Δηκτικά 13/06/2012

13/06/2012 - 14:44

Μοιάζει με… φάρσα

Η ιστοσελίδα του Μουσείου Βρανά στο Facebook είναι γεμάτη από δημοσιεύσεις, από αυτές που κυκλοφορούν σωρηδόν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως κουίζ και άλλα παρόμοια, που ουδεμία σχέση έχουν με αυτό που πρεσβεύει ο χώρος ως φορέας πολιτισμού και παράδοσης. Ακόμη κι ερωτήσεις όπως «θες να παντρευτείς τον/την Μουσείο Βρανά» ή «θα γυρνούσες τον κόσμο μαζί με τον/την Μουσείο Βρανά», μπορεί να διαβάσει κανείς μόλις μπει στη σελίδα.

Προφανώς και οι δημοσιεύσεις αυτές «ανεβαίνουν» από κάποιους «φίλους» του Μουσείου, που τις κοινοποιούν σε όλες τις επαφές τους. Δε θα ήταν όμως καλό να υπάρχει κάποιος που θα παρακολουθεί τις αναρτήσεις; Γιατί η σελίδα καταντά να μοιάζει λίγο με… φάρσα για όποιον την επισκέπτεται, και αυτό σίγουρα δεν της αξίζει.

Β.Χρ.

 

Συζητήθηκε

Η απουσία του Μάνου Δούκα, υποψήφιου βουλευτή τού Κ.Κ.Ε., από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στη Μυτιλήνη, συζητήθηκε πολύ. Όπως μάθαμε, ο κ. Δούκας μέχρι χθες δεν είχε έρθει στη Λέσβο. Κάνουν λάθος όσοι εικάζουν ότι διαφωνεί με τη γραμμή του κόμματος που συνεργάζεται. Ας ρίξουν μια ματιά στα δύο τελευταία του άρθρα στο «Νέο Εμπρός», για να καταλάβουν πώς έχουν τα πράγματα. Η συζήτηση επί του θέματος αυτού άνοιξε με αφορμή την απουσία του κ. Δούκα από την εξέδρα στην προεκλογική συγκέντρωση του Κ.Κ.Ε. στη Μυτιλήνη, την περασμένη Παρασκευή.

Ν.Μ.

 

Πρόστιμα και στα ποδήλατα;

Διαταγή απευθυνόμενη προς τους ποδηλάτες της Μυτιλήνης, που τους καλεί να μη διέρχονται από το πεζοδρόμιο της προκυμαίας, εξέδωσε το Τμήμα Τροχαίας της λιμενικής αρχής. Το θέμα δημοσιοποιήθηκε χτες από την «ΕΡΑ Αιγαίου» και έκανε λόγο για καταγγελίες που είχαν προηγηθεί προς το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, για επικίνδυνη οδήγηση ορισμένων ποδηλατών. Χτες επικοινωνήσαμε κι εμείς με το συγκεκριμένο Τμήμα, δε βρισκόταν ωστόσο εκείνη τη στιγμή κάποιος αρμόδιος στο γραφείο. Αυτό που καταφέραμε να μάθουμε, ήταν πως η διαταγή εκδόθηκε με εντολή της εισαγγελικής αρχής.

 

Πρόστιμα και στα ποδήλατα; (2)

Όπως και να έχει, δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη κάτι τέτοιο από τη λιμενική αρχή. Αν γίνει, ωστόσο, τίθεται το ερώτημα του πού μπορούν τελικά να κυκλοφορούν οι ποδηλάτες της πόλης. Μπορεί όντως η διέλευσή τους από το πεζοδρόμιο να είναι επικίνδυνη, δεδομένου ότι τώρα που έφτιαξε ο καιρός, είναι πολύ περισσότεροι οι πεζοί και ο χώρος του πεζοδρομίου περιορισμένος. Από την άλλη, δεν υπάρχει πουθενά στη Μυτιλήνη κάποιος ασφαλής και για τους ίδιους τους ποδηλάτες χώρος. Στην Ερμού ακούνε παράπονα από τους καταναλωτές που κάνουν τη βόλτα τους, στους δρόμους κινδυνεύουν οι ίδιοι από τα αυτοκίνητα. Κι όμως, το ποδήλατο είναι τελικά το λιγότερο επικίνδυνο για όλους και περισσότερο οικονομικό και οικολογικό μέσο μεταφοράς, Μήπως λοιπόν θα έπρεπε οι αρμόδιοι, αντί να αποκλείουν σταδιακά την κυκλοφορία του, να προσπαθήσουν να βρουν τρόπους να την ενισχύσουν, ειδικά μέσα στην περίοδο που διανύουμε; Ή μήπως θα καλούνται και οι ποδηλάτες να πληρώσουν πρόστιμα, σε μια πόλη που δεν τους δίνει ευκαιρίες; Επιτέλους, ας μπει για μια φορά η συνείδηση πάνω από τις χρηματικές ποινές και τους περιορισμούς!

Β.Χρ.

 


Σινεμά και εκθέσεις

Άγνωστο παραμένει το τι ακριβώς θα ισχύσει φέτος το καλοκαίρι στο Αρχοντικό Γεωργιάδη. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να μπορέσουμε φέτος να παρακολουθήσουμε μόνο ταινίες και ορισμένες εικαστικές εκθέσεις, που θα πραγματοποιηθούν στο εσωτερικό του Αρχοντικού. Ακούσαμε πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα βγει σχετική ανακοίνωση από την Περιφέρεια. Εδώ που τα λέμε, όπως μας τα είχαν πει λίγο καιρό πριν, στις 25 του μήνα αναμένεται κανονικά η έναρξη των εκδηλώσεων.

Β.Χρ.

 

Πολλή δουλειά…

Για ακόμη μια φορά γνωρίζει μέρες δόξας η Εφορία Μυτιλήνης. Απ’ τη μια είναι οι κλειδάριθμοι για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αλλά και η υποβολή δηλώσεων από κάποιες κατηγορίες φορολογουμένων όπως οι συνταξιούχοι. Απ’ την άλλη, μαζί με τις συνήθεις υποθέσεις είναι και το νέο πλαίσιο - με νόμο τού 2011 - για τους επιτηδευματίες, που αναγκάζει υπό την απειλή πληρωμής υψηλού φόρου, εκατοντάδες φορολογουμένους και για χρόνια αμελείς, οι οποίοι ενώ δεν ασκούσαν επαγγελματική δραστηριότητα κρατούσαν ανοιχτά τα τεφτέρια τους, να τρέχουν τώρα για εσπευσμένη διακοπή εργασιών.

 

… και έσοδα

Όλα αυτά συνεπάγονται πολλή δουλειά για τους υπαλλήλους τής ΔΟΥ, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένα τμήματα, όπως το Μητρώο, στα οποία η ουρά ξεκινά πριν ανοίξουν οι θυρίδες και δε σταματά ούτε ένα λεπτό καθημερινά.

Εννοείται πως απώτερος στόχος απ’ την «τακτοποίηση» όλων αυτών των εκκρεμών υποθέσεων δεν είναι άλλος απ’ τη συγκέντρωση εσόδων, αφού ακόμη και με τα ψίχουλα του προστίμου για εκπρόθεσμη διακοπή, κοντογεμίζει το σακούλι.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Για ανάλυση

Λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού των αιτήσεων - πάνω από 2.000 - που είχαν υποβληθεί στην «Ηλιακτίδα» για τις θέσεις της Κοινωφελούς Εργασίας, υπάρχει μια αξιόλογη βάση δεδομένων για το προφίλ των ανέργων σε τοπικό επίπεδο, που ενδείκνυται για κοινωνιολογική ανάλυση.

Όμως, απ’ την ίδια διαδικασία υπάρχουν κι άλλα αξιοσημείωτα, που αν μη τι άλλο καταγράφουν τις τάσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Για παράδειγμα, δεκάδες φορές όλο το προηγούμενο διάστημα τα στελέχη της «Ηλιακτίδας» απασχολήθηκαν για να βρουν τη σειρά κατάταξης υποψηφίων, κατόπιν ερωτημάτων που τηλεφωνικώς ή διά ζώσης υπέβαλλαν οι γονείς τους. Φευ όμως, οι υποψήφιοι δε βρέθηκαν σε καμμία λίστα, γιατί - όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων - οι νέοι και οι νέες είχαν πει ψέματα στο σπίτι τους πως υπέβαλαν τα δικαιολογητικά τους, δίχως να το είχαν πράξει.

Έτσι εξηγείται, όπως μας είπαν και απ’ το Δήμο Λέσβου, και γιατί αρκετές απ’ τις εκατοντάδες βεβαιώσεις μονίμου κατοικίας που εκδόθηκαν, δεν παραλήφθηκαν ποτέ απ’ τους ενδιαφερομένους. Γιατί να της πάρουν αν θεωρούσαν ότι δε θα είχαν τύχη, και για αυτό δεν άξιζε κι ο κόπος να καταθέσουν χαρτιά;

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Γέμισαν ποντίκια

Τα… τρωκτικά έκαναν την εμφάνισή τους στις γειτονιές της Καλλονής, αποτέλεσμα των συσσωρευμένων για πολλές μέρες σκουπιδιών σε κάδους απορριμμάτων και όχι μόνο. Οι γεμάτες με αποφάγια σακούλες τραβούν τα ποντίκια που ψάχνουν τροφή, ενώ φροντίζουν να βρουν μέρος εκεί κοντά ώστε να γεννήσουν τα μικρά τους. Ένα σχετικά πρωτόγνωρο φαινόμενο σε σχέση με άλλες χρονιές που έκαναν την εμφάνισή τους προς τον Αύγουστο. Φαινόμενο αρκετά επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αφού τα ποντίκια τρυπώνουν σε αυλές, αλλά και σε σπίτια. Αυτό ήταν που έλειπε…

Γ.Σαρ.

 

Αύριο το πάρτυ των Εθελοντών Αιμοδοτών

Έτοιμα είναι όλα για τη μεγάλη αυριανή γιορτή της Επιτροπής Νεολαίας του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης. Οι άνθρωποι του Συλλόγου έχουν φροντίσει με αγάπη και την τελευταία λεπτομέρεια των εκδηλώσεων, ώστε να είναι όλα τέλεια. Οι συναυλίες στην Πλατεία Σαπφούς θα ξεκινήσουν στις 9, ενώ μετά το τέλος τους το πάρτυ θα πάει στο «Monkey». Παράλληλα, με πολύ μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώνεται σήμερα η σειρά εθελοντικών αιμοδοσιών, καθώς η ανταπόκριση των πολιτών της Λέσβου είναι θετική και έχει συγκεντρωθεί ήδη ικανοποιητικός αριθμός μονάδων αίματος.

Γ.Σαρ.

 

Διαμαρτύρονται οι Πλωμαρίτες…

«Το παραεμπόριο, που είναι η μεγαλύτερη μάστιγα μετά τον “Καλλικράτη” για την περιοχή μας», καταγγέλλουν οι επαγγελματίες του Πλωμαρίου. Όπως υποστηρίζουν, «στις παραλίες έχουμε Κινέζους μασέρ, με τη λιγότερη χρέωση 25 έως 30 ευρώ. Στην αγορά, Κινέζους, Πακιστανούς, που μάλιστα μερικοί από αυτούς είναι μόνιμα εγκατεστημένοι εδώ και έχουν γεμίσει τα σπίτια τους με πλαστά CD και μικροηλεκτρικές συσκευές. Aυτοκίνητα ολόκληρα, με οικιακά σκεύη, είδη σπιτιού, γλάστρες, κοτόπουλα, οπωροκηπευτικά και γενικά οτιδήποτε χρειάζεται μια πόλη, είναι στημένα στην κεντρική πλατεία του Πλωμαρίου λίγες μόνο δεκάδες μέτρα από την κεντρική αγορά της πόλης.».

Οι καταστηματάρχες του Πλωμαρίου ζητούν άμεση ανταπόκριση από τους αρμόδιους φορείς και καλούν το Δήμο Λέσβου, το Επιμελητήριο Λέσβου, τη Δημοτική Αστυνομία και οποιονδήποτε σχετικό με τα προβλήματα αρμόδιο φορέα, σε άμεσο ραντεβού για διάλογο με στόχο την επίλυση των παραπάνω, πριν, όπως λένε, η κατάσταση βρεθεί εκτός ελέγχου.

Α.Ω.

 

Κύριε Διευθυντά

Αρχιμανδρίτης που οργανικά ανήκει στη Μητρόπολη Μυτιλήνης αλλά δεν τον πολυβλέπουμε στον τόπο μας παρά μόνο για… τα «ζήτω», εθεάθη προχθές Δευτέρα το μεσημέρι σε ταβέρνα στις Τζιτζιφιές, με πολιτική αμφίεση παρακαλώ, συνοδεύων «ψευτοπαπά», γνωστό από την περίοδο των βασανιστηρίων τής ΕΣΑ. Μαζί και γνωστό πολιτικό στέλεχος κόμματος από το χώρο της ευρωπαϊκής προοπτικής, που διεκδικεί μεθαύριο την κυβέρνηση…

Έχω την εντύπωση ότι σύντομα με όλα ετούτα θα εκτεθεί κόσμος πολύς, από την… Αυλώνα ως την… Παναγιούδα.

Διαπορών Μυτιληνιός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey