Δηκτικά 14/06/2012

14/06/2012 - 14:19

Σινεμά και εκθέσεις

Άγνωστο παραμένει το τι ακριβώς θα ισχύσει φέτος το καλοκαίρι στο Αρχοντικό Γεωργιάδη. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να μπορέσουμε φέτος να παρακολουθήσουμε μόνο ταινίες και ορισμένες εικαστικές εκθέσεις, που θα πραγματοποιηθούν στο εσωτερικό του Αρχοντικού. Ακούσαμε πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα βγει σχετική ανακοίνωση από την Περιφέρεια. Εδώ που τα λέμε, όπως μας τα είχαν πει λίγο καιρό πριν, στις 25 του μήνα αναμένεται κανονικά η έναρξη των εκδηλώσεων.

Β.Χρ.

 

Ενδιάμεσα της Καβάλας

Ακόμη δεν έχει κλείσει το θέμα της αεροπορικής σύνδεσης της Λέσβου για το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου με την Κύπρο, μέσω της Air Cyprus. Όπως μας πληροφόρησε η τουριστική πράκτορας Ελένη Μαντζώρου, ενώ αποκλείστηκε για οικονομικούς λόγους το ενδεχόμενο η Λέσβος να αποτελέσει προέκταση της γραμμής από Λάρνακα προς Κω, συζητιέται μια καινούργια προοπτική: να είναι η Μυτιλήνη ενδιάμεσος σταθμός στη γραμμή που εκτελείται από την Κύπρο προς την Καβάλα.

Μέσα στις επόμενες μέρες, θα υπάρξει κατάληξη, που όλοι οι εμπλεκόμενοι εύχονται να είναι υπέρ της διατήρησης της σύνδεσης των δύο μεγάλων νησιών.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Άξιζαν το χειροκρότημα

Τα σχολειά οδεύουν προς τη λήξη και ένεκα των εκλογών που μας προέκυψαν ξανά, κλείνουν μια ώρα αρχύτερα. Είναι εντυπωσιακό, όμως, και πολύ ελπιδοφόρο για τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς η ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς να συνοδεύεται με εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν το σύνολο των παιδιών, αλλά και πάρα πολλοί γονείς και συγγενείς, που σπεύδουν στους χώρους των σχολείων να καμαρώσουν τα παιδιά τους. Μια τέτοια εκδήλωση παρακολουθήσαμε προχθές στον αύλειο χώρο και τις αίθουσες του 6ου Δημοτικού Σχολείου και πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε απ’ το τελετουργικό και απ’ την εν γένει συμμετοχή του κόσμου, αλλά κυρίως απ’ την προσπάθεια των παιδιών, που κέρδισαν το χειροκρότημα και άφησαν μια ευχάριστη γεύση σ’ όσους είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις. Ειδικά αυτή την περίοδο, την τόσο θολή και μίζερη, τέτοιες εκδηλώσεις στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας, που τα ‘χει ανάγκη η κοινωνία μας. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους μόχθησαν και συνέβαλαν στο να συνδυαστεί η λήξη των μαθημάτων μ’ αυτό το θέαμα και κυρίως με την εικόνα μιας γεμάτης σχολικής αυλής, όπου στο κέντρο της προσοχής είναι το μέλλον αυτής της χώρας.

Μα.Μ.

 

Εκδήλωση με χιούμορ

Κατά τη χτεσινή εκδήλωση του ΕΕΕΕΚ, ο καθηγητής Μιχάλης Καπετανάκης αναφέρθηκε επίσης στο πόσο σημαντικό ήταν το ότι η δουλειά αυτή βγήκε εκτός ορίων του Σχολείου, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο για τα ειδικά σχολεία, και μίλησε εν συντομία για το σοβαρό κτηριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μαθητές και προσωπικό κάθε χρόνο. «Είμαστε το σχολείο όπου δε βγάζει ποτέ κανείς το μπουφάν του», είπε χαρακτηριστικά. Η εκδήλωση είχε γενικά αρκετό χιούμορ, ένας ακόμη πιο εύστοχος και καυστικός τρόπος να τονιστούν τα διάφορα προβλήματα του μοναδικού αυτού στη Μυτιλήνη Σχολείου.

Β.Χρ.

 

Βιβλία… για την κρίση

Σε ορισμένα βιβλιοπωλεία της Μυτιλήνης έχει κυκλοφορήσει μια σειρά βιβλίων «για την… κρίση». Πρόκειται για ποιοτικά έργα γνωστών και καταξιωμένων Ελλήνων συγγραφέων, τόσο μυθιστορήματα, όσο και παιδικά βιβλία, που συγκεκριμένες εκδόσεις έχουν αποφασίσει να πωλούν σε χαμηλότερες τιμές, ώστε να είναι προσιτά στον κόσμο. Τιμές που είναι πραγματικά πάρα πολύ καλές. Οπότε, οι βιβλιόφιλοι δε χάνουν σε τίποτα αν τα αναζητήσουν.

Β.Χρ.

 

Κατσαρίδες παντού

Γράφαμε πριν από λίγες ημέρες για τις κατσαρίδες, αλλά αυτό που αντίκρισαν αρκετοί θαμώνες κεντρικού καφέ-μπαρ της πόλης το περασμένο Σαββατοκύριακο, δεν έχει προηγούμενο. Από παρακείμενο φρεάτιο έβγαιναν σωρηδόν κατσαρίδες, οι οποίες ανέβαιναν ακόμη και στα πόδια των θαμώνων, προκαλώντας, όπως ήταν φυσικό, αναστάτωση. Κάτι θα πρέπει να κάνουν οι αρμόδιοι για την κατάσταση αυτή και να ψεκάσουν, αλλιώς φέτος το καλοκαίρι θα μας… φάνε οι υπόγειοι και οι φτερωτοί «κάτοικοι» της πόλης (βλ. κουνούπια).

Β.Χρ.

 

Μια διόρθωση

Ο γνωστός δαίμων έβαλε το χέρι του, και τα αρνητικά κεφάλαια της Συνεταιριστικής για το 2011 τα έκανε θετικά στο χθεσινό μας πρωτοσέλιδο. Στο αρχικό κείμενο γράφαμε ότι διαμορφώθηκαν σε -2,04 εκατ. ευρώ, όπως είναι και το σωστό. Στην εκτύπωση της εφημερίδας το αρνητικό πρόσημο εξαφανίστηκε και για λίγο έγιναν θετικά τα κεφάλαια της Τράπεζας. Οι συστηματικοί αναγνώστες του «Ε» είναι βέβαιο ότι δεν παραπλανήθηκαν, αφού εδώ και μήνες υποστηρίζουμε ότι τα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας είχαν εξαντληθεί.

Ν.Μ.

 

Έκανε την αρχή

Έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο βρήκε η ΝΕΛ για να πάρει τα κονδύλια που της χρωστάει το Δημόσιο για τις άγονες γραμμές. Πιστεύουμε ότι η εταιρεία άνοιξε το δρόμο και για τις άλλες ακτοπλοϊκές, που είναι βέβαιο ότι θα σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτή την τακτική.

Άντε να δούμε τώρα για πόσο θα αντέξει η νέα κυβέρνηση στις πιέσεις των εφοπλιστών, αλλά και των νησιωτών, που ζουν καθημερινά με την αγωνία αν θα έρθει ή όχι το πλοίο στο νησί.

Ν.Μ.

 

Κουτοπονηριές

Ορισμένοι κουτοπόνηροι, μπροστά στο στόχο τους να μαζέψουν ψήφους, δε βάζουν τίποτα. Έτσι, εμφάνισαν τον υποψήφιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις προηγούμενες εκλογές Στρατή Παυλή, ως διαφωνούντα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Εμβρόντητος ο κ. Παυλής άκουσε τα παραπάνω κατά τη διάρκεια προεκλογικής εξόρμησης στην Ερεσό. Όχι μόνο τα διέψευσε, αλλά στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τη Δευτέρα ήταν και συντονιστής, ώστε να μην υπάρχει καμμία αμφιβολία για τις επιλογές του. Άλλωστε, όπως στις προηγούμενες εκλογές, έτσι και σε αυτές όργωσε όλη τη Λέσβο με το ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο χέρι.

Ν.Μ.

 

Με τα μανικιούρ…

Άνεργος (και προφανώς μισογύνης) που δεν κατάφερε να προσληφθεί ως εργάτης στην Κοινωφελή Εργασία, έλεγε χθες πως απ’ το χωριό του μεταξύ άλλων πήραν και δύο κυρίες, οι οποίες «από χέρι δεν κάνουν για αυτήν τη δουλειά, αφού γυρνάνε όλη μέρα με τα μανικιούρ. Και μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά βάζω στοίχημα πως δε θα βγουν να κόψουν χορτάρια και να καθαρίσουν παρτέρια και δρόμους, αλλά θα απαιτήσουν να τις βάλουν σε κάποιο γραφείο.».

Κι επειδή δεν αποκλείεται να υπάρχουν και κάποιοι που πράγματι δε θα μπορούν να ανταποκριθούν - όχι μόνο λόγω μανικιούρ, αλλά για πλείστους άλλους λόγους - στο αντικείμενο που θα τους ανατεθεί, θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος απ’ την αρμόδια επιτροπή που προβλέπεται να λειτουργήσει στο Δήμο, ώστε να αντιμετωπιστούν τέτοια προβλήματα.

 

… δε γίνεται δουλειά

Ή αλλιώς, όποιος βαριέται ή ντρέπεται να βγει στο χωριό του να καθαρίσει, ας πάει σε άλλο χωριό, ή ας παραιτηθεί για να πιάσουν δουλειά εκείνοι που έχουν ξεκάθαρο στο μυαλό τους πως καμμιά δουλειά δεν είναι ντροπή. Πόσο μάλλον όταν έχεις την ευκαιρία με τα χέρια σου, με τη δουλειά σου, να αλλάξεις και να ομορφύνεις τον ίδιο τον τόπο σου, εκεί που καθημερινά περνάς και παίζουν τα παιδιά σου. Σε κάθε περίπτωση, είναι άδικο να διευκολυνθούν κάποιοι εις βάρος του κατεπείγοντος «ρετούς» που χρειάζεται ο τόπος. Ακόμη κι αν χρειαστεί να κοπούν και μερικά μανικιούρ, που μετά το πεντάμηνο της Κοινωφελούς, υπάρχει άπειρος χρόνος να ξαναμεγαλώσουν.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Αλλαγή κλίματος

Όχι μόνο ο πρώτος στη λίστα, αλλά κι όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές τής Ν.Δ., ο Κώστας Μουτζούρης, ο Δημήτρης Παπαγιαννίδης και η Χριστιάνα Καλογήρου, έχουν ριχτεί στην προεκλογική μάχη. Απ’ την οποία και διαπιστώνουν πως το κλίμα έχει αλλάξει άρδην σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Μάλιστα, όπως μας έλεγε ο κ. Παπαγιαννίδης, σε επισκέψεις του σε μικρά χωριά διαπιστώνει ότι παλιοί νεοδημοκράτες που στις 6 Μαΐου είχαν ψηφίσει άλλα κόμματα, τώρα δηλώνουν πως θα επιστρέψουν, κάτι που εκτιμά θα φανεί και στην κάλπη.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Νέοι καιροί…

Κάποτε οι προεκλογικές συγκεντρώσεις των μεγάλων, αλλά και των μικρότερων κομμάτων γέμιζαν την προκυμαία της Μυτιλήνης. Μετά πλημμύριζαν το Δημοτικό Θέατρο. Πλέον περιορίστηκαν σε αίθουσες ξενοδοχείων, ή στην Πλατεία Σαπφούς, δίχως όμως να κλείνουν οι δρόμοι.

Απ’ τα νάυλον σημαιάκια της μεταπολίτευσης, περάσαμε στις εκλογές του καναπέ, βιώσαμε τις διαμαρτυρίες των αγανακτισμένων στις πλατείες, και ποιος ξέρει πώς και πού θα μετακομίσει αύριο η πολιτική έκφραση. Αρκεί να μεταφερθεί σε χώρο και να μη θαφτεί, με ό,τι έχει ήδη ασφυκτικά εγκλωβιστεί απ’ την καθημερινότητά μας, αποκλειστικά στον ιστοχώρο.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Χλιδή στη Μυτιλήνη

Ένα επιβλητικό τρικάταρτο τουριστικό σκάφος με το όνομα «Sea Cloud 2» έκανε την εμφάνισή του την Τρίτη το απόγευμα, όπου και έδεσε στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Όπως ήταν φυσικό, το ιστιοφόρο τράβηξε τα βλέμματα όλων όσοι περνούσαν από την προκυμαία της πόλης, καθώς σπανίως βλέπει κανείς από κοντά κάτι παρόμοιο. Πάντως, τον τελευταίο καιρό βλέπουμε όλο και πιο συχνά ανάλογα υπερπολυτελή σκάφη να πιάνουν λιμάνι στη Μυτιλήνη. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως κανένα από τα προηγούμενα δεν μπορούσε να συγκριθεί σε ομορφιά με το «Sea Cloud 2».

Γ.Σαρ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey