19-09-18

19/09/2018 - 13:56

Βαδίζει στα χνάρια Μουζάλα

Όταν ανέλαβε ο Γιάννης Μουζάλας το καλοκαίρι του 2015 υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, στην αρχή ως υπηρεσιακός και στη συνέχεια με τη νέα κυβέρνηση, διαδεχόμενος την... ανεκδιήγητη Τασία Χριστοδουλοπούλου, την εποχή της μεγάλης έκρηξης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία στα νησιά, η διαχείριση του ήταν αποτελεσματική και γι’ αυτό κέρδισε τις εντυπώσεις και τα εύσημα του πολιτικού κόσμου, ακόμη και της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας. Βέβαια η συνέχεια του δεν ήταν η ίδια. Ειδικά μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και την αλλαγή των δεδομένων στο προσφυγικό αποδείχτηκε ανεπαρκής και αναποτελεσματικός να το διαχειριστεί κόβοντας και κάθε επαφή με τις τοπικές αρχές και τις τοπικές κοινωνίες. Η αντικατάσταση του ήταν αναμενόμενη και η έλευση του Δ. Βίτσα εμφανίστηκε ελπιδοφόρα ότι κάτι παραπάνω θα μπορούσε να τρέξει ώστε η κατάσταση στα νησιά να βελτιωθεί και η αποσυμφόρηση τους ήταν η πρώτη σοβαρή δέσμευση. Φαίνεται όμως ότι και ο κ. Βίτσας μετά τις πρώτες καλές εντυπώσεις και την καλύτερη επικοινωνία με τους τοπικούς άρχοντες... βαδίζει στα χνάρια του προκατόχου του, σηκώνοντας επί της ουσίας τα χέρια του ψηλά και μένοντας στις διαπιστώσεις. Η αποσυμφόρηση που δεσμεύτηκε για τη Μόρια δημόσια από βήματος του περιφερειακού συνεδρίου και στους κατοίκους της Μόριας πάει... περίπατο και την εξαρτά αποκλειστικά από τις αφίξεις από απέναντι. Όμως ενώ από τις δηλώσεις του αυτές πέρασαν τέσσερις σχεδόν μήνες που υποτίθεται ότι προετοιμαζόταν δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα για να φιλοξενήσουν τους μετακινούμενους από τα νησιά, δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση αν αυτές έγιναν και είναι έτοιμες ή αν ακόμη σχεδιάζονται. Και εδώ έρχονται και οι καταγγελίες του στρατηγού Κωσταράκου για τα κονδύλια του προσφυγικού που κανείς δεν ξέρει αν αξιοποιήθηκαν αποτελεσματικά και που; Μετά απ’ αυτά είναι να μη χαρακτηρίζονται ανεπαρκείς και αδιαφόρετοι οι υπεύθυνοι κυβερνητικοί παράγοντες που καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα πράγματι κορυφαίο για τη χώρα μας -και για το νησί μας κυρίως- πρόβλημα που έχει δεδομένες δυσκολίες, αλλά δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη του και στο...Θεό!

Μα.Μ.

 

Αναταραχή στην τουρκική οικονομία αυξάνει και τις ροές

Δεν είναι τυχαίο, που οι προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές διπλασιάστηκαν φέτος το καλοκαίρι συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί από την αρχή του έτους στην τουρκική οικονομία βοηθά στη θεαματική αύξηση των ροών από τα απέναντι παράλια, δίνοντας κίνητρο για… εύκολο κέρδος σε επιτήδειους που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανάγκη αυτών των ανθρώπων να φτάσουν με οποιοδήποτε τίμημα σε ευρωπαϊκό έδαφος. Παρά τις προσπάθειες αποσυμφόρησης του νησιού, από τη στιγμή που ο αριθμός των αφίξεων αυξάνεται αριθμητικά, ενώ η αποσυμφόρηση προς την ηπειρωτική Ελλάδα υπολείπεται, είναι αδύνατο να φανεί διαφορά στο συνωστισμό που επικρατεί στο ΚΥΤ Μόριας ή στον Καρά Τεπέ. Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί με δηλώσεις εντυπωσιασμού. Είναι ουτοπικό εξάλλου να πιστεύει κανείς, πως η τοπική αυτοδιοίκηση θα λάβει μονομερώς αποφάσεις, που αναμένεται να κλυδωνίσουν συνολικά τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι η ίδια η ΕΕ που καλείται να πάρει επιτέλους σοβαρές πρωτοβουλίες, επιβάλλοντας αν χρειαστεί τις κεντρικές ευρωπαϊκές αξίες της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, για τις οποίες περί άλλων τυρβάζουν οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Δεν μπορεί η Λέσβος να σηκώσει μόνη της το βάρος, ούτε να διαχειριστεί νέες μαζικές ροές από την Τουρκία. Πολλώ δε μάλλον, όταν η πλειοψηφία των Ευρωπαίων εταίρων σφυρίζει εδώ και πολύ καιρό αδιάφορα.

Β.Παπ.

Η «μουσική ενώνει» ειναι το πρόγραμμα που φέρνει κοντά μαθητές μουσικών σχολείων Γερμανίας και Μυτιλήνης. Χτες το πρωί, ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός γνώρισε από κοντά τους φιλοξενούμενους μαθητές της Γερμανίας, τους οποίους, όπως χαρακτηριστικά είπε, θα απολαύσει σήμερα, Τετάρτη μαζί με τα παιδιά του δικού μας μουσικού σχολείου να τραγουδάνε Θεοδωράκη και Χατζηδάκη.

 

«Και κοτέτσι να χτίσεις…»

Το ότι αυτή τη στιγμή, την «πολιτική» ευθύνη σε μία (πολύ πιθανή) ακύρωση της κατασκευής του Κολυμβητηρίου στα Θέρμα, εμφανίζεται να την αναλαμβάνει ένα Συμβούλιο, όπως εκείνο της Αρχιτεκτονικής που είναι διορισμένο για να εφαρμόζει το νόμο, είναι η εύκολη «ανάγνωση». Χωρίς βέβαια να μην εγείρουν ερωτηματικά ακόμα και σε κάποιον που δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο, κάποιες εκ των παρατηρήσεων του Σ.Α. Όμως στην πραγματικότητα, έχει ευθύνη και μεγάλη η δημοτική αρχή, άσχετα αν έτρεξε με μεγάλη ομολογουμένως επιτυχία όλο το γραφειοκρατικό αντικείμενο του έργου και σε χρόνο ρεκόρ. Όπως και να το κάνουμε όμως, όταν πας να δημοπρατήσεις ένα έργο πέντε εκ. ευρώ, είναι αδιανόητο να μην έχεις κάνει εδώ και… χρόνια μία επαφή με το εν λόγω συμβούλιο που ύψωσε χθες ηχηρό «απαγορευτικό». Και όπως λένε μάλιστα χαρακτηριστικά παλιές «καραβάνες» της αυτοδιοίκησης από χθες «και κοτέτσι να θες να κατασκευάσεις, έρχεσαι σε επαφή με τους αρχιτέκτονες»…

Μ.ΟΡΦ

 

 

 Και ο Τζανακόπουλος στις διαπιστώσεις!

«Η κατάσταση στη Μόρια είναι δύσκολη, οριακή» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Τζανακόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε ότι υπάρχουν περίπου 9.000 άνθρωποι στη Μόρια. Πρόσθεσε παράλληλα ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες αποσυμφόρησης του νησιού και η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο προς την ενδοχώρα. Για άλλη μια φορά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαπιστώνει την οριακή κατάσταση της Μόριας και περιορίζεται να καθησυχάσει  την κοινή γνώμη και κυρίως τους φορείς και την τοπική κοινωνία της Λέσβου λέγοντας ότι «συνεχίζονται οι προσπάθειες αποσυμφόρησης», χωρίς καμιά περαιτέρω πληροφορία για το πως θα διαχειριστεί η κυβέρνηση την οριακή αυτή κατάσταση που δυσφημεί τη χώρα και την εκθέτει διεθνώς!

Α.Ω.

 

Πάνω από 11.000 στη Λέσβο

Συνολικά 615 άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων αιτούντες άσυλο, πέρασαν στη Λέσβο το τριήμερο από την Παρασκευή 14 έως και τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα την Παρασκευή πέρασαν 98 άτομα, το Σαββάτο 193 ενώ τη Δευτέρα πέρασαν 324. Ο μεγάλος αυτός αριθμός αφίξεων, από τους μεγαλύτερους τα τελευταία χρόνια και ο μεγαλύτερος για φέτος, εξακόντισε πάνω από τις 11.000 τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στη Λέσβο σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στη Λέσβο διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, 11.053 αιτούντες άσυλο. Από αυτούς 8.912 διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας σε υποδομές στέγασης για 3.100 άτομα, 1.185 διαμένουν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και οι υπόλοιποι σε άλλες μικρότερες δομές.

Αν.Παζ.

 "Το Πόλιον" είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει την κ. Αγγελική Ράλλη καθηγήτρια γλωσσολογίας του Παν/ μίου Πατρών, γνωστή ερευνήτρια των γλωσσικών ιδιωμάτων της Λέσβου και όχι μόνο με διεθνή επιστημονική παρουσία μαζί με το σύζυγο της κ. Στρατή Χατζηπαναγιώτου καθηγητή πληροφορικής Παν/μίου Πατρών. Σκοπός της επίσκεψής της, ήταν να μελετήσει τα αρχεία του αρχιτέκτονα Γιώργου Γιαννουλέλλη -τα οποία βρίσκονται στο Σύλλογο  μετά από δωρεά- και ιδιαίτερα αυτά της καταγραφής του γλωσσικού ιδιώματος (ντοπιολαλιά) του Πλωμαρίου, στα πλαίσια της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας εργασίας της για το Γλωσσικό Άτλαντα της Λέσβου. Περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της έρευνας της και φυσικά το Γλωσσικό Άτλαντα της Λέσβου!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey