23-02-19

25/02/2019 - 15:21 Ενημερώθηκε 25/02/2019 - 16:23

Διασπάσεις με δυο μέτρα!

Τελικά η κυβέρνηση φαίνεται ότι το ξανασκέφτηκε το θέμα της διάσπασης του δήμου και δεν εκτέθηκε στην κοινή γνώμη του νησιού, την οποία τα κυβερνητικά στελέχη, κεντρικά και τοπικά, είχαν προϊδεάσει ότι είναι ειλημμένη απόφαση να συμβεί πριν τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Έτσι σύμφωνα με όσα άφησε να εννοηθεί στη συνάντησή του με το δήμαρχο Σπ. Γαληνό πριν μερικές μέρες, την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για το θέμα, μεταθέτοντας για ακόμη μια εβδομάδα την αγωνία του νησιού για το επίμαχο αυτό ζήτημα. Δυστυχώς οι κυβερνητικοί ιθύνοντες ...έπαιξαν με προχειρότητα για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που θα μπορούσε να έχει αντιμετωπιστεί εδώ και μήνες και όχι να ...σέρνεται τόσο καιρό με ορατό τον κίνδυνο, όπως απεδείχθη από τις εξελίξεις να ακυρωθεί. Είναι πλέον σαφές ότι οι όποιες λίγες αλλαγές στο χωροταξικό αυτών των δήμων που πρόκειται να διασπαστούν θα γίνει με δυο μέτρα και δυο σταθμά και με τις κομματικές σκοπιμότητες του κυβερνώντος κόμματος σε πρώτη προτεραιότητα. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να εκληφθεί η διάσπαση της μονοεδρικής εκλογικής περιφέρειας της Κεφαλλονιάς, με το ένα τρίτο σε πληθυσμό από τη Λέσβο, σε τρεις δήμους , όταν η Λέσβος πάει για δύο μόνο δήμους; Υπάρχει κάποια λογική και πειστική δικαιολογία, ή μόνο οι εκλογικοί σχεδιασμοί εν όψει των επικείμενων εθνικών εκλογών; Ας είναι όμως, γιατί χωρίς την ανάγκη και την πίεση για διάσπαση της Κεφαλλονιάς, ενδεχομένως να μην προέκυπτε και η διάσπαση της Λέσβου!

Μα.Μ.

 

Λίγη σοβαρότητα! Είναι σεισμός...

Για ακόμα μια φορά, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση το γεγονός πως κάποιες (πάρα)δημοσιογραφικές ιστοσελίδες προτίμησαν να σπείρουν τον πανικό μετά από ένα «ξύπνημα» του Εγκέλαδου, προσθέτοντας... Ρίχτερ στην ένταση της δόνησης κατά το δοκούν. Πολλά «ρεπορτάζ» μάλιστα δεν συνοδεύονταν καν από την πηγή της μέτρησης, αναφέροντας απλώς μια εκτίμηση, που κυμαινόταν από 5,1R έως και 5,7R, βασισμένη σε μη αξιόπιστες προφανώς εφαρμογές, που βρίσκονται εγκατεστημένες σωρηδόν σε κινητά και τάμπλετ. Επειδή τα φυσικά φαινόμενα δεν είναι αστεία υπόθεση κι επειδή με την ψυχολογία του κόσμου δεν επιτρέπεται να παίζει κανείς, λίγη σοβαρότητα θα έκανε καλό. Ας μην ξεχνάμε πως το 2017, μετά το σεισμό που ισοπέδωσε τη Βρίσα, υπήρχαν ιστοσελίδες που συμπεριφέρονταν με τέτοια επιπολαιότητα, καλώντας τον κόσμο να βγει από τα σπίτια του μέρα μεσημέρι, προβλέποντας νέο μεγάλο σεισμό. Και όντως κόσμος έβγαινε... Δεν είναι αυτό δημοσιογραφία όμως. Νισάφι πια με όσους blogάρουν και το αυτοπροσδιορίζουν ως τέτοια.

Β.Παπ.

 

Στο έλεος της… αρμύρας!

Έχει γραφτεί κατά καιρούς και αποτελεί μάλιστα πάγιο αίτημα των ανθρώπων της περιοχής η αξιοποίηση του ποδοσφαιρικού γηπέδου της Παναγιούδας, που τα τελευταία χρόνια παραμένει αφημένο στην τύχη του, αφού χρησιμοποιείται για αγώνες μόνο το γήπεδο μπάσκετ που υπάρχει από τη μεριά της θάλασσας. Η αρμύρα της οποίας αποτελεί «σαράκι» που λυγίζει ακόμα και σίδερα! Κάτι τέτοιο συνέβη προ ημερών, όταν λόγω των δυνατών ανέμων αλλά και εξαιτίας της σκουριάς, ένας από τους πυλώνες φωτισμού κόπηκε στα δύο και έπεσε πάνω στην κερκίδα! Ευχής έργον, το γεγονός πως δεν υπήρχε κανένας στο σημείο, αφού υπό άλλες συνθήκες και ειδικά σε ημέρα αγώνα, θα μπορούσε να έχει τραυματιστεί θανάσιμα κάποιος άνθρωπος, παιδί ή ενήλικας. Ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Δήμου Λέσβου ενήργησε άμεσα και αφού βρέθηκε στο σημείο την Παρασκευή, έδωσε εντολή να αντικατασταθούν όλοι οι πυλώνες. Ωστόσο ερωτηματικά εγείρονται για την τοποθεσία, όπου με βάση τις εξαγγελίες τόσο της Περιφέρειας Β. Αιγαίου όσο και του Δήμου Λέσβου, υπάρχει η σκέψη να κατασκευαστεί εκεί Κλειστό Γυμναστήριο με «μπαλόνι». Με την αρμύρα δεν παίζει κανείς, ενώ παραμένει άγνωστο με ποιο τρόπο θα μπορέσει μια τέτοια κατασκευή να παραμείνει όρθια, σε ανέμους πολλών μποφόρ, που «διπλώνουν» ακόμα και πυλώνες φωτισμού.

Α.Ω.

 

Επανέρχεται η επένδυση με τις ανεμογεννήτριες

Επανέρχεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία ΑΠΕ στα νησιά Λέσβου, Λήμνου και Χίου, με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών, σύμφωνα με την πρόταση της «Αιγαίας Ζεύξης», που απασχόλησε επί μήνες το περιφερειακό συμβούλιο επί Γιακαλή και τα δημοτικά συμβούλια στα τρία νησιά επί προηγούμενων δημοτικών αρχών. Τα δεδομένα φαίνεται να άλλαξαν σε σχέση με το κόστος μιας τέτοιας επένδυσης, που την καθιστούν απ’ ό,τι λέγεται βιώσιμη, αλλά το ζητούμενο είναι αν διαφοροποιούνται και οι έντονες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν την περίοδο που η επένδυση απασχολούσε τα θεσμικά όργανα και ήταν αντικείμενο συζητήσεων στην κοινή γνώμη των νησιών μας. Τότε στην πρώτη γραμμή των αντιδρώντων ήταν οι σημερινοί κυβερνώντες και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η τριβή με την εξουσία και η ανάληψη ευθυνών διαφοροποιεί τις αντιδράσεις τους για μια τόσο μεγάλη επένδυση, που αλλάζει τα δεδομένα στα νησιά μας, αν πράγματι υλοποιηθεί, ή αν θα συνεχιστεί η ίδια στάση του πρόσφατου παρελθόντος. Πάντως αν σπάσει ο δήμος, εκείνος του δυτικού νησιού θα κληθεί να γνωμοδοτήσει μαζί με την Περιφέρεια, για την εν λόγω επένδυση, που πριν μερικά χρόνια πήγε «κακήν κακώς» κυρίως λόγω της επερχόμενης κρίσης και του εκτιμώμενου ρίσκου.

Μα.Μ.

 

 

Κρουαζιερόπλοιο στο Κουσάντασι, εδώ...

Μέσα στην βδομάδα προσέγγισε το πρώτο κρουαζιερόπλοιο φέτος στο Κουσάντασι, που ξεκινά και επιστρέφει στο Λονδίνο, κάνοντας τον γύρο του κόσμου σε 107 ημέρες. Το πλοίο με 550 επιβάτες και 372 εργαζόμενους-πλήρωμα παρέμεινε όλη την ημέρα στο Κουσάντασι, οι τουρίστες επισκέφθηκαν τις αρχαιότητες σε Έφεσο, Μίλητο και Δίδυμα. Μετά τις τελευταίες κακές χρονιές στον τουρισμό, στο Κουσάντασι φέτος αισιοδοξούν ότι θα ανακάμψει η αγορά, αφού αναμένονται πολλές αφίξεις μεταξύ των οποίων και σούπερ κρουαζιερόπλοιων απ’ την Αμερική. Αυτά για το Κουσάντασι απέναντι από τη Σάμο, γιατί τα νησιά μας και κυρίως η Μυτιλήνη τα κρουαζιερόπλοια τα κοιτάζει με το κιάλι και κάτι πρέπει να κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό για να τα ξαναδούμε στο λιμάνι έστω και τα επόμενα χρόνια!

Α.Ω.

 

Ξεκίνημα από τα γραφεία!

Το ξεκίνημα της καμπάνιας του συνδυασμού του για τις επικείμενες περιφερειακές εκλογές από τη Λέσβο έκανε αυτήν την εβδομάδα ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Σπιλάνης με συγκέντρωση μελών και φίλων της παράταξής του, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Μυτιλήνη, γεγονός που προκάλεσε ποικίλα σχόλια, όπως πληροφορηθήκαμε και από συμμετέχοντες στη συνάντηση. Τους ξένισε ο χώρος της πρώτης αυτής προσπάθειας. Συνήθως τέτοιες συνάξεις γίνονται σε δημόσιους χώρους και σε αίθουσες που δεν παραπέμπουν σε κομματικά γραφεία, αφού τα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια είθισται να απευθύνονται σε ψηφοφόρους πέραν του κόμματος που παρέχει στήριξη στους συγκεκριμένους υποψηφίους. Φαίνεται όμως ότι η ...παράδοση αυτή και ανεξαρτήτως του χρίσματος που πήρε ο Γ. Σπιλάνης από το κυβερνών κόμμα, δεν ακολουθήθηκε, ίσως γιατί ενδεχομένως κάποιοι να πιστεύουν πως αρκεί η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για να διεκδικηθεί η περιφερειακή αρχή. Επειδή όμως μια τέτοια εκτίμηση, τουλάχιστον για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι εκτός τόπου και χρόνου, νομίζουμε ότι η όποια καμπάνια για να έχει τύχη στο να προσελκύσει κόσμο θα πρέπει να βγει από τα κομματικά γραφεία και να ανοιχτεί στην κοινωνία και σε πρόσωπα πέραν του κομματικού ακροατηρίου. Καλή είναι η «ασφάλεια» των δικών μας ανθρώπων, αλλά το ζητούμενο είναι το ευρύ κοινό!

Α.Ω.

 

Μουτζούρης για τις εξετάσεις οδήγησης

Παρέμβαση για ένα θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα πολύ καιρό και απασχολεί πολύ κόσμο έκανε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης. Πρόκειται για την εκκρεμότητα για τις εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης για αυτοκίνητα και μηχανάκια, που στερεί και εδώ στα νησιά μας σε εκατοντάδες υποψήφιους οδηγούς να πάρουν το δίπλωμα οδήγησης. Ο Κ. Μουτζούρης έσπασε τη... σιωπή του και με δελτίο τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα αναφέρει: «Πρακτικές εξετάσεις για το δίπλωμα οδηγήσεως δεν διενεργούνται στο Βόρειο Αιγαίο εδώ και 5 μήνες, με αποτέλεσμα περίπου 2.000 υποψήφιοι να ταλαιπωρούνται και να υφίστανται οικονομική ζημιά. Η Περιφέρεια οφείλει να παρέμβει άμεσα στην εκκρεμότητα αυτή, λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των εξεταστών, όπως έγινε σε άλλες περιφέρειες της χώρας.» Στο θέμα ως γνωστόν εμπλέκεται η υπηρεσία της Περιφέρειας και ο κ. Μουτζούρης, ως υποψήφιος περιφερειάρχης θεώρησε καλό να κάνει την παραπάνω παρέμβαση, εγκαινιάζοντας έτσι τις δημόσιες παρεμβάσεις του για θέματα της περιοχής μας και των κατοίκων της. Το θέμα είναι υπαρκτό και έχει παρενέργειες και ο κ. Μουτζούρης έσπευσε με τη λιτή αυτή ανακοίνωση του να δηλώσει παρών. Να έχει όμως και συνέχεια, γιατί η προεκλογική περίοδος ήδη μετρά λιγότερες από τρεις μήνες.

Μα.Μ.

 

Επίσκεψη εξοικείωσης στο ΣτΕ

Η Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου διοργάνωσε επίσκεψη σ’ ένα από τα κορυφαία δικαστήρια της Ελλάδος, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας. Στόχος της επίσκεψης ήταν η εξοικείωση των φοιτητών με τον χώρο των δικαστηρίων, χώρο απονομής της Δικαιοσύνης, όπου θα κληθούν να ασκήσουν το λειτούργημά τους στο μέλλον είτε ως δικαστές είτε ως δικηγόροι. Η παρακολούθηση δίκης από τους φοιτητές αποσκοπούσε να τους εντάξει σταδιακά στη δικαστηριακή πραγματικότητα συμπληρώνοντας τη θεωρητική τους εκπαίδευση.

Με τις ενέργειες του αυτές το Κυπριακό Πανεπιστήμιο επιχειρεί να φέρει τους σπουδαστές του από την πρώτη - ακόμη- στιγμή της φοίτησής τους με το αντικείμενο των σπουδών τους, γεγονός που αποτελεί και έμμεση διαφήμιση του εκπαιδευτικού αυτού ιδρύματος στην Ελλάδα, η οποία παραμένει η μόνη χώρα στον δυτικό και όχι μόνο κόσμο, που δεν λειτουργούν μη κρατικά πανεπιστήμια. Η Κύπρος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, αλλά εδώ για άλλη μια φορά χάσαμε την ευκαιρία με την ...πόρτα στην αναθεώρηση του συντάγματος.

Α.Ω.

 

Πώς θα ξεπεραστεί μετεκλογικά, ο προεκλογικός εγωισμός;

«Δεν ξέρω αν το προσέξατε, είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα»», έλεγε ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ως άλλος «Ατσίδας», σε μια από τις κλασικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Και έχω την αίσθηση πως η ατάκα αυτή ταιριάζει γάντι στο προεκλογικό σκηνικό, που στήνεται εδώ και μέρες, με αφορμή τις αυτοδιοικητικές κάλπες του Μαΐου. Δυστυχώς, όσο κι αν οι επικεφαλής των συνδυασμών, στο Δήμο κυρίως, προσπαθούν να βγάλουν προς τα έξω ένα πρόσωπο ξεκάθαρα ήρεμο, σίγουρο και απόλυτα προσηλωμένο στο στόχο για το κοινό καλό, κάτι τέτοιο διαψεύδεται από το πολιτικό και αυτοδιοικητικό παρασκήνιο τόσο στη Μυτιλήνη, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Καλλονής. Για να συμβεί βέβαια αυτό, αρκεί να υπενθυμίσουμε προς όλους όσοι διεκδικούν το δημαρχιακό θώκο, ότι με το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, θα πρέπει θέλοντας και μη να συνεργαστούν μετεκλογικά, ώστε να μπορεί να διοικηθεί ο δήμος και να προκόψει ο τόπος. Μοιάζει αρκετά εγωιστικό, να θέλουν όλοι αυτή τη στιγμή να τεθούν επικεφαλής συνδυασμού, ακόμα κι αν προέρχονται θεωρητικά από τον ίδιο πολιτικό χώρο, δίχως δηλαδή να μπορούν να θέσουν εαυτόν «υπό». Και είναι απορίας άξιο, πώς θα το καταφέρουν αυτό μετά τις κάλπες, αφού θέλοντας και μη, ένας θα εκλεγεί Δήμαρχος.

Β.Παπ.

Ολοκληρώθηκαν από το Δήμο Λέσβου οι εργασίες διαμόρφωσης και τσιμεντόστρωσης πεζοδρομίων σε μεγάλο μήκος στην περιοχή της Καλλιθέας και συγκεκριμένα στην οδό Θεοφίλου Χατζημιχαήλ (πίσω από το Νοσοκομείο) και στα «Πυργέλια» στην οδό Στρατή Μυριβήλη (πάνω από το 7ο Δημοτικό Σχολείο), με σκοπό την πλήρη λειτουργικότητα και προσβασιμότητα των παραπάνω σημείων. Απ’ ότι φαίνεται δεν πρόκειται να αφήσει πεζοδρόμιο για πεζοδρόμιο χωρίς να το τσιμεντώσει ο Αμπουλός και υπάρχουν ακόμη πολλά που παραμένουν χορταριασμένα και τον ...περιμένουν

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey