Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Στα σκοτάδια οι «Σκόρπιονς»;
Τα προβλήματα που παρουσιάζει ο φωτισμός του Κάστρου και μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει, καθιστούν όπως γράφαμε χθες, αναγκαία την αποκατάστασή του. Όμως, από την άλλη μεριά, αρχές της άνοιξης και εν όψει της πολυαναμενόμενης συναυλίας των «Σκόρπιονς» στις αρχές Ιουλίου στο Κάστρο, δημιουργείται η εύλογη ανησυχία για την εντύπωση που θα δημιουργήσει στους επισκέπτες το «σκοτεινό» μνημείο. Εκτός και αν υπάρχει δυνατότητα να ολοκληρωθούν οι εργασίες πριν το καλοκαίρι, κάτι που φαντάζει απίθανο.
Πελ.Γ.

Διαβούλευση ανανεώσιμων

Μέχρι και την επόμενη βδομάδα παραμένει ανοιχτή η δημόσια διαβούλευση απ’ το υπουργείο Ανάπτυξης για τις δράσεις των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που θα ενισχυθούν μέσω του ΕΣΠΑ 2007 - 2013.
Το θετικό στο αρχικό κείμενο είναι ότι προβλέπεται ειδική κατηγορία παρεμβάσεων για τη νησιωτική χώρα, αφού λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη να υπάρξουν ξεχωριστά έργα, μόνο για τα νησιά, ή προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις και τα δεδομένα της νησιωτικής χώρας.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Η καλύτερη ευχή

Με ανακοίνωσή της η διοικούσα επιτροπή του παραρτήματος Λέσβου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας συγχαίρει θερμά το διακριθέντα μαθητή του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης, Μανώλη Μαυρίκο, που διακρίθηκε κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Αρχιμήδης».
Ο πρόεδρος, Γιώργος Κατατριώτης, και ο γραμματέας, Νίκος Μάγειρας, εύχονται στο διακριθέντα να συνεχίσει την ίδια λαμπρή πορεία στα Μαθηματικά, να γίνει ένας μεγάλος επιστήμονας, ωφέλιμος στην πατρίδα μας και, το κυριότερο, «να είναι ευτυχισμένος». Πραγματικά, μια απ’ τις καλύτερες ευχές που έχουμε δει να απευθύνεται δημόσια σε ανάλογη περίπτωση.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Κύριε Διευθυντά

Πως θεωρεί εαυτόν «γκουρού» θεμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στη Λέσβο, είναι γνωστό. Δικαίωμά του…
Αλλά ποιος του είπε πως αυτό - ακόμα κι αν είναι αλήθεια - του δίνει το δικαίωμα να κάνει και μάλιστα ως υπηρεσιακός παράγοντας απρέπειες;
Προϊσταμένους έχει, ας τον συμμαζέψουν…
Διαπορών Μυτιληνιός

Βοήθησε…

Όπου κι όταν νομίζουμε ότι χρειάζεται, δε διστάζουμε να ασκήσουμε κριτική, εν προκειμένω στον περιφερειάρχη Γιάννη Λέκκα, ο οποίος και δεν έπαψε στιγμή να τη θυμάται προσδίδοντάς της μάλιστα και το χαρακτηρισμό «σκληρή».
Θα ήταν άδικο, όμως, να μην επιδοκιμάσουμε - όπως κάναμε και με την έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) Μυτιλήνης - και πάλι τη θετικότατη στάση του στο θέμα του Αναπτυξιακού Νόμου.
Διότι, κακά τα ψέματα, όσο και αν φώναζαν οι παραγωγικοί φορείς ή τα στελέχη της Ν.Δ., αν ο εκπρόσωπος και του υπουργείου Οικονομίας στο Βόρειο Αιγαίο δεν έπαιρνε σαφή θέση υπέρ της ανάγκης ενίσχυσης του ποσοστού επιχορήγησης των επενδύσεων, τα κίνητρα δε θα άλλαζαν.
Προφανώς και επιφυλασσόμαστε, και σε άλλες ευκαιρίες, όποτε υπάρξουν, είτε στον κ. Λέκκα, είτε σε οποιονδήποτε άλλο παράγοντα, να επαναλάβουμε το μπράβο. Και μακάρι να έρχονται τέτοιες στιγμές και μόνο φειδωλοί σε ανάλογα σχόλια δε θα σταθούμε...
ΜΑΡ.ΠΛ.

Ξεπούλημα…

Για να γεμίσουν τα ταμεία του Δημοσίου, αρχίζει η διαδικασία νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων έναντι χρηματικού ποσού που θα καθοριστεί απ’ τα αρμόδια υπουργεία. Όμως, στην ίδια λογική της συγκέντρωσης εσόδων για τα άδεια ταμεία, η κυβέρνηση σχεδιάζει και τη νομιμοποίηση των εκτάσεων που έχουν καταπατηθεί, με εξαίρεση, όπως αναφέρεται σε διάφορα δημοσιεύματα, εκείνες που έχουν χαρακτηριστεί αναδασωτέες.
Πάντως, με δεδομένο ότι χρόνια τώρα το ελληνικό κράτος δεν έχει κυνηγήσει ιδιαίτερα, σχεδόν καθόλου, τους παρανομούντες, παραμένει αμφίβολο τι αντίκρισμα θα έχει το όλο… ξεπούλημα, αν και είναι πραγματικά σε τιμές ευκαιρίας, απ’ ό,τι έχει έως τώρα διαρρεύσει.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Ένας μήνας

Λόγω των ευρωεκλογών στις 7 Ιουνίου, οι εισαγωγικές εξετάσεις αναμένεται να μετατεθούν σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, μερικές μέρες πριν, ώστε να τελειώσουν πριν τις εκλογές. Δηλαδή θα ξεκινήσουν φέτος κάπου στα μέσα Μαΐου. Ή αλλιώς, λίγο μετά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς (φέτος 1η του Μάη είναι ημέρα Παρασκευή), αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα, που αρχίζουν στις 10 Απριλίου.
Και για να μην το τραβάμε περισσότερο, ουσιαστικά ένας μήνας απομένει για να τελειώσουν τα μαθήματα και να βγει η ύλη των εξετάσεων στη Γ΄ λυκείου.
Κι όποιος πρόλαβε, πρόλαβε.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Στα Λουτρά ο Άρης Χατζηκομνηνός

Το αγροτικό ιατρείο Λουτρών επισκέφθηκε χθες ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Άρης Χατζηκομνηνός, όπου ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, Βασίλη Μαμώλη, για τα προβλήματα στο κτήριο όπου στεγάζεται και τις ανάγκες επεμβάσεων που χρειάζεται να γίνουν για τη βελτίωση των συνθηκών. Ο κ. Χατζηκομνηνός έδωσε εντολή να προχωρήσουν άμεσα οι σχετικές εργασίες, ενώ δήλωσε πρόθυμος το Νοσοκομείο να χρηματοδοτήσει την ενοικίαση άλλου χώρου, αν υπάρχει, για τη μεταστέγαση του αγροτικού ιατρείου.
Πελ.Γ.

Συνεργασία

Μπορεί ως δήμαρχος ο Άρης Χατζηκομνηνός να μην είχε την καλύτερη συνεργασία με τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Λουτρών, Βασίλη Μαμώλη, με τον οποίο μάλιστα έχουν κοντραριστεί αρκετές φορές στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, αποδείχθηκε όμως χθες ότι από διαφορετικό μετερίζι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας των δύο ανδρών. Στη συνάντηση που είχαν χθες στα Λουτρά, όχι μόνο συμφώνησαν να γίνουν εργασίες βελτίωσης του χώρου που στεγάζεται σήμερα το αγροτικό ιατρείο, αλλά εξετάσθηκε η δυνατότητα συνεργασίας δήμου και Νοσοκομείου Μυτιλήνης, ώστε αν παραχωρηθεί ένα οικόπεδο ιδιοκτησίας του δήμου να δρομολογηθεί έργο ανέγερσης νέου αγροτικού ιατρείου Λουτρών, μέσω προγράμματος.
Πελ.Γ.

Μετά την αγωνία… κεράσματα

Κεράσματα είχε χθες το πρωί στο γραφείο του ο πρώην αστυνομικός διευθυντής και νυν ταξίαρχος στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Β. Αιγαίου, Χρήστος Δεσποτέλλης. Μετά από μια βραδιά αγωνίας που έληξε με τις επίσημες ανακοινώσεις τα ξημερώματα, ο Χρήστος Δεσποτέλλης δέχθηκε χθες τα συγχαρητήρια από αξιωματικούς αλλά και όλους τους αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης για την προαγωγή, ενώ τους προσέφερε και το προβλεπόμενο κέρασμα.
Πελ.Γ.

Τώρα κινείται

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα κωλυσιεργιών και απραξίας, ο ΟΚΑΝΑ δείχνει τώρα τα πρώτα θετικά δείγματα της εξαγγελθείσας εδώ και ένα χρόνο πρόθεσής του να δημιουργήσει μονάδα απεξάρτησης στη Μυτιλήνη. Σ’ αυτό, όμως, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο η πρωτοβουλία του διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης ν’ αναλάβει τη μίσθωση ενός έτοιμου κτηρίου, όπου δεν απαιτήθηκαν σχεδόν καθόλου παρεμβάσεις για τη λειτουργία του Κέντρου. Αν μέναμε στην αρχική πρόταση για ανακατασκευή του κτίσματος που είχε αρχικά επιλεγεί - από τον ΟΚΑΝΑ - πίσω από το Νοσοκομείο, δε θα μπορούσε να λειτουργήσει ούτε σε δυο χρόνια το Κέντρο. Βέβαια θ’ αναμένουμε την επίσημη λειτουργία του Κέντρου στο χώρο που νοικιάστηκε, μια και κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να παρουσιαστεί μέχρι το τέλος.
Πελ.Γ.

Άνοιξαν

Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε αργά χθες το απόγευμα το άνοιγμα των προγραμμάτων νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας. Όπως γράφαμε πριν δύο εβδομάδες, οι διαθέσιμοι πόροι για τα προγράμματα είναι περιορισμένοι κι αυτό εκ των πραγμάτων περιορίζει τον αριθμό των επιχειρήσεων που μπορούν να τα αξιοποιήσουν. Αναλυτικό ρεπορτάζ για τις τελικές ρυθμίσεις του προγράμματος στο αυριανό φύλλο του «Ε».
Ν.Μ.

Άσχημα τα νέα

Καλά πληροφορημένες πηγές από τη Γερμανία μάς έλεγαν ότι κανένα ελληνικό ελαιόλαδο δεν τα πήγε καλά στο φετινό διαγωνισμό ελαιόλαδου του περιοδικού «Der Feinschmecker». Οι πληροφορίες μας λένε ότι φέτος επτά στα εννέα πρώτα ελαιόλαδα προέρχονται από την Ιταλία και τα άλλα δύο προέρχονται από την Ισπανία. Φαίνεται ότι οι κλιματολογικές συνθήκες του 2008 δε βοήθησαν τα ελληνικά λάδια να κάνουν τη διαφορά. Περιμένουμε πάντως να δούμε τα επίσημα αποτελέσματα, τα οποία δε θα αργήσουν να ανακοινωθούν.
Ν.Μ.

Θα μετρήσουν το μπόι τους

Σήμερα Πέμπτη πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών Λέσβου για τη δημιουργία του εργοστασίου γάλακτος. Όσοι συμμετάσχουν στη συνάντηση αλλά και αυτοί που δε θα συμμετάσχουν, θα μετρήσουν πιο είναι το πραγματικό τους μπόι. Αν πραγματικά θέλουν ή όχι να γίνει το εργοστάσιο, θα φανεί τώρα. Τώρα που καλούνται να αποφασίσουν ότι θα βάλουν το χέρι τους στην τσέπη, τώρα που θα πρέπει να ξαναμετρήσουν το κομπόδεμά τους.
Το έχουμε γράψει ξανά, αλλά ας το πούμε άλλη μια φορά. Αν δε σπάσουν αυγά, ομελέτα δε γίνεται.
Ν.Μ.

Αποστρατεία ενός ικανού αξιωματικού

Παρελθόν αποτελεί από χθες ο στρατηγός Γιώργος Βέζος από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ένας καλός αξιωματικός που ήξερε καλά το αντικείμενό του και έφτασε ψηλά στα αξιώματα των Ενόπλων Δυνάμεων, χάρη και μόνο στις γνώσεις του.
Πριν χρόνια, όταν ανακοινώθηκε ότι έγινε στρατιωτικός διοικητής Λέσβου προερχόμενος από τη Χίο, στο ερώτημα «τι καπνό φουμάρει ο νέος», ο καλός Χιώτης δημοσιογράφος Γιάννης Τζούμας απάντησε: «Είναι καλός. Θα δεις…»
Είδαμε. Ήταν πραγματικά καλός αξιωματικός ο στρατηγός Βέζος, τιμούσε ό,τι του εμπιστεύτηκε η πατρίδα κι άξιζε να πάει ψηλότερα. Σε αυτούς τους βαθμούς, όμως, το ανέβασμα των σκαλιών της ιεραρχίας δεν είναι πάντα αποτέλεσμα ικανοτήτων. Φαίνεται πως το ότι ο στρατηγός Βέζος ήταν στενά υπηρεσιακός, δεν ήταν και ό,τι καλύτερο διέθετε!
Στρατηγέ στο καλό… Στη Λέσβο (και όχι μόνο στη Λέσβο) έχεις πραγματικούς και καλούς φίλους.
Σ.ΜΠΑ

Σκόνταψαν στα αρχαία

Μεγάλη καθυστέρηση στην κατασκευή του έργου της ανάπλασης του λιμανιού της Μύρινας παρατηρείται τον τελευταίο μήνα, καθώς σε ένα κομβικό σημείο στην αρχή του λιμανιού εντοπίστηκαν αρχαία, κατά την κατασκευή του έργου των δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης. Στην περιοχή ο δρόμος έχει κλείσει, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περάσουν φορτηγά αλλά και άλλα μηχανήματα για να συνεχιστούν τα έργα της ανάπλασης. Οι έμποροι, αλλά και οι άλλοι φορείς της Μύρινας, πιέζουν το δήμο να έχει ολοκληρώσει τα έργα, πριν το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου, ενώ ζητούν μέσα σε ένα μήνα να έχει γίνει μία πρώτη αποκατάσταση της κυκλοφορίας στους χώρους του λιμανιού, καθώς οι πρώτοι επισκέπτες για τη γιορτή του Πάσχα αναμένεται να φτάσουν στο νησί γύρω στις 10 Απριλίου.
Α.Σπυ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey