21-09-18

21/09/2018 - 12:43

Καλά τα στοιχεία, αλλά όχι και 10.000!

Τοποθετούμενος στη Βουλή, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με αφορμή σχετική ερώτηση του ο τομεάρχης για το μεταναστευτικό της ΝΔ Μ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι «ένα είναι το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει την κυβερνητική πολιτική στο Μεταναστευτικό: Αδυναμία, ανικανότητα, αδιαφάνεια». «Τέσσερα χρόνια αδυναμίας στο να χαράξετε μία συγκροτημένη και αποτελεσματική πολιτική αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού. Τέσσερα χρόνια ανικανότητας στο να την εφαρμόσετε. Και τέσσερα χρόνια αδιαφάνειας στον τρόπο διαχείρισης του πακτωλού των εκατομμυρίων που λάβατε από την Ευρωπαϊκή Ένωση», προσέθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης, καταθέτοντας επίσημα στοιχεία, διέψευσε την τοποθέτηση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι, δήθεν, «οι μεταναστευτικές ροές φέτος παρουσιάζονται αυξημένες συγκριτικά με το 2017». Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι το καλοκαίρι, που είναι η περίοδος των μεγάλων εισροών, σημειώθηκαν 10.751 αφίξεις μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ πέρυσι ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 12.466 μετανάστες. «Δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες για το γεγονός ότι, ενώ έχετε στη διάθεση σας 1,6 δις Ευρώ, εμφανίζεστε ανίκανοι να εξασφαλίσετε ανθρώπινες συνθήκες για 10.000 ανθρώπους στη Μόρια», υπογράμμισε συγκεκριμένα. Τα στοιχεία ασφαλώς και μπορούν να ελεγχθούν αν είναι έτσι, το ζητούμενο ωστόσο για τη Λέσβο και την τοπική κοινωνία δεν είναι αν μπορούν να εξασφαλιστούν «ανθρώπινες συνθήκες» για 10.000 ανθρώπους στη Μόρια, αλλά πως θα αποσυμφορηθεί το νησί και το hotspot να λειτουργήσει ως κέντρο υποδοχής και όχι μόνιμης φιλοξενίας όσων φθάνουν από απέναντι για πολλούς μήνες. Αυτό νομίζουμε ότι θα πρέπει να είναι καθαρό και από τη ΝΔ που φιλοδοξεί να γίνει κυβέρνηση.

Α.Ω.

 

Εντυπωσίασε το απόγευμα της Τετάρτης η καταπληκτική σύμπραξη επί σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης, μεταξύ μαθητών και μαθητριών του μουσικού σχολείου Μυτιλήνης και σχολείου της Γερμανίας. Η πολυπληθής αυτή μουσική παράσταση με 160 μαθητές και μαθήτριες, που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ερμήνευσε έργα Θεοδωράκη, Χατζηδάκη και Ξαρχάκου, σε Ελληνικό και Γερμανικό στίχο.

«Να κλείσει το ΚΥΤ Μόριας»

Να κλείσει το ΚΥΤ της Μόριας και όλα τα hot spots των νησιών ζητά το ΚΚΕ μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα για την κατάσταση στα υπερπλήρη κέντρα.  Σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ τονίζεται ότι:

«Οι καταγγελίες των «Γιατρών χωρίς σύνορα», όπως και άλλες καταγγελίες φορέων, οργανώσεων, του ΚΚΕ, αποδεικνύουν την απάνθρωπη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την ταύτισή της με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Δείχνουν επίσης τις ολέθριες συνέπειες της συμφωνίας ΕΕ-κυβέρνησης-Τουρκίας.  Απαιτούμε από την κυβέρνηση, αν της έχει απομείνει ίχνος ευαισθησίας, εδώ και τώρα να κλείσει τη Μόρια και όλα τα ΚΥΤ (hotspots) των νησιών. Να μεταφερθούν άμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας, οι αιτούντες άσυλο, με προτεραιότητα στους ανηλίκους, έγκυες γυναίκες, ΑΜΕΑ, γενικά τις λεγόμενες «ευάλωτες» ομάδες, με προοπτική τη γρήγορη μεταφορά τους στις χώρες προορισμού τους. Όλες οι διαδικασίες κατάθεσης των αιτημάτων τους να γίνονται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Να επιταχυνθούν οι οικογενειακές επανενώσεις, χωρίς τα απάνθρωπα και απαράδεκτα μηνιαία όρια και πλαφόν και να μην εφαρμοστεί η συμφωνία που υπέγραψε με τη Γερμανία για επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία στην Ελλάδα.» Αυτό ζητά το ΚΚΕ με τη δημόσια τοποθέτηση του.

Αν.Παζ.

 

Κενές θέσεις στους παιδικούς

Παρά το πανελλαδικό αλαλούμ με τους παιδικούς σταθμούς, όπου έμειναν εκτός αρκετά παιδιά, η Λέσβος δεν έχει πρόβλημα. Όπως επιβεβαίωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Αναστασία Αντωνέλλη, όχι μόνο δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αλλά μέχρι στιγμής υπάρχουν και κενές θέσεις στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Λέσβου.Τουλάχιστον σε αυτό το θέμα η Λέσβος φαίνεται να αποτελεί εξαίρεση.

Αν.Παζ.

 

Τώρα που μύρισαν εκλογές…

Από τη στιγμή που η διάσπαση του δήμου Λέσβου, συμπίπτει πια με την προεκλογική περίοδο, είναι πασιφανές ότι θα «παιχτεί» πια με όρους που ξεφεύγουν από το καθαρά «διαδικαστικό» ή «μεταρρυθμιστικό» της ενδεχόμενης χωροταξικής παρέμβασης. Τόσο εκ μέρους της κυβέρνησης, όσο και εκ μέρους της ίδιας της αυτοδιοίκησης της Λέσβου, η οποία ομολογουμένως δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων όταν πραγματικά ίσως παιζόταν η υπόθεση της διάσπασης: στον «Κλεισθένη 1». Σήμερα λοιπόν που ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται να «αξιοποιήσει» εκλογικά ακόμα και την ίδια την απλή αναλογική που εφήρμοσε, για να προσθέσει δυναμική στα δικά του (τα ψάχνει ακόμα) αυτοδιοικητικά πρόσωπα σε πανελλαδικό επίπεδο, φαντάζει οξύμωρο να χαρίσει απλόχερα και έναν (ή δύο) επιπλέον δήμους στη Λέσβο. Όμως εδώ και καιρό σημειώνουμε πως είναι άτοπο να τα βάλει κανείς με τον ΣΥΡΙΖΑ για την ενδεχόμενη νέα αναντιστοιχία λόγων-πράξεών του και εν προκειμένω ως προς το χωροταξικό μας. Γιατί στην πραγματικότητα το «κρίμα» είναι στο λαιμό των ιδίων των αιρετών της αυτοδιοίκησής μας, οι οποίοι εδώ και δύο χρόνια, απλά… παρακολουθούν την υπόθεση. Κάποιοι εξ αυτών μάλιστα, αιρετοί ή εν δυνάμει υποψήφιοι -αν το σκεφτούν λίγο ψύχραιμα- κατάφεραν στο μεσοδιάστημα να αυτοχριστούν υποψήφιοι των νέων δήμων, κάποιοι άλλοι αποσχίστηκαν κιόλας, αλλά… άφησαν χθες τον… αντίπαλό τους δήμαρχο Λέσβου να συζητά απευθείας με τον Υπουργό για τη διάσπαση.

Μ.ΟΡΦ 

 

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου είχε σήμερα Συνάντηση συνεργασίας στα γραφεία της Περιφέρειας στη Μυτιλήνη με τον ομόλογό της Έπαρχο Μεκλεμβούργου της Δυτικής Πομερανίας της Γερμανίας κ. Heiko Kärge,είχε η περιφερειάρχης Χρ. Καλογήρου. Στη συνάντηση μετείχαν από τη γερμανική πλευρά ο Συντονιστής για θέματα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ) κ. Torsten Fritz, ο Συντονιστής Δημάρχων ΕΓΣ κ. Lothar Großklaus, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων κ. Eiko Potreck και  ο ∆ιευθυντής της ΕΓΣ Ελλάδος κ. Χρήστος Λαζαρίδης, ενώ από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρύσανθος Αργυρίου, ο Εκτελεστικός Γραμματέας κ. Γιώργος  Καμπούρης και η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού κα. Αγγελική Σαραντινού.

 

Ζητείται νεφρολόγος

Μετά την παρέμβαση των βουλευτών του ΚΚΕ και ο Βουλευτής Λέσβου της ΝΔ Χαρ. Αθανασίου κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξάνθο για τα προβλήματα υποστελέχωσης του Νεφρολογικού Τμήματος Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Ο κ. Αθανασίου επισημαίνει ότι από το τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης  των δομών δημόσιας υγείας, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση και το  νεφρολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, που στελεχώνεται αυτή τη στιγμή με μόνο ένα γιατρό νεφρολόγο. «Οι ασθενείς αισθάνονται αβοήθητοι, γιατί είναι λογικό ένας γιατρός να μη μπορεί να καλύψει τόσο μεγάλο όγκο περιστατικών. Επιπλέον, σε μια περίοδο που το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης δέχεται μεγάλη πίεση από τις αυξανόμενες και πάλι μεταναστευτικές ροές και παρόλο που βρισκόμαστε στο τέλος της θερινής περιόδου, πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται το νησί της Λέσβου, και αρκετοί απ’ αυτούς χρειάζονται τις υπηρεσίες  του νεφρολογικού  τμήματος, πέρα από τους  85 μόνιμους αιμοκαθαιρόμενους, που βρίσκονται εκεί σε καθημερινή βάση» προσθέτει και ζητά την άμεση στελέχωση της μονάδας.

Αν.Παζ.

 

Και ο καθησυχασμός της διοικήτριας!

 Ωστόσο η διοικήτρια του Νοσοκομείου, με ανακοίνωση της σπεύδει να καθησυχάσει την κοινή γνώμη του νησιού και κυρίως τους πάσχοντες ότι «οι προσπάθειες είναι συνεχείς και μάλιστα από 24/9/2018 έως και 3/10/2018 μετακινείται ιατρός ειδικότητας Νεφρολογίας από το ΓΝ -ΚΥ Λήμνου». Για να καταλήξει λέγοντας ότι: « Η απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών υγείας στην ευαίσθητη ομάδα των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών αποτελεί μοναδική και πρωταρχική προτεραιότητά μας.» Ενώ αναφερόμενη και στο θέμα της έλλειψης εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού σημειώνει ότι « σε κάθε περίπτωση οι ενέργειες προς την κατεύθυνση της στελέχωσης με ιατρικό δυναμικό συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.» Δεν χάνει δε την ευκαιρία να μιλήσει και για ολοκληρωμένες αλλά και πολύ σημαντικές ενέργειες που είναι σε εξέλιξη, για την αντικατάσταση του παλαιωμένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού «η οποία αποτελούσε επί πολλά χρόνια ζητούμενο.», όπως υπογραμμίζει. Τα δίκαια και επιτακτικά αιτήματα των ανθρώπων που αναζητούν τις καλές και υπεύθυνες υπηρεσίες του νοσοκομείου και στις πιέσεις που ασκούν φορείς και θεσμικοί παράγοντες δεν υπάρχει κανένας λόγος αντιπαράθεσης με τη διοίκηση του νοσοκομείου. Η οποία σε τελική ανάλυση θα πρέπει να αξιοποιεί αυτές τις πιέσεις , για να μη πούμε ότι πρέπει και να τις επιδιώκει, προκειμένου να έχει καλύτερα αποτελέσματα από τις δικές της ενέργειες. Οι ελλείψεις είναι δεδομένες , όπως και τα προβλήματα και ο καθένας έχει το ρόλο του ώστε αυτά να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, νομίζουμε!

Α.Ω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey