Δηκτικά 08/06/2012

08/06/2012 - 14:07

Σα χωματερή

Για μέρες και μέρες παραμένουν οι στοίβες με τα σκουπίδια στους δρόμους της Καλλονής. Σα να μην έφταναν οι σακούλες απορριμμάτων που έχουν πεταχτεί εκτός κάδου - γιατί μέσα δε χωρούσαν -, το θέαμα ολοκληρώνουν και τα κλαδιά που προφανώς κόπηκαν από κάποια αυλή και πετάχτηκαν μέσα στο δρόμο, ούτε καν μπροστά στον κάδο σκουπιδιών που είναι ακριβώς από πάνω. Τα συμπαθή αδέσποτα τετράποδα της περιοχής δε, παίζουν και αυτά - χωρίς να το γνωρίζουν - το ρόλο τους σε όλο το σκηνικό, αφού οι σακούλες ξεσκίζονται προς αναζήτηση τροφής και όλα τα σκουπίδια ξεχύνονται στο δρόμο, παρέα πάντα με την ενοχλητική μυρωδιά τους.

Γ.Σαρ.

 

Τέλος Ιουνίου η συνέλευση

Στις 30 Ιουνίου θα γίνει η τακτική γενική συνέλευση της ΝΕΛ, αντί για τις 24 του μήνα που ήταν προγραμματισμένη αρχικά. Αυτές τις μέρες όλο το δυναμικό της εταιρείας είναι σε θέσεις μάχης, για να αποτρέψει την δρομολόγηση του «Blue Star Patmos» στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη. Αν τα καταφέρουν, θα πρόκειται για πολύ μεγάλο άθλο, δεδομένου και ότι οι φήμες λένε πως ήδη έχει προαποφασισθεί η δρομολόγηση του νεότευκτου πλοίου.

Ν.Μ.

 

Για τα καύσιμα

Μεγάλο διαγωνισμό, της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε πως θα διενεργήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για την προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών των Σωμάτων Ασφαλείας, Αστυνομίας, Λιμενικού και Πυροσβεστικής, σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στις 23 Ιουλίου κι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί αποτυπώνει τα κόστη της «κίνησης» των οχημάτων και των πλωτών μέσων στα νησιά για όλο το 2012. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η προϋπολογιζόμενη αξία για τα καύσιμα όλης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου είναι 145.000 ευρώ, ενώ για το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης και τους λιμενικούς σταθμούς όλου του Νομού Λέσβου φτάνουν τις 250.000 ευρώ.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Ποιος τα αγοράζει;

Πάση θυσία να ξεφορτωθεί τα πλοία τύπου monohull που διαθέτει, θέλει η ΝΕΛ. Έτσι, για δεύτερη φορά ανακοινώνει ότι επιδιώκει να βρει αγοραστές που θα τις δώσουν 36 εκατ. ευρώ προκειμένου να πουλήσει κάποιο ή κάποια από αυτά. Αλλά, όπως στα τέλη Μαρτίου, έτσι και τώρα το ερώτημα είναι ποιος αγοράζει τέτοια πλοία. Διότι, είναι μεν γρήγορα, αλλά ταυτόχρονα καταναλώνουν πολύ και ακριβό καύσιμο.

Μόνο αγοραστές από αραβικές χώρες θα ήθελαν να αγοράσουν τέτοια πλοία, αφού μόνο εκεί οι τιμές των καυσίμων είναι σε επίπεδα που μπορούν να κάνουν κερδοφόρα τη λειτουργία τους.

Ν.Μ.

 

Μας ελέγχουν και οι τράπεζες

Τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος κάθε πελάτη τους θα ζητούν οι τράπεζες από τούδε και στο εξής. Υποτίθεται πως τούτο γίνεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Στην πραγματικότητα γίνεται για να μη μειώνουν τα δάνεια και τα πιστωτικά όρια οι τράπεζες προς τους πελάτες τους και κυρίως προς τα νοικοκυριά. Διότι τα εν λόγω στοιχεία των επιχειρήσεων ήδη τα έχουν στη διάθεσή τους.

Όσοι προσμένουν σε κάποιο δάνειο, θα πρέπει να ξέρουν ότι για να δανείσουν οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν κεφάλαια. Κι η αλήθεια είναι πως δεν έχουν.

Ν.Μ.

 

Καπνός χωρίς… φωτιά

Ανησύχησαν χτες το πρωί τους κατοίκους της Μυτιλήνης οχήματα της Τροχαίας που κινήθηκαν μέσα στην πόλη με μεγάλη ταχύτητα. Τελικά επρόκειτο για ένα απλό βραχυκύκλωμα σε κάποιο κατάστημα της Μυτιλήνης, στο οποίο έσπευσαν οχήματα της Πυροσβεστικής για να διαπιστώσουν απλώς πως… επρόκειτο για βραχυκύκλωμα.

Ούτε φωτιά, ούτε τίποτα, όλα καλά λοιπόν.

Β.Χρ.

 

Καλοκαιρινοί… «κάτοικοι»

Με τις πρώτες ζέστες, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στην πόλη οι καλοκαιρινοί της «κάτοικοι» και συγκεκριμένα οι κατσαρίδες, που έχουν γεμίσει τους δρόμους του ιστορικού κέντρου, αλλά και πολλά σπίτια. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κάθε χρόνο και έχει να κάνει με τους υπονόμους. Δυστυχώς, πάει «πακέτο» με τη δυσοσμία…

Β.Χρ.

 

Για τα τροχαία

Με αφορμή το χτεσινό μη σοβαρό ατύχημα που σημειώθηκε στην παραλιακή της Επάνω Σκάλας, επικοινώνησε μαζί μας ένας από τους καταστηματάρχες και μας είπε πως τους τελευταίους δύο μήνες τα καταστήματα (ταβέρνες, εστιατόρια κ.λπ.) προσπαθούν να κάνουν κάτι για το θέμα, αφού οι οδηγοί τρέχουν με αυξημένες ταχύτητες και υπάρχουν συνεχώς περιστατικά. «Δεν είναι μόνο οι σερβιτόροι μας, αλλά και οι πελάτες μας που διασχίζουν το δρόμο, και είναι επικίνδυνο», μας είπε χαρακτηριστικά. «Είχαμε προτείνει και ζητήσει να μπουν σαμαράκια, δεν είχαν γίνει δεκτά και κανείς δεν κάνει κάτι γι’ αυτό. Εμείς είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε οτιδήποτε, αρκεί να μας αφήσουν.»

Ας τους αφήσουν, λοιπόν, οι αρμόδιοι…

Β.Χρ.

 

Βενιζέλος ή Λοβέρδος

Την επόμενη Πέμπτη 14 Ιουνίου, προγραμματίζεται η κεντρική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στη Λέσβο, αφού όπως είπε η γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής, Μαρία Ψήμμα, είναι η μόνη μέρα που δε θα γίνει εξόρμηση με τους υποψήφιους βουλευτές, προκειμένου να γίνει η βασική προεκλογική ομιλία στη Μυτιλήνη.

Η Νομαρχιακή επιμένει πως η Λέσβος θέλει να ακούσει το Βαγγέλη Βενιζέλο, αλλά αν οι υποχρεώσεις του δεν το επιτρέψουν, τότε το πιο πιθανόν είναι να μιλήσει στη Μυτιλήνη ο Ανδρέας Λοβέρδος. Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα οριστικοποιηθεί το ποιος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής, αλλά και το πού θα γίνει η ομιλία, μια και η Νομαρχιακή επιδιώκει να πραγματοποιηθεί σε ανοιχτό χώρο κι όχι στο Δημοτικό Θέατρο.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Μαύρα ντουμάνια

Μια μικρή ολιγόλεπτη βλάβη, χθες το πρωί, σε μηχανή του εργοστασίου τής ΔΕΗ, ήταν αρκετή για να βγάζει αμέσως μετά το ένα φουγάρο μαύρα ντουμάνια, που αν μη τι άλλο ξύπνησαν μνήμες του έντονα ρυπογόνου παρελθόντος της μονάδας.

Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε, τα ντουμάνια έσβησαν, αλλά το ενεργειακό ζήτημα που έχουμε απωθήσει σε δευτεροτρίτη προτεραιότητα και δε συζητάμε πια, παραμένει.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Διαμαρτύρονται

«Παλιά που ήταν το εισιτήριο 1,20 ευρώ, πληρώναμε τα μισά. Τώρα που ακρίβυνε στα 2,00 ευρώ, δε μας γίνεται η έκπτωση που είχαμε όλοι οι ηλικιωμένοι», μας είπε χθες αναγνώστριά μας, η οποία σχεδόν καθημερινά, για θεραπευτικούς λόγους, πηγαίνει στα Τσαμάκια. Όπως σημείωσε, μαζί με χρήματα για το ταξί πήγαινε - έλα, το κόστος του μπάνιου γίνεται απαγορευτικό.

Αλήθεια, η ειδική τιμολόγηση για τους ηλικιωμένους και για όσες ειδικές κατηγορίες προβλεπόταν και πριν, πότε θα ισχύσει για την πλαζ;

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Σαν τροχονόμοι

Εκτός του ότι φαίνεται να τελειώνει ο οδικός άξονας Καλλονής - Μυτιλήνης, το έργο φαίνεται ότι είναι και αρκετά καλό. Παράλληλα, όμως, καλή είναι και η οργάνωση των ανθρώπων που δουλεύουν εκεί, οι οποίοι με κάθε τρόπο προσπαθούν να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των οχημάτων. Τουλάχιστον δύο εργάτες είναι καθημερινά στα σημεία όπου εκτελούνται τα έργα και προειδοποιούν τους οδηγούς πότε πρέπει να κόψουν ταχύτητα, πότε να σταματήσουν και πότε να περάσουν. Με αυτό τον τρόπο αν μη τι άλλο ελέγχουν την κυκλοφορία και φυσικά προλαμβάνουν τυχόν ατυχήματα.

Γ.Σαρ.

 

Περί παραεμπορίου

Καλές οι συσκέψεις για το παραεμπόριο, αλλά θεωρούμε ότι είναι άνευ ουσίας. Δε χρειάζεται να έχει κανείς πολύ μυαλό για να καταλάβει ότι όλοι αυτοί οι δύσμοιροι μετανάστες που πουλάνε κάθε λογής προϊόντα στο κέντρο της Μυτιλήνης, από κάποιους ελέγχονται. Υπάρχουν κυκλώματα που τους φέρνουν στο νησί. Υπάρχουν κυκλώματα που φέρνουν τα εμπορεύματα και τα αποθηκεύουν στο νησί, ακόμη και στο κέντρο της Μυτιλήνης, σε παράδρομους της αγοράς ανάμεσα σε εμπορικά καταστήματα. Το ερώτημα είναι, γιατί δεν πιάνονται οι κεφαλές αυτών των κυκλωμάτων; Γιατί δε γίνεται δέσμευση και καταστροφή των προϊόντων;

Μήπως κάποιοι γλυκαίνονται από αυτή την κατάσταση;

Ν.Μ.

 

Καταδικάζουν άπαντες

Πέντε ήταν οι ομιλητές στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, και οι πέντε θεώρησαν αναγκαίο να καταδικάσουν την απαράδεκτη συμπεριφορά του βουλευτή της «Χρυσής Αυγής» Ηλία Κασιδιάρη, που γρονθοκόπησε τη βουλευτή τού Κ.Κ.Ε. Λιάνα Κανέλλη και πέταξε ένα ποτήρι νερό στη βουλευτή τού ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου. Ανακοινώσεις καταδίκης εξέδωσαν επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.

Μήπως ήρθε η ώρα για αντιφασιστική δράση;

Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey