Δηκτικά 23/05/12

23/05/2012 - 14:35

Περί δακοκτονίας

Καλός γνώστης των αγροτικών θεμάτων είναι ο υπηρεσιακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ναπολέων Μαραβέγιας, που προ δεκαετίας είχε διατελέσει πρόεδρος του ΕΘΙΑΓΕ. Εκείνη την εποχή είχαμε μαζί του μια αναλυτική συζήτηση για το Σταθμό Γεωργικής Έρευνας στο Κάτω Τρίτος της Λέσβου. Οι αρμόδιοι της Περιφέρειας ας τον ενημερώσουν ότι δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα η κατανομή του προσωπικού, αν και έχουν δοθεί οι πιστώσεις.
Όχι να καταστραφεί η φετινή ελαιοπαραγωγή επειδή «νικητές» και ηττημένοι δεν τα βρήκαν στο σχηματισμό κυβέρνησης!
Ν.Μ.


Μια αισιόδοξη εκτίμηση

Έκκληση προς την Πολιτεία και την κυβέρνηση να στηρίξουν εμπράκτως τον κλάδο του λιανεμπορίου που έχει πληγεί «βάναυσα» από την ύφεση και την οικονομική δυσπραγία, έκανε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Αντώνης Μακρής. Συγκεκριμένα είπε: «Εάν για τους επόμενους έξι μήνες η κατανάλωση συνεχίσει να υποχωρεί με τους σημερινούς ρυθμούς, τότε το ελληνικό λιανεμπόριο θα καταστραφεί ολοσχερώς.» Πρόκειται για μια... αισιόδοξη εκτίμηση, κι ας μην εκληφθεί αυτό που λέμε ως ειρωνικό σχόλιο. Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από όσο δείχνει.
Ν.Μ.

 

Άγχος για τους γιατρούς

Μεγάλη ανησυχία σε κατοίκους πολλών περιοχών του νησιού προκαλούν τα νέα που ακούγονται κατά καιρούς περί κλεισίματος ή υποβάθμισης των κέντρων υγείας της περιοχής τους.
Στις μέρες μας, η παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη, όμως σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές της Λέσβου, οι κάτοικοι πρέπει να κάνουν χιλιόμετρα για να βρουν γιατρό, ενώ πάντα υπάρχει το διαρκές άγχος των απρόσμενων περιστατικών που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα, μια και ο γιατρός που θα πρέπει να παρέμβει, βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά. Πρέπει κάποτε να δοθεί λύση σε όλα αυτά και να σταματήσει η συνεχής υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.
Γ.Σαρ.


Και άλλα αδέσποτα στην Καλλονή
Είναι σα να εμφανίζονται μαγικά, όμως όλοι γνωρίζουν από πού έρχονται αυτά τα αδέσποτα σκυλιά, που φορούν μάλιστα και κολάρο και είναι εντελώς φιλικά. Τις τελευταίες μέρες καινούργια σκυλιά έχουν προστεθεί στην αγέλη με τα αδέσποτα που γυρνούν στις γειτονιές και κυρίως στην πλατεία της Καλλονής. Ευτυχώς, τουλάχιστον, έχει «πάρει πίσω» το φαινόμενο δηλητηρίασής τους με φόλες. Δημιουργούν όμως αρκετά προβλήματα και πρέπει να δοθεί άμεση λύση, για να αποφευχθούν γεγονότα που κανείς δε θα είναι χαρούμενος να τα δει να ξανασυμβαίνουν.
Γ.Σαρ.

 

Γλυτώσαμε την έδρα…

Όλο τον προηγούμενο χρόνο, που δεν είχαν οριστικοποιηθεί τα αποτελέσματα της απογραφής τού 2011, το κακό ήταν μικρό, αφού δεν κρινόταν τίποτε ιδιαίτερο και όλοι είχαν «βολευτεί» στα προσωρινά στοιχεία τα οποία δημοσιοποιήθηκαν στα τέλη του περσινού Ιουλίου. Όμως τώρα, με τις νέες εκλογές της 17ης Ιουνίου και με δεδομένο ότι η απογραφή δεν ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα χρόνο απ’ τη διενέργειά της, δηλαδή μέχρι τις 24 Μαΐου τού 2012, αλλάζει το διακύβευμα. Και αυτό γιατί κάποιες έδρες μένουν «στον αέρα», μια και η κατανομή των βουλευτικών εδρών γίνεται με βάση τα στοιχεία τα οποία προέκυψαν από την απογραφή.
Στην εκλογική περιφέρεια Λέσβου, που έχασε (σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής) 6.518 κατοίκους, δεν υπάρχει μόλις για 2.500 πληθυσμό απώλεια της τρίτης έδρας.

 

… τη χάνει η Χίος
Αντιθέτως, η γειτονική Χίος κινδυνεύει με την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων να γίνει από διεδρική, μονοεδρική περιφέρεια, και μάλιστα για ελάχιστο αριθμό λιγότερων κατοίκων. Δεν αποκλείεται, δε, μετά τις εκλογές, όταν και όποτε πάρουν επίσημο χαρακτήρα τα αποτελέσματα της απογραφής, να υπάρξουν κι ενστάσεις που θα στείλουν τη χιώτικη δεύτερη έδρα, για παράδειγμα στο υπόλοιπο Αττικής, ή όπου αλλού πληθυσμιακά προκύπτει απ’ την απογραφή αύξηση των εδρών.
Μέχρι το 2021 και τη νέα απογραφή, ο Νομός Λέσβου παραμένει με το 1% των βουλευτών, διατηρώντας ευτυχώς για μία ακόμη δεκαετία την εκπροσώπηση που του έδωσε η απογραφή τού 2001.
ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Νέο Λιμεναρχείο…
Όταν πρωτοσέλιδα είχαμε προαναγγείλει το σχεδιασμό της ένταξης στο ΕΣΠΑ των εργασιών επισκευής του Κολυμβητηρίου, είχαμε αναφερθεί και στη δυνατότητα ανέγερσης μέσα στο χώρο του λιμανιού και κτηρίου για τη στέγαση του Λιμεναρχείου. Πράγματι, όπως μας εξήγησε η προϊσταμένη της Κτηματικής, Ελένη Μητρίτσα, στο ΦΕΚ που αναμένεται να εκδοθεί και θα αφορά στη χερσαία ζώνη του λιμένα Μυτιλήνης, «χωροθετείται» και έκταση για νέο Λιμεναρχείο.

 

… κι από ποιον;
Πρόκειται για παραλληλόγραμμο οικοπεδικό χώρο, που βρίσκεται στο πάρκινγκ του λιμανιού, δίπλα απ’ την πλάστιγγα, κι έχει τη μικρή πλευρά του ακριβώς απέναντι απ’ την είσοδο του Παλιού Αρχαιολογικού Μουσείου. Η άλλη, η μεγάλη πλευρά του, είναι κατά μήκος του δρομίσκου που οδηγεί στο Μουσείο, μερικά μέτρα μετά την είσοδο του Κολυμβητηρίου.
Ενώ όμως υπάρχει το παραχωρημένο αυτό «οικόπεδο» μέσα στο λιμάνι, είναι δύσκολο να πει κανείς ποιος θα αναλάβει και με τι χρηματοδότηση να κτίσει το νέο Λιμεναρχείο, μια και δε φαίνεται να είναι στις αρμοδιότητες κάποιου τοπικού φορέα η στέγασή του.
ΜΑΡ.ΠΛ.


Κάθε οικογένεια, ένα αιμοδότης

Έλλειψη φιαλών αίματος παρατηρείται κατά καιρούς στο νησί, όπως είπε στο «Ε» η Μαρίνα Σταμάτη, μέλος τού Δ.Σ. του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης. Συγκεκριμένα, για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του νησιού, χρειάζονται περίπου 4.000 φιάλες αίματος το χρόνο, όμως ο Σύλλογος, με τις τέσσερις τακτικές αιμοδοσίες που κάνει το χρόνο, μετά βίας συγκεντρώνει 1.200. Κορυφαίος στόχος του Συλλόγου είναι κάθε οικογένεια να έχει τουλάχιστον έναν εθελοντή αιμοδότη, με αποτέλεσμα να μπορεί να βοηθάει τον άγνωστο συνάνθρωπο με το αίμα του.
Γ.Σαρ.

 

Έντονη δράση από την Επιτροπή Νεολαίας
Η Επιτροπή Νεολαίας του Συλλόγου Εθελοντών Μυτιλήνης έχει πλέον αναλάβει ουσιαστική και ενεργό δράση σε ό,τι έχει να κάνει με καμπάνιες και εκδηλώσεις. Στο όνομα του εθελοντισμού, νέα παιδιά ενδιαφέρονται, ενημερώνουν και εργάζονται για να προωθηθεί το μήνυμα της εθελοντικής προσφοράς σε όλους. Μπορεί κατά το παρελθόν η Επιτροπή να μη δρούσε αυτόνομα, τον τελευταίο καιρό όμως δρα παράλληλα με το Σύλλογο, αλλά αναλαμβάνει και διεκπεραιώνει με δική της απόφαση τις εκδηλώσεις.
Γ.Σαρ.

 


Υπάρχουν και ευχάριστες ειδήσεις

Περίπου 300.000 ευρώ μπήκαν στις τσέπες των κτηνοτρόφων της Λέσβου την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν είναι κανένα τεράστιο ποσό, όμως ήταν αναπάντεχα έσοδα, που προήλθαν από την πώληση ζώων, που κατευθύνονται στη Λιβύη για άμεση σφαγή. Αν μάλιστα οι εξαγωγές ζώων προς τρίτες χώρες συνεχιστούν, θα έχουμε ακόμη πιο θετικά αποτελέσματα, καθώς θα γίνει ταχύτερη και καλύτερη ανανέωση του ζωικού κεφαλαίου του νησιού. Θα εισπράξουν σημαντικά έσοδα οι κτηνοτρόφοι και θα αυξηθούν ή θα διατηρηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα οι τιμές του πρόβειου κρέατος.
Κι όλα αυτά, σε μια περίοδο που η καραντίνα συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα.
Ν.Μ.

 

Περιμένουν το χρήμα

Την εφαρμογή των ρυθμίσεων για την αποδέσμευση μέρους των κονδυλίων που αφορούν στις άγονες γραμμές, περιμένουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες για να ανασάνουν. Οι ρυθμίσεις αυτές θα τους δώσουν μια μικρή παράταση ζωής και θα τους επιτρέψουν να πληρώσουν τους επί μήνες απλήρωτους ναυτικούς τους.
Ν.Μ.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey