29-09-18

01/10/2018 - 11:23 Ενημερώθηκε 01/10/2018 - 11:48

Όταν ο δάκος «αφανίζει» γενικώς!

Δεν ανακαλύπτουμε την... Αμερική, υπογραμμίζοντας ότι ο δάκος είναι ο σοβαρότερος εχθρός της ελιάς στην χώρα μας, κάτι που το γνωρίζουν και οι πέτρες! Η καταπολέμηση του, λοιπόν, θεωρείται αναγκαία, διαφορετικά απειλείται η παραγωγή ελαιολάδου και, βέβαια, η οικονομία περιοχών, όπως η Λέσβος, στην οποία το λάδι αποτελεί κύριο αγροτικό προϊόν και για πολλούς αγρότες το μοναδικό που επιφέρει έσοδα για την επιβίωσή τους. Κατά συνέπεια, η έγκαιρη δακοκτονία είναι επιβεβλημένη, ώστε να προστατευθεί ο καρπός της ελιάς από το έντομο του δάκου. Πολύ περισσότερο που οι φετινές κλιματολογικές συνθήκες, όπως όλοι οι ειδικοί προέβλεπαν, ευνοούσαν την ανάπτυξή του και γι’ αυτό τα όποια μέτρα καταπολέμησης θα έπρεπε να αρχίσουν έγκαιρα, ώστε να αντιμετωπιστεί πριν την αναπαραγωγή του. Και αντί αυτά τα δεδομένα να κινητοποιήσουν όχι στα λόγια, υπηρεσίες και αρχές που εμπλέκονται με τη δακοκτονία (υπουργείο, περιφέρεια και τις αρμόδιες υπηρεσίες), αφέθηκε το πράγμα στην τύχη της όποιας γραφειοκρατίας, λες και ο δάκος θα περίμενε πότε θα δεήσουν οι αρμόδιοι για να ξεκινήσουν τους ψεκασμούς! Όλοι ομολογούν ότι πέρα από τις κλιματολογικές συνθήκες που και αυτές παίζουν το ρόλο τους, η καθυστέρηση στην έναρξη των ψεκασμών αποδείχτηκε εγκληματική για τον ελαιώνα και ευεργετική για το δάκο που «γιγαντώθηκε» και όσοι είχαν την τύχη να επισκεφθούν και ελαιοχώραφα την περίοδο του καλοκαιριού, για πρώτη ίσως φορά τα τελευταία χρόνια ήταν «ενοχλητική» η παρουσία του εντόμου και στους ίδιους τους ανθρώπους.

 

Οταν ο δάκος «αφανίζει» γενικώς ! (2)

Η δακοπροσβολή είναι πλέον γεγονός που δεν αλλάζει για φέτος, που όμως θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στους παραγωγούς, κυρίως στους κατά κύριο επάγγελμα, οι οποίοι όχι μόνο θα έχουν απώλεια εισοδήματος σε μια χρονική περίοδο κρίσης συνολικά, αλλά κινδυνεύουν να μην έχουν λάδι ούτε για το φαί τους! Οι επιπτώσεις δε συνολικά στην οικονομία του νησιού θα είναι επίσης καταστροφικές, αφού μια σειρά δραστηριότητες που έχουν σχέση με την ελαιοκομία (ελαιοσυλλογή, ελαιοτριβεία, πυρηνελαιουργεία, τυποποίηση κ.α.) που απασχολούν κόσμο θα μείνουν χωρίς απασχόληση με ότι αυτό σημαίνει για την οικονομία του νησιού.

Δε ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι, με δεδομένο ότι δεν προβλέπονται αποζημιώσεις για τη δακοπροσβολή, ούτε και ποιες θα είναι οι αντιδράσεις του κόσμου όταν διαπιστώσουν επακριβώς τη ζημιά. Το θέμα ασφαλώς και είναι πολύ σοβαρό και χρήζει αντιμετώπισης, γιατί η καταστροφή της φετινής ελαιοπαραγωγής είναι πρωτόγνωρη και κάποιοι ευθύνονται γι’ αυτό. Και το εντυπωσιακό είναι ότι γι’ αυτή τη μεγάλη ζημιά δεν υπάρχει η ευθύνη του παραγωγού, ο οποίος καταβάλλει την εισφορά στον ΕΛΓΑ και συνεπώς έχει και δικαιώματα και απαιτήσεις γιατί εκτέθηκε έτσι η παραγωγή του.

Είναι πλέον δεδομένο ότι η φετινή εξέλιξη με τη δακοκτονία ήταν το... κερασάκι που ξεχείλισε το ποτήρι, ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στην καταπολέμηση του δάκου. Μια συζήτηση που δεν έχει ανοίξει ποτέ επί της ουσίας, αν και ο προβληματισμός εδώ και χρόνια είναι έντονος. Όμως με δεδομένη και τη φετινή εξέλιξη δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι η υπόθεση δακοκτονία δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται από κεκτημένη ταχύτητα όπως παλιά, απαιτούνται να αναζητηθούν πιο αποτελεσματικοί τρόποι, ώστε η ελαιοπαραγωγή να μη κινδυνεύει να αφανιστεί, όπως φέτος, από το δάκο, ή όποιον άλλον εχθρό.

Μα.Μ.

Ο γνωστός και λόγω των επιτυχημένων εκπομπών του στην τηλεόραση,ζαχαροπλάστης Στέλιος Παρλιάρος επισκέφτηκε τις προηγούμενες ημέρες το ζαχαροπλαστείο Σουσαμλή στο Ντίπι, όπου πήρε συνέντευξη από την οικογένεια που το διαχειρίζεται . Αναμένουμε με ανυπομονησία το αποτέλεσμα της συζήτησης αυτής επί της ...μικρής οθόνης!

Σήμερα στις 10 το πρωί

Σήμερα, Σάββατο στις 10 το πρωί, υπενθυμίζουμε ότι θα ξεκινήσει ο αγώνας δρόμου τιμής και μνήμης στους συμπατριώτες μας, θύματα των ναζί. Ο αγώνας, που δεν είναι ανταγωνιστικός, αλλά συμβολικός ξεκινά από τη Σουράδα και θα καταλήξει στο Μνημείο Εκτελεσμένων στα Τσαμάκια. Μετά την απονομή Διπλωμάτων και αναμνηστικών στους Δρομείς, θα ακολουθήσει στις 11:30π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση, χαιρετισμός  Δημάρχου, κατάθεση Στεφανιών και η εκδήλωση θα λήξει με τον Εθνικό Ύμνο από τη Μουσική της Εθνοφυλακής Λέσβου. Όσοι επιθυμούν να τρέξουν συμβολικά, (σ.σ. δεν χρειάζεται να είναι αθλητές) μπορούν να πάνε στις 10 το πρωί και να συμμετέχουν χωρίς προϋποθέσεις στον αγώνα.

Αν.Παζ.

 

Έφυγε και η ένσταση και η «διάσπαση»

Η πιο κρίσιμη ημέρα ήταν η χθεσινή για τη δημοτική αρχή, αφού κατέθεσε καταρχάς στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής την ένστασή της κατά της απόφασής του, που ανάβει «κόκκινο» στην κατασκευή του Κολυμβητηρίου στα Θέρμα, ενώ απέστειλε και τον φάκελο με όλα τα στοιχεία του δήμου Λέσβου, στον Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση για την προοπτική της «διάσπασης». Πλέον η κάθε μέρα που θα περνάει μετά από την ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών θα είναι αγωνιώδης, γιατί είναι σαφές που μέσα στο επόμενο διάστημα θα κριθούν οριστικά οι δύο πολύ μεγάλες υποθέσεις, που αφορούν στον δήμο Λέσβου και τις εξελίξεις που μπορούν να δρομολογηθούν με φόντο τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Εν αναμονή των σπουδαίων λοιπόν, υπομονή συνιστούμε προς άπαντες!

Μ.ΟΡΦ

 

Κερασάκι στην τούρτα…

Μέσα σε ένα ήδη βαρύ κλίμα για την αυτοδιοίκηση, από τις καταγγελίες παλαιών στελεχών της δημοτικής αρχής προς τα… εναπομείναντα στις θέσεις τους, ήρθε και από μία άλλη προβληματική ως προς το ηθικό της σκέλος, περίπτωση, αυτή τη φορά όμως από την Περιφέρεια. Όπου σχολιάζεται πια από τον καθένα η απόφαση να πληρωθεί αναδρομικά μέσω μίας αναπάντεχης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ο διευθύνων σύμβουλος (και περιφερειακός σύμβουλος της συμπολίτευσης) μιας ανενεργής στο ευρύ κοινό Αναπτυξιακής  Εταιρίας της Σάμου. Ο εν λόγω, είναι και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Σάμου και κατάφερε να δικαιολογήσει(;) στο περιφερειακό συμβούλιο τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την σκοπιμότητα της αμοιβής του, στο ότι ενοχλεί η… ιδιότητά του, ως στελέχους της ΝΔ! Αν δεν ήταν πρόεδρος της ΝΟΔΕ δηλαδή, δεν θα εξέφραζε δηλαδή κάποιος τις επιφυλάξεις του για την απροσδόκητη αυτή απόφαση. Προκαλώντας συμπερασματικά ακόμα βαθύτερο προβληματισμό γενικότερα. Ο οποίος -ξαναλέμε όπως χθες που αναφερόμασταν στα του δήμου- δεν έχει να κάνει απαραίτητα με την ρουσφετολογική λογική που τείνουμε να αποδεχτούμε οριστικά πως διακατέχει τον οποιονδήποτε καταλαμβάνει θέσεις εξουσίας. Αλλά για το επίπεδο πολλών εκ των αιρετών μας στην αυτοδιοίκηση και όχι μόνο, που αποδεικνύονται ότι είναι εντελώς αποστειρωμένοι από την κοινωνία και φανατικά ταγμένοι στο… κόμμα πρώτα απ΄ όλα.

Μ.ΟΡΦ

 

Από τις φθηνότερες βενζίνες στην Τουρκία!

Είναι δεδομένο ότι με το ζήλο που επιδεικνύουν οι Λέσβιοι για μαζικές αγορές στην Τουρκία, εάν υπήρχε χερσαία σύνδεση με το Αϊβαλί, τότε πολλοί οδηγοί θα μιμούνταν τους Βορειοελλαδίτες, που συνήθιζαν να περνούν τα σύνορα προς τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων για να γεμίσουν το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου τους. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει κανείς, αν συγκρίνει τις τιμές πώλησης βενζίνης στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Ελλάδα. Εσχάτως, λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ στις χώρες με τα φθηνότερα καύσιμα έχει προστεθεί και η Τουρκία. Έτσι, αρκετοί είναι οι Έλληνες που περνούν στην Αδριανούπολη για να… φουλάρουν βενζίνη τα οχήματά τους, κερδίζοντας τη διαφορά έναντι των σημείων πώλησης στην ανατολική Θράκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Τουρκία, 1 λίτρο αμόλυβδης βενζίνης τιμάται προς 0,97€ ενώ στη Μυτιλήνη η τιμή χθες έκλεισε κατά μέσο όρο στο €1,708/λίτρο με βάση το παρατηρητήριο καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Ενδεικτικά, ο μέσος όρος τιμών ανά λίτρο βενζίνης στις γειτονικές με την Ελλάδα χώρες διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο σε €1,14 στη Βουλγαρία, €1,17 στα Σκόπια και €1,41 στην Αλβανία. Η Ελλάδα φιγουράρει στην 4η θέση με τις υψηλότερες τιμές καυσίμων της Ευρώπης (€1,66 κατά μέσο όρο), πίσω μόνο από την Ολλανδία (€1,69), τη Νορβηγία (€1,77) και την Ισλανδία (€1,78).

Β.Παπ.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey