FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Εκρήγνυνται και οι ήπιοι χαρακτήρες!

Χαρακτηριστικό της έντασης που υπάρχει στο καμπ της Μόριας με την υφιστάμενη κατάσταση του υπερπληθυσμού, που φιλοξενείται εκεί, είναι πως ακόμα και οι ήπιοι χαρακτήρες φτάνει στιγμή που εκρήγνυνται! Η περίπτωση του αστυνομικού που πρωταγωνίστησε σε περιστατικό με μια ηλικιωμένη γυναίκα πρέπει να προβληματίσει ακόμα περισσότερο τους υπευθύνους για τα όσα καλούνται να διαχειριστούν καθημερινά τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι αιτούντες άσυλο. Όταν φτάνουν στο σημείο ακόμα και άνθρωποι που μέχρι σήμερα είχαν δείξει την ευαισθησία τους με διάφορες αφορμές, να βγαίνουν εκτός εαυτού, αντιλαμβάνεται εύκολα και ο πιο αδαής ότι η καθημερινότητα στο ΚΥΤ της Μόριας είναι δύσκολη, τόσο για τους πρόσφυγες - μετανάστες, όσο και για όσους κάνουν εκεί την υπηρεσία τους. Ειδικά με τους αστυνομικούς που καλούνται να αστυνομεύσουν ένα χώρο με χιλιάδες διαφορετικούς ανθρώπους που ζουν σε άθλιες συνθήκες και με συνεχή κρούσματα παραβατικότητας. Οι λίγοι αστυνομικοί καλούνται να παρέχουν υπηρεσίες για πολλαπλάσιους συναδέλφους τους που όμως δεν υπάρχουν, αν και οι εγκλωβισμένοι συνεχώς αυξάνουν και πληθαίνουν μαζί με τις εντάσεις και τις παραβατικές συμπεριφορές. Αυτά ασφαλώς και δεν αποτελούν δικαιολογία για ανάρμοστες συμπεριφορές  που είναι καταδικαστέες , όπως και οι ίδιοι ομολογούν και παραδέχονται. Αλλά το συγκεκριμένο περιστατικό καλό είναι πέρα από την όποια τιμωρία να ενεργοποιήσει και τους μηχανισμούς της Αστυνομίας για να μην επαναληφθεί. Γιατί υπό τις παρούσες συνθήκες η κακιά ώρα μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή . Ασφαλώς και η αποσυμφόρηση θα ήταν μια λύση. Δυστυχώς όμως, αυτή πηγαίνει πίσω από μήνα σε μήνα και η πολιτεία δεν δείχνει διατεθειμένη να μετακινήσει άμεσα και μαζικά αιτούντες άσυλο προς την ενδοχώρα. Ως τότε, πρέπει να πρυτανεύει η λογική και η ψυχραιμία. Εύκολο να το γράφεις, δύσκολο να το πράττεις…

Α.Ω. 

 

Επιτέλους, ιεράρχηση προτεραιοτήτων!

Η αλήθεια είναι πως δεν μας αρέσει να «ευλογούμε τα γένια μας», αλλά η συγκεκριμένη περίπτωση θα αποτελέσει εξαίρεση. Γιατί μέσα από αυτή την εφημερίδα γράφτηκε -επιτακτικά πολλές φορές- πως επιβάλλεται οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης να συνεργαστούν για το καλό της τοπικής κοινωνίας, παρότι στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν (και ενδεχομένως να υπάρχουν ακόμα) πολιτικές διαφορές μεταξύ των επικεφαλής σε Περιφέρεια Β. Αιγαίου και Δήμο Λέσβου. Η αρχή λοιπόν γίνεται μέσα από τη σύμπραξη τους στα αθλητικά έργα, που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος μας. Και αυτό αποτελεί μια ακόμα ηθική ικανοποίηση δική μας, γιατί την τελευταία διετία τουλάχιστον υπάρχει μια σειρά από σχετικά άρθρα και μέσα από το SportLesvos.gr, προτρέποντας τις τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές να «τρέξουν» επιτέλους την απαραίτητη αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών της Λέσβου. Ενός νησιού, που αν και αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο στην Ελλάδα, παρακολουθεί από τη θέση του ουραγού μικρότερα νησιά να απολαμβάνουν υπερσύγχρονα στάδια. Και μακάρι, μετά τα ταρτάν σε Μυτιλήνη, Καλλονή αλλά και Πολιχνίτο, που όπως διαφαίνεται σύντομα θα τοποθετηθούν ολοκαίνουρια ταρτάν, η σύμπραξη αυτή Περιφέρειας και Δήμου να έχει συνέχεια. Εξάλλου, ο τόπος έχει ανάγκη και από Κλειστά Γυμναστήρια για τα αθλήματα σάλας, πέραν του κολυμβητηρίου που ελπίζουμε να μην παραπεμφθεί στις καλένδες.

Β.Παπ.

 

Επιμένει κάνοντας αισθητή την παρουσία του

Τον τελευταίο καιρό όλο και πιο τακτικά ο τέως γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Στρατής Ζαφείρης επιχειρεί να κάνει αισθητή την παρουσία του με παρεμβάσεις για διάφορα θέματα κυρίως που απασχολούν την οικονομία του νησιού. Έχοντας και την επιστημονική επάρκεια, αλλά και την πείρα από τη διαχείριση τέτοιων θεμάτων καταθέτει την άποψη του με κάθε ευκαιρία, με τελευταία αυτή της ημερίδας για την αγροτική οικονομία που πραγματοποιήθιηκε στο Επιμελητήριο. Ο Στρ. Ζαφείρης έχει εκδηλώσει την πρόθεση του να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης και έχει βαλθεί με τις δημόσιες τοποθετήσεις να αποδείξει ότι έχει την υπόσταση να διεκδικήσει και να διαχειριστεί τις υποθέσεις των νησιών από θέση ευθύνη. Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση στην εν λόγω ημερίδα για την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των διάφορων τομέων της τοπικής οικονομίας προκειμένου να εξασφαλιστούν οικονομίες κλίμακας μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων. Όσοι έχουν συνομιλήσει μαζί του και τώρα, αλλά και με την προτέρα ιδιότητα του, ως κυβερνητικό στέλεχος με τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά, θεωρούν ότι έχει τα επιχειρήματα, αλλά απ’ ότι φαίνεται και την επιμονή να είναι ένας από τους διεκδικητές της Περιφέρειας. Και δεν αποκλείεται να τα καταφέρει, αρκεί να πείσει και κάποιους από τους συντρόφους του που ψάχνουν και άλλες λύσεις! Οι επόμενες μέρες θα δείξουν αν θα βγει... καπνός!

Μα.Μ.

 

Στέλνουν Χριστόφα στην Περιφέρεια!

Την περίπτωση του Παναγιώτη Χριστόφα φαίνεται πως εξετάζουν σοβαρά στο Κίνημα Αλλαγής, για την υποψηφιότητα που θα στηριχθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Αυτό προκύπτει τα τελευταία 24ώρα και από συναντήσεις μεταξύ των στελεχών του Κινήματος στο νησί, αλλά και από δημοσιεύματα που εντέχνως διαρρέονται στον Τύπο των Αθηνών, σε μια προσπάθεια να αποσαφηνιστεί ενδεχομένως αν ο νεαρός και με φιλοδοξίες  γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ κάνει το απαιτούμενο «γκελ». Η αλήθεια είναι ότι ο Παναγιώτης Χριστόφας είχε ταυτιστεί με την ανανέωση της τοπικής οργάνωσης και σίγουρα στο πρόσωπό του το Κιν.Αλ. βλέπει προφανώς μια φρέσκια επιλογή, που μπορεί ενδεχομένως να φέρει και την πολυπόθητη αλλαγή, όπως πρεσβεύει η ονομασία του Κινήματος. Από τη στιγμή που άλλαξε ρότα ο Σταμάτης Μαλέλης, ο οποίος προοριζόταν μέχρι πρόσφατα ως υποψήφιος περιφερειάρχης με τη στήριξη  του Κιν.Αλ. στο Βόρειο Αιγαίο, τα πάντα είναι ανοικτά πλέον. Το αν θα μπει τελικά ο Χριστόφας επικεφαλής του ψηφοδελτίου που θα στηρίξει το Κίνημα Αλλαγής στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι κάτι που θα φανεί προσεχώς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην παρούσα φάση η περίπτωσή του χαρακτηρίζεται από πολλούς ενδιαφέρουσα.

Α.Ω.

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της Λέσβου στην «Έκθεση Πολιτισμού, Τουρισμού Γαστρονομίας & Οίνου», που διοργανώθηκε από τη «Mact Media Group» στο Ζάππειο Μέγαρο της Αθήνας (19 - 21 Οκτωβρίου 2018), με στόχο την προώθηση της τουριστικής και γαστρονομικής φυσιογνωμίας της Λέσβου, σε ένα μεγάλου εύρους κοινό της Αθήνας.

Παιζει για αντικαταστάτης του Τέρενς

Δεν ξέρουμε κατά πόσο έχουν βάση οι επαναλαμβανόμενες διαρροές  ότι στην περίπτωση που οδηγηθεί ο Τέρενς Κουίκ εκτός κυβέρνησης, μετά την ανοικτή ρήξη με τον πρόεδρο των ΑΝ,ΕΛ Πάνο Καμμένο, το πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει λέγεται ότι θα είναι ο δικός μας Γιάννης Γιαννέλλης! Η διαρροή αυτή ...παίζει τις τελευταίες μέρες πολύ και αν ο συγκυβερνήτης επιβάλλει την αποπομπή Κουίκ από την κυβέρνηση δεν αποκλείεται να δούμε τον Γιάννη σε υπουργικό θώκο που τόσο ήθελε το διάστημα που πολιτευόταν και εκλεγόταν πρώτος βουλευτής με τη ΝΔ. Αν τελικά ελέω Καμμένου καταφέρει να γίνει και υπουργός τότε θα είναι διπλά υποχρεωμένος, αφού μετά την τοποθέτηση στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου θα αναβαθμιστεί και σε υφυπουργός με αντικείμενο τον απόδημο ελληνισμό . Ισως αυτό και να είναι το ισχυρό κίνητρο για τον Γ. Γιαννέλλη να παραμείνει στις τάξεις των ΑΝ.ΕΛ και να μην επαναπατριστεί στο κόμμα που υπηρέτησε τόσα χρόνια , για το οποίο όμως έχει πολλές πικρίες που δεν έχει κρύψει! Πάντως ο κ. Γιαννέλλης φρόντισε να έχει μια πολύ διακριτική παρουσία όλο αυτό το διάστημα, που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά!

Μα.Μ.

Κατάμεστο ήταν το βιβλιοπωλείο «Book and Art» στη Μυτιλήνη, το απόγευμα της Δευτέρας 22 Οκτωβρίου. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από τον υψηλό προσκεκλημένο της βραδιάς, τον σπουδαίο ποιητή και πεζογράφο, Τίτο Πατρίκιο. Το βιβλιοπωλείο, σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΚΙΧΛΗ, διοργάνωσαν για ακόμα μία φορά μια άψογη εκδήλωση στη διάρκεια της οποίας, παρουσιάστηκε η συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Τίτου Πατρίκιου. Μίλησαν για εκείνον οι φιλόλογοι Δρ Γιάννης Κωνσταντέλλης και Παναγιώτης Σκορδάς. Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε και άπαντες φεύγοντας ήταν ενθουσιασμένοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 18-10-18 27-10-18 »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top