Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Υψηλά ενοίκια
Για τις υψηλές τιμές των ενοικίων διαμαρτύρονται πολλοί φοιτητές και εκπαιδευτικοί που αυτή την περίοδο αναζητούν σπίτι. Υποτίθεται πως οι ιδιοκτήτες θα έριχναν τις τιμές, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται κάνουν το αντίθετο. Και δεν είναι σωστό, με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος, να πιέζουν τόσο την κατάσταση.
Β.Χρ.

«Πρωταθλήτρια» η Κρήτη

Τα τελευταία χρόνια στη Λέσβο η ιδέα της δωρεάς οργάνων όλο και πιο πολύ κερδίζει έδαφος και μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι ήδη έχουν γίνει τρεις λήψεις οργάνων στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. «Πρωταθλήτρια», όμως, στις μεταμοσχεύσεις είναι - σύμφωνα με την ιστοσελίδα τού «ΣΚΑΪ» - η Κρήτη. Μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες (26 - 30 Αυγούστου), δύο δότες οργάνων από την Κρήτη χάρισαν ξανά ζωή σε 10 συνανθρώπους μας, ενώ την τελευταία πενταετία, από τα πέντε γενικά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία του νησιού, 37 δότες οργάνων έχουν χαρίσει ζωή σε πάνω από 90 ασθενείς! Κι όμως, με εξαίρεση την Κρήτη, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση σε δωρητές οργάνων και μεταμοσχεύσεις στην Ευρώπη, με ποσόστωση μόλις 6,3 μεταμοσχεύσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού - τη στιγμή που στην Ισπανία η αντίστοιχη ποσόστωση είναι 34 μεταμοσχεύσεις!
Πελ.Γ.

Προσφορά ζωής

Πολύ σημαντική στη διάδοση της ιδέας της προσφοράς οργάνων είναι η συμβολή του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων. Μέσα από ημερίδες και εκδηλώσεις που έχουν οργανωθεί, έχει προβληθεί η αξία της δωρεάς οργάνων και έχουν δοθεί απαντήσεις σε ερωτήματα και ενδοιασμούς που μπορεί να υπάρχουν. Βέβαια υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι αυτό να γίνει συνείδηση στους πολίτες, όμως οι άνθρωποι που έχουν «φύγει» και έχουν δώσει ζωή σε τόσους άλλους συνανθρώπους τους, αποτελούν πάντα φωτεινά παραδείγματα.
Πελ.Γ.

Αυστηρή απαγόρευση

Η αυστηρή απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου, ακόμη και στον αύλειο χώρο, με πρόταση να επιβάλλεται πρόστιμο στους παραβάτες από το προσωπικό ασφαλείας του Βοστάνειου, ήταν από τις πρώτες εντολές που έδωσε ο νέος διοικητής, Δημήτρης Κατσιφαράκης, ο οποίος ανέλαβε από χθες καθήκοντα. Επειδή είχαμε καταγγελίες ότι παρά την απαγόρευση - που ούτως ή άλλως υπήρχε - κάποιοι εργαζόμενοι και γιατροί κάπνιζαν στα γραφεία… ακόμη και στα εξεταστήρια, η αυστηρή απόφαση του νέου διοικητή είναι σίγουρα θετική. Τουλάχιστον, όμως, θα πρέπει να οριστεί ένα σημείο στον αύλειο χώρο για να μπορούν να καπνίζουν οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες.
Πελ.Γ.

Καθαρίστηκε!

Γράφαμε πριν από λίγες ημέρες για τη δυσοσμία στο πεζοδρόμιο της προκυμαίας από την πλευρά των καταστημάτων. Την ευθύνη καθαριότητας του σημείου αυτού έχει το Λιμενικό Ταμείο και η διοίκησή του έδωσε αμέσως εντολή στον εργολάβο να πλένει και να απολυμαίνει το πεζοδρόμιο. Αυτό ξεκίνησε από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας και ήδη τα αποτελέσματα είναι αισθητά. Μάλιστα, το Λιμενικό Ταμείο θ’ αναλάβει ν’ αδειάζει και να πλένει και τους κάδους της προκυμαίας (παρ’ ότι είναι ευθύνη του Δήμου). Ελπίζουμε οι παρεμβάσεις αυτές να διατηρηθούν, γιατί είναι αδιανόητο η «βιτρίνα» της πόλης να είναι βρόμικη.
Πελ.Γ.

Τι γίνεται αλλού

Με αφορμή το σημερινό φωτοσχόλιο, ας σημειώσουμε πως σε ένα αντίστοιχο, ίσως λίγο μεγαλύτερο φράγμα στη δυτική Κρήτη, στο φράγμα στο Αμάρι - ή «Λίμνη των Ποταμών», όπως έχει ονομαστεί - ο επισκέπτης σχεδόν οδηγείται διά της βίας να δει από κοντά το πολυδιαφημιζόμενο τοπίο. Αντικρίζει δε μια σειρά από πληροφοριακά στοιχεία για το έργο, τη σκοπιμότητα και τη λειτουργία του, το πόσο εξυπηρετεί τις τοπικές ανάγκες. Γιατί, πέραν όλων των άλλων, στην Κρήτη, που σημειωτέον «βούλιαξε» και πάλι από τουρισμό, γιατί ξέρει να αξιοποιεί ό,τι έχει να δείξει, το φράγμα της άρδευσης έγινε προορισμός κι αξιοθέατο για κάθε επισκέπτη.
Μήπως ήρθε η ώρα, δεδομένης και της διαρκώς μειούμενης τουριστικής προσέλευσης, να σκεφτούμε κι εδώ στη Λέσβο σοβαρά τι έχουμε και πώς πρέπει να το προβάλλουμε; Και σε κάθε περίπτωση, ας μπει τόσα χρόνια μετά την ολοκλήρωσή του μια ταμπέλα στο φράγμα της Ερεσού.
ΜΑΡ.ΠΛ.


Ένας χωματόδρομος, μέτριας βατότητας, οδηγεί εύκολα στο φράγμα της Ερεσού. Ακολουθώντας την πινακίδα προς τη Μονή Πυθαρίου, στο δρόμο απ’ το Μεσότοπο προς τη Σκάλα Ερεσού, σε δέκα περίπου λεπτά ο κάτοικος ή ο επισκέπτης της Λέσβου βρίσκεται μπροστά στο κοινό θαύμα φύσης και μηχανικής. Για το οποίο, όμως, δεν υπάρχει ούτε μια πινακίδα για να εξηγεί τι είναι και σε τι αποσκοπεί. Κάποιοι τουρίστες που πήγαν να προσκυνήσουν στο μοναστήρι την Κυριακή, ρωτούσαν κατάπληκτοι πώς βρέθηκε εκεί λίμνη, μέχρι που είδαν τις τσιμεντένιες υποδομές για την υπερχείλιση και κατάλαβαν ότι πρόκειται για φράγμα.

Για το Leader

Σύσκεψη ΕΤΑΛ και Δήμου Λέσβου έγινε χθες, με αντικείμενο το πώς η Λέσβος θα εκμεταλλευτεί καλύτερα τα διαθέσιμα υπόλοιπα του Leader για την ένταξη κι άλλων έργων. Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Γιάννης Τσακίρης, στην ίδια σύσκεψη έγινε συζήτηση και για το ποιες προτάσεις του Δήμου είναι επιλέξιμες και μπορούν να προταθούν για τα ΟΠΑΑΧ.
Άντε, σιγά - σιγά να προχωράνε και να εντάσσονται νέα έργα, μικρά και μεγάλα, γιατί η τοπική οικονομία δε σηκώνει άλλο να μένουν κλειστές οι στρόφιγγες.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Νέες ειδικότητες

Με την κατάργηση της βάσης τού 10 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, υπήρξε σημαντικότατη μείωση του αριθμού των νέων που ακολούθησαν μεταλυκειακές σπουδές στα ΙΕΚ. Φέτος, που λόγω της κρίσης πολλά νοικοκυριά δεν μπορούν να στείλουν εκτός νησιού τα παιδιά τους για σπουδές, μήπως αλλάξει το σκηνικό; Πάντως έως τώρα, παρ’ ότι είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες οι νέες ειδικότητες, δε φαίνεται να υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον σε αιτήσεις.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Συνελεύσεις και καταλήψεις

Η συνέλευση που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Δευτέρας οι φοιτητές του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας, ορίστηκε και πάλι για την ερχόμενη Παρασκευή. Ο λόγος; Να έχουν διαβάσει οι φοιτητές το νόμο-πλαίσιο και να είναι σε θέση να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν. Έτσι, προς το παρόν το Τμήμα δεν προχωράει σε κατάληψη. Σήμερα θα κάνουν συνέλευση οι σύλλογοι και των άλλων τριών τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για να αποφασίσουν αν θα συμπορευτούν με τα τμήματα που ήδη τελούν υπό κατάληψη.
Β.Χρ.

Αναβάλλεται η «Πίστη»

Αναβάλλεται τελικά, όπως μάθαμε αργά χτες το μεσημέρι, η τελευταία ταινία του θερινού κινηματογράφου του Αρχοντικού Γεωργιάδη, «Πίστη», που ήταν να προβληθεί αύριο Πέμπτη. Μας είπαν πως η ταινία θα προβληθεί μέσα στο χειμώνα, κάτι που σημαίνει πως θα επαναληφτεί και φέτος το χειμερινό σινεμά στην πόλη, νέο ευχάριστο για τους σινεφίλ της Μυτιλήνης.
Β.Χρ.

Κληρώνουν… τα νηπιαγωγεία

Κλήρωση για το ποια παιδιά θα μπουν στα προνήπια θα πραγματοποιηθεί, αύριο Πέμπτη στις 10 το πρωί, σε όλα τα νηπιαγωγεία της Μυτιλήνης. Αν θέλουν οι γονείς, μπορούν να είναι παρόντες, ώστε να είναι πιο διαφανής και η διαδικασία. Καλή αρχή της χρονιάς και για τους λιλιπούτειους «μαθητές», λοιπόν.
Β.Χρ.

Αλλαγή ισορροπιών στις ιχθυοκαλλιέργειες

H Interfish, που ελέγχει τις εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας στη Λέσβο, ανακοίνωσε τη μείωση της συμμετοχής της εταιρείας «Σελόντα» στο μετοχικό της κεφάλαιο. Η συμμετοχή τής «Σελόντα» από το 42,788% περιορίστηκε στο 36,411%. Το ποσοστό τού 6,426% της πέρασε στον έλεγχο του κ. Gustavo José Larrazábal μέσω επενδυτικής εταιρείας.
Ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών βρίσκεται σε μεγάλη κινητικότητα εδώ και αρκετό καιρό. Φαίνεται πως σύντομα θα δούμε να αλλάζουν οι ισορροπίες, πιθανότατα με την είσοδο ξένων επενδυτών. Οι εξελίξεις αυτές έχουν άμεσο ενδιαφέρον για όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό ιχθυοκαλλιεργειών.
Ν.Μ.

Σαματάς για τις εντυπώσεις

Αν αληθεύει η ανακοίνωση της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, σημαίνει ότι όλη η φασαρία με το Ρωσικό Νηογνώμονα έγινε για τα μάτια του κόσμου. Όμως, στην περίπτωση αυτή, θα έχουμε να κάνουμε με μια τεραστίου μεγέθους αθλιότητα, που προκαλεί πανικό στο επιβατικό κοινό. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πίσω από αυτή την ιστορία δεν κρύβονται πολιτικά παιχνίδια.
Ν.Μ.

Μισή δουλειά

Προ καιρού, στο δρόμο Βαρειάς - Ακρωτηρίου στη Μυτιλήνη, σφραγίστηκαν ορισμένες μεγάλες λακκούβες με πίσσα. Ωστόσο, ο δρόμος συνεχίζει να έχει πολλά προβλήματα και πολλές λακκούβες. Άλλες είναι δημιούργημα των έργων που έχουν γίνει κι άλλες της φθοράς της ασφάλτου. Επειδή πρόκειται για δρόμο με μεγάλη κίνηση, ας πέσει λίγη άσφαλτος ακόμη για να κλείσουν όλες.
Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey