Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Πήραν δώρα…
Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πολιχνίτου με τα δώρα τής Cosmote στο χέρι, λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης. Η κατάσταση που επικρατούσε όσο ακόμη οι μαθητές ήταν όλοι στο σχολείο, δεν περιγράφεται.
Β.Χρ.

Συκάδες

Νόστιμα κεράσματα στην αρχή και μεζεδάκια στη συνέχεια είχε ετοιμάσει για την εκδήλωση στο Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου ο Σύλλογος Γυναικών του χωριού. Με αφορμή το επίθετο της προέδρου του Συλλόγου (Συκά), μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Cosmote, Κώστας Τριαντάφυλλος, δεν παρέλειψε να το σχολιάσει σαν ένα από τα πιο δημοφιλή επίθετα της περιοχής. Λέγοντας πως νόμιζε ότι του… «έκαναν πλάκα» όταν με το ίδιο επίθετο του συστήθηκαν τόσο ο δήμαρχος Πολιχνίτου, όσο και η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου.
Β.Χρ.

Οι «καλλικράτειοι»

Συνεπής στη στάση του όσον αφορά στον «Καλλικράτη», ο δήμαρχος Πολιχνίτου, Ιωάννης Συκάς, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη διοικητική μεταρρύθμιση κατά τη χθεσινή εκδήλωση. Καλωσορίζοντας, εκτός από τους δικούς του συνδημότες, και τους «καλλικράτειους», όπως είπε, δημότες των άλλων περιοχών του νησιού.
Β.Χρ.

Το διαδίκτυο δεν είναι παιχνίδι

Με το σλόγκαν «Το διαδίκτυο δεν είναι παιχνίδι, είναι η ζωή σου» θα εορταστεί στις 18 Φεβρουαρίου 2011 η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Αυτό ανέφερε η επικεφαλής της δράσης ενημέρωσης και επαγρύπνησης για ασφαλές ίντερνετ, Βερόνικα Σαμαρά. Όποιος άκουγε πάντως την εισήγησή της, μπορούσε να καταλάβει πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών, και φυσικά των ίδιων των παιδιών, για το ασφαλές… σερφάρισμα.
Β.Χρ.

Σκουπίδια…

Στις άκρες του δρόμου, σε όλο σχεδόν το μήκος της διαδρομής μέσα από το δάσος του Πολιχνίτου, μπορούσε κανείς να δει χθες αρκετά σκουπίδια, από σακκούλες μέχρι λάστιχα αυτοκινήτου. Είναι κρίμα να μη φροντίζουν, όσοι σταματούν στη φύση ή απλά περνούν από εκεί, να κρατούν καθαρό το πανέμορφο αυτό σημείο του νησιού.
Β.Χρ.

Αδιαφορία για τις εξαγωγές

Ήταν δεν ήταν 20 οι επιχειρηματίες που παρακολούθησαν τη διάλεξη του πρώην προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Βασίλη Θωμαΐδη, το βράδυ της Δευτέρας, στο Επιμελητήριο Λέσβου. Η άδεια αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου δημιούργησε μια παγερή ατμόσφαιρα σε όσους βρίσκονταν εκεί.
Ο κ. Θωμαϊδης παρουσίασε το εξαγωγικό προφίλ του Βορείου Αιγαίου, τις δυνατότητες και τις προοπτικές, αλλά και τον τρόπο που θα πρέπει να εργαστούν οι ελληνικές τοπικές επιχειρήσεις για να προωθήσουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό. Η πολύ περιορισμένη συμμετοχή, πάντως, απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι οι τοπικές επιχειρήσεις δεν έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό. Δηλαδή δεν πιστεύουν ότι μπορούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί πριν οι τοπικές επιχειρήσεις κάνουν τα πρώτα ανοίγματά τους στις διεθνείς αγορές.
Ν.Μ.

Τι είναι καινοτομία

Ο κ. Θωμαΐδης, έχοντας μια μακρά πορεία ως πρόεδρος του ΣΕΒΕ, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της καινοτομίας. Συνήθως ο όρος καινοτομία είναι συνδυασμένος με μεγάλη αλλαγή στο παραγόμενο προϊόν, όμως σε πολλές περιπτώσεις η διόρθωση μιας λεπτομέρειας στη συσκευασία του προϊόντος είναι αρκετή. Για παράδειγμα, μια πατούρα σε μια κονσέρβα τοματοπελτέ ήταν η αιτία που μια ελληνική επιχείρηση έκλεισε μια συμφωνία για εξαγωγή στην Αυστρία.
Ν.Μ.

Αχ Αννούλα του χιονιά

Στις 9 Δεκεμβρίου, μαζί με την εορτή της Αγίας Άννας, θα πραγματοποιηθεί και η γενική συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Αυτό αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Συνομοσπονδίας, που συνεδρίασε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα. Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας. Θα άξιζε τον κόπο, πρώτα στη συνέλευση και στη συνέχεια στα μέσα ενημέρωσης, να παρουσιαστεί και ο οικονομικός απολογισμός τής ΠΑΣΕΓΕΣ. Δηλαδή πού δαπανήθηκαν τα χρήματα της επιχορήγησης που λαμβάνει η οργάνωση από τους αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ, για να πληροφορηθεί ο αγροτικός κόσμος πόσο κοστίζουν οι συνεταιριστές και πώς αξιοποιούνται τα χρήματα που πληρώνει για τη λειτουργία της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Ν.Μ.

Μέρες απολογισμού…

Κλείνοντας το σημαντικότατο κεφάλαιο των «καποδιστριακών δήμων», ένα κεφάλαιο που διήρκεσε τρεις τετραετίες-θητείες στην αυτοδιοικητική ζωή της χώρας, απ’ άκρη σε άκρη στη Λέσβο οι προς αποχώρηση δήμαρχοι προσπαθούν να κλείσουν τις υποχρεώσεις τους. Κι όσο δύσκολο και αν φαντάζει αυτό σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως ελλείψει πιστώσεων, δεν παύει λεπτό η προσπάθεια να κάνουν ό,τι μπορούν.

… και «Θησέα»
«Αν μας δινόταν η ΣΑΤΑ, οι δύο τελευταίες δόσεις που περιμέναμε, θα κλείναμε κάποια χρωστούμενα», έλεγε ο δήμαρχος Ευεργέτουλα, Μιχάλης Πολυπαθέλλης, συμπληρώνοντας ότι βέβαια το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη δημοτική του αρχή, αλλά και για όλους σχεδόν τους δήμους, ήταν η ξαφνική διακοπή του προγράμματος «Θησέας» πριν από λίγους μήνες. Εξ αιτίας της οποίας, όπως έλεγε, έμεινε μισοτελειωμένο ένα έργο του δήμου στο Κάτω Τρίτος, αλλά και μια σειρά άλλων σχεδίων.
Πάντως, οι αυτοδιοικητικοί, όπως και οι εργολήπτες, ακούν με ιδιαίτερη ανακούφιση τις τελευταίες ημέρες πληροφορίες που θέλουν τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών να μοιράζουν κοντά δέκα εκατομμύρια ευρώ για να κλείσουν ανά την επικράτεια λογαριασμοί του «Θησέα», απλήρωτοι ήδη απ’ τον Ιούλιο.
ΜΑΡ.ΠΛ.Σαν το σκύλο με τη γάτα; Μπα… όχι. Σαν τους ενοίκους της γαλάζιας πολυκατοικίας! Η γάτα με το σκύλο είναι πια κολλητάρια…
ΦΩΤΟ: ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΠΑΒΕΑΣ


Τέσσερις στους 338

Συνάντηση με τους 13 περιφερειάρχες και τους 325 δημάρχους που εξελέγησαν στις εκλογές της 7ης και 14ης Νοεμβρίου πρόκειται να έχουν σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, και ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης. Η συνάντηση θα γίνει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας μετά από το κλείσιμο διημερίδας για τον «Καλλικράτη», που άρχισε χθες και αφορά τους νεοεκλεγέντες της Αττικής.
Στην εκδήλωση, ο Νομός Λέσβου θα μετάσχει με τον αιρετό περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή και τους δημάρχους Λέσβου Δημήτρη Βουνάτσο, Λήμνου Αντώνη Χατζηδιαμαντή και Αγίου Ευστρατίου Χαράλαμπο Μακρή, ή αλλιώς, με τέσσερις στους 338 αιρετούς.
Όχι και τόσο κακή αναλογία αν λάβουμε υπόψη το πληθυσμιακό κριτήριο.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Δεν υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής

Δε θα προχωρήσουν τελικά -κατά πάσα πιθανότητα- σε κινητοποιήσεις οι γιατροί του Νοσοκομείου Μυτιλήνης προκειμένου να συμμετάσχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση του κλάδου. Για μια εβδομάδα -όπως ανακοίνωσε η ΟΕΝΓΕ- οι ασθενείς δε θα πληρώνουν το «εισιτήριο των τριών ευρώ», ούτε για τις εξετάσεις τους στα δημόσια νοσοκομεία. Οι Γιατροί του Βοστανείου προσανατολίζονταν στο να κάνουν κατάληψη συμβολικά για λίγες ώρες στο ταμείο του Νοσοκομείου, προκειμένου να συμμετάσχουν με αυτό τον τρόπο στην κινητοποίηση. Ούτε αυτό, όμως, φαίνεται να γίνεται, καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα δεν υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον συμμετοχής…
Πελ.Γ.

Χωρίς γραμματεία

Χωρίς γραμματεία έχουν μείνει οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ Μυτιλήνης, καθώς η μοναδική γραμματέας που κάλυπτε τη θέση αυτή, συνταξιοδοτήθηκε. Παρά το γεγονός ότι έχει ζητηθεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο η κάλυψη της συγκεκριμένης θέσης, δεν έχει γίνει καμμιά ενέργεια από την κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ, με αποτέλεσμα τώρα πλέον να έχει μείνει κενή και αυτό να δημιουργεί μια σειρά προβλημάτων, ακόμη και σε απλές καθημερινές λειτουργίες της υπηρεσίας. Πολύ μεγάλες ελλείψεις διοικητικού προσωπικού αντιμετωπίζουν, βέβαια, και οι διοικητικές υπηρεσίες τού ΙΚΑ, και κανείς δε γνωρίζει πότε αυτές οι ελλείψεις θα καλυφθούν.
Πελ.Γ.

Τα βγάζουν πέρα…

Τα προβλήματα στις παραγγελίες υλικών συνεχίζονται σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, όμως στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπως μας αναφέρει ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, Χρήστος Θεοδώρου, παρ’ ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, δεν έχουν δημιουργηθεί ελλείψεις. Επιμέρους ελλείψεις, βέβαια, παρουσιάζονται κατά καιρούς, οι οποίες αντιμετωπίζονται όπως-όπως, ενώ εννοείται πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στο μέλλον, αφού η κατάσταση είναι οριακή και το νέο σύστημα παραγγελιών προβληματικό.
Πελ.Γ.

Εκτός προσλήψεων;

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το ενδεχόμενο να γίνουν άμεσα νέες προσλήψεις γιατρών στο ΙΚΑ Μυτιλήνης. Παρά το γεγονός ότι, όπως ανακοινώθηκε από το διοικητή τού ΙΚΑ, θα γίνουν προσλήψεις για την κάλυψη κενών σε όλη τη χώρα, η... Μυτιλήνη δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες. Με δεδομένες τις ελλείψεις που υπάρχουν εδώ και χρόνια σε θέσεις γιατρών στο ΙΚΑ της πόλης, είναι βέβαιο ότι μια τέτοια εξέλιξη δε θα πρέπει να «περάσει» χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις.
Πελ.Γ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey