Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Κι όμως, δεν είναι   
«Σαν πρωταπριλιάτικο αστείο φαίνεται!», σχολίασε στο «Ε» ο αντιπρύτανης Νίκος Σουλακέλλης για την προτεινόμενη τροπολογία για τις μετεγγραφές. Επιτέλους, μέσα σε όσα αρνητικά ακούγονται, να ακουστεί και ένα θετικό. Και μάλιστα κάτι που, εφόσον ισχύσει, θα τονώσει πάρα πολύ το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Πρωταπριλιάτικο αστείο, πάντως, δεν είναι…
Β.Χρ.

Ένα ή τρία;

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της Αστυνομίας, ένα ήταν το αυτοκίνητο του ΣΔΟΕ που «έσπασαν». Κι επειδή είναι γνωστό και αποδεικνυόμενο από φωτογραφίες ότι τα αυτοκίνητα ήταν τρία, ένα εκ των δύο συμβαίνει. Ή κάποιοι μετρούν λάθος ή η Ελληνική Αστυνομία επέστρεψε στην εποχή της απόκρυψης στοιχείων. Ξέρετε, πριν χρόνια αφαιρούσαν τις σύριγγες από τα μπράτσα των νεκρών ηρωινομανών και θάνατοι… δεν υπήρχαν.
Σ.ΜΠΑ

Και χρέη… δημοτών

Στην πρώτη, απ’ τις πολλές αντίστοιχες που θα ακολουθήσουν σε όλη την επικράτεια του Δήμου Λέσβου, λαϊκή συνέλευση στο Λισβόρι, ο Δημήτρης Βουνάτσος δεν παρέλειψε να επισημάνει την ανάγκη όσοι χρωστούν στο Δήμο να τακτοποιήσουν τις κάθε είδους οφειλές τους. Έχει δε δημιουργηθεί η εντύπωση, δεδομένων των συχνών αναφορών όχι μόνο του δημάρχου αλλά και πολλών ακόμη στελεχών της δημοτικής αρχής, πως σε πάρα πολλούς τέως δήμους - πολύ πιθανόν στους περισσότερους - σε αντίθεση με τις αυστηρές συνθήκες που επικρατούσαν στη Μυτιλήνη, η είσπραξη των λογαριασμών ύδρευσης ή άλλου είδους τελών επαφιόταν αποκλειστικά στην καλή διάθεση των δημοτών. Με ό,τι σημαίνει αυτό για το ύψος των ανείσπρακτων ποσών που θεωρητικά υπάρχουν σε επίπεδο νησιού. Κι όσο και αν οι οικονομικές συγκυρίες είναι δύσκολες, εκτός των χρεών που κληρονόμησε, ο Δήμος δείχνει διατεθειμένος να διεκδικήσει και την «κληρονομιά» των οφειλομένων προς αυτόν. Άλλωστε, είναι πολλά τα λεφτά… και τα χρειάζεται.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Να τελειώνουν

Ένα απ’ τα πολλά θέματα που ο Νίκος Σηφουνάκης συζήτησε με τους Μηχανικούς το προηγούμενο Σάββατο, ήταν η διάρκεια εκπόνησης των πολεοδομικών μελετών. Οι οποίες ξεκινούν και δε λένε να τελειώσουν, αφού κρατούν ατέλειωτα χρόνια (π.χ. Βαρειά). Οι Μηχανικοί ζήτησαν απ’ τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό να τροποποιηθεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ώστε να είναι δυνατή η ολοκλήρωση των πολεοδομικών μελετών σε εύλογο χρονικό διάστημα. Μόνο έτσι, όπως υποστήριξαν, θα δοθεί η δυνατότητα εκτόνωσης των οικιστικών αναγκών, προϋπόθεση για την αλλαγή των όρων δόμησης στην εκτός σχεδίου δόμηση, που «καίει» ιδιαίτερα όλους τους σύγχρονους παραθαλάσσιους οικισμούς της Λέσβου.
Κατά τη λαϊκή ρήση «τώρα που βρέθηκε παπάς, να θάψουμε πέντε - έξι», τώρα που έχουμε δικό μας υπουργό, ας λύσουμε όλα τα θέματα περί της χωροταξίας. Πότε θα δοθεί ξανά τέτοια ευκαιρία;
ΜΑΡ.ΠΛ.

Ελάτε στη Λέσβο…

Δεκάδες θέσεις στο Νομό Λέσβου περιλαμβάνονται στη λίστα με τις κενές οργανικές που ανακοινώθηκε χθες ότι μπορούν να καλυφθούν απ’ τις μετατάξεις των υπαλλήλων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Οπότε, αν αυτές οι θέσεις, που προσφέρονται και εντοπίζονται κυρίως στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο «Θεομήτωρ» και στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, καλυφθούν, τότε το καλό είναι διπλό: και ο στόχος τού ΟΑΣΑ για περιορισμό του πλεονάζοντος προσωπικού του θα επιτευχθεί, αλλά και οργανικά κενά που δε φαίνεται να πληρώνονται από νέες προσλήψεις σε επίπεδο Λέσβο θα καλυφθούν.
Αφήστε και τη δυνατότητα που δίνουν κάτι τέτοιες διαδικασίες σε «ξενιτεμένους» του νησιού να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη. Οπότε, με ένα σμπάρο, πολλά τρυγόνια. Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι οι μετατασσόμενοι θα είναι για... δουλειά, και όχι μόνο για να καταλάβουν κάποια κενή θέση.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Εν αναμονή

Σε «άδεια απολύσεως» βρίσκεται τυπικά ο νευροχειρουργός του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Βαγγέλης Κεχαγιάς, καθώς η σύμβασή του με το Βοστάνειο ως επικουρικού γιατρού λήγει σε λίγες ημέρες, στις 13 Απριλίου, και μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει χειροπιαστή εξέλιξη όσον αφορά στην εξασφάλιση δεύτερης μόνιμης θέσης. Η διοίκηση συνεχίζει, βέβαια, τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση όλης της γραφειοκρατίας που πρέπει να προηγηθεί μέχρι να προκηρυχθεί η θέση και, όπως είπε και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ε» ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Π. Παπαδόπουλος, στις 15 Απριλίου αναμένεται να περάσει από συμβούλιο στο Υπουργείο Υγείας η έγκριση της θέσης. Εν αναμονή λοιπόν, ακόμη και στο «παρά πέντε» για εξελίξεις…
Πελ.Γ.


Λακκούβα στο στενό μπροστά στην ΕΙΣΑΝΤΕΞ στην Παγανή. Θα ευαισθητοποιηθεί κανείς με αφορμή το αυτοκίνητο που έπεσε μέσα σε αυτό ή χρειάζεται να πέσει πρώτα άνθρωπος;

Δε συμμετείχαν

Δε συμμετείχαν οι Εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης στην επίσχεση εργασίας που εξήγγειλε πανελλαδικά ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΚΑΒ, καθώς δεν έχουν πληρωθεί τις υπερωρίες των τελευταίων τεσσάρων μηνών και τις αποζημιώσεις για τα εκτός έδρας για όλο το 2010. Όπως είπε στο «Ε» ο προϊστάμενος του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης, κ. Νίκος Κιουτούρογλου, οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης δε συμμετείχαν λόγω της δέσμευσης που έχουν από το Υπουργείο Υγείας ότι εντός των ημερών θα καταβληθούν τα οφειλόμενα.
Πελ.Γ.
 
Παιδεία για το σεβασμό του περιβάλλοντος

Καθώς οι σχολικές εκδρομές βρίσκονται στο φόρτε τους αυτές τις ανοιξιάτικες ημέρες, ο Δήμος πρόκειται να ξεκινήσει μια προσπάθεια να ενημερώσει τα σχολεία να φροντίζουν ώστε οι μαθητές να μαζεύουν τα σκουπίδια που αφήνουν πίσω από κάθε εκδρομή. Όπως μας έλεγε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ηλίας Κουνιαρέλλης, προσφάτως είχαν καθαριστεί τα Τσαμάκια και αμέσως μετά από μια σχολική εκδρομή το αλσάκι μετατράπηκε σε σκουπιδότοπο. Μεγάλη ευθύνη φέρουν, βέβαια, στο θέμα αυτό και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα πρέπει να ενημερώνουν τους μαθητές πριν από κάθε εκδρομή για την υποχρέωσή τους να μην πετούν εκτός κάδων, να σέβονται τους κοινόχρηστους χώρους, αλλά και να φροντίζουν να μαζεύουν ό,τι αφήνουν. Είναι κι αυτό θέμα παιδείας και μάλιστα απ’ τα σημαντικότερα!
Πελ.Γ.

Χωρίς προσωπικό

«Στο «κόκκινο έχει φθάσει ο Δήμος όσον αφορά στο προσωπικό καθαριότητας, όχι μόνο στη Μυτιλήνη, αλλά και σε όλους τους τέως δήμους. Οι συμβάσεις με το προσωπικό λήγουν η μια μετά την άλλη και καθώς δεν μπορούν ν’ ανανεωθούν, η υπηρεσία καθαριότητας «αποψιλώνεται». Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, οπότε οι ανάγκες θα είναι πολύ μεγαλύτερες, το πρόβλημα θα είναι και περισσότερο αισθητό. Είναι ανάγκη ο Δήμος ν’ ασκήσει πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση για το θέμα αυτό, για να προλάβουμε τα χειρότερα.
Πελ.Γ.

Με άρωμα… πυρήνα

Ιδιαίτερα αισθητή ήταν το περασμένο Σάββατο η μυρωδιά της πυρήνας στη Μυτιλήνη. Είχε καιρό να μυρίσει τόσο έντονα η πόλη από τα πυρηνελαιουργεία και ειδικά το μεσημέρι η έντονη υγρασία που επικρατούσε και λόγω βροχής, έκανε την ατμόσφαιρα ιδιαίτερα «όξινη», τουλάχιστον σε κάποιες συνοικίες. Είναι φυσικό τέτοιες έντονες οσμές να προκαλούν και τις σχετικές αντιδράσεις.
Β.Χρ.

«Περιβαλλοντική» αναβάθμιση

Πέρυσι πήγαιναν για… κλείσιμο, ένα χρόνο μετά όχι μόνο επαναδραστηριοποιούνται, αλλά αποκτούν κι επιπλέον αρμοδιότητες. Ο λόγος για τα ΚΠΕ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ειδικά αυτό του Ευεργέτουλα, που είναι και το συντονιστικό για τα υπόλοιπα και μπαίνει δυναμικά στην εκπαίδευση ενηλίκων. Ελπίζουμε ότι δε θα είναι μόνο για λίγο και πως αντίστοιχα προγράμματα θα συνεχιστούν και μετά τους επόμενους δύο μήνες για τους οποίους έχει γίνει μέχρι σήμερα προγραμματισμός.

«Περιβαλλοντική» αναβάθμιση (2)

Να σημειωθεί επίσης πως το ΚΠΕ Ευεργέτουλα υλοποιεί αυτή την περίοδο και τη δράση για μαθητές με θέμα «Κλιματική Αλλαγή», που γίνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Το πρόγραμμα είναι διήμερο και περιλαμβάνει τόσο ενημέρωση στο σχολείο, όσο και επίσκεψη στο Μουσείο και το απολιθωμένο δάσος. Οι μαθητές αποτελούν, άλλωστε, εδώ και χρόνια την ομάδα-στόχο του Κέντρου.
Β.Χρ.

Τα «καλά» της κρίσης

Λαϊκές συνελεύσεις, τοπικές πρωτοβουλίες για καθαρισμό κι ευπρεπισμό περιοχών του νησιού, οργάνωση «από τα κάτω» των κατοίκων. Οι κινήσεις αυτές εκπέμπουν από τη μια τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευση των τελευταίων από την αυτοδιοίκηση, από την άλλη όμως δεν μπορούν παρά να εκληφθούν ως ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για το ότι τελικά… μπορούμε και μόνοι μας. Απ’ ό,τι φαίνεται, η κρίση έχει και ευχάριστες πλευρές, και μια από αυτές είναι το ότι οι πολίτες ανακαλύπτουν και πάλι την - ουσιαστική - δύναμή τους και τη σημασία της σύμπραξης.
Β.Χρ.

Άλλα περίμεναν οι Λημνιοί

Δεν είναι ικανοποιημένοι οι Λημνιοί με τις λύσεις που δρομολογεί η ΝΕΛ για τις άγονες γραμμές του νησιού. Πιστεύουν ότι πλοία όπως το «Aqua Maria», το «Πηνελόπη» και το «Ταξιάρχης» δεν μπορούν να καλύψουν την κίνηση του νησιού, κι επιπλέον δεν τους ικανοποιούν οι ταχύτητές. Την ίδια γραμμή πλεύσης ακολουθεί και η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Αλλά η ΝΕΛ, που στην προκειμένη περίπτωση έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι, δε συζητά τη δρομολόγηση άλλου πλοίου. Τελικά, όλα δείχνουν ότι στην υπόθεση αυτή θα οδηγηθούμε σε ανοιξιάτικες συγκρούσεις.
Ν.Μ.

Έρχονται κι άλλα νομοσχέδια
Οι αντιδράσεις των συνεταιριστών τής ΠΑΣΕΓΕΣ δεν πτοούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη. Το Σαββατοκύριακο από τη Λάρισα ανακοίνωσε πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν παρουσιαστεί όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου του.
Κι εμείς αναρωτιόμαστε: το παίζει άνετος ή είναι; Κι αν είναι τόσο άνετος, μήπως και οι αντιδράσεις τής ΠΑΣΕΓΕΣ είναι εικονικές;
Πολύ σύντομα θα δούμε τις εξελίξεις.
Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey