Δηκτικά 16/06/2012

16/06/2012 - 13:29

Η αυλή της Πινακοθήκης

Την περασμένη εβδομάδα, όταν έγιναν και τα εγκαίνια της έκθεσης «Πόρτες» που έληξε χτες, η αυλή της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυτιλήνης ήταν πραγματικά εντυπωσιακή έτσι όπως είχαν στηθεί τα τραπέζια με τα σερβίτσια. Κι έδωσε το έναυσμα να τεθούν σκέψεις για το πώς θα ήταν εάν ο χώρος μπορούσε να διαμορφωθεί και να αξιοποιηθεί με τρόπο που θα φιλοξενούσε και ο ίδιος εκδηλώσεις, ή θα λειτουργούσε ως ένας χώρος όπου θα μπορούσαν να βρίσκονται πιο συχνά οι πολίτες της Μυτιλήνης. Κάτι που είχε συζητηθεί παλιότερα από το Δήμο και ποτέ δεν ευοδώθηκε. Μήπως τώρα, που είναι και περίοδος νέων ιδεών, είναι καιρός να σκεφτούν οι αρμόδιοι πιο σοβαρά το θέμα; Λείπουν τέτοιοι χώροι από την πόλη. Το Κάστρο είναι πολύ μεγάλο, το Δημοτικό Θέατρο πολύ κλειστό, έναν προσιτό ανοιχτό χώρο χρειαζόμαστε, που η αισθητική του να είναι προσεγμένη.

Β.Χρ.

 

Άγρια πουλιά

Ορισμένοι αναγνώστες μας έχουν επικοινωνήσει τις τελευταίες μέρες και μας ζητούν το τηλέφωνο του Ζωοκομείου Λέσβου, λόγω του ότι βρήκαν άγρια πουλιά και αναρωτιούνται ποιος μπορεί να τα περιθάλψει. Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Ζωοκομείο έχει πάψει να δέχεται περιστατικά ήδη από το περασμένο φθινόπωρο, αφού οι υπεύθυνοι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν άλλο. Οπότε, όποιος βρει κάποιο τραυματισμένο άγριο ή άλλο πουλί, θα πρέπει να επικοινωνεί είτε με την «Κιβωτό», είτε με το Κέντρο Προστασίας Άγριας Ζωής της Αίγινας.

Β.Χρ.

 

Γεμάτα μαγαζιά

Γεμάτα είναι καθημερινά τα καφέ και τα μπαρ της Μυτιλήνης. Κρίση ή όχι, ο καλός καιρός μάς βγάζει όλους από τα σπίτια μας θέλοντας και μη. Και όπως και να το κάνουμε, το τελευταίο που θα σταματήσει να υπάρχει - και καλά θα κάνει να μη σταματήσει -, είναι η ανάγκη του κόσμου για κοινωνικοποίηση.

Β.Χρ.

 

Επάρκεια στους ασκούς

Στην εξαιρετική διαχείριση που έγινε από πλευράς Σταθμού Αιμοδοσίας και διοίκησης του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης, Μαρία Ζερβού, ότι οφείλεται το γεγονός πως δεν έχει αντιμετωπιστεί κανένα πρόβλημα με έλλειψη ασκών αιμοδοσίας μέχρι στιγμής. Όπως κ. Ζερβού αναφέρει, για την ώρα οι ασκοί είναι επαρκείς και δεν έχει προκύψει ζήτημα αντίστοιχο αυτών που αντιμετώπισαν άλλα νοσοκομεία της χώρας, ελπίζοντας να συνεχιστεί αναλόγως και στο μέλλον.

Γ.Σαρ.

 

Με τη συμπαράσταση των πολιτών

Από τα 12.000 φαρμακεία συνολικά που υπάρχουν στην Ελλάδα, δεν κινητοποιήθηκαν μόνο 30 - 40, όπως τόνισε στο «Ε» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, Απόστολος Βαλτάς. Ήταν μία από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις που υπήρξαν, η οποία όμως είχε και την υποστήριξη των ασφαλισμένων, που μπορεί να μη είχαν τη δυνατότητα να πάρουν επί πιστώσει τα φάρμακά τους, όμως κατανοούσαν απολύτως τους λόγους που οδηγήθηκαν σε αυτή την απόφαση οι φαρμακοποιοί του νησιού. Όπως τόνισε ο κ. Βαλτάς, ο κόσμος είναι απελπισμένος, γιατί ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι μέσα σε δύο χρόνια έχει καταρρεύσει ο υγειονομικός κλάδος, γι’ αυτό και αντιμετώπισε έτσι την κινητοποίηση των φαρμακοποιών.

Γ.Σαρ.

 

Έγινε η σύναξη…

Όπως κάθε πληροφορία που δεν έχει περάσει απ’ την κρησάρα της διασταύρωσης, έτσι και η είδηση περί της συνάθροισης των μελών της «Χρυσής Αυγής» στη Λέσβο, κατέλαβε από στόμα σε στόμα, το προηγούμενο διήμερο, τερατώδους έκτασης διαστάσεις. Τελικά αξιόπιστη πηγή μάς μετέφερε ότι πρόσφατη σύναξη του κόμματος έγινε σε καφενείο στους Πύργους Θερμής και περιελάμβανε δέκα άτομα, εκ των οποίων οι μισοί ντόπιοι και οι άλλοι μισοί απ’ τη Μυτιλήνη.

Την ώρα όμως που γινόταν η πολιτική μάζωξη, στο ίδιο καφενείο, σταμάτησε πούλμαν προσκυνητών για τον Άγιο Ραφαήλ απ’ τις Σέρρες, οπότε κάποιοι έσπευσαν να «κατακυρώσουν» τους εκδρομείς που κατέβηκαν για να πιουν μια πορτοκαλάδα, υπέρ του κόμματος. Με ό,τι αυτό είχε ως συνέπεια για τον πολλαπλασιασμό των μετεχόντων στη σύναξη και στις αντιλήψεις της «Χρυσής Αυγής».

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Επίκληση φιλότιμου

Δεν περιορίστηκε στα τυπικά του καλωσορίσματος ο Δημήτρης Βουνάτσος, αλλά επεχείρησε, χωρίς να τρομάξει τους προσληφθέντες πενταμηνίτες για τον όγκο της δουλειάς που τους περιμένει, να περιγράψει τι περιμένει ο κόσμος απ’ αυτούς. Ή, όπως είπε κάποιος απ’ το ακροατήριο, πέτυχε το στόχο του ο δήμαρχος, που δεν ήταν άλλος απ’ το να τους ρίξει στο φιλότιμο, προσδοκώντας και τα ανάλογα αποτελέσματα.

Πάντως, όπως μας μεταφέρθηκε, ο κ. Βουνάτσος ξεκαθάρισε - με ομολογουμένως ιδιαίτερο τρόπο, αφού έστειλε το συγκεκριμένο και σαφές μήνυμα μιλώντας για «αραπίνες λάγνες ερωτιάρες» - ότι δε θα υπάρξουν περιθώρια για λούφες.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Ρύθμιση οφειλών…

Με απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας που δημοσιεύτηκε προχθές στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, διευκρινίζεται διάταξη του «Καλλικράτη ΙΙ», που αφορά στη ρύθμιση των χρεών ιδιωτών προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα ανάλογα με αυτήν των ιδιωτών προς το Ελληνικό Δημόσιο. Η εφαρμογή της, που ουσιαστικά τακτοποιεί σε περισσότερες δόσεις, ακόμη και πάνω από 24 μηνιαίες, την εξόφληση των οφειλών, αναμένεται να δώσει οικονομική ανάσα σε όσους δήμους έχουν να λαμβάνουν απ’ τους δημότες. Μάλιστα, η προθεσμία για ρύθμιση των χρεών των ιδιωτών λήγει στις 14 Οκτωβρίου 2012, αφήνοντας αρκετούς μήνες περιθώριο σε όσους δημότες θέλουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους.

Προς το παρόν και σε πρώτη φάση, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Νίκος Κατράνης, και οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου, απ’ τη μια μελετούν το σχετικό ΦΕΚ για να δουν κάθε λεπτομέρεια και απ’ την άλλη ξεσκονίζουν τα αρχεία τους για να διαπιστώσουν σε τι έσοδα μπορούν να προσδοκούν με τα νέα δεδομένα, δίχως να κρατούν, λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης, και ιδιαίτερα μεγάλο καλάθι.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Ένεση αισιοδοξίας…

Με ρεαλιστική προσέγγιση, ο Δημήτρης Ρέππας εξήγησε στα στελέχη και τους φίλους τού ΠΑΣΟΚ που βρέθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στην προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος, τις προτάσεις και τους στόχους που βάζει το Κίνημα. Επί της ουσίας επεχείρησε να περάσει έναν τόνο αισιοδοξίας και να τους ενθαρρύνει λίγο πριν την κάλπη, όπως και να τους ενισχύσει την άποψη πως η υπόθεση της έδρας είναι στόχος εφικτός.

Κι ήταν θετικό για το κόμμα πως στη συγκέντρωση δεν καταγράφηκαν - παρά την αφόρητη ζέστη - ηχηρές απουσίες, αφού αυτοί που έπρεπε να δώσουν το παρών, ήταν όλοι εκεί.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Έξεστι αυτώ ασχημονείν

Πέρα από την ουσία των καταγγελιών, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το αγοραίο και υβριστικό ύφος του κ. Κούγια κατά πάντων. Και επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος τύπος υβρίζει και ασχημονεί λεκτικά, όταν βοά η κοινή γνώμη για τα δικά του «κατορθώματα», απορεί κανείς από πού αντλεί το θράσος τέτοιας συμπεριφοράς. Μήπως από τη χρόνια ιδιότυπη ασυλία που απολαμβάνει και του έχει δημιουργήσει την πεποίθηση ότι μπορεί να λειτουργεί υπεράνω κανόνων; Σημεία των καιρών.

Π.Μ.

 

Τελικές προβλέψεις

Επειδή η στήλη σας είχε προϊδεάσει από την αρχή της εβδομάδας χρησιμοποιώντας τις προβλέψεις μεγάλης στοιχηματικής εταιρείας, να πούμε και τα τελευταία προγνωστικά της. Είχαμε γράψει ότι μέχρι τη Δευτέρα έδινε απόδοση 1,62 για πρωτιά τής Ν.Δ. και 1,95 για πρωτιά τού ΣΥΡΙΖΑ. Χθες Παρασκευή έδινε πλέον 1,30 για πρωτιά τής Ν.Δ. και 2,30 για πρωτιά τού ΣΥΡΙΖΑ. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey