Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56
Πρόσκληση σε Σαμαρά
Εδώ και ένα μήνα, απ’ την προηγούμενη σύσκεψη των προέδρων των ΝΟΔΕ της Ν.Δ. και τη σύγκλιση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου, Στρατής Κυρατζής, έχει απευθύνει πρόσκληση στον Αντώνη Σαμαρά να έρθει στη Λέσβο.
Τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε ο κ. Κυρατζής προς ενίσχυση της πρόσκλησής του ήταν πρώτον οι οικογενειακοί δεσμοί του προέδρου της Ν.Δ. με το νησί και δεύτερον, το γεγονός πως όλη την προεκλογική περίοδο για τις εσωκομματικές αρχαιρεσίες ο τότε υποψήφιος δεν ήρθε στη Λέσβο.
Ο κ. Σαμαράς δεν έχει αποκλείσει το ταξίδι, τουναντίον μάλιστα, υποσχέθηκε ότι με την πρώτη ευκαιρία θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα. Προς το παρόν πάντως, δε φαίνεται μέσα στο επόμενο διάστημα να έχει τα χρονικά περιθώρια να το πραγματοποιήσει. Στις 21 του μήνα πάει Κύπρο, στις 25 Βρυξέλλες και στο μεταξύ έχει ένα σωρό ακόμη προγραμματισμένες επαφές. Οπότε, αντικειμενικά, μάλλον θα αργήσει να εκπληρώσει την υπόσχεσή του, όσο κι αν οι φήμες που κυκλοφορούν υποστηρίζουν το αντίθετο.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Πάει στο τέλος

Δεν έγινε την Τετάρτη, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, το ραντεβού της ΚΕΔΚΕ με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, με θέμα τον «Καλλικράτη». Η συνάντηση ορίστηκε για την επόμενη Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, ενώ η αυτοδιοίκηση εκτιμά ότι το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη» δεν πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή πριν το Πάσχα. Παράλληλα, στην προχθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ συζητήθηκε το ενδεχόμενο της μεταβατικότητας αρμοδιοτήτων, καθώς δεν υπάρχει χρόνος ώστε όλα να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2011.
Με αυτές τις εξελίξεις πάει πίσω, για το τέλος του μήνα, και η όποια επίσημη ενημέρωση για τον καινούργιο χάρτη της χώρας και τις προτεινόμενες συνενώσεις. Τα στοιχεία που έως τώρα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αφορούν στην πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) κι όχι στην προσδοκώμενη «διάταξη» που έχει σχεδιάσει ο Γιάννης Ραγκούσης και οι επιτελείς του. Οπότε η αγωνία καλά κρατεί για ακόμη μία βδομάδα.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Οικονομία…

Μείωση του αριθμού των αυτοκινήτων, της κατανάλωσης βενζίνης και των δαπανών για ανταλλακτικά και επισκευές προκύπτει στο πρώτο τρίμηνο της εφαρμογής του σχετικού μέτρου της κυβέρνησης. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης, ο αριθμός των κρατικών αυτοκινήτων, που χρησιμοποιούνται από τα μέλη της κυβέρνησης, καθώς και από άλλους κρατικούς αξιωματούχους, των οποίων η διαχείριση ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών, μειώθηκε από 279 που ήταν στις 4 Οκτωβρίου 2009 στα 172 σήμερα. Από αυτά, 19 χρησιμοποιούνται από υπουργούς - υφυπουργούς, 26 χρησιμοποιούνται από λοιπά πρόσωπα (ανώτατους δικαστικούς κ.λπ.), 83 έχουν δοθεί σε φορείς του Δημοσίου (υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ.), ενώ 44 παραμένουν στο υπουργείο για ξένες αποστολές, επίσημες αντιπροσωπείες κ.λπ.. Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα στην κατανάλωση βενζίνης καθώς και στις δαπάνες για ανταλλακτικά και επισκευές, δραστικές μειώσεις καταγράφηκαν τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο σε σύγκριση με τους αντίστοιχους περυσινούς.

… κι εγκατάλειψη

Πέραν όμως των περικοπών αυτών στα έξοδα, αναφορικά με το στόλο του Δημοσίου, θα πρέπει η κυβέρνηση να μεριμνήσει και για την αποκατάσταση των «σπαταλών» που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν.
Για παράδειγμα, και δεν ξέρουμε αν είναι εις γνώσιν της γενικής γραμματέα Σοφίας Θεολογίτου, ο προκάτοχός της προμηθεύτηκε καινούργιο μεγάλου κυβισμού υπηρεσιακό όχημα.
Αφήνοντας το προηγούμενο, εξίσου μεγάλου κυβισμού και σχετικά καινούργιο αυτοκίνητο (αγοράστηκε το 2002) να ρημάζει εγκαταλελειμμένο. Δεν ξέρουμε τι έσοδα θα είχε το κράτος απ’ την πώλησή του, αλλά σίγουρα κάτι θα «έπιανε» απ’ το να «πιάνει» μια θέση παρκαρίσματος εδώ και πολύ καιρό άσκοπα.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Γιατί σταμάτησαν;
Διακόπηκαν οι χειμερινές εκδηλώσεις της νομαρχίας στο Αρχοντικό Γεωργιάδη, τρεις μόνο Παρασκευές μετά την έναρξή τους, αφού ούτε την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε κάποια εκδήλωση, ούτε για σήμερα έχει προγραμματιστεί κάποια καινούργια. Ήδη από τις αρχές του προηγούμενου μήνα οι αρμόδιοι ενημέρωναν ότι το πρόγραμμα θα καθοριζόταν τμηματικά και ότι είχαν προγραμματιστεί μόνο οι εκδηλώσεις του Φεβρουαρίου. Θα είναι κρίμα, ωστόσο, αν πράγματι δε συνεχιστούν οι εκδηλώσεις αυτές, που ξεκίνησαν τόσο φιλόδοξα και που πριν από ένα μήνα υπόσχονταν να κάνουν το χώρο του Αρχοντικού Γεωργιάδη το… «πιο ζεστό και φιλόξενο στέκι των φιλότεχνων τις Παρασκευές του χειμώνα».
Β.Χρ.

Φτάνει πια…

Παράγινε το φαινόμενο με την αντιγραφή ύλης της εφημερίδας μας. Όσον αφορά στα κείμενα, εκεί δεν μπορεί εύκολα να αποδειχθεί κάτι, αφού τα θέματα υπάρχουν και ο καθένας μπορεί να τα σχολιάσει, χρησιμοποιώντας στοιχεία που έχουν ήδη δημοσιευτεί ή μιλώντας και ο ίδιος με τους κατάλληλους ανθρώπους - εφόσον θέλει να είναι συνεπής στη δουλειά του. Όταν πρόκειται για φωτογραφικό υλικό, όμως, το οποίο υφαρπάζεται από την ιστοσελίδα μας στο διαδίκτυο, χωρίς να αναφέρεται ως πηγή η εφημερίδα μας - υλικό για το οποίο μάλιστα σχολιάζαμε πρόσφατα και ορισμένες δυσκολίες που είχαν παρουσιαστεί στην απόκτησή του -, το όριο έχει ξεπεραστεί. Ας καταλάβουν κάποιοι συνάδελφοι ότι και η παραβίαση της δεοντολογίας έχει κάποια όρια. Και στο κάτω-κάτω, ας βγουν και οι ίδιοι προς αναζήτηση αντίστοιχου υλικού κατά το ρεπορτάζ τους, για να είναι εν τάξει και ως προς τη δουλειά τους, αλλά και ως προς την εγκυρότητα.
Και για να ξεκαθαρίσουμε κάτι: αυτήν τη φορά περιοριζόμαστε απλά σε ένα σχόλιο, την επόμενη δε θα μείνουμε μόνο εκεί. Και ο νοών, νοείτο…
«Ε»

Πλήρωσαν ακριβά…
«Ξέφυγαν» οι τιμές των χώρων εστίασης του νησιού μέσα στο τριήμερο της Αποκριάς, με αποτέλεσμα Μυτιληνιοί που βρέθηκαν σε ταβέρνες και εστιατόρια σε διάφορα μέρη του νησιού να γυρίσουν πίσω «γδαρμένοι» στην κυριολεξία. Για του λόγου το αληθές, αναγνώστες μας μάς κατήγγειλαν ότι σε ταβέρνα περιοχής στο βόρειο σημείο του νησιού όπου βρέθηκαν μέσα στις μέρες αυτές, πλήρωσαν τα χτένια που παρήγγειλαν 50 ευρώ το κιλό. Αντιστοίχως, άλλοι αναγνώστες που έφαγαν το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας σε ταβέρνα περιοχής της κεντρικής Λέσβου, χρεώθηκαν το καλαμάρι 45 ευρώ, τιμή σχεδόν τριπλάσια από αυτήν που θα μπορούσαν να το έχουν αγοράσει οι ίδιοι και αρκετά ευρώ… πάνω από τη συνηθισμένη του τιμή σε ανάλογους χώρους αυτήν την εποχή.

… γιατί να ξαναέρθουν;

Και στις δύο περιπτώσεις, οι τιμές στους καταλόγους ήταν αλλαγμένες «λόγω των ημερών». Πρόκειται, δυστυχώς, για φαινόμενο συνηθισμένο σε τέτοιου είδους γιορτές, αφού ορισμένοι επιχειρηματίες φιλοδοξούν να βγάλουν, μέσα σε μια μέρα, τα… σπασμένα όλου του μήνα. Θα ήταν καλό, ωστόσο, να αναλογιστούν την εικόνα που σχηματίζει ο κάθε πελάτης τους - και επισκέπτης γενικότερα της περιοχής - που καλείται να ακριβοπληρώσει την επιλογή που έχει κάνει, τόσο ως προς την τελευταία, όσο και ως προς αυτό που του προσφέρει το εκάστοτε κατάστημα. Με την κοντόφθαλμη λογική τού «ό,τι αρπάξουμε», οι πελάτες μάλλον αποτρέπονται από το να επισκεφτούν ξανά το ίδιο σημείο. Κατά τα άλλα, δεν έχουμε τουρισμό στη Λέσβο, ή κάποιες περιοχές προτιμώνται από άλλες… και πάντως, «εμείς» - εν προκειμένω οι εμπλεκόμενοι - δεν έχουμε καμμιά ευθύνη για τις όποιες επιπτώσεις...
Β.Χρ.

Φόρτσα Πλωμάρι…

Με ανακοίνωσή του χθες ο δήμαρχος Πλωμαρίου, Δημήτρης Βαρβαγιάννης, συγχαίρει την ομάδα βόλεϋ των αγοριών του Γενικού Λυκείου Πλωμαρίου και τους καθηγητές-προπονητές, για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο Σχολικό Πρωτάθλημα Λυκείων Νομού Λέσβου. Ο δήμαρχος εύχεται ολόψυχα στην ομάδα του δήμου του, που θα εκπροσωπήσει το νομό Λέσβου, καλή επιτυχία στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Λυκείων.
Εννοείται πως οι ίδιες ευχές απ’ όλη την εκπαίδευση συνοδεύουν τους μαθητές απ’ το Πλωμάρι, που μακάρι να διακριθούν και πανελλαδικώς.
Α.Ω.


Διαγωνισμός ψηφιακής επιχειρηματικότητας

Ένας πανελλήνιος διαγωνισμός ψηφιακής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας για φοιτητές διοργανώνεται φέτος για τρίτη χρονιά από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με στόχο την ανάδειξη της νεανικής καινοτομίας στην ψηφιακή επιχειρηματικότητα (διαδίκτυο, κινητή τηλεφωνία κ.λπ.) και την προώθηση νέων επιχειρηματικών ιδεών και ψηφιακών προϊόντων. Κάτι που μπορεί να ενδιαφέρει και τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ειδικά αυτούς του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.

Διαγωνισμός ψηφιακής επιχειρηματικότητας (2)
Όσοι θέλουν να πάρουν μέρος θα πρέπει να σχηματίσουν ομάδες δύο έως πέντε ατόμων και να καταθέσουν τις ιδέες τους, που θα είναι από τρεις έως πέντε σελίδες, μέχρι την 1η Μαρτίου. Οι πιο καινοτόμες ιδέες θα πάνε στο δεύτερο γύρο, όπου θα πρέπει να προετοιμάσουν ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό πλάνο για την καινοτόμο και ψηφιακή υπηρεσία ή προϊόν μέχρι τις 10 Ιουνίου. Οι 10 καλύτερες προτάσεις θα επιλεχθούν για το τελικό στάδιο του διαγωνισμού, από το οποίο θα προκύψουν τρεις νικητήριες ομάδες, στις οποίες θα χορηγηθεί από το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft το πρόγραμμα «BizSpark», που εξασφαλίζει γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στις άδειες χρήσης προγραμμάτων. Για επιπλέον πληροφορίες, δείτε www.kerdos.gr/.
Β.Χρ.

Δεντροφύτευση στον Κοντιά
Την πρώτη δεντροφύτευση για τη νέα χρονιά πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα κάτοικοι και μαθητές του Κοντιά. Με πρωτοβουλία του δήμου Νέας Κούταλης πραγματοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου προγραμματισμένη δεντροφύτευση στον Κοντιά και συγκεκριμένα στην περιοχή Άγιος Κωνσταντίνος, κοντά στους προσφάτως αναπαλαιωμένους ανεμόμυλους.
Η μεγάλη προσέλευση και η ευαισθητοποίηση των κατοίκων του Κοντιά και των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου, καθώς και ο καλός καιρός, βοήθησαν ώστε να υπάρχει ικανοποιητική προσέλευση και να φυτευτούν 500 δενδρύλλια πεύκα και κυπαρίσσια.
Ο δήμος Νέας Κούταλης, υλοποιώντας το σχέδιο ανάπτυξης του πρασίνου στην ευρύτερη περιοχή του δήμου, ξεκίνησε από την περιοχή στους ανεμόμυλους, ενώ σκοπεύει να επεκταθεί και σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα και περιοχές, όπου μπορεί να γίνει δεντροφύτευση. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νέας Κούταλης Τάσος Καπώνης δήλωσε γι’ αυτή την πρωτοβουλία του δήμου: «Θέλω να ευχαριστήσω τους εθελοντές και τις εθελόντριες, τους υπαλλήλους του δήμου και ιδιαίτερα τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κοντιά, για την αμέριστη βοήθεια που προσέφεραν στην επιτυχία της προσπάθειας αυτής, ελπίζοντας ότι την επόμενη φορά η πράξη τους θα βρει πολλούς μιμητές.»
Α.Σπυ

Το τέλος του ΤΟΚΑΑ

Πριν τρία χρόνια στο «Εμπρός» είχε δημοσιευθεί άρθρο του συνεργάτη μας Στρατή Τσιρτσή με τίτλο «Εγκαίνια μιας λαθεμένης επιλογής». Αφορούσε το Τοπικό Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΟΚΑΑ) που μόλις είχε εγκαινιαστεί στη Μυτιλήνη από τον τότε υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Κιλτίδη. Πριν μερικές μέρες, σε ρεπορτάζ της τοπικής εφημερίδας «Αιολικά Νέα», αναφερόταν ότι το ΤΟΚΑΑ της Μυτιλήνης θα κλείσει στο πλαίσιο της προσπάθειας να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του Ελληνικού Δημοσίου. Ο συνεργάτης του «Ε» Στρατής Τσιρτσής, έχοντας μακρά εμπειρία και γνώση του αντικειμένου, έχει δείξει ότι η δημιουργία αυτών των υπηρεσιών ήταν μια λαθεμένη απόφαση της κυβέρνησης η οποία λήφθηκε χωρίς στρατηγική και ρεαλιστική κρίση, για το «αύριο» του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου. Για τους ίδιους λόγους παραμένει αδρανής εδώ και χρόνια ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας στο Κάτω Τρίτος, τον οποίο ο Στρ. Τσιρτσής υπηρέτησε ως διευθυντής, παράγοντας αξιόλογο έργο. Δυστυχώς τα αυτονόητα, όχι για έναν ειδικό, αλλά για κάποιον που έχει κοινή λογική, δε φαίνεται να προβληματίζουν κυβερνώντες, οι οποίοι πειραματίζονται σπαταλώντας πόρους και δυνάμεις.
Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey