Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Το μποτιλιάρισμα!
Με δεδομένο το κλείσιμο χθες της 1ης Επαρχιακής Οδού Μυτιλήνης - Λάρσου, λόγω των εργασιών στο δρόμο στα Θέρμα, ολόκληρη η κυκλοφορία από και προς τη Μυτιλήνη, γινόταν από έναν και μόνο δρόμο. Ο οποίος, περίπου στις 8:10 το πρωί, είχε τέτοιο μποτιλιάρισμα προς την είσοδο της πόλης, που ξεκινούσε όχι απ’ τα Δικαστήρια, όπως συμβαίνει συνήθως σε «κυκλοφοριακές εξάρσεις», αλλά απ’ τον Καρά Τεπέ, χιλιόμετρα δηλαδή πριν γίνει ορατή η Μυτιλήνη.
Το πρωινό μποτιλιάρισμα δοκίμαζε τα νεύρα και τις αντοχές των οδηγών, γιατί, αλήθεια, πόση κατανόηση μπορούσε να δείξει κανείς όταν χρειαζόταν τον τριπλάσιο και βάλε χρόνο απ’ ό,τι άλλες φορές για την ίδια διαδρομή;
Το μόνο παρήγορο είναι πως η μεγάλη ταλαιπωρία σήμερα τελειώνει, αφού ανοίγει ο δρόμος, εναλλάξ για τις δύο ή τη μία κατεύθυνση, μέχρι το τέλος του έργου στα τέλη Σεπτεμβρίου.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Θα καλυφθεί το κόστος επισκευής;

Σχολιάζοντας την πρόθεση δημιουργίας Κέντρου Υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ στο κτήριο όπου λειτουργούσε το διαγνωστικό κέντρο «Ακληπιός» στην Επάνω Σκάλα στην οποία αναλυτικά αναφερθήκαμε στο χθεσινό μας φύλλο, ο υγειονομικός διευθυντής του ΙΚΑ, Παναγιώτης Βαμβουρέλλης, εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσο το συγκεκριμένο κτήριο μπορεί να επισκευαστεί για να λειτουργήσει. «Δε διαφωνώ με τη δημιουργία του Κέντρου, ως γιατρός φυσικά και συμφωνώ, όμως δε βλέπω ότι μπορεί να υπάρξει φορέας που θα χρηματοδοτήσει το τόσο μεγάλο έργο που απαιτείται για την επισκευή του. Το κτήριο αυτό είναι σε άθλια κατάσταση. Αυτό που φαίνεται έξω δεν είναι τίποτα μπροστά στην κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του. Θα μπορέσουν να το επισκευάσουν; Πολύ φοβάμαι πως όχι.» Αυτό υπογράμμισε ο κ. Βαμβουρέλλης, προκαλώντας διάφορες σκέψεις...
Δεδομένου ότι, όπως έχει κάνει γνωστό ο διοικητής του Νοσοκομείου, έχει ήδη ξεκινήσει η εκπόνηση μελέτης για το κτήριο, η οποία μάλιστα ολοκληρώνεται σύντομα, προφανώς θα κρίνουν ότι μπορούν να το επισκευάσουν. Ο χρόνος θα δείξει αν οι παραπάνω επιφυλάξεις έχουν βάση!
Πελ.Γ.

Εξόφθαλμο καπέλωμα (1)

Ανέκαθεν, από αρχής των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, τα υπουργεία, κατά το κοινώς λεγόμενο «έβαζαν χέρι» στα περιφερειακά προγράμματα, παρεμβαίνοντας στον όποιον προγραμματισμό είχαν δρομολογήσει οι τοπικές κοινωνίες. Σε αντιστάθμισμα όμως του παρεμβατισμού τους, τα υπουργεία έκαναν μικρά ή μεγάλα χατίρια ικανοποιώντας διάφορα αιτήματα της περιφέρειας, με αντίστοιχες εντάξεις στα τομεακά τους προγράμματα. Υπήρχε δηλαδή μια διαδικασία διαβούλευσης, στη βάση τού «τι μου δίνεις, τι σου δίνω», με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την πρακτική του ΥΠΕΧΩΔΕ (π.χ. για να βελτιωθεί ο δρόμος Μυτιλήνης - Καλλονής, το τμήμα Μυτιλήνης - Λάρσου πληρώθηκε απ’ το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου και το υπόλοιπο τμήμα Λάρσου - Καλλονής απ’ το τομεακό του υπουργείου). Στο παρόν όμως Δ΄ Κ.Π.Σ., κάποια υπουργεία, όπως π.χ. του Πολιτισμού, δεν έχουν πλέον τομεακό πρόγραμμα. Δε θα υλοποιήσουν δηλαδή έργα μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Κι εξ αυτού του γεγονότος δεν έχουν και τίποτε να δώσουν, οπότε εναπόκειται δυνητικά στους περιφερειακούς φορείς να δεχθούν ή όχι τις προτάσεις τους.

Εξόφθαλμο καπέλωμα (2)
Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι εξόφθαλμα προκλητικό να ανακοινώνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πως υπήρξε συνάντηση του υπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον περιφερειάρχη, Γιάννη Λέκκα, στην οποία «έγινε ενημέρωση (σ.σ. προφανώς απ’ το υπουργείο) για τα έργα που θα προταθούν, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, προς υλοποίηση στον τομέα του πολιτισμού στο Βόρειο Αιγαίο, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 - 2013. Για να απαλλάξουμε τις λέξεις από κάθε προκάλυψη, ο υπουργός «ενημέρωσε» τον περιφερειάρχη τι έργα πολιτισμού θα εντάξει στους τρεις νομούς του Βορείου Αιγαίου, μέσω του… προγράμματός τους. Αυτό δηλαδή που όφειλαν να έχουν πει και να έχουν ήδη δρομολογήσει μόνες τους οι τοπικές κοινωνίες, δίχως την παρέμβαση «δερβέναγα», που εν προκειμένω δεν έχει κι ανταλλάγματα να δώσει.

Εξόφθαλμο καπέλωμα (3)

Κι όλο αυτό μάλιστα, μια «σημαδεμένη τράπουλα» για τα λιγοστά κονδύλια του πολιτισμού, μας το σερβίρουν και κατάμουτρα, δίχως να κρατούν καν στοιχειωδώς τα προσχήματα. Να πουν έστω για ανταλλαγή απόψεων, για διαβούλευση, για συζήτηση, κι όχι για «ενημέρωση», για ειλημμένες δηλαδή αποφάσεις. Το χειρότερο, δε, όλων είναι πως σε συνέχεια του «καπελώματος», δεν υπήρξε έστω μια αντίδραση τοπικού φορέα. Αυτών που δε θα μπορέσουν να κάνουν έργα πολιτισμού, γιατί οι προτάσεις τους δεν αφορούν το υπουργείο. Αυτών που εκ προοιμίου είναι εκτός παιχνιδιού, σε ένα κατ’ ευφημισμό «ανταγωνιστικό» πρόγραμμα, στο οποίο έχουν τάχατες προτεραιότητα οι καλύτερες, κι ουχί οι υπουργικές προτάσεις.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Ζύμωση…

Ερίζουν ενδοκυβερνητικώς για το πότε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Θανάσης Μπούρας υπέγραψε την απόφαση για τη χρηματοδότηση ολοκλήρωσης της λιμνοδεξαμενής Σεδούντα.
Ο πρύτανης του Μετσόβιου, Κώστας Μουτζούρης, και ο δήμαρχος Πλωμαρίου, Δημήτρης Βαρβαγιάννης, είχαν αναφερθεί στην υπογραφή της ήδη πριν 20 μέρες. Χθες, από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Γιάννη Γιαννέλλη, ανακοινώθηκε ότι ο κ. Μπούρας υπέγραψε την απόφαση, «την οποία αμέσως μετά θα συνυπογράψει και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιάννης Παπαθανασίου».
Το μόνο θετικό στην άνευ σημασίας - θεωρούμε - ζύμωση, για το ποιος πίεσε και μεσολάβησε περισσότερο ώστε να εγκριθεί επιτέλους με σημαντική καθυστέρηση η πίστωση, είναι το γεγονός ότι κάθε φορά που έρχεται στο προσκήνιο το θέμα, είναι κατά τι αυξημένο το κονδύλι. Που αισίως απ’ το 1,3 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2007, στη χθεσινή ανακοίνωση φτάνει τα 1.648.440 ευρώ. Λες και κάποιος μες την όλη ζύμωση έριξε και… μαγιά. Κάτι που προφανώς δε δυσαρεστεί καθόλου το δήμαρχο Πλωμαρίου, που θέλει ένα απ’ τα σημαντικότερα έργα της περιοχής του να βρίσκεται, από πλευράς χρηματοδότησης, σε καλό δρόμο...
ΜΑΡ.ΠΛ.

Στις σοβαρές χώρες

Η Γαλλία ανακοίνωσε τη μείωση του Φ.Π.Α. από 19,5 σε 5,5% για τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα εστιατόρια και οι καφετέριες, στηρίζοντας έτσι έμπρακτα τον κλάδο εστίασης και ψυχαγωγίας στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να στηρίξει τον κλάδο εμπορίας αυτοκινήτων! Και να σκεφτεί κανείς επιπλέον, ότι η Γαλλία έχει και εθνική αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ εμείς απλώς εισάγουμε αυτοκίνητα.
Π.Μ.

Μυτιληνιά κατορθώματα

Τα περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν το νησί της Λέσβου είναι πολλά και καθημερινά καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της ύλης των τοπικών εφημερίδων. Για ένα από αυτά βρέθηκε λύση. Έτσι, τον περασμένο Φλεβάρη είπαμε ότι επιτέλους τα σφαγεία μας θα λειτουργήσουν σωστά, δε θα αποτελούν πρόβλημα κι αν έρθει κάποια στιγμή κοινοτικός έλεγχος θα έχουμε να δείξουμε πως βρήκαμε μια λύση που σέβεται το περιβάλλον, τους κατοίκους του νησιού και τη νομοθεσία. Φαίνεται όμως πως, ακόμη και το πιο μικρό βήμα, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για να γίνει. Έτσι, παρά τις συσκέψεις, παρά τις αποφάσεις, παρά τις ανακοινώσεις, τα απόβλητα των σημαντικότερων σφαγείων του νησιού συνεχίζουν να πετιούνται στις χωματερές. Αν κάποιος που δε ζει στη Λέσβο διαπιστώσει την παραφροσύνη όλης αυτής της κατάστασης, σίγουρα θα πει πως μόνοι μας βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας. Κι άντε μετά να του πούμε ότι έχει άδικο.
Ν.Μ.

Όλοι στο πακέτο

Μόλις χθες ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι όλοι οι ελαιοπαραγωγικοί νομοί της χώρας μπαίνουν στο πακέτο των 75 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η εξτρά οικονομική ενίσχυση που θα πάρουν οι παραγωγοί μας θα είναι μόλις οχτώ ευρώ ανά στρέμμα. Εκτός κι αν γίνουν διαφοροποιήσεις στις κατανομές από νομό σε νομό. Κάτι που θεωρούμε ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει παραμονές εκλογών. Τα χρήματα θα δοθούν την επόμενη εβδομάδα.
Ν.Μ.

Η αποζημίωση του 2007

Εδώ και πολύ καιρό οι συνεταιριστές της Λέσβου φοβούνται ότι οι ελαιοπαραγωγοί μας θα βγουν χαμένοι από την αποζημίωση που δίνεται για την παραγωγή του 2008. Κι αυτό γιατί πιστεύουν ότι θα γίνει συμψηφισμός της αποζημίωσης του 2008 με αυτή του 2007. Θυμίζουμε ότι η Λέσβος είναι η μόνη περιοχή της χώρας που κατάφερε να διασφαλίσει αποζημιώσεις για τη χρονιά αυτή, με το αιτιολογικό ότι το νησί έχει πληγεί από ακαρπία. Τον περασμένο Σεπτέμβρη οι παραγωγοί του νησιού είχαν κληθεί να κάνουν αιτήσεις στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ - και όντως κατατέθηκαν πάνω από 9.000 αιτήσεις -, αλλά από τότε μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τίποτα νεώτερο. Λέτε να έπεσε η αποζημίωση σε μαύρη τρύπα;
Ν.Μ.

Μια μέρα μετά…

Σε χθεσινό ρεπορτάζ σχετικά με τη διερεύνηση ευθυνών για το θάνατο της 29χρονης Σουζάννας Τοπούζη γράφθηκε ότι οι συγγενείς καταγγέλλουν ότι «χάθηκαν» στοιχεία από το βιβλίο ασθενών για την Κυριακή 5 Απριλίου, ενώ το σωστό είναι ότι τα στοιχεία «χάθηκαν» για τη Δευτέρα 6 Απριλίου. Σήμερα πάντως, ο σύζυγος της άτυχης γυναίκας θα καταθέσει στο πλαίσιο της προανάκρισης που διεξάγει το Νοσοκομείο, προκειμένου ο πλήρης φάκελος να παραδοθεί στο γιατρό του Θριάσιου Νοσοκομείου που θα διεξαγάγει την ΕΔΕ και ο οποίος αναμένεται να φθάσει στο νησί αρχές της άλλης εβδομάδας.
Πελ.Γ.

Τρόμαξαν …

Μπορεί έγκαιρα η Πυροσβεστική να έκανε γνωστή την άσκηση ετοιμότητας που προγραμμάτισε την Τρίτη για δασική πυρκαγιά (χωρίς να γνωστοποιήσει την τοποθεσία όπου θα γίνει η άσκηση), όμως οι πυκνοί καπνοί και η μεγάλη κινητοποίηση της Υπηρεσίας, αλλά και του ΕΚΑΒ, της Αστυνομίας και άλλων Αρχών αναστάτωσαν τους κατοίκους που πίστεψαν ότι κάτι κακό συνέβαινε. Ευτυχώς όμως ήταν μόνο μια άσκηση ετοιμότητας.
Πελ.Γ.

Χωρίς αυλή

Ένα πρόβλημα που θ’ αντιμετωπίσει η «Κυψέλη» στους νέους χώρους της, όπου σύντομα πλέον θα μεταφερθεί, είναι ότι δεν έχει αύλειο χώρο για να μπορούν τέτοια εποχή τα παιδιά που περνούν τις ώρες τους εκεί, να βγαίνουν και έξω. Η πρόεδρος του Συλλόγου, Άσπα Γραμμού, μας τόνισε ότι είναι ένα ζήτημα που την απασχολεί έντονα και όπως φαίνεται η λύση δεν είναι εύκολο να βρεθεί.
Πελ.Γ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey