Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Συρματοπλέγματα...   
«Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις» λέει κινεζική παροιμία και πράγματι ανταποκρίνεται στην αλήθεια.
Η εικόνα που στέλνει η παραπάνω φωτογραφία από την περίφραξη του αύλειου χώρου του 1ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης, κάθε άλλο παρά σε σχολικό χώρο παραπέμπει. Όταν μάλιστα μιλάμε για νήπια, που πρώτη φορά στη ζωή τους έρχονται σ’ επαφή με το σχολικό περιβάλλον, είναι τουλάχιστον ανεπίτρεπτο να νιώθουν περικυκλωμένα από συρματοπλέγματα. Γι’ αυτό σχολιάζοντας αυτή την εικόνα, είχαμε προτείνει ν’ αντικατασταθεί η υπάρχουσα περίφραξη με κάγκελα, έτσι ώστε να μην εδραιώνεται η αντίληψη στις ψυχές των νηπίων ότι η υπόλοιπη ζωή τους θα βρίσκεται πίσω από συρματοπλέγματα. Σε τελική ανάλυση, ο εξωραϊσμός της περίφραξης δε χρειάζεται κανένα τεράστιο ποσό. Ας φροντίσει, λοιπόν, η δημοτική αρχή διά της αρμόδιας σχολικής επιτροπής να κάνει τις αναγκαίες ενέργειες. Να περιμένουμε;
Σ.Δ.

Κι άλλη ένσταση…

Τέλος δεν έχουν οι προσφυγές κατά της απόφασης για την έγκριση της β΄ φάσης τού ΣΧΟΟΑΠ Καλλονής. Μάλιστα χθες κοινοποιήθηκε ακόμη μία, της Θεοδώρας Βαλαβάνη, που εκτός των γνωστών αιτιάσεων που περιλαμβάνονταν και στις περισσότερες, έθετε κι άλλα ζητήματα.
Πιο συγκεκριμένα, η κ. Βαλαβάνη κατήγγειλε στην προσφυγή της ότι παρά τις καθημερινές οχλήσεις προς το Δήμο για λήψη αντιγράφου της απόφασης, αυτό κατέστη δυνατό μόλις στις 21 Μαρτίου, δυο βδομάδες δηλαδή μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ενέκρινε κατά πλειοψηφία το ΣΧΟΟΑΠ.

… και πειθαρχική
Κι αυτό - όπως επισημαίνει η προσφεύγουσα - «ενώ το αποδεικτικό ανάρτησης στον πίνακα του Δήμου αναφέρει ότι αναρτήθηκε στις 9 Μαρτίου. Σημειώνω ότι η απόφαση αναρτήθηκε στο διαδίκτυο (πρόγραμμα “Διαύγεια”) στις 21 Μαρτίου. Υπήρξε κατά τη γνώμη μας προσπάθεια απόκρυψης της συγκεκριμένης απόφασης και στέρησης του δικαιώματος των πολιτών της άσκησης προσφυγής κατά της συγκεκριμένης απόφασης. Για αυτόν το λόγο και ζητώ να ασκηθεί και πειθαρχικός έλεγχος για τις συγκεκριμένες ενέργειες και παραλείψεις.».
Τέλος, η κ. Βαλαβάνη ζητά την αναστολή εκτέλεσης της προσβαλλόμενης απόφασης, μέχρι να εξεταστεί η προσφυγή.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Ο «Καλλικράτης ΙΙ» στη Βουλή

Σε λίγες μέρες, μάλλον την άλλη βδομάδα, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις για την Τοπική Ανάπτυξη, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση - Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/ΕΚ», ή πιο γνωστό ως «Καλλικράτης ΙΙ», του οποίου η διαβούλευση ολοκληρώθηκε την Τρίτη.
Οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Τάσου Γιαννίτση, ότι «το Υπουργείο θα εξετάσει με προσοχή τις απόψεις και τις προτάσεις που διατυπώθηκαν με κριτήριο τη βελτίωση του σχεδίου νόμου», ελπίζουμε να αποδειχθούν ουσιαστικές και όντως ο υπουργός να μην ακολουθήσει το παράδειγμα Ραγκούση, που δεν άκουσε ούτε μία απ’ τις παρατηρήσεις των νησιωτών.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Ζητούν αναστολή

Μετά από ελέγχους τού ΕΦΕΤ πρόκειται να κλείσουν δύο μικρές τυροκομικές μονάδες στην περιοχή του Πολιχνίτου. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής ζητούν η υλοποίηση της απόφασης, που ήδη έχει ληφθεί, να ανασταλεί για τρεις μήνες. Δηλαδή να υλοποιηθεί στο τέλος της γαλακτοπαραγωγικής περιόδου, διότι αυτή την εποχή είναι δύσκολο να βρουν νέα τυροκομική επιχείρηση να παραλαμβάνει το γάλα τους. Τις επόμενες ημέρες κτηνοτρόφοι της περιοχής θα επισκεφθούν τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Φλώρο. Τη Δευτέρα έγινε σύσκεψη για το θέμα στον Πολιχνίτο, με τη συμμετοχή του δημοτικού συμβούλου Αριστείδη Ταξείδη και των αντιδημάρχων Γιάννη Τσακίρη και Γιώργου Βουνάτσου.
Το αίτημα των κτηνοτρόφων είναι πολύ λογικό και θα πρέπει να το δουν θετικά οι αρμόδιες αρχές.
Ν.Μ.

Σχολεία και φωτοβολταϊκά
Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Άντισσας «Ο Τέρπανδρος» ζητούσε από την πρώην Νομαρχία Λέσβου, το Δήμο Ερεσού - Αντίσσης, το Τοπικό Συμβούλιο και τους Συλλόγους Γονέων του χωριού, την έγκριση χρηματοδότησης για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες όλων των σχολικών κτηρίων του τελευταίου. Γονείς της Άντισσας ήρθαν και φέτος σε επαφή με τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λέσβου, Παναγιώτη Ζαφειρίου, υπενθυμίζοντάς του το θέμα.

Σχολεία και φωτοβολταϊκά (2)
Ο κ. Ζαφειρίου χαρακτήρισε μιλώντας στο «Ε» το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης των σχολείων του νησιού ως «το Α και το Ω» της τοπικής Εκπαίδευσης, αφού το ποσοστό άνω του 80% ηλιοφάνειας που έχει το νησί, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη εξοικονόμηση δαπανών για το πετρέλαιο. Κι όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει καμμία δράση που να αφορά την τοποθέτηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας στα σχολεία κι ένας λόγος που μας παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Τσακίρης, είναι κι αυτός του διατηρητέου χαρακτήρα πολλών κτηρίων, που την καθιστά απαγορευτική.
Να σημειωθεί πως, μπορεί μεν στα σχολεία να μην είναι δυνατό να μπουν φωτοβολταϊκά, εξετάζεται ωστόσο η δυνατότητα τοποθέτησής τους στους δύο ανοιχτούς χώρους που έχουν περιληφθεί στο πρόγραμμα, το Πάρκο Αγίας Ειρήνης και την Πλατεία Σαπφούς.
Β.Χρ.


Μαθητές του Λυκείου Γέρας στο Πατριαρχείο, στη διάρκεια πρόσφατης εκδρομής τους στην Κωνσταντινούπολη. Όταν οι εκδρομές στο εξωτερικό γίνονται για κάποιο λόγο και έχουν αποτέλεσμα.

Βροχή οι προτάσεις…
Την ώρα που ο Κώστας Μουτζούρης ανακοίνωνε στην παρουσίαση του επιτελείου του, την Τρίτη, τη στήριξη μεταξύ άλλων και της Βάσως Αψώκαρδου, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, στη νεοεκλεγείσα πρόεδρο του Συνδέσμου Εργοληπτών Ν. Λέσβου τηλεφωνούσε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος και της επανέλαβε την πρόταση να είναι υποψήφια βουλευτής, λαμβάνοντας την αποστομωτική απάντηση ότι ήδη έχει υποσχεθεί να στηρίξει τον κ. Μουτζούρη και δεν μπορεί να πάρει το λόγο της πίσω.

Βροχή οι προτάσεις… (2)
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως έγινε πρόταση απ’ τη Ν.Δ. και στην πρώην βουλευτή του Νομού Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία αρνήθηκε επικαλούμενη το φόρτο των επαγγελματικών της υποχρεώσεων. Μάλιστα η κ. Καλογήρου εξ αρχής είχε ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να είναι υποψήφια σε αυτές τις εκλογές, κυρίως γιατί δε θα είχε το χρονικό περιθώριο να διεξαγάγει τον εκλογικό αγώνα όπως θα ήθελε. Ένας ακόμη αποτρεπτικός λόγος για συμμετοχή της στις εκλογές που φέρεται ότι υπολόγισε και η κ. Καλογήρου, όπως και πολλοί άλλοι υποψήφιοι, είναι η εκτίμηση για τη «βραχύβια» κοινοβουλευτική περίοδο που θα προκύψει απ’ αυτές.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Δε μετέχει

Μέσα στον προεκλογικό πυρετό και μέχρι να οριστικοποιηθούν οι υποψηφιότητες, φαίνεται πως όλο το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν πολλές φήμες για πιθανούς υποψηφίους, σε όλα σχεδόν τα κόμματα. Χθες, λοιπόν, το λεκανοπέδιο της Καλλονής «βούιζε» απ’ την υποψηφιότητα του Ταξιάρχη Βέρρου με το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
«Δεν ασχολούμαι με τις εκλογές και δεν τίθεται ζήτημα να είμαι υποψήφιος», μας ξεκαθάρισε ο κ. Βέρρος, δίνοντας τέλος στα σενάρια.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Μήλον της έριδος…

Η διατελέσασα πρόεδρος στη ΝΟΔΕ και γνωστή γιατρός της Λήμνου, Μόλυ Μαχαίρα, φαίνεται να είναι το μήλον της έριδος, κι όχι μόνο για τη Ν.Δ., αλλά και για άλλους πολιτικούς χώρους. Χθες, μάλιστα, διέρρευσε η πληροφορία πως εξετάζει πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας για να είναι υποψήφια στις εκλογές.
«Δε σκοπεύω να είμαι υποψήφια στις εκλογές, γιατί έχω άλλες υποχρεώσεις», ανέφερε η κ. Μαχαίρα, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως και να ήταν υποψήφια, μάλλον θα έπρεπε να την αναζητήσουν οι ψηφοφόροι της σε άλλο ψηφοδέλτιο, μια και όπως είπε «δέχθηκε πρόταση απ’ τον κ. Σαμαρά και απ’ τον κ. Καμμένο, αλλά όχι και απ’ την κ. Μπακογιάννη».

… κοινή ομάδα στόχου
Πάντως, με αφορμή το σχόλιο της κ. Μαχαίρα, χρειάζεται να επισημάνουμε ότι με δεδομένη τη «συνάφεια» μεταξύ τους, παρά τις διαφορές που χώρισαν τους δρόμους των στελεχών τους, τρία τουλάχιστον κόμματα, η Ν.Δ., η Δημοκρατική Συμμαχία και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, έχουν κοινή «ομάδα στόχου» σε υποψηφίους. Οπότε και είναι αναμενόμενο πρόσωπα που βολιδοσκοπήθηκαν απ’ το ένα κόμμα, να ερωτήθηκαν και απ’ τα άλλα δύο.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Σε μεγάλες δίκες

Δε θέλησε να επεκταθεί σε λεπτομέρειες, αλλά ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης αποκάλυψε ότι γνωρίζει πολύ καλά τη Λέσβο απ’ την εποχή που ως δικηγόρος είχε συμμετάσχει εδώ σε μεγάλες όπως είπε δίκες, ακόμη και σε υποθέσεις φόνων. Κι έδειξε να αναπολεί ιδιαίτερα εκείνα τα ωραία χρόνια, που μάλλον ήταν κάποιες δεκαετίες πριν την πολιτική του σταδιοδρομία.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Νηνεμία στο Επιμελητήριο
Όλη η Λέσβος είναι ανάστατη από το κλείσιμο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, αλλά μερικά μέτρα πιο πέρα, στο Επιμελητήριο Λέσβου, φαίνεται να επικρατεί νηνεμία. Κάποιοι λένε με νόημα ότι «πολλές φορές τα φαινόμενα απατούν». Αναμένουμε να δούμε αν θα υπάρξουν, και πότε, εξελίξεις.
Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey