Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Στο γενικό γραμματέα
Επισήμως αστυνομικός διευθυντής Λέσβου ορίστηκε ο Δημήτρης Κουρσουμπάς και άρχισε τις εθιμοτυπικές επισκέψεις. Άντε, καλορίζικος και αχρείαστος…
Α.Ω.

Παιδικοί Σταθμοί… σε απόγνωση
Σε νέες περιπέτειες μπήκαν οι Παιδικοί Σταθμοί της Μυτιλήνης, καθώς ο Δήμος κατέβαλε - όπως υποσχέθηκε - τους τρεις μισθούς από τα οφειλόμενα στους συμβασιούχους… όχι όμως σε όλους. Σε εννέα συμβασιούχους μερικής απασχόλησης, οι οποίοι πληρώνονται από επιχορηγήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, καταβλήθηκε μόνο ένας μήνας, με το αιτιολογικό ότι δεν έχουν ακόμη φθάσει οι επιχορηγήσεις από το Υπουργείο. Το γεγονός αυτό έκανε τους συγκεκριμένους υπαλλήλους να συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας. Έτσι, κάποιοι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν και πάλι μετ’ εμποδίων. Γεγονός είναι ότι η συμφωνία που είχε γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και σε σύσκεψη που είχε γίνει μεταξύ των Συμβασιούχων, του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και του δικηγόρου των υπαλλήλων, αφορούσε όλους τους συμβασιούχους. Αν ο Δήμος επρόκειτο για οποιονδήποτε λόγο να μην πληρώσει τους συμβασιούχους μερικής απασχόλησης, θα έπρεπε να το είχε πει από τότε.
Πελ.Γ.

Απαγόρευση καπνίσματος

Άμεση ήταν η αντίδραση του διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Παύλου Παπαδόπουλου, στο σχόλιο που είχαμε γράψει προ ημερών σχετικά με το κάπνισμα στους χώρους του Νοσοκομείου από το προσωπικό. Όπως μας είπε, αμέσως έδωσε οδηγίες για ελέγχους για το θέμα αυτό, ενώ και ο ίδιος στην καθημερινή βόλτα που κάνει στα γραφεία φροντίζει να ελέγχει και το θέμα του καπνίσματος. Είναι μάλιστα αποφασισμένος, όπως τονίζει, να επιβάλει την απαγόρευση καπνίσματος σε όλους τους χώρους του ιδρύματος.
Πελ.Γ.

Κλίμα εσωστρέφειας

Αρκετά στελέχη τής Ν.Δ. κάνουν λόγο για κλίμα εσωστρέφειας μέσα στη ΝΟΔΕ Λέσβου, καθώς δεν υπάρχει ενημέρωση για θέματα που αφορούν στις δραστηριότητες της κομματικής οργάνωσης. Μάλιστα και η θέση του Γραφείου Τύπου που είχε ανατεθεί στη Βάσω Αψώκαρδου, έχει μείνει «στον αέρα», αφού η ίδια επικαλούμενη άλλες αυξημένες υποχρεώσεις της ζήτησε ν’ αποχωρήσει από τη θέση της και η ΝΟΔΕ αναζητά άλλη λύση. Κάποιες πληροφορίες, όμως, συνδέουν την αποχώρηση της κ. Αψώκαρδου με έκφραση δυσαρέσκειας από την πλευρά της λόγω του ότι εδώ και καιρό είχε παραγκωνιστεί. Η ίδια, πάντως, δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο και αποφεύγει ν’ αναφερθεί στο θέμα.
Πελ.Γ.

Αίτημα χρόνων

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθεί η ενίσχυση του ιατρικού δυναμικού του Νοσοκομείου Μυτιλήνης με ένα νεογνολόγο. Αυτό ανακοίνωσε στη συνέντευξή του στο «Ε» ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Παύλος Παπαδόπουλος, ικανοποιώντας ένα αίτημα χρόνων. Η συγκεκριμένη ειδικότητα είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη για το Βοστάνειο και ήταν το πρώτο θέμα που έθεταν στις διοικήσεις του Νοσοκομείου ο πρώην διευθυντής της Μαιευτικής Κλινικής Θεόδωρος Χοχλάκας και η πρώην διευθύντρια της Παιδιατρικής Μαρία Λόζου. Είναι, δε, σίγουρο ότι θα συμβάλει στο να περιοριστούν οι αεροδιακομιδές νεογνών στην Αθήνα.
Πελ.Γ.

Τονικά παρώνυμα…

Ο Δημήτρης Βουνάτσος θεώρησε, όπως φάνηκε απ’ την εισήγησή του στο τελευταίο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, υποχρέωσή του να ενημερώσει τα μέλη του για το Δίκτυο Αειφόρου Ανάπτυξης Νησιών (ΔΑΦΝΗ), μια και το όργανο επρόκειτο να εγκρίνει τη μετάβασή του στις Βρυξέλλες για την οριστική υπογραφή του Συμφώνου των Νησιών.
Αντίθετη, όμως, άποψη όσον αφορά στην ανάγκη ενημέρωσης - όπως και για τη συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα - διατύπωσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Άρης Χατζηκομνηνός, που παίρνοντας το λόγο απευθυνόμενος στο δήμαρχο, υποστήριξε έντονα αγανακτισμένος: «άλλη μια φορά να μας πείτε για το ΔΑΦΝΗ, θα μας στείλετε όλους στο Δαφνί».
ΜΑΡ.ΠΛ.

Φόρος… νησιωτών

Δυο επιλογές έχουν όσοι θέλουν απ’ τη Λέσβο ή τη Λήμνο να δώσουν εξετάσεις για τη γερμανική γλώσσα: είτε να περιοριστούν μόνο στο Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας είτε να αναγκαστούν να μετακινηθούν σε κάποια περιοχή όπου λειτουργεί εξεταστικό κέντρο (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χίο), πληρώνοντας εισιτήρια, διαμονή και διατροφή.
Όπως, μάλιστα, επεσήμανε αναγνώστριά μας που αναχώρησε χθες μαζί με τον ανήλικο γιο της για το γειτονικό νησί, «το κόστος για να εξεταστεί το παιδί στη Χίο ξεπερνά μαζί με το ξενοδοχείο και το φαγητό τα 300 ευρώ, ενώ σίγουρα θα ήταν πολύ μεγαλύτερο αν πηγαίναμε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Για πόσο ακόμη θα πρέπει να πληρώνουμε το συγκεκριμένο ή άλλους παρόμοιους φόρους, εμείς οι νησιώτες;».
ΜΑΡ.ΠΛ.

Πιο συγκεκριμένα…

Με το πρόγραμμα «Διαύγεια», ειδικά μετά τις 15 Μαρτίου οπότε ξεκίνησε η ανάρτηση των αποφάσεων και της αυτοδιοίκησης, πραγματικά μέσω του διαδικτύου πέφτει άπλετο φως σε ό,τι κάνει, και κυρίως σε ό,τι πληρώνει το Δημόσιο.
Εν προκειμένω, όμως, για την αυτοδιοίκηση θα μπορούσαν να είναι πιο συγκεκριμένες οι αποφάσεις που αφορούν στα πολιτικά πρόσωπα και τις δαπάνες τους, γιατί έτσι όπως διατυπώνονται περισσότερο δημιουργούν, παρά λύνουν απορίες. Για παράδειγμα, όταν ένας σύμβουλος ταξιδεύει στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη για τρεις με τέσσερις μέρες, θα πρέπει να αναφέρεται επακριβώς ποιος είναι ο σκοπός που ο φορέας του αναλαμβάνει το κόστος της μετακίνησης. Το γενικόλογο «διά υποθέσεις του δήμου ή της περιφέρειας» σίγουρα δεν αρκεί ως αιτιολόγηση απέναντι στους πολίτες - οι δημοσιογράφοι μπορούμε να ρωτήσουμε αν έχουμε απορία για το σκοπό του ταξιδιού - στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Ποιοι ελέγχουν τη ΝΕΛ

Διαβάζοντας τις οικονομικές καταστάσεις τής ΝΕΛ διαπιστώσαμε ποιοι είναι οι μεγάλοι μέτοχοι της εταιρείας. Πρόκειται για τους Ιωάννη Αβραντίνη με ποσοστό 37,11%, Απόστολο Οικονόμου με ποσοστό 29,36%, Γιώργο Ζέρδιλα με ποσοστό 24,47% και Μιχαήλ Μιλτιάδη - Βάγγερ με 5,73%. Το συνολικό ποσοστό των τεσσάρων είναι 96,67% κι όλοι οι παλαιοί μέτοχοι της ΝΕΛ μαζί κατέχουν το 3,33%.
Οι Μυτιληνιοί μέτοχοι κατέχουν μετοχές που δεν φθάνουν ούτε στο 0,5% του συνόλου της εταιρείας.
Ν.Μ.

Ικανοποίηση στην Ένωση

16.000 τόνους πυρήνας έχει επεξεργαστεί έως τώρα το πυρηνελαιουργείο της ΕΑΣ Λέσβου κατά τη διάρκεια της ελαιοκομικής περιόδου 2010 - 2011. Όγκος που θεωρείται ικανοποιητικός αν ληφθεί υπόψη το μέγεθος της φετινής παραγωγής και φυσικά η λειτουργία του πυρηνελαιουργείου στο Ντίπι. Στις 10 Απριλίου θα σταματήσει να παραλαμβάνει πυρήνα η ΕΑΣ Λέσβου και πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να σταματήσει και η λειτουργία του.
Τα στελέχη της Ένωσης είναι ικανοποιημένα, τόσο για τον όγκο της πυρήνας όσο και για τις σχετικά περιορισμένες αντιδράσεις που υπήρξαν για τη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου. Κάτι που οφείλεται στην πιστή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της μονάδας.
Ν.Μ.

Σε αναμονή οι βιοκαλλιεργητές

Από τον περασμένο Φλεβάρη ακούμε ότι θα πληρωθούν οι βιοκαλλιεργητές, αλλά μέχρι τώρα πληρωμή δεν έχει γίνει.
Τι περιμένουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να προχωρήσουν τις πληρωμές, να δώσουν τις επιδοτήσεις ως πασχαλινό μποναμά;
Και κάτι ακόμα. Εδώ και βδομάδες φημολογείται ότι θα γίνει ανάρτηση μιας λίστας βιοκαλλιεργητών για το 2009, αλλά δεν την έχουμε δει μέχρι τώρα. Γιατί τέτοια καθυστέρηση;
Ν.Μ.

ΠΑΜΕ για Βουνάτσο

Τα όσα διαδραματίστηκαν στην Πλατεία Σαπφούς μεταξύ των μελών τού ΠΑΜΕ και του δημάρχου Λέσβου την περασμένη Τετάρτη, κατά την απεργία των Εκπαιδευτικών, σχολιάζει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ. Κάνοντας λόγο για προσπάθεια του Δημήτρη Βουνάτσου να εμφανιστεί ως «από μηχανής θεός» σε μια συγκέντρωση, οι ομιλητές στην οποία ήταν - όπως λέει - συγκεκριμένοι, τα βάζει με τη δημοτική αρχή για τους Παιδικούς Σταθμούς και τους απλήρωτους εργαζομένους.
Από τη μια, η συγκέντρωση γινόταν σε δημόσιο χώρο, κι από την άλλη, τη μικροφωνική εγκατάσταση στην πλατεία είχε κάνει το ΠΑΜΕ, που προφανώς, επειδή επέλεγε και τους ομιλητές του, δεν ήταν διατεθειμένο να ακούσει και έναν άλλο χαιρετισμό, αυτόν του δημάρχου, που δεν είναι με τις δικές του προδιαγραφές. Οι άνθρωποι του ΠΑΜΕ τουλάχιστον αυτό το έχουν κάνει σαφές, δε θέλουν άλλους να ανακατεύονται στα πόδια τους, τους αρέσει να ακούνε μόνο όσα αυτοί θέλουν. Τι να κάνουμε...
Α.Ω.

Και του χρόνου
Τάφος της Σαπφούς δε βρέθηκε φυσικά, ούτε συνάντηση Ντεμιρτάς - Βουνάτσου έγινε ποτέ, αλλά ούτε και η ΝΕΛ παράτησε τις άγονες γραμμές και τα βρόντηξε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Ήταν τρία κατ’ έθιμον ψέματα, που πολλοί πίστεψαν και τα οποία έγιναν πραγματικότητα από τη γνωστή τρομοκρατική οργάνωση «1η Απρίλη». Άντε και του χρόνου…
«Ε»

Τι θα γίνει με τις τρύπες;

Ξέρουμε ότι μάλλον ζητάμε πολλά, αλλά υπάρχουν ορισμένες τρύπες στους δρόμους της πόλης που είναι πραγματικά επικίνδυνες για τα αυτοκίνητα και κυρίως για τα μηχανάκια. Δυστυχώς, δε φτάνει μόνο το χώμα που ρίχνουν οι αρμόδιοι κάθε τόσο για να τις κλείσουν. Αν ο καιρός - που... ρίχνει υπόνοιες για βροχή από προχθές - ενταθεί με νεροποντές, τα χώματα αυτά σε λίγες μέρες θα έχουν φύγει και θα έχουμε και πάλι μια… τρύπα στο νερό…
Β.Χρ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey