Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Λίγα τα λεφτά
Κονδύλι ύψους 11,8 χιλ. ευρώ, ενέκρινε η κυβέρνηση για το Δήμο Λέσβου, σε σχέση με τη μεταφορά των μαθητών, αποκλειστικά για δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από το Σεπτέμβριο του 2011. Το ποσό αυτό είναι πολύ μικρό και αδυνατεί να καλύψει ακόμη και τα έξοδα για τα μαθητικά δελτία ή τα μαθητικά επιδόματα, εκτός αν αποτελεί απλώς την πρώτη δόση για κάτι τέτοιο. Μέσα στην εβδομάδα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Βατός θα ξέρει περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς και για το πώς βαίνει η πορεία της ανάληψης των συμβάσεων από το Δήμο Λέσβου.
Β.Χρ.

Μποτιλιάρισμα στην Πλατεία Καλλονής!

Απαράδεκτη η κατάσταση στην πλατεία της Καλλονής, κυρίως κατά τις μεσημεριανές ώρες. Οι οδηγοί που θέλουν να κάνουν τα ψώνια τους στα καταστήματα της πλατείας ή να πιουν τον καφέ τους σε κάποια από τις καφετέριες που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, παρκάρουν τα οχήματά τους όπου βρουν, επάνω στην πλατεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα απερίγραπτο μποτιλιάρισμα, με τους διερχόμενους από την πλατεία οδηγούς, λόγω των παρκαρισμένων οχημάτων, να πρέπει να περιμένουν ορισμένες φορές μέχρι και 10 λεπτά για να περάσουν. Πολλοί είναι εκείνοι που «κόβουν» δρόμο από τα στενάκια για να μην μπλέξουν στην κίνηση, ενώ φυσικά δε λείπουν οι φωνές και τα… «γαλλικά». Ούτε στην Αθήνα να ήμασταν…
Γ.Σαρ.

Υπάρχουν και φανάρια

Είναι γεγονός ότι αρκετοί οδηγοί και πεζοί δεν έχουν εξοικειωθεί ακόμη με τα φανάρια (παρά τα χρόνια που αυτά λειτουργούν) στην πόλη της Μυτιλήνης. Δεν είναι λίγοι οι οδηγοί που τα περνούν με κόκκινο, αγνοώντας είτε τους πεζούς είτε τα άλλα νομίμως διερχόμενα οχήματα. Λίγες μέρες πριν, στην προκυμαία της πόλης, στο… τσακ αποφεύχθηκε ατύχημα όταν οδηγός μοτοσυκλέτας αγνόησε το κόκκινο του φαναριού περνώντας ανενόχλητος, ενώ την ίδια ώρα περνούσε πεζός ο οποίος πρόλαβε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να απομακρυνθεί. Καλό θα ήταν ορισμένοι να καταλάβουν πως οι φωτεινοί σηματοδότες κάθε άλλο παρά διακοσμητικοί είναι και να αρχίσουν να υπακούν στις ενδείξεις τους.
Γ.Σαρ.

Κοινωνικό Παντοπωλείο στη Μυτιλήνη

Στην τελική ευθεία για να ανοίξει είναι το Κοινωνικό Παντοπωλείο Μυτιλήνης. Οι απαιτούμενες εργασίες ολοκληρώνονται σιγά - σιγά και οι υπεύθυνοι για τη λειτουργία του αισιοδοξούν πως σχεδόν σε μια βδομάδα όλα θα είναι έτοιμα ώστε να ξεκινήσει η διάθεση προϊόντων σε οικονομικά αδύναμους συνδημότες μας.
Γ.Σαρ.

Δεν εγκρίθηκε…

Από μέρα σε μέρα αναμένεται η έγκριση των 440 θέσεων κοινωφελούς εργασίας με συμπράττοντα φορέα το Δήμο Λέσβου. Η καθυστέρηση στην έγκριση - που συμπαρέσυρε στο σύνολό τους τις 641 θέσεις της «Ηλιακτίδας» - οφείλεται, όπως μας είπε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Τσακίρης, στην προσπάθεια που καταβλήθηκε απ’ την πλευρά του Δήμου προς το Υπουργείο Εργασίας ώστε να υπάρξει «χωροταξική» κατανομή των θέσεων σε έξι ενότητες. Γιατί, όπως έδειξε η εμπειρία και με τις προσλήψεις συμβασιούχων στο Δήμο, είναι δύσκολο έως και αδύνατο με ενιαία περιοχή αναφοράς το Δήμο Λέσβου να «μοιραστούν» οι θέσεις βάσει των αναγκών και των αιτήσεων ανά περιοχή.
Παρά τις πιέσεις, όμως, η αναζήτηση φόρμουλας προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα του Δήμου, δεν οδήγησε σε «σπάσιμο» των προσλήψεων σε έξι περιοχές, αλλά μόνο σε καθυστέρηση της όλης διαδικασίας.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Ο ένας στους τρεις…

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χθες ο Νίκος Σηφουνάκης, με την ευκαιρία της λήξης της δημόσιας διαβούλευσης επί των 17 άρθρων του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος με θέμα «Κατηγορίες και Περιεχόμενο Χρήσεων Γης». Όπως ανέφερε, επιβεβαιώνοντας και τις αντιδράσεις που είχε ο τεχνικός κόσμος της Λέσβου, υποβλήθηκαν συνολικά 667 σχόλια, εκ των οποίων τα 212 (ο ένας στους τρεις που μετείχε στη διαβούλευση) πρότειναν την αλλαγή του Άρθρου 14 που αφορά στην εκτός σχεδίου δόμηση για κατοικία.
Ο κ. Σηφουνάκης επανέλαβε, όπως είχε ανακοινώσει πριν ένα μήνα περίπου, ότι αναδιατυπώθηκε το συγκεκριμένο άρθρο και έτσι αίρονται οι περιορισμοί για την κατοικία στην εκτός σχεδίου δόμηση.

… και νέος γύρος

Ο υπουργός σημείωσε ακόμα ότι το αναμορφωμένο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος θα αποσταλεί στα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση, προκειμένου να καταθέσουν προτάσεις και παρατηρήσεις, ενώ τέλος υπογράμμισε πως το Προεδρικό Διάταγμα θα μπορεί να έχει ισχύ μόνο στα νέα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια που θα εγκριθούν μετά την έκδοσή του, «εκτός εάν οι τοπικές κοινωνίες - οι δήμοι - αποφασίσουν αυτοβούλως την άμεση εφαρμογή του».
Θα περιμένουμε το τελικό κείμενο της διατύπωσης του Διατάγματος, διότι η εκχώρηση μιας τέτοιας αρμοδιότητας στις τοπικές κοινωνίες που προαναγγέλλει ο κ. Σηφουνάκης, είναι πολύ πιθανόν - έως βέβαιο - να ξεσηκώσει εκ νέου τις διαμαρτυρίες του συνόλου των μηχανικών.
ΜΑΡ.ΠΛ.


Η φωτογραφία, της περασμένης Κυριακής. Σε πρώτο πλάνο, στην Καρύνη ξεκουράζονται αθλητές τού Εντούρο σε μια στάση τους στην πανέμορφη αυτή τοποθεσία. Σε δεύτερο πλάνο, αριστερά στη φωτό, το στέγαστρο και τα προστατευτικά φύλλα που φτιάχτηκαν και ακριβοπληρώθηκαν από χρήματα όλων μας για την προστασία ό,τι έμεινε από μια τοιχογραφία του Θεόφιλου, στεγάζουν… σωρό από καρέκλες και τραπέζια!
Καημένο νησί…

Χιλιάδες αιτήσεις
Το συζητούσαν τις προάλλες στο περιθώριο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου μερικοί πρόεδροι τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων του νησιού και φαίνεται να έχουν απόλυτο δίκιο: για το 2012 σε κάθε ενότητα θα συγκεντρωθούν χιλιάδες αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα διανομής τροφίμων.
Μάλιστα σε κάποιες περιοχές, όπως π.χ. η Γέρα, όπου και την προηγούμενη χρονιά είχε υπάρξει ενημέρωση, αναμένεται να μη μείνει δικαιούχος για δικαιούχος που δε θα υποβάλει αίτηση. Το ζήτημα φυσικά είναι να εγκριθούν και τα κοινοτικά κονδύλια που θα στηρίξουν την αγορά τροφίμων προς διάθεση, ειδικά φέτος που όλη η Ελλάδα τα χρειάζεται.
ΜΑΡ.ΠΛ.

«Όλοι οι νευριασμένοι…»

Εκ διαμέτρου αντίθετες είναι οι απόψεις που ήδη άρχισαν ως σχόλια να γίνονται σε σχέση με τη μαζικότητα των επικείμενων εκλογών. Όπως έλεγε δε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου, Αλέξανδρος Κουτσαντώνης, απαντώντας σε όσους πιστεύουν πως θα υπάρχει μεγάλη αποχή απ’ την κάλπη, «υπάρχει τόση αγανάκτηση, που όλοι οι νευριασμένοι απ’ την κατάσταση θα επιλέξουν τη δημοκρατική συμμετοχή της ψηφοφορίας για να στείλουν το μήνυμά τους, οπότε και θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή».
Είπαμε, οι απόψεις διίστανται, όπως και ο τρόπος που ο καθένας κρίνει ως πολιτικό για να εκφράσει την αντίδρασή του σε ό,τι τον ενοχλεί.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Το… γιόρτασαν     

Όχι μόνο την Ημέρα της Γυναίκας, αλλά και τον υπό σύσταση νέο μεταποιητικό τους συνεταιρισμό γιόρτασαν την περασμένη Πέμπτη οι επτά γυναίκες του Πλωμαρίου, που, όπως το «Ε» έγραφε την περασμένη εβδομάδα, είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν το εγχείρημά τους. Εμείς τους ευχόμαστε καλή επιτυχία και του χρόνου να γιορτάσουν την Ημέρα της Γυναίκας με πολλά μέλη και έχοντας ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του συνεταιρισμού τους.
Β.Χρ.

Ακριβά τα αεροπορικά

Απλησίαστες είναι οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων για όσους (φοιτητές ή επισκέπτες) θέλουν να περάσουν τις διακοπές τού Πάσχα στη Λέσβο. Από μια ενδεικτική αναζήτηση προκύπτει πως το να ταξιδέψει κανείς από την Αθήνα μέχρι τη Μυτιλήνη κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, χωρίς επιστροφή, δε θα του κοστίσει λιγότερα από 97 ευρώ χωρίς φόρους και τέλη. Τι γίνεται αν πρόκειται για οικογένεια; Λίγο καλύτερα τα πράγματα για εκείνους που θέλουν να ταξιδέψουν από Θεσσαλονίκη προς Μυτιλήνη, αφού οι τιμές - προς έκπληξή μας - κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα, ξεκινώντας μάλιστα από τα 64 ευρώ, πάντα χωρίς φόρους και τέλη. Τυχεροί, πάντως, όσοι προνοητικοί φρόντισαν να κλείσουν πολύ νωρίτερα τα εισιτήρια για τις μετακινήσεις τους.
Γ.Σαρ.

Συνεχίζουν

Συναντήσεις με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κ.Κ.Ε. Θανάση Παφίλη είχε χθες η επιτροπή του Αιγαίου που διεκδικεί τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α.. Σήμερα πρόκειται να γίνει συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.
Πολύ καλά κάνει η εν λόγω επιτροπή και συνεχίζει τις επαφές, γιατί παρά τα όσα λέγονται, κανείς δεν εγγυάται πως οι δεσμεύσουν που έχουν αναληφθεί μέχρι τώρα θα ισχύουν και μετά τις εκλογές.
Ν.Μ.

Το «κίνημα του μπαχτσέ»

Στην υπόλοιπη Ελλάδα εδώ και δύο εβδομάδες κυριαρχεί το «κίνημα της πατάτας». Στη Λέσβο εκείνο που κυριαρχεί είναι το «κίνημα του μπαχτσέ». Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, είναι αυτοί που θυμήθηκαν το μικρό περιβόλι ή το χωράφι που βρίσκονται πέριξ της πόλης ή του χωριού που κατοικούν. Εκεί φυτεύουν τα κηπευτικά τους, τις πατάτες τους, τα κουκιά τους, εκτρέφουν κότες και κατσίκες. Κάποιοι πιο τολμηροί εκτρέφουν ένα γουρουνάκι ή ένα μοσχάρι.
Κάπως έτσι καταφέρνουν οι Λέσβιοι να επιβιώνουν στην οικονομική κρίση. Γι’ αυτό και το «κίνημα της πατάτας» δεν έχει μεγάλη τύχη στο νησί.
Ν.Μ.

Ήρθε η ώρα να μιλήσεις, Αλέκο

Κυριάρχησε δύο δεκαετίες στα συνεταιριστικά πράγματα της Λέσβου ο Αλέκος Γιαζιτζόγλου. Όσοι προσπάθησαν να αντιπαρατεθούν μαζί του απέτυχαν παταγωδώς. Ωστόσο, τα πράγματα έχουν αλλάξει και το πρώτο απ’ αυτά ήταν η οικονομική κατάσταση της ΕΑΣ Λέσβου. Είχαμε αναφερθεί αναλυτικά σε αυτό το ζήτημα το περασμένο καλοκαίρι. Τότε που κανείς δεν τολμούσε να πει δημοσίως το παραμικρό. Πολύ καιρό αργότερα, ήρθαν στη δημοσιότητα επιστολές, ανακοινώσεις και δηλώσεις πρώην στελεχών της Ένωσης. Όλο αυτό το διάστημα ο Αλέκος Γιαζιτζόγλου αποφεύγει να μιλήσει. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα έκανε μια σύντομη παρέμβαση για τις τιμές του λαδιού.
Κατά την άποψή μας, οφείλει να μιλήσει πριν από τη γενική συνέλευση της Ένωσης, ώστε οι αντιπρόσωποι να συμμετάσχουν σε συζητήσεις για το μέλλον της Ένωσης γνωρίζοντας όλα τα δεδομένα.
Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey