Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Για γούρι…
Για τα τέλη Ιουλίου προσδιορίστηκε η νέα ημερομηνία δημοπράτησης της κατασκευής του Κέντρου Έρευνας Εκπαίδευσης και Πολιτισμού στη Βρίσα. Κι όπως σχολίαζε ο αρμόδιος αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, «επειδή σε κάθε θέμα εκτός του σωστού προγραμματισμού χρειάζεται και τύχη, αντί για τις 30 του μήνα, το βάλαμε στις 29, έτσι για να πάει γούρι και να γίνει αυτήν τη φορά η δημοπρασία που αναβλήθηκε στις 30 Ιουνίου».
ΜΑΡ.ΠΛ.

Αμείλικτα ερωτήματα…

Γράφαμε χθες για το θέμα της κατασκευής δεξαμενών υγρών καυσίμων, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις που αφορούσαν στην τροποποίηση των Καταφυγίων Άγριας Ζωής. Τοπική συνάδελφος για το ίδιο θέμα, που ανέδειξε πρωτοσέλιδα, διαχειρίστηκε το ζήτημα των οικονομικών επιπτώσεων που προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρονται τα καύσιμα. Η «σύμπτωση» των δημοσιευμάτων εξηγείται εύκολα απ’ το γεγονός ότι και τα δύο έχουν έρεισμα τις καταγγελίες του άμεσα ενδιαφερομένου και θιγομένου, εκπροσώπου της «Ενεργειακής Μυτιλήνης Α.Ε.». Σε ό,τι μας αφορά δε, και οι καταγγελίες να εξέλιπαν, θα υπήρχε ανάλογο δημοσίευμα, αφού θεωρητικά εξαντλούνται αυτές τις μέρες τα όποια χρονικά περιθώρια υπάρχουν για να αλλάξουν τα ΚΑΖ μέσα στο 2009.
Κοινός παρονομαστής και των δύο δημοσιευμάτων είναι η ανεξήγητα περίεργη στάση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Γιάννη Λέκκα, ο οποίος ήδη τρία χρόνια τώρα «κυλάει το νερό κάτω απ’ αυλάκι», δίχως να δίνει - ενώ θα μπορούσε και οφείλει να δώσει - λύση στο πρόβλημα. Στάση που εκ των πραγμάτων δημιουργεί αμείλικτα ερωτήματα, για τους λόγους, για το όλο παρασκήνιο που αφενός «εμποδίζει» τον περιφερειάρχη να δώσει λύση, και αφετέρου δημιουργεί λογικό υπόβαθρο στις κατ’ εξακολούθηση καταγγελίες του επενδυτή.

… οφειλόμενες εξηγήσεις
Για το προφανές, ότι όποιος δε θέλει να ζυμώσει 40 μέρες κοσκινίζει, φαίνεται ότι ο κ. Λέκκας επιδιώκει να το επιβεβαιώσει. Το γιατί δε θέλει να δώσει λύση οφείλει επιτέλους να το απαντήσει πειστικά στη λεσβιακή κοινωνία. Η οποία σημειωτέον, ενώ τον έχει ακούσει πάμπολλες φορές να δηλώνει (με αφορμή κι όλα τα σχετικά δημοσιεύματά μας και κυρίως αυτό του Νοεμβρίου του 2008 για «Σκάνδαλο εξαετούς διάρκειας») ότι «δέχθηκε σκληρή κριτική», δεν τον έχει δει να κάνει τίποτα προκειμένου να μη γίνει ακόμη σκληρότερη η κριτική.
Και ελπίζουμε αυτήν τη φορά, πέρα των γενικόλογων αναφορών, όπως και η χθεσινή απάντησή του, με τις πράξεις του να αποδείξει ότι το συμφέρον του τόπου, έτσι όπως έχει εκφραστεί και από τους τοπικούς φορείς, ταυτίζεται και με προσωπικές σκοπιμότητες.
Ή, όπως γράφαμε ένα χρόνο πριν, είναι πολλά τα λεφτά γύρω απ’ τα καύσιμα, για να μπορούμε ελαφρά την καρδία να αποκλείσουμε παιχνίδια συμφερόντων.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Κρίμα τα σύρε κι έλα…

Πάμε κι ερχόμαστε στην Τουρκία, προσπαθώντας να αυξήσουμε το τουριστικό ρεύμα των γειτόνων προς το νησί μας.
Και όταν τα καταφέρνουμε κάποιοι να έρθουν στο νησί, τι βρίσκουν; Γραφειοκράτες που αυτοεπιβεβαιώνονται ταλαιπωρώντας όσους σκέφτηκαν να έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα από την Τουρκία, αντί να πάνε οπουδήποτε αλλού.
Χαρακτηριστικότερη απόδειξη αυτή χθες Παρασκευή το μεσημέρι.
Κατακαημένος ιδιοκτήτης σκάφους γίνεται μπαλάκι μεταξύ λιμεναρχείου, Τελωνείου και Εφορίας, προκειμένου να καταφέρει να δέσει και να αφήσει στον τόπο μας χρήματα.
Την ίδια ώρα, λίγοι επώνυμοι και εμφανώς «φραγκάτοι» Τούρκοι επισκέπτες, ελέγχονται από με εκνευριστική χρονοτριβή, προκειμένου να διαπιστώσει ότι δεν είναι μέλη της «Αλ Κάιντα», οι δε τελωνειακοί ελέγχουν τις αποσκευές τους εν είδει πάλαι ποτέ επιλοχία σε επιθεώρηση της Παρασκευής!
Δε νομίζουμε ότι η υποδοχή αυτή για τους Τούρκους επισκέπτες μας, εν όψει των «Scorpions», θα τους μείνει αξέχαστη, αλλά δεν είναι κρίμα προσπάθειες προσέλκυσης επισκεπτών από τη γείτονα να ακυρώνεται έτσι από τέτοιες συμπεριφορές;
Σ.ΜΠΑ

Κύριε Διευθυντά,

Παρακαλώ σε περίπτωση συναντήσεώς σας μετά του νομάρχη Λέσβου, ρωτήσατέ τον παρακαλώ εάν στους θεατάς των «Scorpions» περιλαμβάνονταν και οι… 422 Ελληνοαμερικανοί που ήρθαν στο νησί μετά από προσπάθειες του Συνδέσμου Ελληνοαμερικανών Λέσβου GRACE. Ohh yes…
Διαπορών Μυτιληνιός

Γιορτές Ελληνορωσικής Φιλίας στη Λήμνο

Μεγάλη αντιπροσωπεία Ρώσων επισήμων και των συνοδών τους επισκέπτεται από χθες τη Λήμνο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Τιμής και Μνήμης των Ρώσων που άφησαν την τελευταία τους πνοή στη Λήμνο στη Μάχη της Καλλίπολης, αλλά και όσων πέθαναν από τις κακουχίες στο νησί το 1919. Στο τετραήμερο των εκδηλώσεων συμμετέχουν 105 Ρώσοι, που έφτασαν στο νησί με ειδική πτήση τσάρτερ από τη Μόσχα, ενώ αύριο Κυριακή στις εκδηλώσεις θα συμμετέχει και ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, ο οποίος θα ταξιδέψει στο νησί μετά τη συναυλία των «Scorpions».
Α.Σπυ

Παραχώρησαν ασθενοφόρο    

Μια μικρή λύση στον καβγά του ΕΚΑΒ με το Βοστάνειο για τις μεταφορές των εξιτηρίων φαίνεται ν’ αποτέλεσε η παραχώρηση ενός ασθενοφόρου από το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο, για να μπορεί να καλύπτει αυτές τις ανάγκες. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό έπαιξε η καλή σχέση του διοικητή του Νοσοκομείου με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ στην Αθήνα, ο οποίος αποδέχθηκε αμέσως το σχετικό αίτημα και παραχωρήθηκε ένα ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο. Το Βοστάνειο προτίθεται να ζητήσει άλλα τρία νέα ασθενοφόρα από την Επιτροπή Προμηθειών του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες και των Κέντρων Υγείας. Εκεί να σημειώσουμε ότι η κατάσταση είναι απογοητευτική, αφού έχει συμβεί να «μείνει» στη μέση του δρόμου ένα ασθενοφόρο και να πάει άλλο για να παραλάβει τον ασθενή.
Πελ.Γ.

Εξυπηρετεί…     

Όλες οι γραμμές της δημοτικής συγκοινωνίας εξυπηρετούν, αλλά ειδικά σ’ αυτή της Χρυσομαλλούσας δεν υπάρχει δρομολόγιο που να μην είναι γεμάτο, ακόμη και με όρθιους.
Κι όσο περνά ο καιρός, όλο και περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής, βλέποντας τη χρηστικότητα του δρομολογίου, θα αφήνουν στο σπίτι τους το αυτοκίνητο και θα κατεβαίνουν στο κέντρο με τα πόδια για να επιστρέψουν με το λεωφορείο ή θα χρησιμοποιήσουν τη συγκοινωνία, και για να πάνε και για να επιστρέψουν.
Περιττό να προσθέσουμε πόσο έχει εξυπηρετήσει η ίδια γραμμή εκείνους που δεν οδηγούν κι ήταν χρόνια τώρα εξαρτημένοι απ’ τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας για να πάνε, για παράδειγμα, μέχρι το ΙΚΑ ή άλλους μακρινούς προορισμούς.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Πωλείται μεν αλλά…

Αυτή την εταιρεία ποιος θα την πάρει; Η μεγαλύτερη εταιρεία τυποποίησης ελαιολάδου στην Ελλάδα, η «Ελαΐς», θυγατρική της πολυεθνικής Unilever, πωλείται. Αλλά το ερώτημα είναι ποιος έχει την οικονομικά άνεση να δαπανήσει χρήματα για μια τέτοια επένδυση. Διότι μπορεί η «Ελαΐς» να έχει τα πιο επιτυχημένα σήματα στην ελληνική αγορά, αλλά ο κλάδος του ελαιολάδου είναι σε κρίση. Τα περιθώρια κέρδους έχουν συμπιεστεί πάρα πολύ και η κατανάλωση τυποποιημένου ελαιολάδου παρουσιάζει κάμψη. Τέλος, η οικονομική κρίση έχει κάνει τους πάντες πιο σφιχτούς και σίγουρα η Unilever δεν έχει ανάγκη να πουλήσει μια επιτυχημένη εταιρεία κοψοχρονιά. Συνεπώς δεν περιμένουμε άμεσα κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, εκτός κι αν έχουμε κάποια συγκλονιστική έκπληξη. Σε κάθε περίπτωση, όσο πιο γρήγορα ξεκαθαριστεί αυτή η υπόθεση τόσο το καλύτερο για την ελληνική αγορά του ελαιολάδου.
Ν.Μ.

Η ώρα της ΣΕΕΤ

Ξέρουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΣΕΕΤ στο να συγκροτήσει συνεργεία για ελέγχους, τώρα που λόγω θερινών αδειών οι υπηρεσίες ξεμένουν από προσωπικό. Όμως θεωρούμε πως θα είναι πολύ χρήσιμο να γίνει μια επίσκεψη στα πλοία της γραμμής από την Επιτροπή είτε κατά τη διάρκεια του Ιουλίου είτε κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, μιας και ο μεγαλύτερος όγκος των επιβατών μετακινείται αυτή την περίοδο.
Ν.Μ.

Στου αράπη τις πέτρες

Πολλές καταγγελίες δεχόμαστε τον τελευταίο καιρό ότι στην περιοχή «Αράπη Πέτρες» υπάρχει έντονη μυρωδιά ξινισμένου τυρόγαλου. Επειδή δεν πιστεύουμε ότι φύτρωσε κάποιο τυροκομείο στην περιοχή έτσι ξαφνικά, ας κάνουν κάποιον έλεγχο οι αρμόδιες υπηρεσίες για την προστασία του δάσους. Δεν ξέρουμε αν θα εκπλαγούν, αλλά μήπως το κακό έχει παραγίνει και δε σηκώνει άλλο κρυφτούλι;
Ν.Μ.

Καθαριότητες στο «παρά πέντε»     

Συνεργεία της νομαρχίας με εργάτες κάθε εθνικότητας βρίσκονταν στο πόδι από το πρωί χθες, για τον καθαρισμό από τα άγρια χόρτα ολόκληρης της περιοχής γύρω από το Κάστρο εν όψει της συναυλίας των «Scorpions». Τέτοια καθαριότητα είχε να δει χρόνια το Κάστρο και απ’ αυτή την άποψη ήταν καλή ευκαιρία η συναυλία. Το ζήτημα είναι τώρα πώς θα είναι το Κάστρο μετά τη συναυλία και πόσο γρήγορα θα καθαριστεί ο χώρος.
Να ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει όλους τους εμπλεκομένους.
Πελ.Γ.

Τα βρήκαν… για την προκυμαία

Βρέθηκε τελικά συμβιβαστική λύση μεταξύ δήμου Μυτιλήνης και Λιμενικού Ταμείου και απομακρύνεται ο κίνδυνος να μείνει η προκυμαία και η περιοχή του λιμανιού χωρίς συνεργεία καθαριότητας. Θυμίζουμε ότι ο δήμαρχος Νάσος Γιακαλής είχε θέσει σαν τελεσίγραφο στην πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου μέχρι την 1η Ιουλίου να τηρήσει τα συμφωνηθέντα στη σύμβαση που είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να συνεχίσουν τα συνεργεία του δήμου να καθαρίζουν. Τελικά οι δυο πλευρές κατάφεραν να βρουν σημεία διαπραγμάτευσης και δε θα υπάρξει πρόβλημα.
Πελ.Γ.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey