Δηκτικά 29/05/12

29/05/2012 - 13:35

Υπόθεση ευθύνης

Ασφαλώς και η πορεία της χώρας καθορίζεται από κρίσιμες πολιτικές επιλογές προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, με τις επιμέρους αποχρώσεις τους, όπως αυτές που καλούμαστε να κάνουμε και στις ερχόμενες εκλογές. Πλην όμως, υπάρχουν κάποιες απλές καθημερινές πρακτικές του καθενός μας, που επηρεάζουν την πορεία του τόπου και κατ’ επέκταση και την προσωπική μας ζωή, πολύ περισσότερο από την όποια πολιτική μας δράση. Ακούστε λοιπόν. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα έγκυρης πανεπιστημιακής ομάδας, για κάθε 1.000 ελληνικές οικογένειες που θα αποφάσιζαν στην παρούσα φάση να μεταβάλουν καταναλωτικό πρότυπο και να ψωνίζουν αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα, θα δημιουργούνταν (ή θα σώζονταν) 100 έως 150 θέσεις εργασίας στη χώρα!

Π.Μ.

 

Κι η Πέτρα πάει αυτόνομα

Αυτόνομη πορεία θέλει να ακολουθήσει και ο Συνεταιρισμός της Πέτρας. Την απόφαση επιβεβαίωσε τις προηγούμενες ημέρες η γενική συνέλευση του Συνεταιρισμού. Τώρα αναμένεται η τροποποίηση του καταστατικού του και η προκήρυξη εκλογών για τα τέλη του Ιουνίου.

Ν.Μ.

 

Ανοίγει το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο

Σε λίγες μέρες θα ανοίξει τις πόρτες του στους άπορους ανασφάλιστους Μυτιληνιούς το Κοινωνικό Φαρμακείο και Ιατρείο, μετά από πρωτοβουλία του Ιατρικού, αλλά και του Φαρμακευτικού Συλλόγου του νησιού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, ΠαναγιώτηΠροβέτζα, όλες οι εργασίες στο χώρο έχουν ολοκληρωθεί, έχει τοποθετηθεί και το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού που χρειάζεται, ενώ τα φάρμακα θα προσφέρονται από το Φαρμακευτικό Σύλλογο Λέσβου.

Γ.Σαρ.

 


Ήρθαν τα υλικά από τον «Ευαγγελισμό»

Τα πρώτα υγειονομικά υλικά από τον «Ευαγγελισμό» έφθασαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, την Τετάρτη και την Πέμπτη που μας πέρασε. Το γεγονός βοήθησε σημαντικά να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Μέσα στις ερχόμενες μέρες θα σταλούν και άλλα, ενώ από αυτήν την εβδομάδα θα δοθούν και τα χρήματα στους προμηθευτές, ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Όπως τόνισε, πάντως, στο «Ε» ο διοικητής του Βοστάνειου, τα πράγματα δεν ήταν δραματικά σχετικά με την έλλειψη υλικών και η κίνηση αυτή έγινε σε κλίμα προνοητικότητας.

Γ.Σαρ.

 

Κανείς δε νοιάζεται

Ολόκληρος ντόρος έγινε για το κτήριο του παλιού 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης και την επαναξιοποίησή του, αλλά φαίνεται πως εκτός από τις τοπικές αρχές, το ξέχασαν ακόμη και οι γονείς που «φώναζαν» τόσο καιρό για την κατάντια του. Όσα χόρτα και κλαδιά κόπηκαν το περασμένο φθινόπωρο, παραμένουν στην αυλή του, αφού κανείς δε φρόντισε να τα απομακρύνει. Και το καλοκαίρι, που τα παιδιά θα μπορούσαν να τη χρησιμοποιούν έστω για παιχνίδι, χωρίς να κινδυνεύουν από κάτι, είναι προ των πυλών. Γι’ αυτό, έστω και κατόπιν εορτής, ας φροντίσουν τουλάχιστον η αυλή να είναι υποφερτή.

Β.Χρ.

 

Ορκίστηκαν

Άλλη μια ορκωμοσία πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Φορέθηκαν οι τήβεννοι, μοιράστηκαν τα πτυχία και πολλοί φοιτητές αποχαιρέτησαν για τα καλά το ίδρυμα και τη Μυτιλήνη. Άντε, με το καλό το φθινόπωρο να έρθουν οι καινούργιοι.

Β.Χρ.

 

Μετακόμισε η Πρωτοβάθμια

Μετακόμισε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου. Από πέρυσι μας έλεγε η προϊσταμένη της, Αναστασία Τσολερίδου, πως το παλιό κτήριο της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου δεν επαρκούσε ως χώρος για να στεγάσει προσωπικό και αρχεία. Το νέο κτήριο, στην οδό Αγίου Συμεών 17, κρίθηκε όπως φαίνεται πιο κατάλληλο, και μάλλον και με χαμηλότερο ενοίκιο, κάτι που ήταν από τα βασικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η υπηρεσία. Αυτό που δεν άλλαξε, πάντως, είναι τα τηλέφωνα επικοινωνίας.

Β.Χρ.

 

Άμεση δράση

Σε επικοινωνία που είχε με το «Ε» ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παμφίλων, Βαγγέλης Λυκαρδόπουλος, τόνισε πως κατά τις καταιγίδες της προηγούμενης Πέμπτης που δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στη περιοχή του, η κινητοποίηση των αρμοδίων ήταν άμεση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λυκαρδόπουλος, σημείωσε πως η επιτόπου συμβολή των Κουνιαρέλλη, Αλεξίου και Μουτζούρη, η άμεση επέμβαση, αλλά και οι προσπάθειες των εργατών τής ΔΕΥΑΛ και του Δήμου Λέσβου, συνέβαλαν ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Γ.Σαρ.


Πάει Πλωμάρι

Πολύς κόσμος και πάλι έσπευσε, το Σάββατο που μας πέρασε, στη διάθεση πατάτας Νευροκοπίου κατ’ ευθείαν από τον παραγωγό στον καταναλωτή, στην Αγιάσο, τον Πολιχνίτο και το Ίππειος. Το ερχόμενο Σάββατο σειρά έχει το Πλωμάρι, όπου ήδη έχει αρχίσει να εκδηλώνεται ενδιαφέρον προκαταβολικά. Αυτό σημαίνει πως οι πρόεδροι των γύρω χωριών της περιοχής συγκεντρώνουν τις παραγγελίες των κατοίκων και το χρηματικό αντίτιμο, ώστε το Σάββατο να μην υπάρξει καθυστέρηση και ταλαιπωρία και να γίνει αμέσως η παραλαβή. Παράλληλα, θα διατεθούν και 200 κιλά δωρεάν πατάτες Νευροκοπίου από τον παραγωγό στο ΚΑΠΗ Πλωμαρίου.

Γ.Σαρ.

 

Περί ελληνοτουρκικών…

Χαράς ευαγγέλια οι ελληνοτουρκικές συναντήσεις για τον υπογράφοντα, αφού επί χρόνια προχωρούσε, και μάλιστα με κόστος, στα δύσβατα μονοπάτια της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Όταν μάλιστα, όπως όλοι λένε, ετούτα τα μονοπάτια δεν ήταν εκδρομές.

Πλην όμως, το να γίνονται γνωστές τέτοιες συναντήσεις στην κοινωνία της Λέσβου εκ των υστέρων και στη βάση Δελτίων Τύπου, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Εκτός πια κι αν για κάποιους παράγοντες της τοπικής κοινωνίας (και μάλιστα της τοπικής οικονομίας) που συμμετέχουν στα ελληνοτουρκικά «πήγαινε - έλα», όλα ετούτα στις απέναντι ακτές, αλλά και εδώ στη Λέσβο, είναι απλά αντικείμενα ενασχόλησης της παρέας τους και δε θέλουν την ευρεία συμμετοχή και δημοσιότητα. Επειδή, όμως, η υπόθεση αυτή είναι πολύ σοβαρή και απαιτεί τη μέγιστη υπευθυνότητα, είναι κρίμα και ατόπημα κάποιοι να διαχειρίζονται την ελληνοτουρκική προσέγγιση με σκοπιμότητες και αποκλεισμούς, θεωρώντας ότι έχουν την αποκλειστικότητα. Έτσι περιορίζουν αυτές τις επαφές σ’ ένα στενό πυρήνα και ως εκ τούτου, αντί να τις αναπτύσσουν, τις υπονομεύουν. Και δε νομίζουμε πως είναι αυτό το ζητούμενο.

Γίναμε κατανοητοί, ελπίζουμε…

Σ.ΜΠΑ

 

Η σπανακόπιτα του Στρατή…

Λίγο μετά τη βράβευσή της στον Ελληνοτουρκικό Διαγωνισμό Μαγειρικής, μάθαμε πως η σπανακόπιτα του Στρατή Πόθα, που απέσπασε το πρώτο βραβείο, είναι ιδιαίτερα φημισμένη στη Λέσβο, μεταξύ των φίλων του αλλά και των μελών της «Συνύπαρξης», διότι πολύ απλά είναι εξαιρετικότατη. Και η γέμιση, και το χειροποίητο φύλο που βασίζεται σε συνταγή της συζύγου του Μύρνας, μένουν αξέχαστα, όπως μας μετέφεραν, σε όποιον τα δοκιμάσει.

Πριν λοιπόν εξαφανιστεί το φρέσκο σπανάκι λόγω εποχής απ’ την αγορά, θα πρέπει ο και συνεργάτης τού «Ε» διακριθείς μάγειρας να κάνει το καθήκον του: αμέτρητα ταψιά, για να δοκιμάσουν όσο περισσότεροι τυχεροί προλάβουν.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Σαμαράς - Ντόρα - Βορίδης

Αυτό που δεν έκανε στις προηγούμενες εκλογές η Ν.Δ., θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να πετύχει στις επικείμενες: Να φέρει τον πρόεδρο του κόμματος ή έστω κάποιο απ’ τα «βαριά» χαρτιά της παράταξης, να μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση στη Μυτιλήνη.

Μάλιστα, όπως σχολίαζε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου, Αλέξανδρος Κουτσαντώνης, λίγο μετά την ολοκλήρωση της εθνικής συνδιάσκεψης του κόμματος, δεν αποκλείεται ή ο Αντώνης Σαμαράς ή ο Μάκης Βορίδης ή ακόμη και η Ντόρα Μπακογιάννη να βρεθεί στη Λέσβο ως κεντρικός ομιλητής. «Όπου κρίνει το κόμμα πως πρέπει να βοηθήσει, θα στείλει τον κατάλληλο ομιλητή», ανέφερε ο κ. Κουτσαντώνης, που μετά τις κομματικές διαδικασίες στην Αθήνα, δήλωνε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη συσπείρωση και την ενότητα της Ν.Δ..

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Μια Ελλάδα απέναντι…

Θέλοντας να τονίσει πόσο σημαντικό είναι να αναπτυχθούν οι σχέσεις με την αυτοδιοίκηση των απέναντι παραλίων, ο Παντελής Πατερέλλης σχολίαζε πως «η αντίστοιχη ΠΕΔ των παράκτιων δήμων της Τουρκίας αριθμεί πάνω από 100 δήμους, με πληθυσμό που ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια κατοίκους. Μια ολόκληρη Ελλάδα, δηλαδή.».

 

… θα έρθει για καφέ

Αν μάλιστα αρθούν και τα εμπόδια της βίζας, τότε οι τουρίστες απ’ αυτόν και μόνο τον πληθυσμό αρκούν για να «βουλιάξουν» τα νησιά. Και η προοπτική αυτή συζητήθηκε πάμπολλες φορές στις επαφές που υπήρξαν μεταξύ των δύο πλευρών.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είπαν, όπως μετέφερε ο κ. Πατερέλλης, ότι «αν βγαίνει η βίζα εύκολα στο λιμάνι, στη Μυτιλήνη θα πηγαίνουν ακόμη και για καφέ».

ΜΑΡ.ΠΛ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey