17-10-18

17/10/2018 - 15:24

Επιβάλλεται η συννενόηση

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε σχεδόν το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ζητώντας απαντήσεις για το μεταναστευτικό, θεωρώντας ότι αναδειχθεί σε μείζον εθνικό ζήτημα για τη χώρα, που καλείται ενδεχομένως να σηκώσει παραπάνω βάρος από αυτό που της αναλογεί. Η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για: «αδυναμία διαχείρισης του Μεταναστευτικού από την πλευρά της Κυβέρνησης και ότι ο μέχρι τώρα σχεδιασμός έχει αποδειχθεί πλήρως ανεπαρκής, με αποτέλεσμα να πλήττεται η εικόνα της χώρας μας διεθνώς και να απειλείται η κοινωνική της συνοχή.» Ενώ προσθέτει ότι με την όλη διαχείριση «οι κάτοικοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ειδικότερα, βιώνουν τα τελευταία τρία χρόνια καταστάσεις που όχι μόνο προκαλούν φόβο και ανησυχία στην καθημερινή τους διαβίωση, αλλά και προσβάλλουν θεμελιώδη δικαιώματα του πολίτη σε μια ευνομούμενη χώρα, όπως την υποχρέωση της Πολιτείας να εμπνέει το αίσθημα ασφαλείας του». Οι βουλευτές της ΝΔ μιλούν επίσης, με αφορμή και όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε διεθνή μέσα «για εικόνες ντροπής, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθούν». Όλα αυτά δεν ξενίζουν κανέναν, ή δεν πρέπει να ξενίζουν, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα που χρήζει αντιμετώπισης από κοινού, γιατί το μεταναστευτικό - προσφυγικό δεν είναι μια παροδική υπόθεση, αλλά ήρθε για να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα και θέλει εθνική στρατηγική και συννενόηση για να μην προκαλέσει τεράστια «βλάβη» στον κοινωνικό ιστό. Γι’ αυτό πέρα από τις διαπιστώσεις και τις αντιπαραθέσεις το μείζον είναι να βρεθούν λύσεις για την καλύτερη δυνατή διαχείριση του.

Μα.Μ.

 

Σε καλό δρόμο τα ταρτάν!

Ολοκληρώνονται σιγά-σιγά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες προκειμένου να δημοπρατηθεί η αντικατάσταση των δύο ταρτάν στίβου στο Στάδιο Μυτιλήνης και στο Στάδιο «Κ. Κεντέρης» Καλλονής. Αυτό προκύπτει από τον Αντιδήμαρχο Κώστα Κατσαρό, ο οποίος το τελευταίο διάστημα παρακολουθεί στενά το συγκεκριμένο θέμα, έχοντας κατανοήσει πλήρως την ανάγκη εκσυγχρονισμού των αθλητικών υποδομών για τον κλασικό αθλητισμό. Από πλευράς Δήμου Λέσβου λοιπόν, η γραφειοκρατία οδεύει προς το τέλος της και απομένει πια το θέμα να περάσει από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο Αντιπεριφερειάρχης Β. Αιγαίου Θόδωρος Βαλσαμίδης, που παρακολουθεί επίσης από κοντά τις προσπάθειες των αθλητών και των αθλητριών μας στις εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις, έχοντας εκφραστεί θετικά για τις στιβικές επιτυχίες της Λέσβου, διευκρινίζει σε όσους τον ρωτούν ότι είναι θέμα χρόνου πλέον να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες ενέργεις, προκειμένου να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου. Από τις πληροφορίες του «Ε» πάντως προκύπτει ότι ο προϋπολογισμός της αντικατάστασης των δύο ταρτάν αυξήθηκε αρκετά και όλα δείχνουν ότι η Περιφέρεια θα χρειαστεί να εκταμιεύσει μεγαλύτερο ποσό από εκείνο που αρχικά είχε προβλεφθεί. Ο Κώστας Κατσαρός από τη μεριά του έχει δεσμευθεί ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ολοκλήρωση του έργου, αφού έχουν επιλεγεί οι καλύτερες προδιαγραφές ,ώστε οι δύο ελαστικοί τάπητες να προσφέρουν πολλές και ποιοτικές λύσεις σε προπονήσεις και αγώνες. Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη ευαισθησία για το λεσβιακό στίβο και όλοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει άμεσα να παραδοθούν τα νέα ταρτάν. Ίσως να μετρά κιόλας ότι η εκ Παμφίλων Όλγα Φιάσκα διαπρέπει αυτές τις ημέρες στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στην Αργεντινή και ως γνωστόν ο Κώστας Κατσαρός έχει ιδιαίτερη αγάπη στο χωριό του...

Β.Παπ.

 

Ανακάτεψε την ...τράπουλα!

Η κινητικότητα γύρω από τις αυτοδιοικητικές εκλογές σιγά σιγά αρχίζει να εντείνεται αφού ο καιρός πλησιάζει και οι επίδοξοι διεκδικητές θα πρέπει να είναι έτοιμοι να παρουσιαστούν μπροστά στις τοπικές κοινωνίες που θέλουν να εκπροσωπήσουν. Η προχθεσινή ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κώστα Μουτζούρη για την Περιφέρεια είναι γεγονός ότι ανακάτεψε την ...τράπουλα, κυρίως στο χώρο της «γαλάζιας » παράταξης , απ΄την οποία προέρχεται, και δημιούργησε αρκετούς πονοκεφάλους σε «φίλους» και «εχθρούς»! Η πολιτική τακτική της ΝΔ, που λέει ότι στις περιφέρειες κατέρχεται με δικούς της υποψήφιους ζητώντας τη μέγιστη συσπείρωση γύρω από αυτούς , γιατί η μάχη στο δεύτερο βαθμό είναι πολιτική και στέλνει μηνύματα δεν αφήνει κανένα περιθώριο, ότι οι όποιες «αντάρτικες» κινήσεις, όπως και αυτή του Κ. Μουτζούρη θα δεχθούν πίεση και τα στελέχη που θα συμπορευτούν και με αυτή θα μπουν σε διλήμματα, που πρέπει να αναμένουν. Και θα τίθενται από ένα εν δυνάμει κυβερνητικό κόμμα που έχει πολλούς τρόπους και «επιχειρήματα» να επηρεάσει συνειδήσεις και ανθρώπους. Η υποψηφιότητα  Μουτζούρη είναι γεγονός ότι τάραξε τα νερά και προκάλεσε συζητήσεις που το επόμενο διάστημα θα φανούν τι αντίκτυπο έχουν. Το σίγουρο είναι ότι η εν λόγω υποψηφιότητα δημιουργεί νέα δεδομένα και αλλάζει τις ισορροπίες στο αυτοδιοικητικό σκηνικό , όχι μόνο σε επίπεδο Περιφέρειας , αλλά και για τις δημοτικές εκλογές , αφού εν πολλοίς οι εκλογές πρώτου και δευτέρου βαθμού συνδέονται κατά κάποιο τρόπο και αλληλοεπηρεάζονται! Ομως το σκηνικό ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί για να έχουμε πιο σαφή στοιχεία για τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν εν όψει των εκλογών.Αλλά το επόμενο διάστημα το παζλ αυτό αναμένεται να κλείσει γιατί τα περιθώρια περισυλλογής και επαφών των κομμάτων στενεύουν επικίνδυνα!

Μα.Μ.

 

Σχολείο της «μη γνώσης»

Είμαστε αντίθετοι σε ένα σχολείο της αμάθειας και της «μη γνώσης», τονίζουν οι επιστημονικοί φορείς των καθηγητών απευθυνόμενοι στον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και σημειώνουν: «Η ελληνική οικογένεια πάντα είχε και έχει ως προτεραιότητα τη μόρφωση των παιδιών της, προτεραιότητα που δεν έχει αλλάξει ακόμα και στους δύσκολους καιρούς που περνά η κοινωνία μας. Αν θα αναγνωρίζαμε ένα πλεονέκτημα σήμερα στην Ελλάδα, είναι ότι ακόμα υπάρχει μια δημόσια εκπαίδευση, η οποία δίνει την δυνατότητα στους νέους, ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική τους κατάσταση, να αποκτήσουν μόρφωση και τους παρέχει το απαραίτητο επιστημονικό υπόβαθρο για να προχωρήσουν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά κι αν χρειαστεί, και στις χώρες του εξωτερικού, όπως δυστυχώς απέδειξε η φυγή 500 000 νέων επιστημόνων.» Και εύλογα αναρωτιούνται:

«Με ποιο επιχείρημα άραγε μπαίνουν στο περιθώριο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της εκπαιδευτικής αξιολόγησης τα μαθήματα των θετικών επιστημών; Υπάρχουν σήμερα μαθητές που δεν προάγονται εξαιτίας των θετικών μαθημάτων; Πού συζητήθηκαν όλα αυτά και ποιοι σχετικοί επιστήμονες συμμετείχαν και τα υποστήριξαν; Είναι για την Ελλάδα του 21ου αιώνα διαφορετικά τα κριτήρια για μια αποτελεσματική εκπαίδευση από ότι για τις άλλες χώρες για τις οποίες τόσο η UNESCO, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστούν αύξηση της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών, ώστε να υπάρξει βιώσιμη και αειφόρα ανάπτυξη;»

 

Που περιμένει τα πάντα από την παραπαιδεία»

Ειλικρινά αναρωτιόμαστε και εμείς μαζί με τους επιστήμονες του χώρου, αν τελικά επικρατήσει αυτή η λογική και καθιερωθεί στα λύκεια ως η «προοδευτική» αντίληψη για το σχολείο, πολύ φοβόμαστε ότι οι μαθητές τελικά δεν θα κάνουν κανένα κόπο να ανοίγουν την τσάντα του σχολείου και την όποια προσπάθεια τους θα την κάνουν στα φροντιστήρια και στα «ιδιαίτερα», αφού από την επίδοση τους εκεί εξαρτάται η επιτυχία τους στα πανεπιστήμια. Αν αυτός ήταν ο στόχος του κ . Γαβρόγλου, τότε εύγε τα κατάφερε να απαξιώσει εντελώς το λύκειο στα μάτια των μαθητών του. Αυτό είναι πλέον μια πραγματικότητα και όσοι έχουν παιδιά σ’ αυτές τις ηλικίες το διαπιστώνουν καθημερινά, δεν χρειάζεται να το πει κανείς ειδικός. Με δεδομένα αυτά αναρωτιόμαστε τελικά το σχολείο τι χρειάζεται, μόνο για να απασχολεί τους μαθητές τις πρωινές ώρες, μέχρι να ξεκινήσουν την... παραπαιδεία;

Μα.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey