Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Μπάρες για ποδήλατα…
Η κουλτούρα του ποδηλάτου δεν κυκλοφορεί μόνο πάνω σε πετάλια στους δρόμους της Μυτιλήνης ή στις πλατείες της πόλης, αλλά έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της και με άλλους τρόπους. Ένας από αυτούς, η τοποθέτηση ειδικών μπαρών έξω από κατάστημα που άνοιξε πριν από λίγο καιρό και το οποίο θέλει να παρέχει στους θαμώνες του τη δυνατότητα να «παρκάρουν» τα ποδήλατά τους με ασφάλεια έξω από το χώρο του. Είναι μια εικόνα καινούργια για τα δεδομένα της Μυτιλήνης και καλό θα ήταν να εμπνευστούν από αυτή και άλλοι μαγαζάτορες, και ακόμη περισσότερο ο Δήμος Λέσβου.
Β.Χρ.

Κόσμος και κοσμάκης…

Το «έλα να δεις» από κόσμο γινόταν στο Κέντρο Υγείας Καλλονής το πρωί της περασμένης Τρίτης. Προφανώς, λόγω των ιώσεων της εποχής, οι πολίτες του Λεκανοπεδίου έσπευσαν να εξετασθούν από τους γιατρούς. Όμως η εξυπηρέτηση γινόταν με υπερβολικά αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα το Κέντρο Υγείας να είναι ασφυκτικά γεμάτο από τις 8 το πρωί, μέχρι αργά το μεσημέρι. Τούτο βέβαια έχει να κάνει με το προσωπικό του Κέντρου Υγείας, που αριθμητικά δεν είναι και στις καλύτερές του στιγμές, γι’ αυτό και οι ουρές και οι ταλαιπωρίες.
Γ.Σαρ.

Μπράβο στους εθελοντές αιμοδότες της Μυτιλήνης

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στο Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης για τη σπουδαία δράση του. Ο Σύλλογος μόνο τα τελευταία τρία χρόνια προσέφερε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης περισσότερες από 4.000 μονάδες αίματος. Στις εποχές που ζούμε, αν μη τι άλλο το να προσφέρεις και πόσο μάλλον το αίμα σου, αποτελεί μια αξιοθαύμαστη ενέργεια. Γι’ αυτό και ο Σύλλογος Εθελοντών Μυτιλήνης ελπίζει στη συμπαράσταση όλων των συμπολιτών μας για καλύτερα αποτελέσματα προς όφελος του τόπου.

Και άλλοι…

Το παράδειγμα αυτό το ακολουθούν ολοένα και πιο πολύ συμπολίτες μας. Όπως μας έλεγε νοσοκόμα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, όλο και πιο πολύς κόσμος συμμετέχει στις προγραμματισμένες εκτός Νοσοκομείου Μυτιλήνης δραστηριότητες για να δώσει αίμα και μάλιστα πολύ μεγάλη συμμετοχή υπάρχει και στα μικρά χωριά του νησιού, όπου πάνε οι υπεύθυνοι της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.
Γ.Σαρ.

Μεγάλο ενδιαφέρον

Το «Ήλεκτρο» έχει τραβήξει το ενδιαφέρον πολλών κατοίκων της Μυτιλήνης, νεώτερων αλλά και μεγαλύτερων σε ηλικία, ορισμένοι από τους οποίους είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι. Δεν είναι τυχαίο το ότι το καφενείο στο οποίο βρίσκεται το κουτί αποδείξεων του ανταλλακτικού νομίσματος, δέχεται συνέχεια ερωτήσεις σχετικά με το Δίκτυο και τον τρόπο λειτουργίας του. Μακάρι να επεκταθεί κι άλλο το εγχείρημα και να προσελκύσει και προϊόντα, αφού έτσι όπως είναι τα πράγματα, για κάποιους υπάρχουν πράγματα που είναι μεν απαραίτητα, αλλά όχι εύκολα προσβάσιμα.
Β.Χρ.

Αναμένει…

Δεν είχε χτες κάποιο νεώτερο η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης, Ματούλα Κοντέλλη, για τη διοικητική μεταρρύθμιση στον τομέα της εκπαίδευσης της Λέσβου. Παρ’ όλο που συναντήθηκε με εκπροσώπους του Υπουργείου, μόνο ανεπίσημες πληροφορίες υπάρχουν για το ότι θα προχωρήσει η μεταρρύθμιση. Σήμερα αναμένεται, πάντως, να έχει πιο σαφή στοιχεία, αφού η επικοινωνία της με το Υπουργείο θα συνεχιστεί.
Να θυμίσουμε εδώ, ότι αυτές τις μέρες είχαμε και αλλαγή του υπουργού, με την τοποθέτηση του κ. Μπαμπινιώτη στη θέση της κ. Διαμαντοπούλου, που μετακινήθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Β.Χρ.

Περίεργη… συμπεριφορά

Περίεργη ήταν χτες η συμπεριφορά αρκετών οδηγών στη Μυτιλήνη, που βιάζονταν να κάνουν προσπεράσεις ακόμη και σε δρόμους εντός της πόλης. Από διάφορους ακούσαμε και για εντάσεις σε διαπροσωπικό επίπεδο. Ελπίζουμε γι’ αυτό να φταίει η σημερινή Πανσέληνος και όχι το ότι μπαίνει η άνοιξη, γιατί τότε η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά θα διαρκέσει και περισσότερο καιρό.
Β.Χρ.

Καταψήφισε

Μία ψήφος λέει συνήθως πολλά. Εν προκειμένω για το ΣΧΟΟΑΠ Καλλονής, είναι ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί σε τοπικό επίπεδο, όπως και του φόβου να μη γίνουν οι διορθώσεις που προτάθηκαν, ότι ο γεωγραφικός αντιδήμαρχος Βαγγέλης Γιαβάσης καταψήφισε ευθαρσώς την εισήγηση της δημοτικής αρχής.
Κι αυτό όταν αρκετοί απ’ την αντιπολίτευση είχαν ήδη αποχωρήσει ή ψηφίσει λευκό.
ΜΑΡ.ΠΛ.


Μια από τις παράγκες στου «Καλαμάρη» στην Επάνω Σκάλα, κάτω από το εργοστάσιο της ΔΕΗ. Από αυτές για τις οποίες, όταν πέρυσι είχαν γεμίσει από εισαγόμενους Αθίγγανους, οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές συμμετείχαν σε μια σύσκεψη ζητώντας… συγγνώμη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Τι είπαμε πως είναι το «συγγνώμη»;

Για βιολογικούς

Οι Δημήτρης Βουνάτσος, Αντώνης Χατζηδιαμαντής και Γιάννης Τσακίρης έχουν σήμερα το μεσημέρι συνάντηση με το Νίκο Σηφουνάκη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, με αντικείμενο έργα βιολογικών καθαρισμών που υλοποιούνται ή έχουν αιτηθεί οι Δήμοι Λέσβου και Λήμνου να υλοποιηθούν με χρηματοδότηση απ’ το τομεακό πρόγραμμα για το Περιβάλλον, για το οποίο μπορεί να μην είναι καθ’ ύλην αρμόδιος ο βουλευτής του Νομού Λέσβου, αλλά όλο και κάποια βοήθεια μπορεί να προσφέρει στην προώθηση των αιτημάτων, εξ ου και το ραντεβού.
Είναι ευνόητο πως πριν έρθουν οι εκλογές, ό,τι μπορεί να τρέξει, επείγει να δρομολογηθεί.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Καλή δύναμη

Ο συνάδελφος και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) Βασίλης Γκαγκαδέλλης ανέλαβε απ’ την αρχή του μήνα υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Δήμου Λέσβου. Μάλιστα την Τετάρτη παρακολούθησε και την, για ακόμη μια φορά πολύωρη, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να έχει και άμεση αντίληψη της κατάστασης. Ως υπεύθυνος, βέβαια, του Γραφείου Τύπου της Νομαρχίας για αρκετά χρόνια, έχει ατέλειωτες ώρες εμπειρίας από ανάλογες διαδικασίες, οπότε η προσαρμογή ήταν περίπου ακαριαία. Πόσο μάλλον που οι συνεδριάσεις διεξάγονται και στον ίδιο χώρο, απ’ τον οποίο κι έλειψε για έναν περίπου χρόνο ο Βασίλης, ικανό διάστημα για να λείψει και απ’ τα μέσα ενημέρωσης, που πάντα εξυπηρετεί με το αληθινό του χαμόγελο και φιλική διάθεση.
Καλορίζικος και καλό κουράγιο.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Κάθε μήνα

Τα ζητήματα αντιπροσωπευτικότητας στα όργανα που προκάλεσαν και την αγωγή πέντε μελών τής ΠΕΔ, δεν είναι σίγουρα τα μόνα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση στο Βόρειο Αιγαίο. Μείζον θέμα, όπως το ανέδειξε το μέλος τής ΠΕΔ Βαγγέλης Παλαιολόγος στην τελευταία συνεδρίαση, είναι το κάθε πότε και πού θα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο. Λόγω νησιωτικότητας, απαγορευτικών απόπλου ή και απεργιών στις συγκοινωνίες, η προηγούμενη συνεδρίαση είχε γίνει προ τριμήνου, οπότε και δικαίως ο κ. Παλαιολόγος ζήτησε να αποφασιστεί τακτικότητα στις συνεδριάσεις, με συχνότητα μία φορά το μήνα.
Μία ακόμη πρόταση του μοναδικού μέλους απ’ τη «Λαϊκή Συσπείρωση», που έγινε ομοίως αποδεκτή, είναι οι συνεδριάσεις να διεξάγονται εναλλάξ σε όλα τα νησιά.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Άγριο μάλωμα

Είθισται οι τεχνικές συσκέψεις για τα έργα να καταντούν έως και μονότονες, αφού εξαντλούνται σε τεχνοκρατικού χαρακτήρα διάλογο. Εξαίρεση αποτέλεσε η συνεδρίαση για το ΕΣΠΑ στη Μυτιλήνη το πρωί της Τρίτης, όπου παρόντων εκπροσώπων των αρμόδιων ευρωπαϊκών διευθύνσεων ο Νάσος Γιακαλής, όπως φάνηκε, δεν άντεξε και τα έψαλε για τα καλά (και κάτι παραπάνω) στον Πολύδωρο Λαμπρινούδη. Ο δήμαρχος Χίου, όπως μας μετέφεραν παριστάμενοι, προκάλεσε την οργή του περιφερειάρχη μόλις εξέφρασε παράπονα γιατί δεν εντάσσεται το έργο του λιμένα Χίου. Ο κ. Γιακαλής σε έξαλλη κατάσταση φώναζε ότι ο Δήμος Χίου δεν έχει έτοιμη μελέτη για τη χερσαία ζώνη, όπως δηλώνει ο δήμαρχος, με αποτέλεσμα το έργο να μην μπορεί να ενταχθεί. Για αυτό και κάλεσε με αυστηρότητα τον κ. Λαμπρινούδη, αν θέλει να βοηθήσει τον τόπο του, να φροντίσει απλά να ωριμάσει εγκαίρως το έργο.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Ακόμη ένας… για αντιδήμαρχος

Όταν ο Δημήτρης Βουνάτσος αποφάσισε να παύσει από αντιδήμαρχο Οικονομικών τον Απόστολο Πατέστο, η θέση του 13ου αντιδημάρχου έμεινε κενή. Όταν ένα εξάμηνο μετά όρισε το Νίκο Κατράνη επί των Οικονομικών, οι αντιδήμαρχοι έμειναν και πάλι 12, γιατί η επιλογή έγινε μεταξύ των εξ αρχής ορισθέντων αντιδημάρχων.
Με απλά μαθηματικά, ο δήμαρχος Λέσβου μπορεί να αξιοποιήσει ακόμη ένα σύμβουλό του σε θέση θεματικού ή γεωγραφικού αντιδημάρχου. Το αγνοεί ή μήπως το θυμάται πολύ καλά και προβληματίζεται στο ποιο πρόσωπο θα ορίσει;
ΜΑΡ.ΠΛ.

Μετά τα αντιβιοτικά, τι;

Έκδοση του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων για την Προαγωγή της Υγείας διένειμε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, με πολυετή θητεία ως παθολόγος, γιατρός στο Νοσοκομείο, Χρήστος Κορδώνης, που εκπροσωπεί το Δήμο Λέσβου στο Δίκτυο. Το φυλλάδιο αφορούσε στη λελογισμένη χρήση των αντιβιοτικών και διαβάστηκε από πολλούς παριστάμενους στη συνεδρίαση. Λόγω δε της διάρκειάς της, και την εμφανέστατη εξάντληση, κόπωση ή και νύστα που εμφάνισαν πολλά μέλη του Συμβουλίου, σχολιάστηκε πως θα ήταν φρόνιμο ο γιατρός να φροντίσει μετά από το φυλλάδιο να διανείμει και κανένα χάπι: Δυναμωτικό, βιταμίνη, ή και καφεΐνη, ώστε να αντέχονται τα Συμβούλια. Πριν εκ των πραγμάτων κάποιοι οδηγηθούν εξ αιτίας τους σε πιο δραστικές λύσεις και το ρίξουν, όπως λέει και η αργκό, «στα σκληρά».
ΜΑΡ.ΠΛ.

Ψηφίστηκε

Πέρασε από τη Βουλή το Κτηνοτροφικό Νομοσχέδιο, το οποίο σε μεγάλο βαθμό θα δώσει λύση στα προβλήματα αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων. Πρόκειται για ένα νόμο που τον περίμεναν από καιρό οι κτηνοτρόφοι των νησιών του Νομού μας. Τώρα είναι η ώρα να σπεύσουν για τη νομιμοποίηση των στάβλων τους.
Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey