Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Προετοιμάζονται στο Πανεπιστήμιο
Δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου η νεοδιορισμένη από το Υπουργείο Παιδείας Οργανωτική Επιτροπή. Σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Ιωάννη Χατζόπουλο, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει άμεσα, θα είναι το να καλέσει όσους ενδιαφέρονται, να δηλώσουν υποψηφιότητα. Αυτήν τη στιγμή, η Επιτροπή - που λειτουργεί ως τριμελής, αφού τα δύο από τα πέντε μέλη της αποχώρησαν - προσπαθεί να οργανώσει την όλη διαδικασία. Θα πρέπει όμως να το κάνει σύντομα, αφού μέσα στο επόμενο, σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα προβλέπεται να έχει λήξει το θέμα.
Β.Χρ.

Νέος προϋπολογισμός…

Το πόσο γρήγορα - όχι κατ’ ανάγκη και εύκολα - πέρασε ο πρώτος χρόνος του «Καλλικράτη» στο Δήμο Λέσβου μαρτυρά η έναρξη της διαδικασίας για την ψήφιση του επόμενου προϋπολογισμού. Γιατί μόλις κουτσά - στραβά άρχισε η υλοποίηση του προϋπολογισμού τού 2011, που καθυστέρησε τραγικά, οι δημοτικές υπηρεσίες άρχισαν να συντάσσουν τον καινούργιο.
Οπότε και αναμένεται πολύ σύντομα, αφού προηγούνται του προϋπολογισμού, να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια να έρθουν προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο το τεχνικό πρόγραμμα και τα ανταποδοτικά τέλη.

… νέες αυξήσεις;

Σα να ήταν χθες που ψηφίστηκαν και ίσχυσαν τα προηγούμενα, επηρεάζοντας τις τσέπες όλων των νοικοκυριών. Και το μέγα ζητούμενο σε περίοδο κρίσης όπως η διανυόμενη, είναι η αυτοδιοίκηση να μην απεκδυθεί τον κοινωνικό της μανδύα. Όπερ σημαίνει ότι, δίχως να παραβλέψει τις δεδομένες ανάγκες της εισπράττοντας για ό,τι υπηρεσίες παρέχει, χρειάζεται να σταθεί φειδωλή στις εύκολες επιλογές για αυξήσεις. Κανείς δε σηκώνει πια άλλα χαράτσια, κι ας το λάβουν αυτό υπόψη τους οι ιθύνοντες. Άλλωστε, παρά τις «Κασσάνδρες», ο Δήμος Λέσβου δεν «μπατίρισε», τουναντίον συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που δεν αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Η προαναγγελθείσα ερήμωση  

Με κατήφεια οι Πλωμαρίτες παρακολουθούσαν χθες να εξελίσσεται η τελευταία πράξη της προαναγγελθείσας ερήμωσης της πόλης τους με τη μετακόμιση της ΔΟΥ στη Μυτιλήνη.
Και τώρα τι θα γίνει το Πλωμάρι χωρίς εφορία κι ό,τι αυτή σηματοδοτεί για κάθε κέντρο οικονομικής και όχι μόνο ζωής; Τι θα γίνει κάθε χωριό που βλέπει τη μία μετά τις άλλες τις υπηρεσίες του να φορτώνουν τα τελευταία μπαγκάζια τους σε ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή;
Η απάντηση δε θα αργήσει να έρθει. Ο αγώνας όλου του προηγούμενου διαστήματος έχει αποδείξει πως θα πρέπει να υπάρξει και προαναγγελθείσα αντίδραση στον όλο παραλογισμό.
ΜΑΡ.ΠΛ.


«Έκτακτες» προαγωγές
Προαγωγές αξιωματικών της Πυροσβεστικής προκειμένου να καλυφθούν τα κενά των πρόσφατων μετακινήσεων σε διοικήσεις Πυροσβεστικής, έγιναν σύμφωνα με πληροφορίες αυτές τις ημέρες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι προήχθη στο βαθμό του αρχιπύραρχου πύραρχος από τον Πύργο Ηλείας (το όνομά του δεν έχει γίνει γνωστό), ο οποίος προορίζεται για να αναλάβει τη θέση του διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου μετά τη μετάθεση του διοικητή Διαμαντή Κανελλόπουλου στην Αθήνα. Πάντως, πηγές στην Πυροσβεστική εκτιμούν ότι είναι αμφίβολο αν και πάλι θα καλυφθεί άμεσα η θέση, προβλέποντας ότι μάλλον στις επίσημες κρίσεις του Πυροσβεστικού Σώματος, τον Ιανουάριο, θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις.
Πελ.Γ.

Φωτιές…

Τρέχει και δε φτάνει αυτές τις ημέρες η Πυροσβεστική. Από τη μια οι φωτιές σε κτήματα από αγρότες που χάνουν από τον έλεγχό τους, από την άλλη φωτιές σε μονοκατοικίες από τζάκια, κουζίνες, καμινάδες, έχουν «γεμίσει» με περιστατικά το Δελτίο Συμβάντων της Πυροσβεστικής. Οι ισχυροί βοριάδες τις προηγούμενες ημέρες... ευνόησαν τις πυρκαγιές, συνήθως όμως η απροσεξία πολιτών είναι αυτή που… ανάβει φωτιές.
Πελ.Γ.

Λάμπα... της υπομονής

Μια λάμπα στο δρόμο τους περιμένουν κάτοικοι του Ακλειδιού… τρεις μήνες για ν’ αντικατασταθεί από το Δήμο. Όπως μας έλεγε αναγνώστριά μας, ήδη από το Σεπτέμβριο έχει υποβάλει αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, απ’ όπου της είπαν «να κάνει υπομονή» γιατί οι δυο ηλεκτρολόγοι που διαθέτει ο Δήμος δεν προλαβαίνουν ν’ αποκαθιστούν βλάβες. «Τρεις μήνες κάνουμε υπομονή για μια λάμπα, που είναι υπόθεση λίγης ώρας για ν’ αντικατασταθεί», μας είπε η ίδια, ενώ συμπλήρωσε ότι η περιοχή τα βράδια είναι θεοσκότεινη και λόγω του ότι είναι ερημική, οι κάτοικοι φοβούνται να βγουν απ’ το σπίτι ακόμη και για να πετάξουν τα σκουπίδια τους.
Πελ.Γ.


Τράκτορες φορτωμένοι με μέταλλα προς ανακύκλωση ήταν ξανά χθες στη Φυκιότρυπα. Θέμα γνωστό στην Αστυνομία, που κατά έναν περίεργο τρόπο αρκείται σε… παρατηρήσεις προς τους εν λόγω πλανόδιους, που προκαλούν αφήνοντας όπου θέλουν ό,τι θέλουν. Και προπάντων στο συγκεκριμένο χώρο, που από προστατευόμενο μνημείο έχει μετατραπεί σε πάρκινγκ νταλικών.
Κύριοι διοικούντες την Τροχαία και την Ελληνική Αστυνομία γενικότερα. Θα υπάρξει, επιτέλους, αστυνόμευση; Γιατί το επόμενο ερώτημα είναι αν υπάρχει λόγος για τη συγκεκριμένη ανοχή.

Τον έδιωξαν!

Ένας ασθενής ταλαιπωρείται άδικα σε τμήμα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Οι συγγενείς του καταγγέλλουν τα όσα τραγελαφικά έζησαν και δημοσιεύονται στην εφημερίδα μας. Όταν όμως πηγαίνει ξανά ο ασθενής για να χειρουργηθεί, του λένε - όπως σημειώνουν οι συγγενείς - ότι… δεν μπορούν να τον εγχειρίσουν γιατί τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τους έχουν επηρεάσει ψυχολογικά και δεν ξέρουν… πώς θ’ αντιδράσουν στο χειρουργείο! Με λίγα λόγια - όπως προσθέτουν - τον διώχνουν, όχι από το ιδιωτικό τους ιατρείο, αλλά από το δημόσιο νοσοκομείο, γιατί του το κρατάνε μανιάτικο επειδή τόλμησε να μιλήσει. Αποτέλεσμα, να πάει τελικά να χειρουργηθεί… στη Χίο. Αν αυτό λέγεται σεβασμός στον ασθενή, και εφόσον ισχύουν όλα όσα καταγγέλλονται, να χαιρόμαστε τις διακρίσεις τις οποίες καμαρώνουμε ότι έχει το Νοσοκομείο μας!
Πελ.Γ.

Λοΐζος και Μόλυβος

Αφιερωμένη στο Μάνο Λοΐζο ήταν η εναρκτήρια για αυτήν τη σαιζόν εκπομπή «Στην υγειά μας», που συνεχίζεται για όγδοη συνεχή χρονιά, κάθε Σάββατο στη ΝΕΤ. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν και ο τέως δήμαρχος Μήθυμνας Στέλιος Καραντώνης, που με αφορμή την αγάπη του Μάνου Λοΐζου, όπως και του συμμετέχοντα στην εκπομπή Λευτέρη Παπαδόπουλου, για το Μόλυβο, επεσήμανε πόσο σημαντική είναι για έναν τόπο η στήριξή του από τέτοιους ανθρώπους. Σε απόδειξη, μάλιστα, του ισχυρισμού του, ο κ. Καραντώνης ξετύλιξε ένα πρόσφατο αντίτυπο της εφημερίδας «Τα Νέα», όπου ο κ. Παπαδόπουλος είχε προβάλει με τον καλύτερο τρόπο σε ένα έγχρωμο δισέλιδο τον ονειρικό Μόλυβο.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Όπερα στη Μυτιλήνη

Απολαυστικότατη ήταν η όπερα «Satyagraha», του Φίλιπ Γκλας, που προβλήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, αν και τα περισσότερα καθίσματα της αίθουσας ήταν άδεια. Μπορεί σε αρκετούς να φαίνεται ακριβή η είσοδος, αλλά είναι ορισμένες παραγωγές που αξίζει να τις παρακολουθήσει κανείς, ακόμη κι αν το συγκεκριμένο είδος δεν είναι το… φόρτε του. Η συγκεκριμένη, άλλωστε, ήταν ενός σύγχρονου συνθέτη, που πραγματευόταν ένα πρόσωπο της σύγχρονης ιστορίας - τον Γκάντι -, ενώ τα σκηνικά ήταν πολύ ιδιαίτερα. Είναι μια ευκαιρία που δίνει στους κατοίκους ο Οργανισμός Πολιτισμού του Δήμου Λέσβου, να παρακολουθήσουν κάτι με το οποίο δε θα έχουν άλλη ευκαιρία να έρθουν σε επαφή.
Β.Χρ.

Άλλος την πληρώνει

Εκτός από το Γενί Τζαμί και διάφορα σημεία της αγοράς, συνθήματα την παραμονή της επετείου του Πολυτεχνείου γράφτηκαν και στο κτήριο του παλιού Παρθεναγωγείου. Με βοήθεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, η φύλακας είναι αυτή που θα πρέπει τώρα να καθαρίσει το κτήριο, όπως κάνει σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση. Και απ’ ό,τι καταλάβαμε, το συγκεκριμένο σχολείο πέφτει συχνά «θύμα» συνθημάτων, ίσως λόγω και της θέσης του.
Β.Χρ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey