31-08-18

31/08/2018 - 13:47

Συνεχίζει να μας ντροπιάζει, έλεος!

Για άλλη μια φορά η Λέσβος, λόγω της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στο κέντρο της Μόριας και της δημοσιότητας που πήρε το ρεπορτάζ του BBC με τις δηλώσεις εκπροσώπου των Γιατρών χωρίς Σύνορα, σχετική με την απόγνωση των μικρών παιδιών που μιλούν για αυτοκτονικές τάσεις, μπαίνει και πάλι στο... κάδρο της δυσφήμισης εκθέτοντας τη χώρα μας διεθνώς. Οι κυβερνώντες γνωρίζουν την κατάσταση, αλλά φαίνεται ότι η καλοκαιρινή ραστώνη τους έχει καταπέσει βαριά, μετά τα όσα έχουν συμβεί το κατακαλόκαιρο και παραπέμπουν τις όποιες ενέργειες τους για αποσυμφόρηση προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, που θα είναι υποτίθεται έτοιμες οι δομές στην ενδοχώρα για τη μετακίνηση ευάλωτων και δικαιούχων ασύλου. Αν και δειλά - δειλά διαρρέεται ότι οι δομές στην ενδοχώρα είναι και αυτές γεμάτες και έτσι το... περίμενε πάει παραπέρα χρονικά! Εν τω μεταξύ η Μόρια ξεχειλίζει, χτυπά πλέον υπερπληθυσμό ρεκόρ εγκλωβισμένων και οι άμεσα εμπλεκόμενοι κινούνται σαν μη βλέπουν το... κακό που έρχεται. Η Μόρια συνεχίζει να μας ντροπιάζει διεθνώς, όπως πριν μερικά χρόνια η Παγανή και οι υπεύθυνοι κινούνται σαν να έχουν να διαχειριστούν μια συνήθη εικόνα. Δεν φαίνεται να έχουν στο στόχαστρο τους να αλλάξουν αυτήν την εικόνα που πλέον δεν είναι ανεκτή από κανέναν και που συνεχώς δημιουργεί μικρά και μεγάλα προβλήματα που θέλουν να μας κάνουν να τα συνηθίσουμε και να τα βάλουμε στην καθημερινότητα μας. Με αυτά τα δεδομένα είναι βέβαιο ότι οι ακραίες και ξενοφοβικές αντιδράσεις θα ενισχύονται με ότι αυτό σημαίνει για τη συνοχή της τοπικής κοινωνίας που πάει να εξελιχθεί από παράδειγμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, που εγκωμιάστηκε από τη διεθνή κοινή γνώμη, σε μια ξενοφοβική και ρατσιστική κοινωνία, που φοβάται τον... ίσκιο της! Οι δεσμεύσεις του Δ. Βίτσα ότι τον Σεπτέμβριο η Μόρια θα έχει τους μισούς, δεν σηκώνει καμιάς άλλης αναβολής, ας φροντίσει να είναι συνεπής, γιατί διαφορετικά «μαύρο φίδι που τον έφαγε»!

Μα.Μ.

 

Και ο Δανέλλης για τη Μόρια

Με αφορμή τις πρόσφατες αναφορές ξένων μέσων ενημέρωσης  για τις συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Μόρια, ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Συγκεκριμένα, στα σχετικά δημοσιεύματα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά που φιλοξενούνται στην Μόρια. Ενδεικτική της απόγνωσης που βιώνουν τα παιδιά είναι η αναφορά ακόμα και σε απόπειρες αυτοκτονιών. «Σε κάθε περίπτωση κρίνεται πλέον επιτακτική η ανάγκη η πολιτεία να λάβει άμεσα όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται τόσο για την καλύτερη προστασία και όσο και για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όχι μόνο των παιδιών αλλά του συνόλου των ατόμων που φιλοξενούνται στις δομές αυτές» τονίζει ο βουλευτής. Τώρα τι απαντά και πως θα αντιδράσει στην πράξη ο κ. Βίτσας μετά από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αποτέλεσαν και αντικείμενο του κοινοβουλευτικού ελέγχου θα φανεί από τις κινήσεις του , οι οποίες δεν μπορεί να περιμένουν άλλο!

Αν.Παζ.

  

Και πού δεν πήγαν οι πρόσκοποι αυτό το καλοκαίρι! Ακολουθώντας τη ρότα του γαρμπή, ξεκίνησαν από τη Λέσβο για να μεταβούν στη Σύρο, τη Μύκονο, τη Δήλο, τη Γυάρο, αλλά και την Αθήνα, οι Ανιχνευτές της Μυτιλήνης γύρισαν το προσκοπικό τους μαντήλι σε πολλούς πολιτισμούς, νησιώτικες ομορφιές, πλούσια ιστορία κρατώντας θαυμαστές εμπειρίες που θα θυμούνται μια ζωή!

 

Οι παρατάξεις αλλά και τα βαριά χαρτιά

Το ότι το προεκλογικό σκηνικό είναι «θολό» λόγω κυρίως του αδιευκρίνιστου «Κλεισθένη» ως προς το χωροταξικό αλλά και της διστακτικότητας, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα επίσημα δεδομένα, των εν ενεργεία εκλεγμένων Σπύρου Γαληνού και Χριστιάνας Καλογήρου να κατέβουν ξανά υποψήφιοι, προκαλεί το εξής παράδοξο: την ίδια στιγμή που πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι (ή και πολίτες που σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να πολιτευτούν) μπαίνουν στη διαδικασία να σχηματίσουν μόνοι τους… παρατάξεις, στη λογική πάταξης των διαχρονικών «αρχηγισμών», ταυτόχρονα νιώθουν και ανασφάλεια και αναπολούν τα μεγάλα ονόματα που επί του παρόντος… λείπουν από το προσκήνιο. Κάπως έτσι λοιπόν, στις ζυμώσεις αρκετών δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων όλο αυτό το διάστημα, όπου και επιτυγχάνονται θα πρέπει να πούμε αξιοσημείωτες συναινέσεις και συνεργασίες από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, εμφανίζονται κάποια στιγμή από το πουθενά κάποια βαριά ονόματα όπως εκείνα των Θοδωρή Βαλσαμίδη και Παντελή Πατερέλλη… Ως λύση στις ανασφάλειες και στη «θολούρα». Το ποια λογική θα επικρατήσει, θα φανεί στο εγγύς μέλλον, αφού είναι σαφές πως αν και εφόσον ανακοινωθεί (ή όχι) το σπάσιμο του δήμου Λέσβου, θα εμφανιστούν οι κρυμμένοι πίσω από τον... πρίνο πολλοί υποψήφιοι και θα μπούμε στα βαθιά πια νερά των «διαπραγματεύσεων».

Μ.ΟΡΦ

 

 Με πρόσωπα της γενιάς του...

Η αναβαθμισμένη παρουσία στενών συνεργατών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που συνεχίστηκε αρχής γενομένης από τον προηγούμενο ανασχηματισμό,  η διατήρηση των ισορροπιών με τα κορυφαία στελέχη, αλλά και με τον κυβερνητικό εταίρο, τα αναμενόμενα ανοίγματα μιας αμφίπλευρης διεύρυνσης με στόχο και την ενίσχυση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η αποπομπή κυβερνητικών στελεχών που δέχθηκαν μεγάλη κριτική για την αποτελεσματικότητά τους στη διαχείριση κρίσεων είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της κυβέρνησης με την οποία ο πρωθυπουργός θα πορευθεί μέχρι τις εκλογές. Είναι αποφασισμένος ο Αλέξης Τσίπρας και με τις βασικές επιλογές του και σε τούτον τον ανασχηματισμό να αναδείξει πρόσωπα της γενιάς του , που θα έχουν αναφορά στον ίδιο, προσβλέποντας και στην επόμενη μέρα, που ενδεχομένως θα βρεθεί στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Από τη «γεωγραφία» του νέου ανασχηματισμού προκύπτει ότι ο κ. Τσίπρας κινήθηκε, σε σημαντικό βαθμό, με γνώμονα την εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης σταθερότητας για το κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να αποκλείσει -κατά το δυνατόν- τους παράγοντες εκείνους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλυδωνισμούς και να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, στερώντας του το σημαντικότερο χαρτί στην πορεία προς τις εκλογές: την επιλογή του χρόνου προσφυγής στις κάλπες. Ετσι, ο πρωθυπουργός φρόντισε κατ’ αρχάς να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τυχόν δυσαρέσκειά τους θα μεταφραζόταν σε διαρκή γκρίνια και αμφισβήτηση των επιλογών της ηγετικής ομάδας.

 

Και με στήριξη στον εταίρο!

 Πολύ περισσότερο που επιδιώκει ένα αρραγές μέτωπο στο κόμμα, στην τελική ευθεία προς τη χρονιά των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, διασφάλισε την ομαλή συμπόρευση με τους κυβερνητικούς εταίρους. Τόσο ο κ. Πάνος Καμμένος όσο και ο κ. Νίκος Κοτζιάς διατήρησαν τα χαρτοφυλάκιά τους, χαρτοφυλάκια της επιλογής τους από την αρχική φάση της κυβερνητικής συνεργασίας. Ταυτόχρονα, η υπουργοποίηση Παπακώστα εξυπηρετεί τον στόχο του ανοίγματος προς τη λεγόμενη «λαϊκή Δεξιά». Μάλιστα, η συνάντηση που είχε η κ. Παπακώστα με τον κ. Καμμένο δείχνει ότι ο σχεδιασμός στοχεύει και στην ενίσχυση της επιρροής των ΑΝΕΛ στο συγκεκριμένο ακροατήριο, δεδομένης μάλιστα της σημαντικής απώλειας δυνάμεων που εμφανίζει ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, τουλάχιστον δημοσκοπικά. Και αυτό ίσως απαντά και σε εκείνους που θέλουν τη συγκεκριμένη συμπόρευση προσωρινή, μέχρι δηλαδή την προσεχή προσφυγή στις κάλπες . Τώρα αν οι σχεδιασμοί αυτοί θα βγουν και θα ανατρέψουν το δυσμενές για το κυβερνητικό στρατόπεδο κλίμα θα φανεί το επόμενο διάστημα, όπου θα πρέπει να παρθούν και κρίσιμες αποφάσεις που θα κρίνουν και την αποτελεσματικότητα και ενδεχομένως και τη συνοχή της κυβέρνησης. Ιδωμεν...

Α.Ω.

 

Μπορεί ο Τόνι Σφήνος που αναμένονταν στον Οινοφόρο για σήμερα να μην κατάφερε να έρθει και να ακυρώθηκε η τελευταία θερινή εκδήλωση στο Κτήμα, αυτό όμως δεν πτόησε την οικογένεια Πατερέλλη, η οποία επιδόθηκε στον Τρύγο, φροντίζοντας το κρασί της επόμενης σοδειάς!

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey