Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Η μεγάλη κινητοποίηση…
Για καιρούς δύσκολους για τα κόμματα εξουσίας, όπως οι διανυόμενοι, ήταν μεγάλος ο αριθμός των μελών τής Ν.Δ. που ανταποκρίθηκαν στην εκδήλωση κοπής της πίτας τού 2012. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ είχαν ξεκινήσει οι ομιλίες και συνέχιζε να καταφτάνει ακόμη κόσμος, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Αλέκος Κουτσαντώνης, οργάνωσε την προμήθεια κι άλλων βασιλοπιτών, γιατί αυτές που είχαν αγοραστεί εκ των προτέρων δε θα έφταναν.

… έφερε κόσμο
Όσο για τις αιτίες της μαζικής συμμετοχής, δεν αποδίδονται μόνο στα ποσοστά των δημοσκοπήσεων που δείχνουν τη Ν.Δ. πρώτο κόμμα, με ό,τι αυτό εξακολουθεί να συνεπάγεται, αλλά και στην πολύ καλή κινητοποίηση που έγινε. Μάλιστα, φέρεται να επιστρατεύτηκαν και επώνυμα στελέχη του χώρου που ζουν στην Αθήνα, τα οποία σήκωσαν το τηλέφωνο και καλούσαν έναν προς έναν τους νεοδημοκράτες, τονίζοντας την ανάγκη να δώσουν το παρών.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Πρώτη και άτυχη

Ο Κώστας Τζαβάρας, όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου, για πρώτη φορά επισκέφτηκε τη Λέσβο, για την ιστορία και τον πολιτισμό της οποίας μόνο καλά είχε να επισημάνει. Η ολοκλήρωση, όμως, αυτής της πρώτης του επίσκεψης συνέπεσε με τις τραγικές στιγμές που έζησε η εκλογική του περιφέρεια λόγω των πλημμύρων που έπνιξαν απ’ τα ξημερώματα της Κυριακής τον Πύργο και τα χωριά της Ηλείας, δοκιμάζοντας ολόκληρη την περιοχή και με τραγικό απολογισμό ένα ανθρώπινο θύμα.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Ένα καράβι ακόμη

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκε ο καθορισμός των ορίων αιγιαλού και παραλίας της προκυμαίας Μυτιλήνης (νότιος λιμένας) απ’ το Φανάρι έως την πλαζ «Τσαμάκια», κι έτσι ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη του νέου κρηπιδώματος του λιμανιού στο ΕΣΠΑ.
Τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς θα ολοκληρωθεί η διαδικασία «νομιμοποίησης» του λιμανιού προκειμένου να εκτελεστεί το νέο έργο - της τάξης των εννέα εκατομμυρίων ευρώ - θα συζητηθούν σε σύσκεψη που, όπως μας είπε ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας, Παναγιώτης Καπάρας, θα γίνει σήμερα με τη συμμετοχή της Κτηματικής Υπηρεσίας.
Έτσι, μετά το λιμάνι Σιγρίου μπαίνει σε καλό δρόμο και το λιμάνι Μυτιλήνης, που με τη συγκεκριμένη παρέμβαση θα αποκτήσει - έως ότου γίνει το καινούργιο λιμάνι στον Καρά Τεπέ - ακόμη μία θέση ελλιμενισμού μεγάλου πλοίου.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Προχωρά η σύμβαση

Στάση στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο περιελάμβανε το χθεσινό πρόγραμμα των επαφών που είχε στην Αθήνα ο δήμαρχος Λέσβου. Ο Δημήτρης Βουνάτσος, μετά την παρέμβαση που έκανε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών τής ΚΕΔΕ, η οποία και συζητούσε τη διαμόρφωση πρότασης για τον «Καλλικράτη ΙΙ», είχε συνάντηση με τον καθηγητή Μιχάλη Δερμιτζάκη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προγραμματική σύμβαση για το Κέντρο Έρευνας, Παιδείας και Πολιτισμού στη Βρίσα, που τουλάχιστον η παρούσα πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αθηνών επιθυμεί να κατασκευαστεί και το δείχνει αυτό σε κάθε ευκαιρία.
ΜΑΡ.ΠΛ.

«Καίει» ο Πολιχνίτος

Μια ακόμη πρόταση που κάνει ο Δημήτρης Βουνάτσος για τον «Καλλικράτη ΙΙ» αφορά στην ανάδειξη του προέδρου του συμβουλίου δημοτικών κοινοτήτων. Ο νόμος, δίνοντας σε όλες τις δημοτικές κοινότητες - ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος σ’ αυτές - την πλειοψηφία στο συμβούλιο στο συνδυασμό της πλειοψηφίας του δήμου (τρεις στους πέντε), παρέχει τη δυνατότητα ο πρόεδρος που θα εκλεγεί να είναι στην ίδια παράταξη με το δήμαρχο. Όμως δεν επιβάλλει κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν χωριά όπου δε βγήκε ο προτεινόμενος της πλειοψηφίας πρόεδρος, όπως π.χ. ο Πολιχνίτος.
Έχοντας τη συγκεκριμένη «ανοιχτή πληγή», ο δήμαρχος ζητά τώρα να περιληφθεί διάταξη βάσει της οποίας «πρόεδρος των συμβουλίων των δημοτικών κοινοτήτων θα αναδεικνύεται ο πλειονοψηφήσας του συνδυασμού της πλειοψηφίας του δήμου και αν δεν αποδέχεται, ο επόμενος κατά σειράν εκλογής».
Μόνο έτσι δε θα αφεθεί τίποτα στην τύχη του…
ΜΑΡ.ΠΛ.


Φωτογραφία που έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα «Μυτιληνιά Διάλεκτος». Δε γνωρίζουμε από πού είναι τα «παλικάρια», αλλά αυτό για το οποίο καμαρώνουν είναι αποκρουστικό…
ΦΩΤΟ: 'ΜΥΤΙΛΗΝΙΑ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ'

Χωρίς ΕΣΠΑ…

Η πρόβλεψη στο άρθρο 22 του «Καλλικράτη ΙΙ» ότι δημιουργείται σε κάθε αποκεντρωμένη διοίκηση ένα ταμείο νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου «με την επωνυμία “Ταμείο Αποκεντρωμένης Διοίκησης ...”, το οποίο φέρει το όνομα της οικείας αποκεντρωμένης διοίκησης και εποπτεύεται από τον υπουργό Εσωτερικών», άναψε φωτιά στις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις της χώρας. Κι αυτό γιατί η ύπαρξη ταμείου πυροδότησε σοβαρές υποψίες ότι το κράτος παίρνει πίσω τη διαχείριση του ΕΣΠΑ απ’ τους αιρετούς περιφερειάρχες και την δίνει, μόλις ένα εξάμηνο μετά, πίσω στους γενικούς γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων.

… να φύγουμε για αλλού

Υπήρξαν στη συνέχεια διαβεβαιώσεις ότι το ταμείο αυτό θα αφορά μόνο τα έργα στα δάση και κάποιες άλλες οικονομικές υποθέσεις των κρατικών υπερπεριφερειών, και έτσι τα πνεύματα ηρέμησαν. Όμως οι περιφερειάρχες παραμένουν σε εγρήγορση, διότι - όπως σχολίασε και στέλεχος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου - «χωρίς ΕΣΠΑ, να φύγουμε να πάμε αλλού, διότι τι άλλο ουσιαστικό έχουμε;».
Πάντως, χθες, ο Νάσος Γιακαλής μετείχε απ’ το πρωί στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Περιφερειών, που συνεδρίαζε με αντικείμενο τις προτάσεις της για το πολυνομοσχέδιο.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Πολύς κόσμος

Μέχρι και τις σκάλες είχε κόσμο η εκδήλωση που έκανε το Σωματείο «Help» στο Επιμελητήριο Λέσβου, ενώ μέσα στην αίθουσα είχαν τοποθετηθεί καρέκλες ακόμη και στα διαζώματα. Πρώτη φορά συναντήσαμε τόσο κόσμο στο συγκεκριμένο χώρο και αυτό είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, ειδικά λόγω του ότι πρόκειται για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, όπως αυτό της υποστήριξης παιδιών.
Β.Χρ.

Από μακριά κι αγαπημένοι

Είπε πως θα έρχεται κάθε 15 ημέρες στη Μυτιλήνη. Μετά το ξανασκέφτηκε κι από τον περασμένο Νοέμβρη δεν τον ξαναείδε το νησί. Όμως, επέβαλε να γίνει στη Μυτιλήνη ημερίδα για την ακτοπλοΐα στο Βόρειο Αιγαίο. Ε, είπαμε και εμείς, αφού δική του ιδέα ήταν, θα έρθει να τη στηρίξει. Τελικά ούτε στην ημερίδα θα έρθει. Ο λόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη, υφυπουργό Ανάπτυξης και Ναυτιλίας.
Οι κακές γλώσσες λένε ότι δεν έρχεται για να αποφύγει τις αντιδράσεις. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι δεν έρχεται επειδή δε θα υπάρξει κάποια ουσιαστική ανακοίνωση στην ημερίδα.
Ν.Μ.

Γάλα

Στα 0,89 ευρώ θέλει να αγοράσει το πρόβειο γάλα του Σκαλοχωρίου η «Λεσβιγάλ». Η σχετική προσφορά έγινε το περασμένο Σάββατο και συνοδευόταν από προκαταβολή 200.000 ευρώ. Αυτό λένε καλά πληροφορημένες πηγές από τη βόρεια Λέσβο. Ωστόσο, χθες έως αργά το απόγευμα δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιώσουμε την πρόταση αυτή, ούτε από την πλευρά του Συνεταιρισμού ούτε από την πλευρά της επιχείρησης.
Κάτι που σημαίνει - κατά πάσα πιθανότητα - ότι οι δύο πλευρές δεν είχαν καταλήξει σε συμφωνία.
Ν.Μ.

Κι άλλη βουτιά

Το να πει κανείς ότι έχει κάνει βουτιά ο κλάδος της οικοδομής δεν αποτελεί είδηση. Έτσι, η ανακοίνωση πως στο Βόρειο Αιγαίο έχουμε μείωση της έκδοσης των νέων οικοδομικών αδειών, από 120 τον Οκτώβριο του 2010 σε 73 τον Οκτώβριο του 2011 (39%), δε θα προκαλέσει καμμία αίσθηση. Άλλωστε, ακόμη κι οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν, είναι αμφίβολο αν θα υλοποιηθούν. Οι μισοτελειωμένες οικοδομές στοιχειώνουν τα νησιά μας εδώ και δύο χρόνια.
Ν.Μ.

Χωρίς πλοία

Αργά χθες το απόγευμα η Π.Ν.Ο. ανακοίνωσε ότι δε θα κινηθούν σήμερα τα πλοία, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν η Γ.Σ.Ε.Ε. και η ΑΔΕΔΥ. Στην απόφαση αυτή συνέβαλαν και οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν χθες το απόγευμα, καθώς είχε εκδοθεί απαγορευτικό απόπλου για όλα τα πλοία της ακτοπλοΐας από τον Πειραιά.
Ν.Μ.

Θα διαμαρτυρηθούν

Μετά τα γεγονότα με το σκύλο στο Μανταμάδο, φιλόζωοι της Μυτιλήνης δίνουν ραντεβού, την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στις 3 το μεσημέρι, στο άγαλμα στα Τσαμάκια, για να πάνε μέχρι το χωριό όπου έγινε η δολοφονία του σκύλου και να διαμαρτυρηθούν. Θα κάνουν πορεία μέσα στο χωριό και θα μοιράσουν ενημερωτικό υλικό σε περαστικούς, ζητώντας να σταματήσει η «άθλια», όπως λένε, συμπεριφορά κατοίκων του Μανταμάδου (ευτυχώς λίγων) απέναντι σε αδέσποτα ζώα.
Β.Χρ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey