10-10-18

10/10/2018 - 14:20

Η μικροπαραβατικότητα ανθεί...

Παρακολουθώντας κανείς το αστυνομικό δελτίο καθημερινά διαπιστώνει ότι η μικροπαραβατικότητα βρίσκεται σε έξαρση με τις περισσότερες των περιπτώσεων οι δράστες να είναι αλλοδαποί και μάλιστα νεαρά άτομα. Η διαπίστωση αυτή προφανώς και δεν εκπλήσσει, αλλά η επιβεβαίωση και επισήμως από την Αστυνομία δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι μεταξύ των χιλιάδων εγκλωβισμένων στο νησί μας προσφύγων και μεταναστών υπάρχουν και παραβατικά στοιχεία. Θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά τα πράγματα, για αυτή την παραβατική συμπεριφορά; Ίσως και ναι, αν η κατάσταση με τους πρόσφυγες και μετανάστες δεν ήταν έτσι ανεξέλεγκτη. Όμως υπό τις παρούσες συνθήκες η μικροπαραβατικότητα «ευδοκιμεί» προκαλώντας αναστάτωση στην αγορά και στην τοπική κοινωνία που συχνά - πυκνά πέφτει θύμα της. Η κατάσταση αυτή όμως δεν μπορεί να είναι ανεκτή και όσο συνεχίζεται δεν αποκλείεται να γίνει η... στραβή με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Α.Ω.

 

Κάτω από το 7 προς 1, μετά από καιρό!

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το ευρώ βρίσκεται πια οριακά στο 7 προς 1, μετά από αρκετό καιρό. Μετά τις πιέσεις που δέχθηκε το τουρκικό νόμισμα από τις αγορές, όταν στις 13 Αυγούστου έφτασε κάποια στιγμή στο 8,23 προς 1, κλείνοντας τελικά στις 7,85 λίρες προς 1 ευρώ που ήταν και οι ανώτερες τιμές ιστορικά, το τελευταίο διάστημα φαίνεται κάπως να εξασθενούν. Από την αρχή του Οκτωβρίου η τουρκική  λίρα κινείται χαμηλότερα και μάλιστα η ισοτιμία έκλεισε ακόμα και στο 6,87 προς 1, ανακουφίζοντας εν μέρει την τουρκική κοινωνία, που βιώνει από πέρυσι το καλοκαίρι ένα άνευ προηγουμένου ανοδικό ράλι έναντι του ευρώ. Αρκεί να επισημανθεί, ότι πέρυσι τον Αύγουστο η ισοτιμία βρισκόταν σχεδόν στο 4 προς 1 και μέσα σε ένα χρόνο, οι Τούρκοι έχασαν περίπου τη μισή αξία των χρημάτων τους συγκριτικά με το ευρωπαϊκό νόμισμα. Με τη λίρα να κερδίζει έδαφος, έστω και λίγο, έμποροι και επιχειρηματίες του νησιού μας ευελπιστούν ότι θα «φρεναριστεί» κάπως η μαζική έξοδος προς το Αϊβαλί από τους Λέσβιους, που το τελευταίο διάστημα επέλεγαν τα απέναντι παράλια για συγκεκριμένες αγορές. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και στο 7 προς 1 η ισοτιμία πάντως λίρας-ευρώ  παραμένει ιδιαιτέρως ευνοϊκή για όσους έχουν χρήμα να ξοδέψουν στην Τουρκία…

Β.Παπ.

 

Συνεχίζει να μην απαντά!

Η διοικήτρια του Νοσοκομείου Μυτιλήνης από τότε που ανέλαβε το τιμόνι της διοίκησης του νοσηλευτικού ιδρύματος ξεκαθάρισε εμμέσως πλην σαφώς ότι θα ενημερώνει η ίδια όποτε θέλει τα μέσα ενημέρωσης. Για πρώτη φορά, λοιπόν, μία σημαντική πηγή ενημέρωσης των δημοσιογράφων στέρεψε, όχι όμως και η ενημέρωση γιατί τα κακώς κείμενα μαθαίνονται. Αν αυτό συνιστά πολιτική εκ μέρους της διοίκησης, ας συνεχίσει να πορεύεται έτσι. Όταν όμως οι συνταξιούχοι βγάζουν σειρά ανακοινώσεων αναφερόμενοι στα προβλήματα του Νοσοκομείου, αυτή η στάση τι είναι; Οι ίδιοι τονίζουν ότι «Η δε τακτική να μην απαντάνε οι αρμόδιοι στις καταγγελίες μας, είναι πρωτοφανής. Ποτέ στα χρονικά του συνδικαλιστικού κινήματος δεν είχαμε τέτοια αντιμετώπιση. Πάντα οι αρμόδιοι απαντούσαν, ασχέτως αν κορόιδευαν κτλ., απαντούσαν όμως». Φαίνεται ότι η κ. Ζερβού δεν πτοείται απ’ αυτήν την κριτική και δεν αλλάζει τακτική, το ερώτημα όμως είναι γιατί την ανέχεται το αρμόδιο υπουργείο. Δεν κατανοεί, τουλάχιστον η πολιτική ηγεσία, ότι εκτίθεται και μαζί με αυτήν και ο πολιτικός χώρος που την επέλεξε να διοικήσει σε ένα τέτοιο νευραλγικό πόστο;

Α. Ω.

Παρουσία πολιτικών, στρατιωτικών, αστυνομικών αρχών πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου η τελετή παράδοσης παραλαβής της νέας διοίκησης της 9ΗΣ ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης. Νέος Διοικητής της 9ΗΣ ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. αναλαμβάνει ο Πλοίαρχος Λ.Σ. ΠΑΣΣΑΔΗΣ Νικόλαος από τον απερχόμενο Πλοίαρχο Λ.Σ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΟ Θεοφάνη ο οποίος αναλαμβάνει πλέον καθήκοντα Κεντρικού Λιμενάρχη Κέρκυρας. Ενώ νέος Κεντρικός Λιμενάρχης Μυτιλήνης αναλαμβάνει ο Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. ΦΛΟΥΡΗΣ Κωνσταντίνος.

Πήρε το «χρίσμα», αλλά...

Η ανακοίνωση διά στόματος Μητσοτάκη του «γαλάζιου» χρίσματος στην Χριστιάνα Καλογήρου για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι γεγονός ότι δημιουργεί ένα νέο σκηνικό και αλλάζει αρκετά από τα δεδομένα, που μέχρι πρότινος «έπαιζαν». Μπορεί η Καλογήρου να πήρε το χρίσμα, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι είναι «σκληρό καρύδι», αλλά τα προβλήματα και οι ενστάσεις από το γαλάζιο στρατόπεδο υπάρχουν, με πιο χαρακτηριστική την «απόφαση» της ΝΟΔΕ και τις αποστάσεις του ίδιου του βουλευτή Χαρ. Αθανασίου, που σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούσαν στήριξη στην νυν περιφερειάρχη. Επομένως μπορεί να κλείνει ενδεχομένως μια εκκρεμότητα σε σχέση με το γαλάζιο χρίσμα στην Περιφέρεια, αλλά παραμένουν ακόμα αρκετές που θέλουν διαχείριση προκειμένου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει «συγκροτημένα» τη μάχη στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλά «κρυώματα» μεταξύ κορυφαίων τοπικών στελεχών του κόμματος και της Χρ. Καλογήρου, που πρέπει να διευθετηθούν πριν είναι αργά. Όταν μάλιστα φαίνεται ότι βασικοί συνεργάτες της σημερινής περιφερειακής αρχής έχουν προσανατολιστεί προς κάθοδο στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση η στελέχωση του ψηφοδελτίου θα πρέπει να γίνει από την... αρχή με ότι αυτό σημαίνει. Το βέβαιο πάντως είναι ότι η εξέλιξη αυτή στην Περιφέρεια επηρεάζει άμεσα και τις κινήσεις σε επίπεδο δήμου, που ακόμη τα πράγματα είναι ανοιχτά ανεξαρτήτως όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Μα.Μ.

 

Η all times classic τσιμεντόστρωση και καθαρισμός ρέματος

Δεν μπορούμε να μπούμε επί του παρόντος στη διαδικασία να κρίνουμε ή να εκτιμήσουμε έστω ως «θετικό» ή «αρνητικό» το πρόσημο της θητείας της σημερινής δημοτικής και περιφερειακής αρχής. Εξάλλου, ακόμα οι βασικές εξαγγελίες και των δύο, για το κολυμβητήριο και το «Σάρλιτζα»… αγνοούνται, για να έχουμε ένα αντικειμενικό κριτήριο. Όμως σίγουρα θα έχουμε να θυμόμαστε και τις δύο σημερινές αυτοδιοικητικές μας αρχές για χρόνια, για τη συχνότητα αναπαραγωγής του ιδίου δελτίου Τύπου (με κάποιες παραλλαγές) από την πρώτη ημέρα της θητείας τους. Και έχουμε και λέμε: Το γραφείο Τύπου του δήμου Λέσβου, έχει δημοσιοποιήσει με το ίδιο Δ.Τ τις… άπειρες κατά τόπους τσιμεντοστρώσεις που έχουν γίνει από την αντιδημαρχία Αυτεπιστασίας και αντίστοιχα το γραφείο Τύπου της περιφέρειας, με το ίδιο Δ.Τ. έχει φωτογραφίσει την περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη σε κάθε ρέμα ή ποταμό που… καθαρίστηκε! Το να έχουν την πεποίθηση βέβαια η δημοτική και περιφερειακή αρχή, ότι με αυτό το «παλιακό» και συνεχές μοτίβο προβολής της (κανονικά αυτονόητης) «δραστηριότητάς» τους, αποδεικνύει ότι επιτελούν καταλυτική παρέμβαση στην καθημερινότητα του πολίτη ή έργο αντιπλημμυρικής προστασίας, δεν το πιστεύουμε. Προς τι όμως αυτή η επιμονή για την ίδια και την ίδια προβολή της συγκεκριμένης παρέμβασής τους, αδυνατούμε να το προσεγγίσουμε.

Μ.ΟΡΦ

 

Καλά ρε σεις, ούτε τουαλέτες στον Ταρλά;

Απαράδεκτη καταγγέλλουν ότι είναι η κατάσταση που επικρατεί με τα αποδυτήρια και τις τουαλέτες του δημοτικού σταδίου Μυτιλήνης, οι πολίτες που αθλούνται καθημερινά στις εγκαταστάσεις του.  Όπως τονίζουν, ενώ καθημερινά αθλείται μεγάλος αριθμός ατόμων στο στάδιο, για τις ανάγκες των αθλουμένων υπάρχει μόνο ένα αποδυτήριο με μια τουαλέτα για άνδρες και γυναίκες. Το πρόβλημα όμως γίνεται -σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες- ακόμη μεγαλύτερο καθώς οι περισσότεροι αθλούμενοι του σταδίου είναι ανήλικοι και μάλιστα πολύ μικρής ηλικίας, ακόμη και νηπίων καθώς κάποιοι σύλλογοι δραστηριοποιούνται και σε αυτές τις ηλικίες. Επειδή όμως πολύ πρόσφατα μας απασχόλησε η υποτιθέμενη «πολιτική», αλλά σε κάθε περίπτωση χοντρή κόντρα για την προεδρία του ΝΠΔΔ Αθλητισμού που έχει και έδρα -εκτός από σχετικές αρμοδιότητες-  στον Ταρλά, εύλογα αναρωτιόμαστε απλά για το τι έχει κάνει ο δήμος τέσσερα χρόνια μετά την ανακαίνιση του σταδίου; Ούτε τουαλέτες για γυναίκες και άνδρες δεν έχει βάλει, για να μη σχολιάσουμε το ότι θα έπρεπε να υπήρχε πρόβλεψη και για παιδικές; Το ότι το γήπεδο ανακαινίστηκε με σχεδόν αποκλειστική πρόβλεψη την απρόσκοπτη λειτουργία της τότε  ΠΑΕ που ένωσε… όλον τον πολιτικό κόσμο, το ξέραμε. Αλλά έκτοτε, ούτε μισή υποδομή για τους δημότες; Ευτυχώς πάντως να λέμε που υπάρχει και το κυλικείο στο γήπεδο, του οποίου ο ενοικιαστής μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί και ο καλύτερος το δυνατό «διαχειριστής» του σταδίου… Έχει προβλέψει να έχει τουλάχιστον τουαλέτες για τους θεατές του γηπέδου.

Μ.ΟΡΦ

 

Αγνοώντας την ιστορία

Η σκηνή είναι αυθεντική από το προχθεσινό παιγνίδι του Αιολικού. Πλησιάζει στην είσοδο της σκεπαστής εξέδρας ο συνταξιούχος οδοντίατρος Γιώργος Οικονομίδης, πραγματική εμβληματική φιγούρα αγνού φιλάθλου της ομάδας και γενικότερα του Λεσβιακού ποδοσφαίρου, εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια. Μια κοπελίτσα της security, τον σταματά και του εξηγεί ότι για να περάσει στα «επίσημα» πρέπει να διαθέτει πρόσκληση ή το ειδικό εισιτήριο. Και ο συμπαθής γιατρός, δεν της χαλάει χατίρι, ούτε καν επικαλείται το γνωστό «ξέρεις ποιος είμαι εγώ» και κατευθύνεται αδιαμαρτύρητα στην άλλη εξέδρα. Δεν θα ‘πρεπε στα εντός έδρας να βρίσκεται στα «επίσημα» κάποιος από τη διοίκηση της ομάδας, να υποδέχεται τον κόσμο και να φροντίζει να αποφεύγονται κάποια τέτοια αθέλητα φάουλ;

Π.Μ.

 

 

Σε αυτή την κατάσταση, καταγγέλλει στο "Ε" γονέας ότι είναι τα λυόμενα- τουαλέτες που δόθηκαν από τον Δήμο σε νηπιαγωγείο και σε εκνευρισμό, μας έδωσε σχετικές φωτογραφίες να δημοσιεύσουμε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey