28-08-18

28/08/2018 - 14:02

Η εκκρεμότητα του χωροταξικού...

Το καλοκαίρι τελειώνει, μαζί με τις διακοπές και ο Σεπτέμβρης που μπαίνει σε λίγες μέρες αποτελεί τη χρονική έναρξη μιας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας για τις πολιτικές εξελίξεις περιόδου, εν όψει ανασχηματισμού και ΔΕΘ, που προαναγγέλλουν εκ των πραγμάτων και την προεκλογική περίοδο, είτε προκύψει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, πριν την καθορισμένη ημερομηνία, είτε όχι. Άλλωστε τον προσεχή Μάιο, θα έχουμε με βάση τα σημερινά δεδομένα, ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές, οπότε το προεκλογικό κλίμα έτσι κι αλλιώς ήδη έχει ξεκινήσει για τα καλά με το πολιτικό τοπίο να παίρνει σιγά-σιγά «σάρκα και οστά» και οι ενδιαφερόμενοι διεκδικητές κυρίως στην αυτοδιοίκηση, να κάνουν πιο εμφανείς τις προθέσεις τους. Σε ότι αφορά βέβαια το δήμο της Λέσβου υπάρχει ακόμη μια σοβαρή εκκρεμότητα που κρατά κλειστά τα χαρτιά των υποψηφίων διεκδικητών της δημοτικής αρχής του ενός, ή των παραπάνω δήμων που θα προκύψουν από την αναμενόμενη εδώ και χρόνια διάσπαση!

 

Έμπλεξε στον ανασχηματισμό!

Πρόκειται για την αλλαγή του χωροταξικού στη Λέσβο που υποσχέθηκε ο μέχρι τώρα αρμόδιος υπουργός Π. Σκουρλέτης, και από βήματος του περιφερειακού συνεδρίου στη Μυτιλήνη τον περασμένο Μάιο, προσδιορίζοντας την νομοθετική παρέμβαση γι’ αυτό τον Σεπτέμβριο με τη συνέχεια του «Κλεισθένης 2» και που η τοπική ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος προεξοφλεί ότι θα δημιουργηθούν δυο δήμοι στο νησί στη θέση του ενός, χωρίς ωστόσο να έχουν προσδιοριστεί τα γεωγραφικά όρια του καθενός. Ο Σεπτέμβρης έφθασε, μαζί με αυτόν όμως έχουμε αλλαγές στο κυβερνητικό επιτελείο, μάλιστα με επίκεντρο το υπουργείο Εσωτερικών και τον υπουργό του, ο οποίος μετακομίζει απ’ ότι δείχνουν όλες οι πληροφορίες στο κόμμα, γεγονός που προεξοφλεί και αλλαγή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την υπόθεση που μας αφορά. Θα υπάρξει αλλαγή προτεραιοτήτων, ή ακόμη και αλλαγή πλεύσης; Μένει να το δούμε, αλλά η αλλαγή αυτή έρχεται στη χειρότερη συγκυρία και θέλουμε να ελπίζουμε ότι δεν θα είναι η μοιραία! Με αυτά και με εκείνα φαίνεται ότι θα παραμείνουν κλειστά κι άλλο τα χαρτιά των υποψηφίων διεκδικητών, αφού είναι κοινή εκτίμηση ότι το χωροταξικό είναι καθοριστικό για να ανοίξει το παιχνίδι, αφού ο χρόνος που απομένει μέχρι τον Μάιο είναι πλέον ασφυκτικός.

Μα.Μ.

 

Συγκίνησε ο Επίσκοπος Αρσινόης

Συγκινεί το γράμμα συμπαράστασης στον Στρατή Μπαλάσκα από τον Επίσκοπο Αρσινόης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Βασίλειο. Ο συντοπίτης μας, με μεγάλη θλίψη παρακολουθεί τα όσα γίνονται πάλι στο νησί μας, από τους γνωστούς- άγνωστους. Ελπίζει και εύχεται το χρονογράφημά του για την Παναγία τη Γαλακτοτροφούσα, να μην στάθηκε η αφορμή για τη στοχοποίηση του: «Δεν μπορεί κανένας εχέφρων και σε καμία περίπτωση να ισχυριστεί ότι το εν λόγω κείμενο είναι αισχρό ή ότι προσβάλει κατ΄ελάχιστον το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις φιλολογίας, Θεολογίας ή λαογραφίας για να το καταλάβει, αρκεί να γνωρίζει ανάγνωση. Οχι αδελφέ μου, το κείμενο είναι μια χαρά και μάλιστα ιδιαίτερου λαογραφικού ενδιαφέροντος, μια που μας φέρνει στο φως άγνωστα στοιχεία σχετικά με τον εν λόγω σπηλαιώδη Ιερό Ναό, τη χρήση του και φυσικά την νεότερη ιστορία του.»

Θεωρεί λοιπόν ότι το μόνο αισχρό στην προκείμενη περίπτωση, «δεν ειναι τίποτα άλλο εκτός από τα εμπαθή και αισχρά μυαλά αυτών που δεν μπορούν ή καλύτερα δεν θέλουν να το κατανοήσουν. Όμως και πάλι είναι να τους λυπάται κανένας γιατί τόσο τους κόβει, αν υποθέσουμε βέβαια οτι εχουν αγαθές και μόνο προθέσεις.  Αλλά κι αν ακόμα υπάρχει κάποιος σούπερ-"Ορθόδοξος", που θεωρεί οτι προσβάλει το κείμενο σου το πρόσωπο της Παναγιάς μας, ίσως θα έπρεπε εδώ και χρόνια, να χει πάει πρώτα στη Σκάλα της Σκαμνιάς και να έχει κάψει όλα τα "εικονίσματα" της Παναγιάς της "Γοργόνας" που πωλούνται εκεί.»…

Αν.Παζ.

 

Δύσκολο δίλημμα

Η ανάθεση «υπεραντιδημαρχίας» στον Γιώργο Κατζανό, λύνει στο δήμαρχο πολλά ζητήματα καθημερινότητας, αφού ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας είναι γενικά της… δουλειάς και έχει τον τρόπο του να παρεμβαίνει καθοριστικά και άμεσα. Από την άλλη όμως αυτή η επιλογή ανάδειξης ενός «υπεραντιδήμαρχου», δεν αφήνει πολλά περιθώρια στο να διατηρηθούν οι λεγόμενες πολιτικές ισορροπίες. Καθώς ένας πανίσχυρος αντιδήμαρχος, είτε λόγω ενδεχόμενης αλαζονείας εκ μέρους του, είτε λόγω φανερής δυσαρέσκειας των «ριγμένων» σε επίπεδο αρμοδιοτήτων συναδέλφων του, είναι σίγουρο πως θα προκαλέσει με τη λειτουργία του πλείστες παρενέργειες. Που επιβεβαιώνονται από τα όσα λέγονται και γίνονται ας πούμε στην γεωγραφική ενότητα της Καλλονής όπου «κουτσουρεύτηκαν» οι αρμοδιότητες αυτεπιστασίας του Ταξιάρχη Βέρρου και φανερώνονται και στην Αγιάσο, όπου από χθες παραιτήθηκε από εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος ο Προκόπης Τσαμπλάκος. Πως θα καταφέρει να ελέγξει και αυτό το ζήτημα όμως ο Σπύρος Γαληνός, ο οποίος πάντως γνωρίζει πως πλέον πολλοί πιστοί του μέχρι πρότινος συνεργάτες, έχουν πια προσωπική ατζέντα; Ασφαλώς και κανείς δεν θα ήθελε να είναι στη θέση του. Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να έχει υπόψη του και ο δήμαρχος και οι δυσαρεστημένοι και μη συνεργάτες του, είναι πως η θητεία τους έχει ακόμα δρόμο… Και πως οι δημότες τους ψήφισαν για να υπηρετούν το κοινό καλό, μέχρι το τέλος του δρόμου…

Μ.ΟΡΦ

Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή οι εργασίες του 5ου Σεμιναρίου Μουσικής Παιδαγωγικής και Διεύθυνσης Χορωδίας που διεξάγεται από τη Δευτέρα στην Αίθουσα Τελετών του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης υπό την αιγίδα της Χορωδίας Animato. Το σεμινάριο, στο οποίο δίδαξε για πέμπτη συνεχομένη χρονιά η καθηγήτρια του St. Olaf College (ΗΠΑ) Dr. Therees Hibbard, παρακολούθησαν φέτος 40 άτομα, χορωδοί και μαέστροι από Μυτιλήνη, Αθήνα, Πάτρα, Άργος, Λαμία και Κύπρο.

Το σεμινάριο έκλεισε με μία ανοιχτή για το κοινό συναυλία στην Αίθουσα Τελετών του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης.

 

Συνάντηση Γαληνού με Βέρρο!

Με την «καυτή πατάτα» που ακούει στο όνομα Ταξιάρχης Βέρρος, πληροφορούμαστε ότι καταπιάστηκε ο δήμαρχος Λέσβου από τη στιγμή που επέστρεψε κανονικά στα καθήκοντά του. Ο Σπύρος Γαληνός συναντήθηκε μάλιστα με τον αντιδήμαρχο Καλλονής, με τους δυο τους να βρίσκονται ως γνωστόν σε έναν… ακήρυχτο και ψυχρό πόλεμο μεταξύ τους, αποφεύγοντας ωστόσο επιμελώς να βάλλουν ευθέως ο ένας κατά του άλλου για πάνω από τέσσερις μήνες. Αυτή η κατάσταση όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ και αυτό όπως όλα δείχνουν, είναι κάτι που το καταλαβαίνουν και οι δύο, με τη μεταξύ τους συνάντηση πάντως να μην έχει οδηγήσει σε κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη. Αφού ο Βέρρος παραμένει υπό παραίτηση αντιδήμαρχος με καθήκοντα… τέλεσης γάμων και ο δήμαρχος εξακολουθεί να σταθμίζει το τι μπορεί να συμφέρει να κάνει με την περίπτωση του αντιδημάρχου της Καλλονής, στο όνομα της διατήρησης των ισορροπιών. Συνομιλώντας σε κάθε περίπτωση με έναν συνεργάτη του που μπορεί να αποτελέσει μέχρι και υποψήφιος δήμαρχος στο εγγύς μέλλον, στον κατά τα θρυλούμενα, δεύτερο δήμο που θα δημιουργηθεί και επί του παρόντος (μαζί με τον Στέφανο Αποστόλου), αποτελεί τον μοναδικό εκπρόσωπο της δημοτικής αρχής στο βόρειο τμήμα του νησιού!

Μ.ΟΡΦ

 

Δεν είναι η Τουρκία το πρόβλημα

Με αφορμή τις εκατοντάδες των συμπολιτών μας που βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στα παράλια της Τουρκίας, είτε για διακοπές είτε για ψώνια, χρειάζεται για μια ακόμα φορά να προσπαθήσει κανείς με επιχειρήματα να βάλει… φρένο στις ακραίες φωνές, που βρίσκουν συχνά - πυκνά πρόσφορο έδαφος στο διαδίκτυο, αναφορικά με τις σχέσεις εξάρτησης που αποκτά το καταναλωτικό κοινό, συγκυριακά ή μη. Δεν είναι ούτε η Τουρκία το πρόβλημα, ούτε η ελκυστική (πλέον) ισοτιμία ευρώ και λίρας, όπως διαμορφώθηκε μέσα στον Αύγουστο. Εξάλλου, δεν χρειάζεται να πάει κανείς πολύ μακριά για να διαπιστώσει ότι οι συνήθειές μας ως καταναλωτών έχουν αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια. Μια βόλτα στις εταιρείες courier αρκεί για να πείσει ακόμα και τον πιο δύσπιστο πως εδώ και αρκετά χρόνια, η πλειοψηφία των δεμάτων που εξυπηρετούν καθημερινά αφορά σχεδόν αποκλειστικά αγορές προϊόντων κάθε λογής από το διαδίκτυο, πρώτης, δεύτερης ακόμα και... όγδοης ανάγκης.

 

Επίσκεψη στη Λέσβο πραγματοποίησε στις 16 Αυγούστου ο Γερμανός Πρέσβης στην Αθήνα Jens Plotner, για να παρακολουθήσει τις συναυλίες του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου. Ο Γερμανός Πρέσβης πραγματοποίησε επίσκεψη στον Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, ο οποίος επανέλαβε την ανάγκη στήριξης της τοπικής κοινωνίας και γενικότερα της Λέσβου σε όλα τα επίπεδα.

Εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για το νησί και τους κατοίκους του, επισημαίνοντας για ακόμη μια φορά ότι ο Δήμος αλλά και γενικότερα ο Λεσβιακός λαός, χειρίστηκαν με τον καλύτερο τρόπο τις κρίσεις που προέκυψαν. Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται στην κατεύθυνση της θετικής προβολής του νησιού μας, μεταφέροντας εικόνες και μηνύματα και υπογραμμίζοντας ότι η Λέσβος είναι ένας ασφαλής και πανέμορφος προορισμός.

Δεν είναι ούτε το ίντερνετ το πρόβλημα

Όμως ούτε οι αγορές από το ίντερνετ είναι το πρόβλημα. Πρόκειται ξεκάθαρα για τον άγραφο νόμο της ελεύθερης αγοράς. Τον οποίο για να μπορέσουμε να τον αντιμετωπίσουμε ως ένα βαθμό, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Όταν καθημερινά ο μέσος καταναλωτής βομβαρδίζεται με προσφορές στο μέιλ και στο κινητό του, απαιτείται παιδεία και καλλιέργεια τοπικής συνείδησης για να μπορέσει να ισορροπήσει μεταξύ των πλεονεκτημάτων, αλλά και των μειονεκτημάτων, μιας αγοράς από το εξωτερικό. Γιατί μπορεί να κοστίζει φθηνότερα ένα ζευγάρι παπούτσια από την Αγγλία, παρά το όποιο τίμημα της παράδοσης σε 2-3 εβδομάδες, μια τέτοια αγορά όμως στερεί από μια μικρομεσαία επιχείρηση στην Ελλάδα το όποιο κέρδος της για να μπορέσει να παραμείνει σε βάθος χρόνου ανοικτή, κόντρα στην υπέρμετρη φορολογία. Θα πει κανείς, πως η οικονομική διαφορά πιθανότατα και θα είναι μεγάλη. Μα γι’ αυτό ακριβώς χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, βάζοντας στο ζύγι τις επιλογές μας, ώστε στο τέλος της ημέρας να μην χρειάζεται κανένας ντόπιος επιχειρηματίας να οδηγηθεί στο κλείσιμο του μαγαζιού του, αλλά και κανένας καταναλωτής να δει το πορτοφόλι του πιο άδειο από ποτέ. Δύσκολη εξίσωση, που δεν είναι όμως άλυτη.

Β.Παπ.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey