12-10-18

12/10/2018 - 16:57 Ενημερώθηκε 23/10/2018 - 15:55

O «λαθρομετανάστης» και ο «φασίστας»

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη στάση της ΔΑΚΕ στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου που με απόφασή της «προτρέπει τους συναδέλφους να χρησιμοποιούν τον όρο «λαθρομετανάστης», χαρακτηρίζοντας έτσι ως λαθραίους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ακόμα και τους μαθητές τους, που δεν έχουν τα τυπικά έγγραφα και παραμένουν στη χώρα.» Μεταξύ άλλων προσθέτει ότι «Δε μας ικανοποιεί το τσουβάλιασμα μέρος των παιδιών-προσφύγων στα σχολεία μόνο και μόνο για να φανεί ότι κάπου συμμετέχουν. Απαιτούμε την εξειδικευμένη στήριξη αυτών των παιδιών με τα απαραίτητα μέσα (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, μεταφραστές), την ειδική βοήθεια με βάση την ηλικία, το γνωστικό επίπεδο του καθενός, ώστε να ενταχθούν ομαλά στη σχολική διαδικασία.»

Και καταλήγει: «Το ελληνικό λεξιλόγιο είναι πολύ πλούσιο στο να περιγράφει με ακρίβεια πρόσωπα και καταστάσεις. Έτσι, όπως υπάρχουν οι λέξεις «φασίστας», «ρατσιστής», «μισάνθρωπος», υπάρχουν και οι λέξεις «άνθρωπος», «αλληλεγγύη», «αγώνας», «συλλογική διεκδίκηση».»

Αν.Παζ.

 
Τα σκάφη όλα στο λιμάνι ακόμα και αυτά του πολεμικού και του εμπορικού ναυτικού με μεσίστιες σημαίες και χαιρετιστήριους συριγμούς απέδιδαν τιμές στη σορό του εμβληματικού στελέχους του Λιμενικού Σώματος. Αθάνατος.

Υπάρχουν και προσωπικές στοχεύσεις!

Η εμπλοκή της ΕΛΜΕ Λέσβου στην υπόθεση για τη χρήση της λέξης «λαθρομετανάστης» στα σχολεία, που προκάλεσε τόση θύελλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο, είναι ακατανόητη και γεννά εύλογα ερωτηματικά η σκοπιμότητα μιας τέτοιας απόφασης και μάλιστα με οριακή πλειοψηφία του Δ.Σ. Η δε εμμονή του αντιπροέδρου της ΕΛΜΕ και προέδρου της παράταξης της ΔΑΚΕ Απ. Βαρελτζή να... σηκώσει το θέμα και να το επικοινωνήσει δείχνει ότι πίσω από αυτήν την ιστορία υπάρχουν και πολιτικές σκοπιμότητες και ενδεχομένως και προσωπικές στοχεύσεις που δεν είναι άσχετες με τις επικείμενες εκλογές. Προφανώς με «όχημα» την ΕΛΜΕ επιχειρεί να εμφανιστεί ως εκφραστής του λεγόμενου ακροδεξιού χώρου, προσδοκώντας «επιβράβευση»! Και αν αυτές είναι οι προθέσεις του «καλά» κάνει όσα υποστηρίζει και λέει, γιατί αναδεικνύεται σε πόλο αυτών των απόψεων. Το ερώτημα όμως είναι τι κάνει η ΝΔ, στέλεχος της οποίας είναι ο εν λόγω συνδικαλιστής; Δεν αντιλαμβάνεται ότι με αυτά και εκείνα, δίνοντας τροφή στην ακροδεξιά ρητορική και «παίζοντας» στην ατζέντα της, ουσιαστικά ενισχύεται η ορίτζιναλ εκδοχή του ακροδεξιού χώρου και όχι η κεντροδεξιά παράταξη που επιχειρεί να εκπροσωπήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Όσο η ΝΔ επιτρέπει με την ανοχή της να... ανθίζουν τέτοια «λουλούδια», η ώρα που θα τα βρει μπροστά της δεν θα αργήσει και τότε θα είναι πολύ αργά για... δάκρυα!

Μα.Μ.

 

Τι μας λέει ο Αυγενάκης για το Υπερταμείο;

Τη στιγμή που ακόμα ηχεί… κάπως στα αυτιά μας, η πρωτοφανής επίπληξη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ προς τον τοπικό Τύπο, αλλά και… διάψευσης της διαπίστωσης ότι ξεπουλιόμαστε σαν χώρα στο «Υπερταμείο», μετά από τη σχετική καταγγελία για τα 40 ακίνητα της Λέσβου που πάνε προς ΕΤΑΔ , έρχεται άλλη μία απίστευτη. Από τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, που ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση πληρώνει αδρά χρήματα στο Υπερταμείο, νοικιάζοντας κτίρια που ανήκουν στην Ελληνική πολιτεία! Συγκεκριμένα, ο κ. Αυγενάκης παραθέτει το παράδειγμα του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, όπου για να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση απαιτείται καταβολή ενοικίου στο Υπερταμείο, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης. «Είναι σκανδαλώδης και θα αποτελούσε ανέκδοτο για γραφειοκρατική τρέλα, εάν δεν ήταν τόσο σοβαρό το ζήτημα», σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ στη σχετική ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, με αφορμή τις αποκαλύψεις του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης Άρη Ροζάκη. «Συνεπώς, αναλογικά, όλα τα δημόσια κτίρια και οι αρχαιολογικοί χώροι που έχουν παραχωρηθεί στο Υπερταμείο και χρησιμοποιούνται από το Ελληνικό Δημόσιο, το τελευταίο θα πρέπει να καταβάλλει ενοίκιο για όλα τα κτίρια στα οποία στεγάζονται Δημόσιες Υπηρεσίες», σημειώνει ως συμπέρασμα μάλιστα στην Ερώτησή του ο Λευτέρης Αυγενάκης ζητώντας αρμοδίως εξηγήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών. Και έχει ενδιαφέρον φυσικά η απάντηση που θα λάβει, γιατί τουλάχιστον εμείς εδώ στη Λέσβο, σύμφωνα με όσα μας είπε η νομαρχιακή του κυβερνώντος κόμματος, ξέρουμε ότι το Υπερταμείο «αξιοποιεί και νοικοκυρεύει».

Μ.ΟΡΦ

 

Αποστάσεις Κατσαβέλλη!

Αποστάσεις από τη θέση των συναδέλφων του της ΔΑΚΕ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, (ΕΛΜΕ) πήρε μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Παναγιώτης Κατσαβέλλης, μέλος της ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών , για τον όρο «λαθρομετανάστης». Όπως είπε ο κ. Κατσαβέλλης «τέτοιοι όροι δε χωρούν στην εκπαιδευτική διαδικασία και υποστηρίζουμε τη θέση όλα τα παιδιά να βρίσκονται στο σχολείο και μάλιστα στα πρωινά τμήματα.»

Αν μη τι άλλο, ο Παν. Κατσαβέλλης, που είναι και δημοτικός σύμβουλος, επανέφερε τα πράγματα στη θέση τους, γιατί τώρα τελευταία με όσα λέγονται, από όχι ευκαταφρόνητη μερίδα του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου έχει μπατάρει το πλοίο… Η παρέμβαση Κατσαβέλλη είναι αξιοπρόσεκτη, αλλά αναρωτιόμαστε δεν υπάρχουν άλλοι του χώρου του, που να θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες απόψεις που εξέφρασε η πλειοψηφία της ΕΛΜΕ τους εκθέτουν για να πάρουν τις ...αποστάσεις τους; 

Α.Ω.

Την εφημερίδα μας διάβαζε χτες η Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα Σάρλοτ Σαμελίν (Charlotte Sammelin) και μάλιστα με το πρωτοσέλιδο του Βαγγέλη Παπαντώνη για την αύξηση των πτήσεων τσάρτερ. Η πρέσβης επισκέφτηκε τη Λέσβο, και όπως μας είπε συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, αφού είδε από κοντά το Κέντρο της Μόριας,  και υποσχέθηκε ότι θα επανέλθει στο νησί μας για διακοπές.

Μπράβο στον Δημήτρη Μάντζαρη

Αν δεν το σχολίαζε κάποιος φίλος του στο faceboook, ήταν ικανός να μην το πει ποτέ. Ο Δημήτρης Μάντζαρης ξεχώρισε για τη γραφή του, μαζί με άλλους 49 συγγραφείς, ανάμεσα σε 750 συνολικά (!) για το διήγημά του «η αλήθεια του κάδου». Αυτό έγινε στο διαγωνισμό διηγήματος του «Ιανού», «Η Αθήνα και το βιβλίο» με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας από την UNESCO ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου για το έτος 2018. Στην κριτική επιτροπή ήταν η Ρέα Γαλανάκη (συγγραφέας), ο Κωνσταντίνος Μπούρας (ποιητή) και ο Διονύσης Μαρίνος (συγγραφέα). Ελπίζουμε να έχουμε και νεότερα τις επόμενες ημέρες.

Αν.Παζ.

 

 

Τα ιδιαίτερα «χρόνια πολλά» του Μάντζαρη στον Μυριτζή 

Με μία προσωπική, αλλά αξιοπρόσεκτη ανάμνηση, που μας πάει πίσω 20 χρόνια και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 1998, επέλεξε να ευχηθεί ο Δημήτρης Μάντζαρης για τα χθεσινά γενέθλια του Προέδρου της Επικοινωνίας Αιγαίου, Παναγιώτη Μυριτζή. Ενθυμούμενος πως τα γενέθλιά του, έπεσαν πάνω στην αναγγελία των αποτελεσμάτων των χαμένων εκείνων εκλογών εκ μέρους του τότε επικεφαλής της «Νέας Σελίδας», και  στέλεχος του τότε ΣΥΝ, διηγείται μία ιδιαίτερη ιστορία γενεθλίων με πολιτική χροιά. Γράφει λοιπόν ο Δημήτρης Μάντζαρης στον διαδικτυακό «τοίχο» του Παναγιώτη Μυριτζή: «Είναι κάποιες ήττες που μοιάζουν με νίκες και κάποιες νίκες που είναι "Πύρρειες". Μια τέτοια γλυκόπικρη ήττα ζήσαμε έντονα με τον Παναγιώτη Μυριτζή,  επικεφαλής του συνδυασμού "Νέα Σελίδα" στις Νομαρχιακές εκλογές του 1998. Υποστηριζόμασταν τότε μόνο από τον μικρό και άσημο ΣΥΝ του 4% και απέναντί μας είχαμε τέσσερις άλλους πανίσχυρους κομματικούς συνδυασμούς, σε μια εποχή στην οποία οι δεσμοί των πολιτών με τα κόμματα εξουσίας ήταν ισχυρότατοι. Παρόλα αυτά καταφέραμε να συγκεντρώσουμε στο νομό Λέσβου τριπλάσιο ποσοστό από την απήχηση του κόμματος (16,5%), υπολειπόμενοι μόλις 3.500 ψήφους από το δεύτερο γύρο, που θα μας εξασφάλιζε σε πολύ μεγάλο βαθμό και την εκλογή μας. Το αποτέλεσμα αυτό μάλιστα χαρακτηρίστηκε τότε ως πανελλαδική έκπληξη. Το ημερολόγιο εκείνο το βράδυ των εκλογών έγραφε 11 Οκτωβρίου 1998, ακριβώς είκοσι χρόνια πριν. Παρά την πίκρα της ήττας, ο Παναγιώτης μας έφερε γελαστός μια τούρτα γενεθλίων με αναμμένα τα 41 κεριά των χρόνων του. Από τους 33 του ψηφοδελτίου εκείνων των εκλογών, τρεις δεν είναι πια στη ζωή. Ο Φώτης Καφαλτής από τη Λήμνο, ο Κώστας Κουμλέλλης και ο Στέλιος Χαλκιάδης. Πέρασαν 20 χρόνια από τότε. Παναγιώτη μου να είσαι γερός και να ξέρεις πως όπως λέει κι ο ποιητής : "... Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι. Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο. Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια. Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε. Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα, ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν..."».

Α.Ω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey