Δηκτικά 06/06/2012

06/06/2012 - 13:50

Άδεια Ερεσός

Άδεια ήταν η Ερεσός το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, παρ’ όλο που θα περίμενε κανείς μαζική έλευση κόσμου από το νησί, λόγω και της βελτίωσης του καιρού. Χαρακτηριστικό ήταν και το ότι ακόμη και μπακάλικα δεν ήταν ανοιχτά στις 9 το πρωί, αφού δεν είχαν ποιον να εξυπηρετήσουν. Μόνο ορισμένα νυχτερινά μαγαζιά και ταβέρνες είχαν πελάτες, αλλά τίποτα δε θύμιζε άλλες χρονιές σε έναν από τους πιο τουριστικούς προορισμούς της Λέσβου. Δε συγκίνησαν ιδιαίτερα ούτε οι πολύ καλές προσφορές που είχαν ορισμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Πάντως οι ζημιές από τις κακοκαιρίες του χειμώνα και της άνοιξης έχουν αποκατασταθεί και η Σκάλα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους επισκέπτες, η οποία ελπίζει να είναι περισσότεροι όσο θα μπαίνουμε για τα καλά στο καλοκαίρι.

Β.Χρ.

 

Καλοκαιρινή ποδηλατάδα

Άνοιξε ο καιρός, ήρθε η ώρα και για την καλοκαιρινή ποδηλατάδα της ομάδας «Μυτιλήνη Bike Night», που διοργανώνεται σήμερα το βράδυ στις 9, με αφετηρία την Πλατεία Σαπφούς. Αυτήν τη φορά οι ποδηλάτες θα πάνε όπως δηλώνουν με… σαγιονάρα, ενώ το ομορφότερο καλοκαιρινό υπόδημα θα κερδίσει δωρεάν φούσκωμα αλυσίδας για ένα χρόνο!

Β.Χρ.

 

Πανηγύρια και ζώα

Τα πανηγύρια του νησιού έχουν την τιμητική τους και πολλούς φανατικούς οπαδούς, έχουν όμως και πλευρές που δεν τα τιμούν ιδιαίτερα. Χαρακτηριστική η εικόνα που αντίκριζε κανείς το μεσημέρι του Σαββάτου στην Καλλονή, όπου ένα βόδι στολισμένο με λουλούδια ήταν δεμένο σε ένα στύλο έξω από τα καταστήματα του κεντρικού δρόμου. Το ζώο ήταν μέσα στον ήλιο και μουγκάνιζε έχοντας να αντιμετωπίσει, πέρα από το βάσανο της ζέστης και της ακινησίας, και τα απειλητικά γαβγίσματα των σκύλων της περιοχής.

Ας προσπαθήσουν οι διοργανωτές να μην ταλαιπωρούν έτσι τα ζώα που χρησιμοποιούν στις εκδηλώσεις, αφού κάτι τέτοιο δεν τιμά ούτε τους ίδιους, ούτε τις γιορτές.

Β.Χρ.

 

Θετικές πρωτοβουλίες

Δεν ήταν η πρώτη φορά που μιλήσαμε με υπάλληλο και όχι με την προϊσταμένη τής Κ΄ ΕΠΚΑ με αφορμή κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, και οφείλουμε να τονίσουμε πως αυτό είναι πολύ θετικό. Δε συνέβαινε μέχρι τώρα να αναδεικνύονται η δουλειά και τα ονόματα των ίδιων των αρχαιολόγων της υπηρεσίας, και το να φαίνονται οι πρωτοβουλίες που οι ίδιοι παίρνουν, είναι κάτι που μόνο σε καλό μπορεί να αποβεί.

Β.Χρ.

 

Πολύς κόσμος στις ιπποδρομίες

Ουρά μέτρων σχημάτιζαν τα σταθμευμένα αυτοκίνητα εκείνων που βρέθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στις Αλυκές Καλλονής για να παρακολουθήσουν τους ιπποδρομικούς αγώνες. Κοινό όλων των ηλικιών θαύμασε τα άλογα που ήρθαν από όλο το νησί να διαγωνιστούν στις τρεις διαφορετικές κατηγορίες, τονίζοντας το πόσο καλή ήταν η διοργάνωση των αγώνων από το σύλλογο «Αδελφότης» Αγίας Τριάδας Καλλονής. Η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, κάνοντας τους διοργανωτές χαρούμενους για την ανταπόκριση.

Γ.Σαρ.

 

Και καθαρισμός…

Πέρα από τη διοργάνωση του πανηγυριού, το σωματείο «Αδελφότης» της Αγίας Τριάδας Καλλονής, μια βδομάδα πριν από το εορταστικό τριήμερο, φρόντισε να βρεθεί τόσο στο άλσος της Αγίας Τριάδας, όσο και στο χώρο που πραγματοποιούνται οι ιπποδρομίες, και να καθαρίσει την περιοχή από σκουπίδια.

Τουλάχιστον 20 άτομα, μέλη του συλλόγου, αλλά και κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν και βοήθησαν στον καθαρισμό, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες το σωματείο θα καθαρίσει και πάλι το χώρο γύρω από το γραφικό εκκλησάκι, από τα σκουπίδια που άφησε πίσω του το πανηγύρι.

Γ.Σαρ.

 

Βούτυρο στο ψωμί του

Σα βούτυρο στο ψωμί τού Κ.Κ.Ε. λειτουργεί η απόφαση του δικαστηρίου που χαρακτηρίζει παράνομη την απεργία στη Χαλυβουργία. Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης βρίσκονται σε απεργία εδώ και έξι μήνες και βασικός πυλώνας της απεργίας είναι το ΠΑΜΕ. Κάθε προσπάθεια να σπάσει η απεργία, ειδικά αυτή την περίοδο, το μόνο που κάνει είναι να ενισχύει πολιτικά το Κ.Κ.Ε.. Λέτε να ήταν αυτός ο στόχος της απόφασης της Δικαιοσύνης;

Ν.Μ.

 

Μονόδρομος η πώληση πλοίων

Η πώληση πλοίων από τη ΝΕΛ αναδεικνύεται ως η μόνη λύση προκειμένου η εταιρεία να αντιμετωπίσει τα ασφυκτικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ας σημειωθεί ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους είχε έσοδα ύψους 13,2 εκατ. ευρώ και ζημίες εννέα εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή έχει μειωμένες ζημίες, αλλά και έσοδα σε σχέση με την περσινή χρονιά. Όμως το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η εταιρεία, είναι η έλλειψη ταμειακής ρευστότητας. Και σ’ αυτό ασφαλώς και δεν πρωτοτυπεί η ΝΕΛ, αφού το θέμα αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα της αγοράς.

Ν.Μ.

 

Ναι στους υδρονομείς

Όλες μαζί φαίνεται πως έρχονται οι καλές ειδήσεις για προσλήψεις, αφού μετά την έγκριση του ΑΣΕΠ να καλυφθούν οι θέσεις της Κοινωφελούς Εργασίας, ήρθε και η απόφαση του Φώτη Χατζημιχάλη με την οποία εγκρίνεται η πρόσληψη 10 υδρονομέων για δημοτικές ενότητες του Δήμου Λέσβου.

Να δούμε τώρα τι δικαιολογία θα υπάρχει για ό,τι δε λειτουργεί εύρυθμα, μια και θα εκλείψει η «καραμέλα» της έλλειψης προσωπικού.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Ζητείται ντόπιο… «ψάρι»

Συνολικά 180 «ψάρια» έπιασε το ΣΔΟΕ ανά την Ελλάδα, τα οποία - όπως αποκαλύφθηκε - είχαν κρύψει, αδήλωτο, στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς κοντά μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Όπως μας διαβεβαίωσαν στελέχη τού ΣΔΟΕ, δεν υπήρχε μεταξύ τους κανένα ντόπιο «ψάρι», αν και κανείς δεν ξέρει, όπως επεσήμαναν, τι ξημερώνει στους φοροδιαφεύγοντες, μια και ο έλεγχος συνεχίζεται νυχθημερόν. Και η λίστα των προς έλεγχο είναι πολύ μεγάλη και στα μέρη μας.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Θα προλάβουμε…

Μακάρι να γινόταν από χθες, όπως μας είπαν και ο Ζάχος Μαντζαβίνος και ο Χρήστος Παυλίδης, η παράδοση της μαρίνας Μυτιλήνης, ώστε εγκαίρως και πριν αρχίσει για τα καλά η θερινή περίοδος, να προετοιμαστεί η λειτουργία του τουριστικού λιμένα. Όμως κι έτσι, εφόσον χρειάζεται να ακολουθηθεί το διαδικαστικό πρωτόκολλο που προβλέπεται για τη συγκεκριμένη περίπτωση, εκτιμάται πως θα υπάρξουν τα χρονικά περιθώρια να «κινηθεί» η μαρίνα ακόμη και φέτος το καλοκαίρι.

Η «τεχνογνωσία» του Τούρκου εταίρου στην εκμετάλλευση μαρινών, αλλά και οι εννιά παρόμοιες μονάδες του στα απέναντι παράλια, δημιουργούν γόνιμο έδαφος προσδοκιών πως θα προλάβει η Λέσβος να δει ήδη απ’ το 2012 σκάφη στη μαρίνα της.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

«Προς κάθε νοήμονα Λέσβιο»…

«Προς κάθε νοήμονα Λέσβιο» απευθύνεται επιστολή του προέδρου της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», Ξενοφώντα Μαυραγάνη. Σε αυτήν κάνει λόγο για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης και τη σημασία της, καθώς και για τη φετινή συμμετοχή στο θεσμό, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Όπως υποστηρίζει, στη σύσκεψη που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο στην Περιφέρεια για τις γιορτές των 100χρονων της απελευθέρωσης, η Λέσχη Πλωμαρίου είχε προτείνει εγγράφως τη συμμετοχή της Περιφέρειας στο σημαντικό αυτό θεσμό του χώρου του βιβλίου, εκμεταλλευόμενη την ταυτόχρονη επέτειο με τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό μέσα από λεσβιακά βιβλία να προβληθεί και η 100ετία της απελευθέρωσης του νησιού και το νησί το ίδιο. Το ίδιο πρότεινε και σε σύσκεψη που έγινε από τον Οργανισμό Πολιτισμού του Δήμου Λέσβου, μέσα στον Απρίλιο, χωρίς αποτέλεσμα και πάλι.

 

… για την προβολή του τόπου

«Είχα την τύχη (ή ατυχία;) να περιηγηθώ και να παρακολουθήσω μερικές από τις παρουσιάσεις βιβλίων της 9ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου. Εκεί μπορείς να δεις ό,τι επιθυμεί η ψυχή σου», αναφέρει ο κ. Μαυραγάνης. «Και παρακολούθησα, μεταξύ άλλων, την παρουσίαση του λευκώματος “Θεσσαλονίκη 1912 - 2012”, που επιμελήθηκε και εξέδωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης. Μια έκδοση ανάλογη με το “Λέσβος 1912 - 2012. Εκατό χρόνια ελευθερίας”, στην οποία οι λεσβιακές αρχές δεν έδωσαν σημασία, με τη διαφορά πως εκεί παρατίθενται τα γεγονότα που δημοσιογραφικά χρωμάτισαν τον αιώνα που πέρασε, για τη Θεσσαλονίκη βέβαια. Χάρηκα ιδιαίτερα γιατί είμαι μέλος της ΕΣΗΕΜΘ, αλλά πικράθηκα βαθιά που η Λέσβος, και ως Περιφέρεια και ως Δήμος, δε θέλησε να εκμεταλλευθεί τη μοναδική ευκαιρία που της δινόταν για πολλαπλή προβολή. Ίσως στον εορτασμό των 200 χρόνων κάποιοι το σκεφθούν.»

Εδώ που τα λέμε, καλό θα ήταν οι αρμόδιοι να εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία που τους δίνεται για προβολή του νησιού.

Β.Χρ.

 

Τι μας λέει…

Αναγνώστης μας Μυτιληνιός, μόνιμος κάτοικος της Κύπρου, μας λέει μέσω του δικτύου κοινωνικής δικτύωσης Facebook: «37η Διεθνής Έκθεση Κύπρου. Περίπτερο Κρητών, πέντε τετραγωνικά μέτρα. Δύο άτομα μέσα, κεράσματα και συνεχής ροή επισκεπτών.

Περίπτερο Επιμελητηρίου Λέσβου. Τριπλάσιος χώρος, ψυχή πουθενά. Ούτε από μέσα ούτε από έξω. Μήπως πετάξαμε για άλλη μια φορά τσάμπα λεφτά;»

Εύλογη η απορία του συμπατριώτη μας - αν είναι έτσι όπως τα λέει -, αλλά μήπως πρέπει να φιλοτιμηθεί κάποιος και να του απαντήσει χωρίς περιστροφές, για να μάθουμε και εμείς τις συμβαίνει;

Εμείς, πάλι, τι να του απαντήσουμε, ότι βγήκαν οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οπότε θεωρήθηκε ότι εκεί έληξε και η παρουσία στην Έκθεση όσων πήγαν σε αυτήν;

Σ.ΜΠΑ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey