Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Γευστικές δοκιμές με λημνιά κρασιά
Μια σημαντική προβολή για τα λημνιά κρασιά του Κτήματος Χατζηγεωργίου θα είναι η παρουσίαση και τριήμερες γευστικές δοκιμές, που θα γίνουν στον ειδικό χώρο «Το παλάτι του κρασιού» (Le Palais du Vin) στη Βούλα. Η οινολόγος Πωλίνα Χατζηγεωργίου θα παρουσιάσει στους 200 και πλέον εκπροσώπους Τύπου από αντίστοιχες πρεσβείες, καθώς και σε εμπορικούς ακολούθους και ξένες επιχειρήσεις, τα κρασιά του Κτήματος Χατζηγεωργίου.
Οι παρουσιάσεις θα γίνονται κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στο «Le Palais du Vin» για τους δύο επόμενους μήνες. Η επιλογή για να παρουσιαστούν τα λημνιά πολυβραβευμένα κρασιά δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς έρχεται και μέσα από τις επαφές και τις γνωριμίες που έχει αποκτήσει η Πωλίνα Χατζηγεωργίου κατά τη διάρκεια των σπουδών της στη Γαλλία. Μετά και την ολοκλήρωση του τρύγου, η διεύθυνση του Κτήματος Χατζηγεωργίου προγραμματίζει τις συμμετοχές της σε διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό, καθώς και σε πολλές εκθέσεις και διαγωνισμούς στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας.
Α.Σπυ

Μονά - ζυγά…

Όπως σε κάθε «διπλή» εκλογική αναμέτρηση, το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε και για τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου μια σειρά από εγκυκλίους με τις οποίες και καθορίζονται όλες οι διαδικαστικές λεπτομέρειες. Ενδιαφέρον στην εγκύκλιο έχει το σημείο για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας από τις εφορευτικές επιτροπές, η οποία ενεργείται ως εξής:
«Οι εφορευτικές επιτροπές των μονών (πρώτο, τρίτο, πέμπτο κ.λπ.) εκλογικών τμημάτων, όλων των δήμων, θα μεταδίδουν πρώτα τα αποτελέσματα για την ανάδειξη των περιφερειακών αρχών, ενώ αντιθέτως οι εφορευτικές επιτροπές των ζυγών (δεύτερο, τέταρτο, έκτο κ.λπ.) εκλογικών τμημάτων θα μεταδίδουν πρώτα τα αποτελέσματα για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών. Επομένως, στα μονά εκλογικά τμήματα όλων των δήμων θα ανοιχτεί πρώτα η κάλπη που περιέχει τα ψηφοδέλτια για την ανάδειξη περιφερειακών αρχών, ενώ η άλλη κάλπη, με τα ψηφοδέλτια για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών θα παραμείνει σφραγισμένη, με ευθύνη της εφορευτικής επιτροπής, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαλογής, καταμέτρησης και ανακοίνωσης στο νομάρχη των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας υπέρ των συνδυασμών για τις περιφερειακές αρχές. Τα ακριβώς αντίθετα ισχύουν για τα ζυγά εκλογικά τμήματα των δήμων.»
Αλήθεια, στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές που θα συμπέσουν και με τις ευρωεκλογές, πώς θα ξέρουν οι δικαστικοί ποια κάλπη να ανοίξουν πρώτα; Μετά τα μονά - ζυγά, θα ρίχνουν και τα ζάρια;
ΜΑΡ.ΠΛ.

Κινητοποίηση για το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Σε πανελλαδική κινητοποίηση των εργαζομένων του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες στην Αθήνα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τρίτης Ηλικίας, συμμετείχε και αντιπροσωπεία 15 εργαζόμενων στο Πρόγραμμα από τη Λέσβο. Οι εργαζόμενοι ζητούν μόνιμη και σταθερή χρηματοδότηση και εξασφάλιση όλων των εργαζομένων στις μόνιμες δομές του Προγράμματος.
Πελ.Γ.

Χρειάζεται μια ταμπέλα

Στον αρχαιολογικό χώρο δίπλα στο ΙΚΑ Μυτιλήνης, δεν υπάρχει καμμία πινακίδα που να εξηγεί σε όσους βρίσκονται εκεί το τι έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές. Καλό θα είναι να φροντίσει η αρμόδια υπηρεσία να τοποθετηθεί κάποιο πληροφοριακό υλικό, ώστε ο κόσμος να μαθαίνει επί τόπου κάποια στοιχεία για τα σημαντικά ευρήματα, δεδομένου ότι έχει γίνει και τόση δουλειά από την ίδια για την ανάδειξή τους.
Β.Χρ.

Μοιράστηκαν γνώσεις

Ένα από τα πιο ωραία στοιχεία του προχθεσινού περιπάτου μαζί με το Σύλλογο Φιλών Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων ήταν το ότι ο καθένας μπορούσε να παρεμβαίνει στις αφηγήσεις και να μοιράζεται τις δικές του γνώσεις για την ιστορία της Μυτιλήνης και των μνημείων της. Αυτό έδινε στον κόσμο την αίσθηση ότι συμμετείχαν όλοι και ότι δεν υπήρχε ένας «παντογνώστης» των συγκεκριμένων θεμάτων. Και, αν μη τι άλλο, οι μικρές λεπτομέρειες που ακούγονταν, βοηθούσαν στο να εμπλουτιστούν ακόμη περισσότερο οι ήδη υπάρχουσες γνώσεις, συχνά ακόμη και των ίδιων των αρχαιολόγων, που έδειχναν μεγάλο ενδιαφέρον.
Β.Χρ.

«Οικολογικός Άνεμος» από… Ικαρία

Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα οριστικοποιηθούν, και από βδομάδα πρόκειται να ανακοινωθούν, ονόματα για την περιφερειακή κίνηση «Οικολογικός Άνεμος». Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μάλιστα, ο υποψήφιος περιφερειάρχης θα είναι από την Ικαρία, ενώ το ψηφοδέλτιο θα στελεχώνεται με ένα όνομα από τη Λέσβο και δύο νέες γυναίκες από τη Χίο και τη Σάμο, που θα καταλάβουν κατά πάσα πιθανότητα τις θέσεις των αντιπεριφερειαρχών. Φαίνεται πως η κίνηση μένει πιστή στις θέσεις της περί μη «λεσβοκεντρικού» ψηφοδελτίου.
Β.Χρ.

Γλώσσα λανθάνουσα;

«Με τον αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Βαλσαμίδη…» έλεγε ο Παύλος Βογιατζής, εκθειάζοντας ως άριστο τεχνοκράτη το στενό συνεργάτη του, για να καταλάβει, ενόσω μιλούσε, ότι έκανε λάθος κι είπε αντιπεριφερειάρχη τον αντινομάρχη. Δεν μπήκε, όμως, στον κόπο καν να διορθώσει το λάθος του. Απλά χαμογέλασε και κούνησε το χέρι του, υπονοώντας το γνωστό περί της γλώσσας λανθάνουσας που λέγει την αλήθεια. Διότι σαφέστατα το εκούσιο λάθος διευκολύνει και τα δικά του σχέδια, μια και για να γίνει ο αντινομάρχης αντιπεριφερειάρχης, προϋπόθεση είναι ο νομάρχης να γίνει περιφερειάρχης.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Διαχρονικό… έργο

Η παρουσία, στην εκδήλωση της Ιστορικής Βιβλιοθήκης Μήθυμνας για το Φώτη Κόντογλου μαζί με το δήμαρχο Μήθυμνας, Στέλιο Καραντώνη, και των πρώην δημάρχων Κώστα Δούκα και Δημήτρη Βατή δείχνει, εκτός από το ενδιαφέρον των τελευταίων, και κάτι άλλο. Ότι οι δραστηριότητες του ιδρύματος υποστηρίζονται από την τοπική αυτοδιοίκηση διαχρονικά είναι κάτι που τιμάει τη Βιβλιοθήκη και της προσδίδει αναγνωρισιμότητα σε βάθος χρόνου.
Β.Χρ.

Γρίφος ο αντιπεριφερειάρχης

Έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη για την επιλογή απ’ το ΠΑΣΟΚ του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη στη Λέσβο, καθώς πολλοί είναι οι «μνηστήρες». Ωστόσο, το κόμμα βολιδοσκοπεί και πρόσωπα που δεν έχουν συμμετάσχει στις διαδικασίες, μεταξύ των οποίων και πρόσωπα που δεν έχουν ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει τέτοιες προτάσεις σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Μυτιλήνη, αλλά και στην Αθήνα. Προς το παρόν, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, ενώ το στρατόπεδο Γιακαλή κρατάει σε απόλυτη μυστικότητα τις διαδικασίες και τα πρόσωπα που έχουν συζητηθεί μέχρι τώρα.
Πελ.Γ.

Πού είναι τα μέτρα;

Μπορεί να έληξε ο μήνα «χάριτος» που ήταν ο Σεπτέμβρης για την εφαρμογή των μέτρων κατά του καπνίσματος, δε φαίνεται όμως να έχει αλλάξει κάτι στο ξεκίνημα του Οκτώβρη. Στις καφετέριες της προκυμαίας το κάπνισμα δίνει και παίρνει, ενώ σε άλλους δημόσιους χώρους δεν υπάρχει απαγόρευση. Δεν έχει γίνει εξάλλου γνωστό ποιος θα είναι ο φορέας που θα ελέγχει την εφαρμογή των μέτρων. Γενικά δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι εν όψει εκλογών, τα μέτρα θα γίνουν… καπνός.
Πελ.Γ.

Όχι στην «Εγνατία» από το Επιμελητήριο

Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Λέσβου ομόφωνα τάσσεται κατά της εκχώρησης των έργων στην «Εγνατία Οδό Α.Ε.» και ζητά να εξετασθεί η δυνατότητα ίδρυσης περιφερειακής εταιρείας για την υλοποίηση εξειδικευμένων έργων. Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Λέσβο το βράδυ της Τρίτης.
Όλοι είναι αντίθετοι. Τελικά μόνο ο Ρέππας θέλει την «Εγνατία».
Ν.Μ.

Εξαφανίστηκαν τα φθηνά ψάρια

Χθες 1η Οκτωβρίου ήταν η πρώτη μέρα που βγήκαν στην αγορά οι μηχανότρατες για το φετινό χειμώνα. Όμως στα ψαράδικα δεν μπορούσε να βρει κανείς τα φθηνά ψάρια γόπες, κολιούς, μαρίδες, σαβρίδια. Κι όπου όσα ψαράδικα είχαν μικρές ποσότητες από αυτά, οι τιμές τους ήταν εξωφρενικές. Είδαμε σαβρίδια να πωλούνται προς έξι ευρώ το κιλό όταν πριν από οκτώ μήνες η τιμή τους ήταν στα τρία ευρώ.
Την απαγόρευση της βιντσότρατας την πληρώνει η φτωχολογιά.
Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey