11-10-18

11/10/2018 - 13:55 Ενημερώθηκε 11/10/2018 - 14:04

Χιονοστιβάδα οι αποκαλύψεις

 Εδώ και αρκετό καιρό έχουν δει το φως της δημοσιότητας διάφορα δημοσιεύματα που κάνουν αναφορά στην κακοδιαχείριση των κονδυλίων του προσφυγικού που έχουν δοθεί από την ΕΕ στη χώρα μας, και που εσχάτως έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας εντός και εκτός Ελλάδας. Εύλογα αναρωτιούνται πολλοί, τόσα χρήματα που έχουν δοθεί τι έγιναν και γιατί υπάρχουν τόσα παράπονα για τις υποδομές που δεν έγιναν, για τη σίτιση με τα φρικτά παράπονα για την ποσότητα και ποιότητα των μερίδων και τόσα άλλα που έχουν δημοσιοποιηθεί, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα σπατάλης τη μεταφορά των βοθρολυμάτων από το ΚΥΤ της Μόριας. Από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν φαίνεται ότι το χρήμα ρέει, αλλά η εικόνα στα κέντρα υποδοχής στα νησιά είναι αποτρόπαια και δυσφημεί τη χώρα διεθνώς. Οι αρμόδιοι υποστηρίζουν ότι όλα έχουν γίνει «καλώς» και δεν υπάρχει θέμα. Όμως η πραγματικότητα είναι άλλη και γεννά ερωτηματικά, που πρώτα πρέπει να προβληματίσει την ίδια την κυβέρνηση. Και δεν είναι δικαιολογία ότι όλα τα κονδύλια που διοχετεύτηκαν στην Ελλάδα δεν τα διαχειρίστηκε η Κυβέρνηση , αλλά και ΜΚΟ που δεν ελέγχονται από την ίδια. Και έτσι είναι, μόνο που αυτά δόθηκαν για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα για έργα υποδομής, στέγασης, ή ότι άλλο απαιτούσε η περίσταση. Η δημιουργία για παράδειγμα του camp στο βόρειο μέρος του νησιού, μεταξύ Εφταλούς και Σκάλας Σκαμιάς, την περίοδο της έξαρσης των ροών, έγινε από ΜΚΟ, αλλά με κονδύλια που πήρε από την ΕΕ. Ξοδεύτηκαν χιλιάδες ευρώ, δεν λειτούργησε ποτέ- πεταμένα λεφτά δηλαδή- και γι’ αυτά δεν δόθηκε κανένας λογαριασμός.

 

Κάτι σάπιο υπάρχει!

Παρόμοιες καταστάσεις υπάρχουν και με τη σίτιση, όπου οι απευθείας αναθέσεις συνεχίζονται με μηδενικές εκπτώσεις, χωρίς να λειτουργεί ο ανταγωνισμός, γεγονός που δημιουργεί υποψίες, που έφθασαν μέχρι και τις... Βρυξέλλες! Οι τελευταίες καταγγελίες του αποπεμφθέντος διευθυντή για τα ΚΥΤ από τον υπουργό κ. Βίτσα, που προκάλεσαν και την Εισαγγελική παρέμβαση, δείχνουν ότι κάτι... σάπιο υπάρχει με τη διαχείριση των κονδυλίων, γιατί δεν είναι ο πρώτος που επικαλείται την κακοδιαχείριση, αφού πριν από αυτόν υπήρξαν και άλλοι που κατήγγειλαν παρόμοια και είδαν την πόρτα της εξόδου. Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι μέσα σ’ αυτόν το χαμό κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση και έδρασαν όπως έδρασαν. Όμως αυτό το... βιολί δεν μπορεί να συνεχίζεται, γιατί η κακοδιαχείριση φαίνεται και εκθέτει πρώτα απ’ όλους τους κυβερνώντες και τους αρμοδίους, αλλά δημιουργεί και προβλήματα με τη διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στη χώρα μας με τις εικόνες που... εκπέμπει η Μόρια και η κάθε Μόρια! Επιτέλους η κυβέρνηση οφείλει να σοβαρευτεί και να διορθώσει τυχόν αστοχίες που την εκθέτουν, όσο είναι καιρός, διαφορετικά το προσφυγικό θα εξελιχθεί σε μια αιμορραγούσα «πληγή» που δεν θα κλείνει!

Μα.Μ.

 

Αναβολή για τον «κυλικειούχο»

Για τις 5 Φεβρουαρίου του 2019 διέκοψε αργά την Τρίτη το απόγευμα, το Τριμελές Εφετείο βορείου Αιγαίου τη δίκη επιχειρηματία κυλικείου σε Γυμνάσιο της Μυτιλήνης που κατηγορείται για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας ανήλικης μαθήτριας στο Γυμνάσιο όπου διατηρούσε το κυλικείο.

Ο επιχειρηματίας έχει καταδικασθεί πρωτόδικα, σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή, ενώ η δίκη διεκόπη μετά τις καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης, προκειμένου να κληθεί και να καταθέσει, όπως το δικαστήριο έκρινε απαραίτητο, η ανήλικη τότε μαθήτρια, που πλέον έχει ενηλικιωθεί.

Όπως είναι γνωστό, η υπόθεση ανάγεται στο 2011. Τρεις μητέρες προσέφυγαν τότε στη Δικαιοσύνη, γιατί όπως κατήγγειλαν, ο ιδιοκτήτης κυλικείου στο γυμνάσιο όπου φοιτούσαν οι κόρες τους, παρενοχλούσε σεξουαλικά τα κορίτσια, ηλικίας τότε 12,5 και 14 ετών. Σήμερα, και οι τρεις, μαθήτριες τότε, είναι ενήλικες. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των γονέων, ο κατηγορούμενος παρενοχλούσε και τηλεφωνούσε στις κοπέλες ή τους έστελνε μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου. Τον Ιανουάριο του 2017 εκδικάστηκε μία από τις τρεις υποθέσεις, αυτή που η κατ’ έφεση εκδίκαση της ξεκίνησε σήμερα μετά από δυο αναβολές  δίκη, αφού οι υπόλοιπες μπήκαν στο αρχείο βάσει του νόμου για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων για υποθέσεις που επισύρουν ποινές κάτω του ενός έτους.

Αν.Παζ.

Από την εκδήλωση όπου η Ένωση Συντακτών παραχώρησε απινιδωτές στα σκάφη του Λιμενικού Σώματος στη Μυτιλήνη. Για να αντιμετωπίζονται καρδιολογικά προβλήματα τη στιγμή της μάχης των Λιμενικών στο Αιγαίο.
Στη φωτογραφία ο Κυριάκος Κορτέσης πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ, παραδίδει στον Κυριάκο Παπαδόπουλο τον έναν από τους απινιδωτές, που όπως σχολίασε η Ζωή Λειβαδίτου που διακρίνεται πίσω στη φωτογραφία με τη συνάδελφο Μαρίνα Πολλάτου, και ο Στρατής Μπαλάσκας, αν τον είχε ο εκλιπών αυτό το βράδυ της περασμένης Τρίτης, ίσως σωζόταν...

Αντιδρούν τα υπόλοιπα μέλη

Λίγο ακούστηκε προς τα έξω η άποψη του προέδρου της ΕΛΜΕ Λέσβου, Μιχάλη Δήσσου, αναφορικά με την απόφαση του σωματείου του να προκριθεί ο όρος «λαθρομετανάστης», γεγονός που σχολιάστηκε πανελλαδικά. Δεν κατορθώσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί του, ωστόσο στην ΕΡΤ Αιγαίου τόνισε ότι «η απόφαση δεν είναι εις βάρος των μεταναστών, απλά δεν μπορεί να κατηγορείται όποιος χρησιμοποιεί τον όρο λαθρομετανάστης». Ερωτηθείς για το αν «είναι ηθικό να αποκαλείς έναν πρόσφυγα με τον πολύ αρνητικά φορτισμένα όρο λαθρομετανάστη και πολύ περισσότερο έναν μαθητή πρόσφυγα», απάντησε ότι ο όρος «λαθρομετανάστης» είναι δόκιμος. Στις παραπάνω απόψεις υπάρχει και ο αντίλογος  των εκπροσώπων των άλλων παρατάξεων. 

«Διασύρεται τόσο το σωματείο, όσο και ο ρόλος του εκπαιδευτικού» δήλωσε η Έφη Γκίκα, μέλος ΔΣ από την «Αγωνιστική Παρέμβαση» που κάλεσε τους εκπαιδευτικούς στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ την Δευτέρα, να δηλώσουν την αντίδρασή τους και να ζητήσουν την ακύρωση της απόφασης αυτής. Ο Γιάννης Συκάς μέλος ΔΣ από το ΠΑΜΕ ανέφερε ότι «εναντιωθήκαμε από την πρώτη στιγμή στην απόφαση αυτή, καλέσαμε τους συναδέλφους μας να μην ασχολούνται μόνο με τα αποτελέσματα του προσφυγικού αλλά και με τα αίτια που το προκαλούν». Το 7ο μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ που δεν παρίστατο στην συγκεκριμένη συνεδρίαση Μαρία Περδικούρη τόνισε ότι λαθραίες είναι μόνο οι ιδέες που προωθούν το μίσος και το διχασμό.

Πάντως αίσθηση έχει προκαλέσει το όλο θέμα, μαζί με την ανακοίνωση και των υποψηφίων για τις εκλογές του υπηρεσιακού συμβουλίου ΠΥΣΔΕ στις 7 Νοεμβρίου, όπου μεταξύ άλλων στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ είναι υποψήφιος ο Βασίλης Μακρυπούλιας, τον οποίο θυμίζουμε με πρόσφατη απόφασή του το ΔΣ της ΕΛΜΕ ανακαλώντας απόφαση Γενικής Συνέλευση, κάλεσε να επανεγγραφεί στον Σύλλογο.

Αν.Παζ.

 

Λαθροδιδάσκαλοι

Η καταφανής -όπως προκύπτει από τα ρεπορτάζ- προσπάθεια της ΕΛΜΕ Λέσβου, μέσω ΔΑΚΕ, να μην εξαφανίσει τον συνθετικό όρο «λάθρο», έμπροσθεν της λέξης του «μετανάστη», (όπως συνέστησε και για εκπαιδευτικούς σκοπούς το Ανώτατο Δικαστήριο), δεν έχει πολύ νόημα στα αλήθεια να συζητηθεί επάνω στον προφανή προβληματισμό που προκαλείται: εργαλειοποίηση για πολιτικούς σκοπούς και της εκπαίδευσης κτλ. Δεν είναι πολιτικό το ζήτημα, για να αναζητάμε «φασίστες» (σήμερα) ή «εθνομηδενιστές» (χθες) και στον χώρο της εκπαίδευσης. Το ζήτημα είναι θεμελιώδες για την κοινωνία που έχουμε, ή θέλουμε να έχουμε και κατ΄ επέκταση πολύ πιο ανησυχητικό. Αφού μεταξύ των δασκάλων της μαθητικής νεολαίας μας, υπάρχουν αποδεδειγμένα κάποιοι… λαθραίοι λειτουργοί, ανεπαρκείς αρκετοί απ΄ αυτούς για την καθοριστική αποστολή που εκτελούν και τρομερά εγωπαθείς προσωπικότητες, οι οποίες δε διστάζουν ακόμα και να χειραγωγήσουν παιδιά, που σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία, κρέμονται από τα χείλη τους. Σαφέστατα δεν φταίνε από μόνοι τους οι πολλοί εκπαιδευτικοί του σήμερα, αρκετοί εκ των οποίων τα «καλά» τους τα γράμματα, τα προσφέρουν σε ιδιαίτερο κατ΄ οίκον μάθημα. Αλλά διάολε, ένα παιδί, ορίζει τα πάντα στη ζωή του, γύρω από το τι λέει ο «Κύριος» ή η «Κυρία» του. Τι θέλετε να του μάθετε; Να μισεί από τα γεννοφάσκια του και να απαξιώνει αξίες, επικαλούμενο την γραμματική του… Μπαμπινιώτη; Πόσους πολίτες του «οι τουαλέτες μυρίζουν θεσπέσια» θα μας βγάλετε ακόμα;

Μ.ΟΡΦ 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey