγαλύτερα, όχι μόνο στη Λέσβο, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Και το ανέφερε όχι τυχαία, αφού απ’ τη Νάπη ήταν ο πατέρας του. Οπότε, ποια μεγαλύτερη ικανοποίηση απ’ το να είναι κανείς «προφήτης» στον τόπο του.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Είχαν δίκιο

Δύο κορυφαίες προσωπικότητες της Αριστεράς, η Αλέκα Παπαρήγα τού Κ.Κ.Ε. και ο Άγγελος Χάγιος τής ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών σε δηλώσεις τους τόνιζαν ότι δε βγαίνουν οι αριθμοί για τη συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς. Πολύ απλά εννοούσαν ότι οι δυνάμεις που πρόσκεινται στο μνημόνιο ή έστω θέλουν μόνο να το τροποποιήσουν, κυριαρχούν στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη πλευρά, ισχυριζόταν ότι μπορεί να ανατρέψει τους υφιστάμενους συσχετισμούς. Τον ισχυρισμό αυτόν πίστεψε η πλειοψηφία των αριστερών και κομμουνιστών της χώρας μας. Αποδείχθηκε όμως ότι δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ευσεβείς πόθους.

Ν.Μ.

 

Αλληλοβοήθεια…
Δουλειά και κοινωνική προσφορά για πέντε υπαλλήλους πια του Κοινωνικού Παντοπωλείου Μητρόπολης Μυτιλήνης, οι οποίοι προσλήφθηκαν μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας της «Ηλιακτίδας». Όπως τόνισε στο «Ε» ο πατήρ Γρηγόριος Πολύμος, οι υπάλληλοι αυτοί θα δουλεύουν ως πωλητές στο Παντοπωλείο, ενώ παράλληλα θα μπορούν να πληρώνονται μέσω του προγράμματος, εξυπηρετώντας έτσι και τις δύο πλευρές. Μάλιστα, άλλος ένας υπάλληλος «διορίστηκε» στο Κοινωνικό Παντοπωλείου Αγίου Νικολάου στο Πλωμάρι, ώστε να βοηθήσει στο σπουδαίο έργο που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη εκεί.
Γ.Σαρ.

 

Καθαρισμός από τις αφίσες

Καθαρισμό από τις αφίσες θα κάνει στην Καλλονή και την ευρύτερη περιοχή η Ομάδα Εθελοντικής Δράσης Καλλονής, την επόμενη Τετάρτη 27/6, στις 7:00 το απόγευμα. Το τελευταίο διάστημα, μετά τις εκλογές, αφίσες βρίσκονται κολλημένες παντού, από τοίχους και στύλους τής ΔΕΗ μέχρι κορμούς δέντρων, παρουσιάζοντας όχι και το καλύτερο θέαμα. Η Ομάδα επίσης προσκαλεί όλους όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στον καθαρισμό, αλλά και εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τις αφισοκολλήσεις, να συνδράμουν στο έργο της.

Γ.Σαρ.

 

Πανικός με τα κουνούπια

Αφόρητη, ίσως και επικίνδυνη είναι η κατάσταση με τα κουνούπια στα Πάμφιλα, όπως μας τόνισε αναγνώστης σε επικοινωνία που είχε μαζί μας. Ο ίδιος, κάτοικος της περιοχής, τόνισε πως τα κουνούπια είναι μολυσμένα, καθώς δημιουργούν άσχημες και μεγάλες πληγές, ενώ δεν παρέλειψε να έρθει και σε επικοινωνία με γιατρό ώστε να του συστήσει «θεραπεία» για τα τσιμπήματα. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται, βέβαια, σε όλο το νησί, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν πλούσια βλάστηση, κάνοντας την παραμονή το βράδυ εκτός σπιτιού ακατόρθωτη, εκτός και αν χρησιμοποιηθούν γνωστοί μέθοδοι αντικουνουπικής προστασίας.
Γ.Σαρ.

 

Μηχανογραφικά

Οι μαθητές τα συμπληρώνουν, αλλά σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου δεν έχει σταλεί ακόμη στην υπηρεσία κάποια εγκύκλιος που να διασαφηνίζει το τι ακριβώς θα γίνει με τα μηχανογραφικά. Όπως και να έχει, στα σχολεία πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες η ηλεκτρονική υποβολή, η οποία, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, κυλάει ομαλά.

Β.Χρ.

 

Εκπληκτικά καράβια, ακατάλληλαλιμάνια

Το τελευταίο ναυτικό ατύχημα στο λιμάνι της Τήνου δείχνει ότι δεν αρκούν τα νεότευκτα πλοία για να λύσουν το πρόβλημα των συνδέσεων στα νησιά μας. Όσο τα λιμάνια μας παραμένουν στη σημερινή τους κατάσταση, τόσο θα συνεχίζουμε να μετράμε ατυχήματα. Το λιμάνι της Μύρινας, παρά τα έργα που έχουν γίνει, συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα. Το λιμάνι της Χίου, λόγω του μικρού του μεγέθους, αποτρέπει την έλευση μεγαλύτερων πλοίων στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη. Το λιμάνι της Μυτιλήνης πρέπει να φύγει από το κέντρο της πόλης για να ανασάνει το ίδιο και η πόλη.

Πρόκειται για έργα άμεσης προτεραιότητας, που δυστυχώς καρκινοβατούν.

Ν.Μ.

 

Κανένα συμβάν

Με εξαίρεση τη μία και μοναδική κλοπή που γνωστοποιήθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, μέσα στο περασμένο τριήμερο δε σημειώθηκε κανένα άλλο περιστατικό που να σχετίζεται με κλοπές, συλλήψεις, τροχαία ατυχήματα κ.λπ.. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τη Λέσβο, αλλά για όλη την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Καλό σημάδι, αν σκεφτεί κανείς πως κάποιοι θα μπορούσαν να έχουν εκμεταλλευτεί την απουσία ιδιωτών από τα σπίτια τους λόγω εκλογών ή θα μπορούσαν να έχουν υπάρξει τροχαία λόγω της μεγαλύτερης κινητικότητας στους δρόμους.

Β.Χρ.

 

Τα προβλήματα συνεχίζονται

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που σε πρωτοσέλιδο του «Ε» γράφαμε πως η κτηνοτροφία της Λέσβου βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Τα προβλήματα συνεχίζονται και η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Είναι αναγκαία η άμεση οικονομική στήριξη του κλάδου, για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey