Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Παζάρι…
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας σύσκεψη της γενικής γραμματέα Σοφίας Θεολογίτου με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Λίνα Μενδώνη, και υπηρεσιακούς παράγοντες. «Η σύσκεψη διοργανώθηκε στο πλαίσιο διαβούλευσης του προγράμματος ΕΣΠΑ για τον καλύτερο συντονισμό, την επιτάχυνση και την αποτελεσματική υλοποίηση των έργων και δράσεων στον τομέα του πολιτισμού», αναφέρει η ανακοίνωση δημιουργώντας ερωτηματικά, όχι φυσικά για το συντονισμό που επιβάλλεται μεταξύ των κεντρικών και των περιφερειακών φορέων, αλλά για την ουσία του θέματος, τη διαβούλευση. Διότι διαβούλευση, κοινώς παζάρι, κάνει κάποιος με ένα φορέα αν υπάρχει σχέση δούναι και λαβείν. Τι μου δίνεις, τι θα σου δώσω. Εν προκειμένω, όμως, στο Δ΄ Κ.Π.Σ. τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην σε σχέση με το προηγούμενο «πακέτο», και πιο συγκεκριμένα, στο ΕΣΠΑ δεν υφίσταται πια τομεακό πρόγραμμα πολιτισμού. Οπότε για τα έργα του πολιτισμού χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου, κι όχι διαβούλευση.

… άνευ αντικειμένου

Έτσι, η «διαβούλευση» που έγινε με το υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού αφορά κατά κάτι λιγότερο από 13 εκατ. ευρώ, τα ψίχουλα που έχει για έργα πολιτισμού το ΠΕΠ για όλο το Βόρειο Αιγαίο, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει ούτε ένα ευρώ να εισφέρει για έργα σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, μέχρι και το 2015.
Κι αυτά τα ψίχουλα του ΠΕΠ, δεν ξέρουμε τι άποψη έχουν οι τοπικοί φορείς, αλλά πιστεύουμε θα συμφωνούν μαζί μας ότι ήρθε η ώρα να επιλέξουν αυτοί πού θα τα διαθέσουν, τι προτεραιότητες θα καλύψουν, δίχως τα «κουμάντα» της κ. Μενδώνη και των υπηρεσιών της. Υπηρεσίες οι οποίες μόνο απ’ τα δύο έργα των βιολογικών της Γέρας και της Μύρινας έχουν πάρει για ανασκαφές τα δύο τελευταία χρόνια 1,6 εκατ. ευρώ! Αν προσθέσουμε και το βιολογικό Ερεσού - Αντίσσης και τα άλλα παρόμοια έργα, ή τα οδικά ανά τα νησιά, τα νούμερα για ανασκαφές εκτινάσσονται σε αστρονομικά ύψη. Οπότε, ας μείνει κάτι για τον «ντόπιο» πολιτισμό, έστω και τα ψίχουλα του ΠΕΠ, απαζάρευτο.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Δεν ήρθε

Στην προχθεσινή εκδήλωση των Προσκόπων ομιλητής με την ιδιότητα του παλιού προσκόπου ήταν και ο πρύτανης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Κώστας Μουτζούρης. Που την τελευταία στιγμή, λόγω των όσων συνέβησαν στην Πολυτεχνειούπολη το Σαββάτο το βράδυ, ακύρωσε τον ερχομό του στη Λέσβο…
Μιαν άλλη φορά.
Α.Ω.

Μάθημα… δουλειάς
Μια διαφορετική ομιλία έκανε την προηγούμενη Παρασκευή στο Γενικό Λύκειο Πολιχνίτου ο αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, κατόπιν πρόσκλησης του διευθυντή του Σχολείου, κ. Στρατή Νικέλλη.
Ο κ. Βαλσαμίδης μίλησε στα παιδιά της ιδιαίτερης πατρίδας του, στο πλαίσιο του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, αλλά και της αναγκαίας ενημέρωσης που προηγείται της όλης διαδικασίας συμπλήρωσης του μηχανογραφικού από τους μαθητές της Γ΄ λυκείου. Το θέμα που εισηγήθηκε αφορούσε στις αναπτυξιακές προοπτικές και τις δυνατότητες απασχόλησης στο νησί της Λέσβου, αφού στόχος δε θα πρέπει να είναι μόνο η μόρφωση, αλλά και το πώς κανείς θα επιστρέψει μετά τις σπουδές του στα πάτρια εδάφη και θα έχει δουλειά.
ΜΑΡ.ΠΛ.


Ζητείται… στελέχωση
Συχνά - πυκνά όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει αναδειχθεί κατ’ επανάληψη το θέμα της στελέχωσης των νομαρχιακών υπηρεσιών και ειδικά της Πολεοδομίας. Υπάρχει, όμως, μια ακόμη νομαρχιακή υπηρεσία, με έντονο πρόβλημα στελέχωσης, το Γραφείο Βιομηχανικής Ανάπτυξης, που ουσιαστικά «ανεξαρτητοποιήθηκε» ως υπηρεσία, αποκλειστικά για να εξυπηρετήσει την ανάγκη για γρήγορες διαδικασίες. Διότι μόνο αν απαγκιστρωθεί απ’ τη γραφειοκρατία ό,τι έχει να κάνει με την υλοποίηση των μεγάλων επενδύσεων σε τούτο τον τόπο, υπάρχει ελπίδα να γίνουν τα απαραίτητα αναπτυξιακά έργα.
Φευ όμως! Διότι η ταχύτητα και ο όλος προγραμματισμός, όλα τούτα που θα διευκόλυναν τους ντόπιους επιχειρηματίες, βρίσκουν εμπόδια - παρά τις καλές προθέσεις και προσπάθειες -, έρχονται αντιμέτωπα με τις τρικλοποδιές που βάζει η έλλειψη προσωπικού. Πώς να κινηθεί ένας δύσκολος απ’ τη νομοθεσία υπηρεσιακός μηχανισμός, όταν έχει έναν τεράστιο όγκο δουλειάς (ελαιοτριβεία, τυρόγαλο, απόβλητα κ.λπ.), που πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους κι όλους δυο υπαλλήλους;
Κύριε νομάρχη, αν δε θέλετε να χαθούν επενδύσεις, κάντε γρήγορα ό,τι μπορείτε για να στελεχώσετε υπηρεσίες που αποδεδειγμένα δεν έχουν χέρια για να σηκώσουν το βαρύ φορτίο το οποίο έχουν επωμιστεί.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Απλές επεμβάσεις
Στην πολύ μεγάλη σημασία της πρόσληψης ενός δεύτερου νευροχειρουργού στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης αναφέρθηκε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Άρης Χατζηκομνηνός. Ο ίδιος τόνισε ότι η ύπαρξη δυο γιατρών πλέον δε σημαίνει ότι δημιουργείται νευροχειρουργική κλινική, καθώς μια τέτοια κλινική απαιτεί προσωπικό και ειδικό εξοπλισμό. Υπογράμμισε, όμως, ότι θα υπάρχει δυνατότητα για την πραγματοποίηση κάποιων πολύ απλών επεμβάσεις «αποσυμφόρησης» ασθενών, που μέχρι τώρα δε γίνονταν. Τις επεμβάσεις αυτές ο ένας νευροχειρουργός, που ήδη υπηρετεί, δεν αναλάμβανε χωρίς δεύτερο άτομο… Δηλαδή ένας ίσον κανένας!
Πελ.Γ.

Μετακόμισε… στο Νομαρχιακό Συμβούλιο
Στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου συνεδρίασε προχθές και θα συνεδριάζει για τους επόμενους δυο μήνες τουλάχιστον το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης, λόγω των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο κτήριο του Παλαιού Δημαρχείου. Στο εν λόγω κτήριο οι εργασίες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, προκειμένου σύντομα να ανοίξει ξανά τις πύλες του, ανακαινισμένο όπως πρέπει να είναι ένα τέτοιο ιστορικό κτήριο της πόλης μας.
Πελ.Γ.


Χάνεται πολύτιμος χρόνος
Ανάμεσα στις επεμβάσεις που θα μπορούν να κάνουν οι νευροχειρουργοί στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης είναι μια απλή τομή στο κρανίο για να αφαιρεθεί το αίμα που συγκεντρώνεται μετά από κάποιο σοβαρό ατύχημα. Το γεγονός ότι αυτή η απλή για τους νευροχειρουργούς επέμβαση δε γινόταν στο Νοσοκομείο, αποτελούσε την αιτία να χάνεται πολύτιμος χρόνος, αφού οι ασθενείς περίμεναν να μεταφερθούν στην Αθήνα, με ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν για την εξέλιξη της υγείας τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια τέτοια περίπτωση είναι μια νεαρή γυναίκα που εδώ και μήνες νοσηλεύεται ακόμη σε νοσοκομείο της Αθήνας.
Πελ.Γ.

Του Αγίου Θεράποντα 
Έναν ιδιώτη συντηρητή έφερε ο ναός του Αγίου Θεράποντα για να προχωρήσει στις εργασίες καθαρισμού της όψης του κτηρίου από τις μπογιές που πέταξαν πριν λίγους μήνες στο μνημείο-σήμα κατατεθέν οι γνωστοί άγνωστοι.
Ιδιώτη συντηρητή έφεραν γιατί άμα περιμένει κανείς από το Ελληνικό Δημόσιο, χάθηκε… Αυτό είναι μόνο για τα «ζήτω»!
Α.Ω.



Τρέχουν και δε φτάνουν

Εδώ και δύο δεκαετίες όλοι οι τυροκόμοι της Λέσβου, επειδή δεν είχαν ουσιαστική πίεση, αδιαφορούσαν για τη διαχείριση του τυρόγαλου. Τον περασμένο Νοέμβρη, στο περιθώριο της εκδήλωσης που διοργάνωσαν ο Σύλλογος «Υδάτινος» και η νομαρχία για τη διαχείριση των αποβλήτων, κάποιοι είχαν επισημάνει στους τυροκόμους ότι πέρα από την αντιμετώπιση του άμεσου προβλήματος θα πρέπει να διερευνήσουν και μονιμότερες λύσεις. Δυστυχώς, αυτές οι παραινέσεις δεν έπιασαν τόπο. Τώρα, είτε το θέλουν είτε όχι, θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος των επιλογών τους, που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να αποφύγουν.
Ν.Μ.

Τέλος στην πολιτική προστασία

Τις δύο προηγούμενες δεκαετίες, στο όνομα της προστασίας της τοπικής παραγωγής, είχε δημιουργηθεί ένα τοίχος πολιτικής προστασίας των μεταποιητικών μονάδων του νησιού. Παρά το ότι ήταν γνωστό ότι δεν έκαναν ουσιαστικά τίποτα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργούσαν τα απόβλητά τους. Αυτή την πεπατημένη ακολούθησε και ο Παύλος Βογιατζής ως νομάρχης.
Όμως τα τρία τελευταία χρόνια κάτι έχει αλλάξει. Αρχικά μπήκε λουκέτο στο τυροκομείο του ομίλου «Κολιός», ακολούθησε το κλείσιμο του πυρηνελαιουργείου της ΕΑΣ Λέσβου και το φετινό χειμώνα μπήκαν για πρώτη φορά κάποιοι στοιχειώδεις όροι λειτουργίας στα πυρηνελαιουργεία, επιβλήθηκαν δύο φορές πρόστιμα στο πυρηνελαιουργείου του Ντιπίου και απειλείται με κλείσιμο το τυροκομείο της «Λεσβιγάλ». Όλα αυτά τα γεγονότα δείχνουν ότι έχει πάψει να λειτουργεί η πολιτική προστασία στις μεταποιητικές μονάδες. Υπάρχει ως ένα βαθμό ανοχή, αλλά κι αυτή σταματάει κάθε φορά που η πίεση από τις διαμαρτυρίες των κατοίκων γίνεται πολύ μεγάλη. Εκτιμούμε ότι τα επόμενα χρόνια τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα για τις τοπικές επιχειρήσεις, αν δεν αποφασίσουν να εφαρμόσουν τους περιβαλλοντικούς κανόνες που τους επιβάλλει η νομοθεσία.
Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey