Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Για το επάγγελμα των περιβαλλοντολόγων
Άνοιξε η διαβούλευση για τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων διαφόρων τμημάτων ανωτάτων ιδρυμάτων, ανάμεσα σε αυτά και για το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα σχέδια θα παραμείνουν για διαβούλευση μέχρι τις 15 Μαρτίου και στη συνέχεια θα αποσταλούν στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, για να διατυπωθεί η σχετική γνώμη. Καιρός ήταν μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας του Τμήματος να υπάρξει ένα σαφές επαγγελματικό πλαίσιο για τους περιβαλλοντολόγους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Β.Χρ.

Πόσοι θα μπουν;

Στα τέλη του Μάρτη αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τον αριθμό των εισακτέων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει ζητήσει να γίνει αποδεκτή η δική του πρόταση για τα τμήματά του, που για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος αφορά μικρότερο αριθμό από πέρυσι, λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Υπουργείο κινείται πλέον προς την κατεύθυνση της μείωσης του αριθμού, παρ’ όλο που μέχρι τώρα «έστελνε» πάντα περισσότερους φοιτητές από αυτούς που πρότεινε το ίδρυμα. Άλλη μια παράμετρος του «Καλλικράτη» στην ανώτατη εκπαίδευση, που ελπίζουμε τουλάχιστον να μην οδηγήσει και σε κλείσιμο τμημάτων.
Β.Χρ.

«Όλοι πρέπει να βάλουμε χρήματα»

Όταν η συζήτηση προχθές, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου σχετικά με την τουριστική έκθεση της Κωνσταντινούπολης, έφθασε στο σημείο τού ποιοι θα πληρώσουν το κόστος της διαφημιστικής προβολής της Λέσβου στην Τουρκία, πρώτος ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων είπε πως «όλοι πρέπει να βάλουμε χρήματα».
Την κρατάμε τη δήλωση αυτή, διότι στο παρελθόν η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων, όπως και η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, στις καμπάνιες για τουριστική προβολή συμμετείχαν με το συμβολικό ποσό των 500 ευρώ.
Θέλουμε να πιστεύουμε πως κάτι έχει αλλάξει στον τρόπο που σκέπτονται οι επαγγελματίες του τουρισμού.
Ν.Μ.

Πρωτοβουλία ευαισθησίας

Πρωτοποριακή η πρωτοβουλία του Δήμου Λέσβου στην οποία αναφερόμασταν χθες, να δημιουργήσει δίκτυο παροχής ιατρικής περίθαλψης σε απόρους. Σε μια περίοδο που ακόμη και το πολύτιμο αγαθό της υγείας τείνει να εμπορευματοποιηθεί, η πρωτοβουλία αυτή είναι η καλύτερη απάντηση. Συγκινητικό, όμως, είναι και το ενδιαφέρον ιδιωτών γιατρών του νησιού να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια, εθελοντικά. Αποδεικνύουν έτσι με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι υπάρχουν γιατροί που αντιμετωπίζουν ακόμη το επάγγελμά τους ως λειτούργημα. Και η πρωτοβουλία αυτή αποδεικνύει ότι πολλά μπορούν να γίνουν και χωρίς κόστος, αν ο σκοπός είναι... ιερός και ο έχων την πρωτοβουλία μπορεί να εμπνεύσει την εθελοντική προσφορά συμπολιτών μας για υπηρεσίες προς ανήμπορους ανθρώπους.
Πελ.Γ.

Δείγμα υποβάθμισης

Η υποβάθμιση της λειτουργίας του υποκαταστήματος του ΙΚΑ στη Μυτιλήνη φαίνεται από τον αυξημένο αριθμό ασφαλισμένων που απευθύνονται πλέον στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Οι μεγάλες ελλείψεις σε ειδικότητες γιατρών, σε συνδυασμό με τις αδυναμίες που υπάρχουν και στα εργαστήρια για εξετάσεις, κάνει τους ασφαλισμένους ν’ απευθύνονται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ή σε ιδιώτες γιατρούς. Με όλες αυτές τις εξελίξεις, βέβαια, στο χώρο της υγείας, ολοένα και ενισχύονται οι προβλέψεις ότι σταδιακά οδηγούνται σε κατάργηση τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ.
Πελ.Γ.

Έξυσε πληγές…
Νέο κείμενο μετά την καταγγελία που εμφανώς προερχόταν από δημοτικό υπάλληλο, με καταγγελίες για τον αντιδήμαρχο Καλλονής, Βαγγέλη Γιαβάση, μας ήρθε ταχυδρομικώς. Αυτήν τη φορά υπογράφεται από κυρία - που δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε - κι έχει τη μορφή ανοιχτής επιστολής προς το δήμαρχο δημότισσας και ψηφοφόρου του Δημήτρη Βουνάτσου, απ’ την περιοχή της Καλλονής.
Όμως, για να υπάρχει τόσο νωρίς - σε ένα μόλις μήνα θητείας -, χωρίς καμμία πίστωση ανοχής, τόση «γκρίνια» εναντίον του, μία εξήγηση υπάρχει: ο αντιδήμαρχος θα έχει ξύσει πολλές πληγές του τέως Δήμου Καλλονής. Με τι προθέσεις και με ποια εν τέλει αποτελεσματικότητα γίνονται οι όποιες ρήξεις, θα φανεί εν καιρώ, οπότε και θα υπάρχει κάθε δυνατότητα κριτικής ή και επιδοκιμασίας για τις πρωτοβουλίες του.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Χωρίς ανάδοχο η μαρίνα

Σήμερα που ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού θα έχει συνάντηση με τους φορείς του τουρισμού, δεδομένης και της συμμετοχής του Νίκου Σηφουνάκη, θα πρέπει ο Παύλος Γερουλάνος να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τη μαρίνα Μυτιλήνης. Τι μέλλει γενέσθαι, δηλαδή, και μάλιστα με ενέργειες που θα ξεκινήσουν άμεσα, διότι έχει περάσει ήδη πολύς καιρός απ’ τη στιγμή που κρίθηκε αναγκαίο - «για να λειτουργήσει το καλοκαίρι» - να ανατεθεί άτυπα στην ΕΤΑ Α.Ε.. Εκείνος ο διεθνής διαγωνισμός που θα έβρισκε ανάδοχο για το έργο και έσοδα για το Δημόσιο, αργεί πολύ ακόμη;
ΜΑΡ.ΠΛ.

Πότε οι υπόλοιποι;

Εντείνεται, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Φώτη Χατζημιχάλη, η προσπάθεια ενίσχυσης της επενδυτικής δραστηριότητας στο Βόρειο Αιγαίο, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου, αφού όπως ανακοίνωσε ο ίδιος διατέθηκε επιπλέον ποσό 3.400.000 ευρώ για την καταβολή επιχορηγήσεων σε επενδύσεις που έχουν υπαχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο 3299/2004.
Το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί σε 30 επενδυτικά προγράμματα, ενώ δεν αφορά σε επενδύσεις που έχουν υπαχθεί στο ΕΣΠΑ και πιο συγκεκριμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα», όπου και είχαν υπαχθεί υπό τη μορφή επιβράβευσης οι επενδύσεις που «έτρεχαν». Για τις οποίες, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν έχει προς το παρόν τίποτε ο κορβανάς. Τέτοια επιβράβευση, δηλαδή!
ΜΑΡ.ΠΛ.

Εγκαταλείφθηκαν…

Σε άθλια κατάσταση είναι τα παλιά γήπεδα τέννις της Νεάπολης που βρίσκονται δίπλα στον κεντρικό δρόμο. Όταν ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται τα τέσσερα καινούργια γήπεδα δίπλα από τις κατασκηνώσεις της Νεάπολης, τα γήπεδα αυτά εγκαταλείφθηκαν πλήρως και τώρα έχουν γεμίσει φύλλα, σπασμένα καλάμια και σκουπίδια. Χωρίς καμμιά εργασία συντήρησης, τα γήπεδα αυτά θα καταστραφούν. Θα πρέπει ο Δήμος να φροντίσει ώστε να καθαριστούν και να συντηρηθούν και αυτοί οι χώροι άθλησης, που σίγουρα μπορούν ν’ αξιοποιηθούν.
Πελ.Γ.

Λύθηκε το… λογιστικό πρόβλημα

Λύθηκε, όπως μας είπε ο διοικητής του Νοσοκομείου, Παύλος Παπαδόπουλος, το «λογιστικό πρόβλημα» που είχε δημιουργηθεί με τον προϋπολογισμό φαρμάκων στο Βοστάνειο. Ο προϋπολογισμός που είχε εγκριθεί με έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, ήταν αισθητά μειωμένος σε σχέση με πέρυσι και μάλιστα, με βάση έγγραφο που είχε αποκαλύψει το «Ε», εμφανιζόταν να έχει ήδη καλυφθεί από τον Ιανουάριο (!). Σε συναντήσεις που είχε ο διοικητής με το Υπουργείο Υγείας, συζητήθηκε το θέμα αυτό και - όπως είχε ξεκινήσει να κάνει το Νοσοκομείο - εξουσιοδοτήθηκε ο διοικητής να υπογράφει εγκρίσεις για φάρμακα, χωρίς περιορισμούς, με βάση τις ανάγκες.
Πελ.Γ.

Οργανωτικά ζητήματα

Με αφορμή τις επιφυλάξεις που εξέφρασε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Χρ. Θεοδώρου, για τα «οργανωτικά ζητήματα» όσον αφορά στη δωρεάν περίθαλψη απόρων από το Δήμο, η δημοτική σύμβουλος Αναστασία Αντωνέλλη - που ανέλαβε την πρωτοβουλία - μας έκανε γνωστό ότι ήδη έχει συζητήσει το θέμα με το διευθυντή τού ΣΔΟΕ, κ. Βαρδαξή, προκειμένου να γίνουν τα βήματα που χρειάζεται ώστε να είναι καλυμμένοι οι γιατροί που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες. Επίσης, όσον αφορά στη χορήγηση φαρμάκων, έχει προτείνει στον κ. Παπαδόπουλο να παρέμβει προκειμένου να γίνονται δεκτές από το Νοσοκομείο απλές συνταγογραφήσεις από γιατρούς που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ώστε να μη χρειάζεται νέα συνταγογράφηση από γιατρούς του Νοσοκομείου. Αναμένει απαντήσεις για τα θέματα αυτά μέσα στις επόμενες ημέρες η κ. Αντωνέλλη.
Γεγονός είναι, πάντως, ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε η πολύ σημαντική αυτή πρωτοβουλία να προχωρήσει και να μη συναντήσει εμπόδια. Και αυτό οφείλουμε να της το αναγνωρίσουμε.
Πελ.Γ.

Χρέη… παγοδρομίου
Χρέος 4.000 ευρώ μόνο για το ηλεκτρικό ρεύμα που κατανάλωσε μέχρι τώρα, οφείλει στο Δήμο Λέσβου η εταιρεία που διαχειρίζεται το παγοδρόμιο της πλατείας Σαπφούς. Αυτό μαθαίνουμε από χθεσινή ανακοίνωση της «Αλλαγής Πορείας», που εκτός άλλων αναφέρει πως σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε το να επιτραπεί στην επιχείρηση να μείνει εκεί μόνο εφόσον έχει εξοφλήσει τις οφειλές της προς το Δήμο μέχρι τις 11 του μήνα. Η ημερομηνία αυτή έχει περάσει, το παγοδρόμιο όμως είναι ακόμη στην πλατεία. Άραγε, λύθηκε το θέμα του χρέους; Και επιπλέον, όπως αναρωτιέται και η κίνηση πολιτών, τι προβλέπεται ως αποζημίωση του Δήμου και με ποιο τρόπο θα αποφευχθεί το… φέσι; Για να μην το πληρώσουμε οι ίδιοι οι πολίτες.
Β.Χρ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey