Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Λιγότερες ώρες
Με τρεις ώρες μαθήματος λιγότερες κάθε εβδομάδα θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά για το Μουσικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης. Αυτό αποφάσισε η Καλλιτεχνική Επιτροπή για όλα τα μουσικά σχολεία της χώρας, αφού το καθημερινό πρόγραμμα των εννιά ωρών αποδείχθηκε πως ήταν κουραστικό για τους μαθητές. Δεν είναι τυχαίο πως το Μουσικό Λύκειο Μυτιλήνης είχε μεγάλη διαρροή μαθητών, με αποτέλεσμα να αποφοιτούν από αυτό ελάχιστοι σε σχέση με εκείνους που έμπαιναν στο Γυμνάσιο. Μακάρι με το μειωμένο ωρολόγιο πρόγραμμα οι μαθητές να μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα και να έχουν και καλύτερες επιδόσεις.
Β.Χρ.

Ζεστή βραδιά

Μια καλή μουσική αρχή ήταν η συναυλία των Δημήτρη Μυστακίδη, Δημήτρη Σφίγγου και Μανώλη Πορφυράκη, προχθές το βράδυ, στο Αρχοντικό Γεωργιάδη. Ο κόσμος ήταν πολύς, οι περισσότεροι έμειναν μέχρι το τέλος και άκουσαν μια επιλογή από καλά ρεμπέτικα τραγούδια, διασκευασμένα για τρεις κιθάρες. Μια ζεστή βραδιά, την οποία ευχόμαστε να ακολουθήσουν κι άλλες αντίστοιχες.
Β.Χρ.

Περί Συγκλήτου…

Η τελευταία της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς είναι η Σύγκλητος που σήμερα πραγματοποιεί η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Όπως μας τόνισε ο πρύτανης, Πάρις Τσάρτας, πέρα από τα τρέχοντα θέματα του ιδρύματος, θα συζητηθούν και αυτά που «γράφουν ιστορία» - όπως είπε χαρακτηριστικά - και δεν είναι άλλα από τα όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου. Αυτό που θα πρέπει να κάνει η πρυτανική αρχή, είναι να συνεννοηθεί για το τι θα πράξει πάνω στα διάφορα σενάρια αλλαγών. Και να εκδώσει προφανώς και το δικό της ψήφισμα μετά από αυτό της Συνόδου των Πρυτάνεων.

… και περί στήριξης
Αυτό που επίσης μας τόνισε ο κ. Τσάρτας, είναι πως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα χρειάζεται όλο και περισσότερο τη συνδρομή των τοπικών πληθυσμών, ασχέτως του αν θα ψηφιστεί ή όχι ο νόμος. Δεν είναι τυχαίο ότι, σε κάθε ευκαιρία που της δίνεται, η πρυτανική αρχή τονίζει πως σε αντίθεση με άλλα πανεπιστήμια, που έχουν αποθεματικά και μεγάλο αριθμό κληροδοτημάτων, αυτό του Αιγαίου υστερεί.
Β.Χρ.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της Αστυνομίας

Οι νέες τεχνολογίες που έχει στη διάθεσή της η ΕΛΑΣ «λύνουν» κυριολεκτικά τα χέρια της Αστυνομίας και ρίχνουν φως σε πολλές υποθέσεις που μπορεί να μην είχαν ξεκαθαριστεί σε άλλη περίπτωση. Απαιτούμενο είναι, βέβαια, οι αστυνομικοί να αξιοποιήσουν κάθε δυνατό στοιχείο που βρίσκουν στον τόπο κάποιου εγκλήματος. Έτσι και στην περίπτωση της ληστείας στην Αγιάσο, μετά από τόσους μήνες εντοπίστηκε ο δράστης, ο οποίος δε θα μπορούσε βέβαια να περιμένει ότι η Αστυνομία θα έφθανε στα ίχνη του… από τα παπούτσια του.
Πελ.Γ.

Εκτός ελέγχου

Πρωτόγνωρη ήταν η αντίδραση του οδηγού αγοραίου ταξί που έφθασε στο σημείο να πετάξει χθες το πρωί καρέκλα έξω από το παράθυρο της Νομαρχίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα του. Και δυστυχώς τέτοια περιστατικά αποτελούν σημεία των καιρών, καθώς η υπομονή των πολιτών έχει εξαντληθεί, δέχονται ασφυκτικές πιέσεις και αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Δεν ήταν λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που προέβλεπαν με αφορμή το χθεσινό συμβάν ότι «θα δούμε και άλλα τέτοια ακόμη».
Πελ.Γ.


Από την προχθεσινή πυρκαγιά. Θαρρείς και το Πετζετέλ προσκυνά στην Παναγιά της Πέτρας. Εδώ που τα λέμε, από ψηλά έρχεται ετούτη η βοήθεια όταν ανάβουν οι δασικές πυρκαγιές…
ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Μόνο τα αγοραία

Στη χθεσινή πορεία στο κέντρο της Μυτιλήνης συμμετείχαν μόνο τα αγοραία ταξί και όχι τα υπόλοιπα ταξί, καθώς δεν υπήρξε σχετική συνεννόηση μεταξύ των δύο συλλόγων. Οι οδηγοί των αγοραίων, που αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα της καθυστέρησης της καταβολής των δεδουλευμένων για τα μαθητικά δρομολόγια, αποφάσισαν να προχωρήσουν και σε πορεία. Οι κινητοποιήσεις όμως των οδηγών ταξί αναμένεται ότι θα έχουν και συνέχεια. Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον υπουργό, τα αποτελέσματα της οποίας θα κρίνουν το μέλλον αλλά και τη μορφή των κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα.
Πελ.Γ.

Ώρα μηδέν για το Εφετείο

Μέχρι αύριο Παρασκευή αναμένονται και οι τελικές εξελίξεις όσον αφορά στο θέμα της λειτουργίας του Εφετείου στη Μυτιλήνη. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να κλείσει το θέμα του κτηρίου, ενώ θα πρέπει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να βρεθεί λύση και σε ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, που έχει να κάνει με τη στελέχωση του Εφετείου. Κάποιοι λένε ότι έχει χαθεί ήδη πολύτιμος χρόνος, όμως οι τελικές εξελίξεις αναμένονται αυτές τις ημέρες.
Πελ.Γ.

Περί τουριστικής κίνησης

Μόλις χθες γράφαμε στο «Ε» ότι είναι χαμηλός ο αριθμός των αφίξεων τουριστών με τσάρτερ στη Λέσβο, παρά τη μικρή αύξηση του 3,82% τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσε η «Καθημερινή» στο χθεσινό της φύλλο, στη Ρόδο οι αφίξεις τουριστών με τσάρτερ τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 27%, στην Κω κατά 25%, στο Ηράκλειο κατά 18%, στη Θεσσαλονίκη κατά 21%, στη Μύκονο κατά 16%, στην Κέρκυρα κατά 9,8%, στα Χανιά κατά 7% και στη Ζάκυνθο κατά 5,3%.
Επειδή είναι αδύνατο να είναι στραβός ο γιαλός, είναι βέβαιο ότι εκείνο που αρμενίζει στραβά είναι το καράβι του τουρισμού της Λέσβου. Κι είναι άμεση ανάγκη να αλλάξει πορεία πλεύσης.
Ν.Μ.

Τεράστιες ζημιές από τον περονόσπορο

Πολύ μεγάλες είναι οι ζημιές που έχει προκαλέσει ο περονόσπορος στα αμπέλια της Λέσβου φέτος. Οι αυξημένες βροχοπτώσεις του Ιουνίου και του Μαΐου σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία έδωσαν τη δυνατότητα στο μύκητα να εξαπλωθεί πάρα πολύ. Πολλοί αμπελουργοί του νησιού παραπονούνται ότι όλες οι προσπάθειες καταπολέμησής του απέβησαν άκαρπες.
Ν.Μ.

Έτοιμοι για καταγγελίες

Αποφασισμένοι να κάνουν επώνυμες και συγκεκριμένες καταγγελίες για τους «μαϊμού» κτηνοτρόφους είναι οι παράγοντες του Ανεξάρτητου Συλλόγου Ελαιοπαραγωγών και Κτηνοτρόφων Λέσβου. Μάλιστα, έχουν προειδοποιήσει την ΕΑΣ Λέσβου πως εάν φέτος παρατηρηθούν τα ίδια φαινόμενα με τις προηγούμενες χρονιές, οι καταγγελίες δε θα αφορούν μόνο τους λήπτες των επιδοτήσεων.
Ν.Μ.

Τα πάθη του δημοσιογράφου

Στις 15 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια των απεργιακών συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας, αστυνομικοί πετούν μια φωτοβολίδα κρότου-λάμψης λίγα εκατοστά από ένα δημοσιογράφο. Το Μανώλη Κύπριο, ο οποίος χάνει την ακοή του και φεύγει να πάει στο Νοσοκομείο. Καθ’ οδόν «τρώει το ξύλο της αρκούδας» από άνδρες της Ομάδας Δέλτα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, η απώλεια της ακοής του είναι πλήρης.
Με αφορμή τούτο το περιστατικό, θυμηθήκαμε το κατόρθωμα της Αστυνομίας της Μυτιλήνης, η οποία τον περασμένο Φεβρουάριο χτύπησε με χειροβομβίδα κρότου-λάμψης το δημοσιογράφο της ΕΡΑ Αιγαίου Ηλία Μαραβά την ώρα της δουλειάς του, έξω από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου. Μετά από αναφορά τής ΕΣΗΕΠΗΝ, είχε διαταχθεί ΕΔΕ, το πόρισμα της οποίας δεν το έχουμε δει έως σήμερα. Πόσους μήνες θα απαιτηθούν για να διαπιστωθεί το αυτονόητο;
Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey