Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56
Μία συνάντηση-συζήτηση των μελών του Δικτύου Επιχειρηματιών Λέσβου, αλλά και όλων των υπόλοιπων επιχειρήσεων που ασκούν καλές πρακτικές στο νησί, είχε προγραμματιστεί για χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Ζαΐρα».
Δικτυώνονται οι επιχειρηματίες της Λέσβου…
Μία συνάντηση-συζήτηση των μελών του Δικτύου Επιχειρηματιών Λέσβου, αλλά και όλων των υπόλοιπων επιχειρήσεων που ασκούν καλές πρακτικές στο νησί, είχε προγραμματιστεί για χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Ζαΐρα».
Στόχος της, η γνωριμία των επιχειρηματιών μέσα από την παρουσίαση της δραστηριότητάς τους, αλλά και η προοπτική προώθησης των προϊόντων και των υπηρεσιών τους μέσα από την ουσιαστική δικτύωσή τους. Μάλιστα, στο πλαίσιο της συνάντησης είχε προγραμματιστεί και τηλεδιάσκεψη με την επιχείρηση Masticulture, από τη Χίο.

… στο «Αειφόρο Αιγαίο»
Επρόκειτο για την πρώτη αντίστοιχη συνάντηση που διοργανώθηκε στη Λέσβο στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αειφόρο Αιγαίο» της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος, μετά τη σχετική ημερίδα και τις ενημερώσεις σε επιχειρηματίες που η ίδια η εταιρεία είχε διοργανώσει την περασμένη άνοιξη, έχοντας ως εκπρόσωπο το σημερινό ευρωβουλευτή κ. Κρίτωνα Αρσένη.
Λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων του τελευταίου, το συντονισμό των εργασιών ως υπεύθυνος του Δικτύου «Αειφόρο Αιγαίο» έχει αναλάβει πλέον ο κ. Αλέξανδρος Μουταφτσής, ενώ τα αποτελέσματα της συνάντησης θα τα γνωρίζουμε αργότερα σήμερα.
Β.Χρ.

Ρεκόρ από… πρωτάκια
Με την οριστικοποίηση των εγγραφών στην επαγγελματική εκπαίδευση, επιβεβαιώθηκε η τάση που είχε εκδηλωθεί απ’ τις αρχές ήδη του Σεπτεμβρίου, για αυξημένο ενδιαφέρον των μαθητών για τα ΕΠΑΛ.
Στα δύο ΕΠΑΛ της Μυτιλήνης, στο 1ο και στο 2ο, σημειώθηκε αύξηση των εγγραφέντων στην Α΄ τάξη, σε σχέση με το 2008 αλλά και σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, που έφτασε το 38%. Ή αλλιώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Δευτεροβάθμιας, στα δύο σχολεία γράφτηκαν 207 μαθητές όταν το 2008 ήταν 150.
Έτσι, και στα δύο Σχολεία λειτουργούν από πέντε τμήματα της Α΄ τάξης, ενώ η αύξηση αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι απ’ τον Ιούνιο του 2009 οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ έχουν το δικαίωμα να εξεταστούν πανελλαδικώς για την εισαγωγή τους και σε ΑΕΙ, κι όχι μόνο σε ΤΕΙ όπως γινόταν με τα ΤΕΕ.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Αβεβαιότητα
Μετά τα stage, αλλάζει το καθεστώς και στις συμβάσεις. Όπως μετέδωσε προχθές μεγάλο ιδιωτικό κανάλι, σύμφωνα με πληροφορίες του, το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί εγκύκλιο για τη σταδιακή μείωση των συμβάσεων έργου σε ΟΤΑ και Δημόσιο και την αντικατάστασή τους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Η απόφαση αφορά περίπου 50.000 συμβασιούχους έργου στο Δημόσιο και η εγκύκλιος προβλέπει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για κάθε υπηρεσία, βάσει του οποίου δε θα ανανεώνεται ένα ποσοστό συμβάσεων έργου, αρχής γενομένης από το 2010. Εν συνεχεία, οι θέσεις θα προκηρύσσονται μέσω ΑΣΕΠ ως συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.
Όλα αυτά, βέβαια, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να εντείνουν την ανασφάλεια όσων απασχολούνται με τέτοιου είδους συμβάσεις και να οξύνουν την αβεβαιότητά τους για το τι μέλλει γενέσθαι με το επαγγελματικό τους αύριο. Και επειδή δεν υπάρχει τίποτε το χειρότερο για έναν εργαζόμενο απ’ το να μην ξέρει αν θα έχει κι αύριο δουλειά, οφείλει η κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δώσει λύσεις. Λύσεις που δε θα συνοδεύονται από νέες ομηρίες ή εκατοντάδες χιλιάδες καινούργιους άνεργους.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Δεύτερη ευκαιρία…
Με επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, επισημαίνει πως ένας πολύ σοβαρός και χρήσιμος θεσμός, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, δεν έχει ακόμα αρχίσει να λειτουργεί στο νομό, λόγω της έλλειψης διδακτικού προσωπικού.
Ο νομάρχης ζητά την επιτάχυνση της διαδικασίας επιλογής διδακτικού προσωπικού, διότι «υπάρχει έντονη ανησυχία από τους ενδιαφερομένους που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο, μέσα από το οποίο τους δίνεται η δυνατότητα να εκπληρώσουν τους στόχους και τα όνειρα που δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν κατά τη διάρκεια της μαθητικής τους ζωής».
Κι επειδή αν χάσουν αυτήν τη δεύτερη ευκαιρία δε θα υπάρξει άλλη, ας επισπεύσει η κυβέρνηση τις διαδικασίες δίνοντας καθηγητές στα σχολεία.
ΜΑΡ.ΠΛ.
 
Ποιες αρμοδιότητες;
Θέμα για το κεντρικό σχόλιο στο ένθετο «Βήμα Ανάπτυξη» έδωσε στο φύλλο της Κυριακής η ασάφεια που υπάρχει στις αρμοδιότητες για την ακτοπλοΐα.
Με καλόγουστο σκίτσο του υφυπουργού Μεταφορών και Δικτύων Νίκου Σηφουνάκη, η εφημερίδα επεσήμαινε πως ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν τα θέματα των ακτοπλοϊκών δρομολογίων θα τα χειρίζεται ο βουλευτής του νομού Λέσβου ή η Λούκα Κατσέλη, η οποία κι έχει την αρμοδιότητα της Ναυτιλίας.
Και επειδή αύριο συμπληρώνεται ένας μήνας απ’ τις εκλογές, ας σπεύσει επιτέλους η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ποιος θα χειρίζεται ποια θέματα, διότι και η ακτοπλοΐα, όπως και πολλά ακόμη ζητήματα, έχουν μπει στον αυτόματο.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Επί ξύλου κρεμάμενες…
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής - προς απόδειξη του πόσο λείπουν απ’ τα υπουργεία οι γενικοί γραμματείς - κατάφερε η αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Λένα Πετρέλλη να συναντηθεί με την υφυπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Εύη Χριστοφιλοπούλου. Στην οποία και εξέθεσε αναλυτικά το πρόβλημα πληρωμής των 20 καθαριστριών που απασχολούνται στα σχολεία του δήμου, δίχως ακόμη να έχουν σύμβαση. Σε αυτές τις γυναίκες, που παραμένουν επί ξύλου κρεμάμενες - όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Πετρέλλη - η εκπαίδευση χρωστά χρήματα από την περσινή σχολική χρονιά (περίπου το 40% των δεδουλευμένων), αλλά και ό,τι έχουν δουλέψει απ’ την 1η Σεπτεμβρίου που άνοιξαν τα σχολεία, έως σήμερα.

… για πόσο
Η υφυπουργός που άκουσε την πρόταση της κ. Πετρέλλη, να χρηματοδοτηθούν απ’ το υπουργείο οι σχολικές επιτροπές, προκειμένου να πληρώσουν άμεσα τις εργαζόμενες στην καθαριότητα, είπε πως το όλο θέμα εξετάζεται συνολικά και σύντομα θα υπάρξει αντιμετώπιση.
Πάντως, η κ. Πετρέλλη θα επισκεφτεί ξανά, και το υπουργείο Παιδείας, και τον ΟΣΚ, αφού εκτός του θέματος των καθαριστριών δεν μπόρεσε να θέσει όλα τα ζητήματα σχολικής στέγης που επείγουν για το δήμο Μυτιλήνης.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Περί διαίτης
Με «διαμεσολαβητή» τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, που μετέφερε τις ατάκες, η Ντόρα Μπακογιάννη είχε «διάλογο» με τον Παύλο Βογιατζή και μάλιστα κατά τη διάρκεια της κεντρικής επιτροπής της Ν.Δ. το Σάββατο. Η υποψήφια πρόεδρος, όπως μας μεταφέρθηκε, δήλωσε έκπληκτη για το πόσο αδυνάτισε ο νομάρχης Λέσβου και του είπε πως μετά τις εκλογές θα πρέπει να ανταλλάξουν… δίαιτες. Διότι ομοίως και εκείνη έχει χάσει, δυο χρόνια τώρα, όπως και ο νομάρχης, πολλά κιλά.
Όχι, πιο πολιτικά θέματα δεν κατέστη δυνατόν να συζητηθούν. Ίσως και να μη χρειαζόταν άλλωστε, δεδομένης της υπογραφής του κ. Βογιατζή στην υποψηφιότητά της.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Ευνοημένος απ’ την κλήρωση

Στο γραφείο του στην οδό Μητροπόλεως 1, στην καρδιά του Συντάγματος, εγκαταστάθηκε χθες ο βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ., Σπύρος Γαληνός, ο οποίος και έχει, όπως μας ανέφερε, καταπληκτική θέα, μια και στεγάζεται στον πέμπτο όροφο, γραφείο 510. Το προνομιακό γραφείο, ούτε δυο λεπτά απ’ τη Βουλή, κατείχε ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. κ. Παπαδημάτος, ο οποίος δεν επανεξελέγη και μετά από κλήρωση που έκανε η Βουλή, το πήρε ο κ. Γαληνός.
Ο οποίος, ομοίως με κλήρωση, έτυχε και μία βουλευτική Mercedes μεγάλου κυβισμού, την οποία όμως και προβληματίζεται αν θα αποδεχθεί ή όχι για τις μετακινήσεις του στο λεκανοπέδιο.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Έπιασαν τα κρύα …
… και πολλά νοικοκυριά ήδη έσπευσαν να γεμίσουν τις δεξαμενές τους με πετρέλαιο. Όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμη, ας φροντίσουν να υπολογίσουν πρώτα την ποσότητα πετρελαίου που είχε μείνει ήδη μέσα από τον προηγούμενο χειμώνα, ώστε να είναι σίγουροι ότι θα… ζεσταθούν για όσο… πληρώνουν. Γιατί, άλλωστε, το πετρέλαιο είναι «μαύρος χρυσός» και ως τέτοιος κοστίζει και ακριβά…
Β.Χρ.

Διαδικτυακή… «Κυψέλη»
Ιστοσελίδα απέκτησε πρόσφατα ο Σύλλογος Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «Κυψέλη». Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.kipseli-amea.gr μπορεί κανείς να βρει χρήσιμα στοιχεία για δραστηριότητες και νέα του Συλλόγου. Η ιστοσελίδα έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχής της «Κυψέλης» στο έργο «Προηγμένες Τηλεπικοινωνιακές Υπηρεσίας για τα ΑμΕΑ», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (80%) και από εθνικούς πόρους (20%) από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας».
Πελ.Γ.

Η φωτεινή εξαίρεση
Η καταδίκη του χειρουργού στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης για το θάνατο της 32χρονης που έκανε επέμβαση γαστροπλαστικής, αλλά κυρίως η απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που είχε προηγηθεί αυτής, αποτελεί τη φωτεινή εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τους γιατρούς να «αλληλοκαλύπτονται» και πολλές ανάλογες υποθέσεις να καταλήγουν στα συρτάρια. Κανείς δεν αναγνωρίζει το σπουδαίο ρόλο των γιατρών που κατά κανόνα σώζουν ζωές. Σε όλους τους χώρους, όμως, υπάρχουν και κακοί επαγγελματίες, οι οποίοι δυσφημούν συνολικά τον κλάδο των γιατρών. Αυτές οι περιπτώσεις θα πρέπει, όμως, να περιθωριοποιούνται και να καταγγέλλονται, και όχι να καλύπτονται. Μια τέτοια τύχη δείχνει να έχει η υπόθεση της 29χρονης εγκυμονούσας που πέθανε από πνευμονία και η οποία, όπως καταγγέλλουν οι συγγενείς της, έμεινε αβοήθητη από γιατρούς του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Εδώ και μήνες η διερεύνησή της έχει «παγώσει», ενώ άγνωστο παραμένει το πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε.
Πελ.Γ.

Συγκίνηση για το 14χρονο Αφγανό
Συγκίνηση έχει προκαλέσει η περίπτωση του 14χρονου Αφγανού που έχασε μητέρα και αδελφή στο ναυάγιο της περασμένης Τρίτης στη Συκαμιά, ενώ παραμένει αγνοούμενος και ο εξάχρονος αδελφός του. Ήδη έχουν γίνει παρεμβάσεις στο αρμόδια υπουργεία από πολίτες στην Αθήνα, που ζητούν να γίνει μια διευθέτηση προκειμένου ο 14χρονος να ενωθεί με τον πατέρα και τον άλλο αδελφό του που βρίσκονται στο Ιράν. Όπως μας έλεγε, μάλιστα, αναγνώστριά μας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που είναι πρόθυμοι να συμβάλουν και οικονομικά προκειμένου το παιδί να φθάσει με ασφάλεια στη χώρα εξωτερικού που επιθυμεί και να μην τεθεί σε άλλο κίνδυνο. Προς το παρόν ο ανήλικος, μαζί με τους άλλους επιζώντες του ναυαγίου, έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Ανηλίκων της Αγιάσου.
Πελ.Γ.

Στον «αυτόματο πιλότο»

Στον «αυτόματο πιλότο» λειτουργούσε τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Ο διοικητής απουσίαζε στο εξωτερικό, ενώ απουσίαζε και ο αναπληρωτής του, με αποτέλεσμα «χρέη διοικητή» να κληθεί να καλύψει ο διοικητικός διευθυντής. Στο μεταξύ δείχνει να έχει «παγώσει» και η έλευση του κλιμακίου επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας για την υπόθεση των «μονιμοποιήσεων» και κανείς δε γνωρίζει αν και πότε τελικά θα υπάρξουν εξελίξεις για το τόσο σοβαρό αυτό θέμα.
Πελ.Γ.

Γενική συνέλευση της ΝΕΛ εν όψει
Οι τελευταίες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η ΝΕΛ πρόκειται να πραγματοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση εντός του Νοεμβρίου ή το αργότερο μέχρι το πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου. Ο λόγος που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα είναι ότι αναμένονται σύντομα και άλλες παραιτήσεις από το Δ.Σ. της εταιρείας. Ακούγεται ότι οι αντικαταστάτες αυτών που πρόκειται να παραιτηθούν θα είναι από τη Λέσβο, διότι, λέει, πρόθεση των νέων ιδιοκτητών της εταιρείας είναι να κρατήσουν την καλή σχέση με τη Λέσβο. Άλλωστε, η κατ’ όνομα λεσβιακή εταιρεία δεν είναι σκόπιμο να ξεκοπεί εντελώς, έστω και ως... καρύκευμα, με ό,τι έχει σχέση με τη Λέσβο.
Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey