Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Η ταλαιπωρία της… Πέμπτης
Και χθες, και ποιος ξέρει για πόσες ακόμη Πέμπτες, επικράτησε το ίδιο με την προηγούμενη βδομάδα χάος στο Τελωνείο και στο λιμάνι της Μυτιλήνης.
Όσο όμως κι αν η αυξημένη κίνηση δικαιολογεί τις καθυστερήσεις, είναι αδικαιολόγητο κι ασφαλώς ανεπίτρεπτο για μια σύγχρονη νησιωτική πρωτεύουσα να αφήνει τους τουρίστες της, κάτω απ’ τον αμείλικτο ήλιο, να στοιβάζονται σε ατέλειωτες ουρές.
Το τι φωνές, ένταση και βρισίδι, σε ελληνικά, αλλά ακόμη κι αγγλικά, αντιλαλούσε χθες λίγο πριν τις εννιά το πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης, δεν περιγράφεται.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Προς… σοβαρούς!

Επειδή όντως «πλεονάζει η σοβαρή δημοσιογραφία και κάνουμε και… εξαγωγή εκτελωνισμένη στην κουτσομπόλα “Espresso” των Αθηνών». Πολύ ενδιαφέρουσα η άποψη όσων δεν ασχολούνται με κουτσομπόλες και κουτσομπολιά. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν ομολογούν αυτοί οι… πολύ σοβαροί ότι δεν έχουν προσωπικό συμφέρον για όσα κάνουν και γράφουν υπέρ της «Αγίας μανούλας», απλά για κάποιες επιστολές πιστών υπέρ της ηγουμένης που δημοσιεύουν «εισπράττουν μια ελάχιστη αμοιβή».
Οπότε και κατά πώς οι ίδιοι λένε, «κουκιά (ελάχιστα, αλλά κουκιά) έφαγαν, κουκιά μαρτυρούν».
Καλοξόδευτα, Δημήτρη, καλοξόδευτα…
«Ε»

Επαναπροσδιορισμός… προτεραιοτήτων;

Πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης, άφιξη του πλοίου «Θεόφιλος» από Καβάλα. Κάποια στιγμή, από το πλοίο βγαίνει ένας νεαρός σε αναπηρική καρέκλα, συνοδευόμενος από κάποια κυρία. Κι όμως, εκεί που πάνε να διασχίσουν το σημείο από την έξοδο της μπουκαπόρτας μέχρι απέναντι στα σταματημένα αυτοκίνητα και τα ταξί που περιμένουν, στέλεχος του Λιμενικού Σώματος τους σταματά για να αφήσει να περάσει αρχικά διερχόμενο αυτοκίνητο και στη συνέχεια διερχόμενο τουριστικό λεωφορείο.
Το ότι η κίνηση στο λιμάνι κατά την άφιξη και αναχώρηση πλοίων, ειδικά αυτές τις μέρες, είναι ιδιαίτερα αυξημένη και μπορεί πολύ εύκολα να δημιουργηθεί σύγχυση και στους εργαζόμενους εκεί, είναι κατανοητό. Απλά, ίσως θα έπρεπε να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή σε ανάλογες περιπτώσεις, όπου είναι ξεκάθαρο το ποιος έχει προτεραιότητα. Άλλωστε, δε θα ταλαιπωρηθούν ιδιαίτερα ένας - δύο οδηγοί αυτοκινήτων, εάν περιμένουν να περάσει ένα… αναπηρικό καροτσάκι!

Αμελητέο… παράπτωμα!
Αλλά και για να… αστειευτούμε λίγο με τα όσα έχουν ακουστεί κατά το πρόσφατο παρελθόν για το «Θεόφιλος» και την προσέγγισή του σε λιμάνια: ενώ το πλοίο είχε δέσει και επιβάτες και οχήματα είχαν ήδη αρχίσει να επιβιβάζονται, κάποια στιγμή φορτηγό που έβγαινε από τη μπάρα ξαναγύρισε πίσω, προκειμένου το πλοίο να… παρκάρει καλύτερα! Αν μη τι άλλο, φυσικά, το συγκεκριμένο συμβάν πρόκειται για πταίσμα.
Β.Χρ.

Η νέα γρίπη… σε αριθμούς

Ακόμη πιο εντυπωσιακοί από το γρήγορο ρυθμό εξάπλωσης της νέας γρίπης είναι οι αριθμοί για τις προβλέψεις του κέρδους που θα έχουν φαρμακευτικές εταιρείες-κολοσσοί από την προώθηση μόνο των εμβολίων για τον πνευμονιόκοκκο και το νέο εμβόλιο για τη «γρίπη των χοίρων». Μόνο για τα εμβόλια, λοιπόν, ο τζίρος των εταιρειών αναμένεται να φθάσει τα 10 δισ. δολλάρια! Ήδη, μάλιστα, οι μετοχές μεγάλων αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών έχουν παρουσιάσει εντυπωσιακή άνοδο το τελευταίο δίμηνο, που φθάνει και το 25%. Τα παραπάνω είναι χρήσιμα στοιχεία για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του για το ποιους μπορεί να βολεύει τελικά όλος αυτός ο ντόρος για τον ιό της νέας γρίπης.

Περί εμβολίων

Κάποιες πληροφορίες που κυκλοφορούν στα «πηγαδάκια» στο χώρο της υγείας στη Μυτιλήνη, είναι ότι μεγάλη ποσότητα εμβολίων πνευμονιόκοκκου που παραλήφθηκε πρόσφατα από το ΙΚΑ, διατέθηκε για τους γιατρούς και τα παιδιά τους, ενώ δεν έφθασαν για να εμβολιαστεί και το διοικητικό προσωπικό του υποκαταστήματος. Αυτά συζητούνται σε κύκλους της υγείας και μάλιστα τελευταίως πολύ έντονα, μετά τις διαστάσεις που παίρνει η νόσος αλλά και τη μεγάλη έλλειψη που έχει δημιουργηθεί σε εμβόλια στη Μυτιλήνη.
Ο ίδιος πάντως ο υγειονομικός διευθυντής του ΙΚΑ, κ. Παναγιώτης Βαμβουρέλλης, μιλώντας στο «Ε» είχε επιβεβαιώσει ότι παρελήφθη μια ποσότητα εμβολίων για το προσωπικό του ΙΚΑ, θεωρήσαμε όμως ότι αυτή κάλυψε όλο το προσωπικό και όχι όσους πρόλαβαν μαζί με τις… οικογένειές τους.

Ψάχνουν για Τamiflu
Μέχρι το Τamiflu σπεύδουν αρκετοί να ζητήσουν από τα φαρμακεία προκειμένου να έχουν τα απαραίτητα «εφόδια» για την αντιμετώπιση της γρίπης όταν φθάσει κάποια στιγμή στο νησί. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, τονίζει πάντως ότι το συγκεκριμένο φάρμακο δε διατίθεται από τα φαρμακεία, αλλά υπάρχουν αποθέματά του μόνο σε υγειονομικούς χώρους (νοσοκομεία, κέντρα υγείας κ.α.) ώστε να χορηγηθεί σε ασθενείς σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη.
Πελ.Γ.

Σε «γνώριμα» μέρη

Στα παλιά «γνώριμα» μέρη βρέθηκε ο γενικός αστυνομικός διευθυντής, ταξίαρχος Χρήστος Δεσποτέλης, το απόγευμα της Τετάρτης, όταν εντοπίστηκε το πτώμα στα νταμάρια της Παγανής και μετέβη και ο ίδιος στο σημείο για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Όταν ήταν αστυνομικός διευθυντής ο κ. Δεσποτέλλης βρισκόταν συνεχώς στην «πρώτη γραμμή», ο ρόλος όμως του ταξίαρχου είναι περισσότερο επιτελικός και έχει το χαρακτήρα της εποπτείας, γι’ αυτό και κρατάει κάποια απόσταση από τα «τρέχοντα θέματα»... Να όμως που, λόγω της σοβαρότητας του θέματος και μάλιστα εν μέσω θερινής περιόδου, έσπευσε αμέσως στο σημείο, καθώς η πολύχρονη εμπειρία του σίγουρα μπορεί να είναι πολύτιμη.
Πελ.Γ.

Να εξοπλιστεί

Για μια ακόμη φορά, με αφορμή το πτώμα που βρέθηκε στην Παγανή, έρχεται στην επιφάνεια το πρόβλημα έλλειψης του απαραίτητου εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης προκειμένου να μπορούν να γίνονται στο νησί ιατροδικαστικές εξετάσεις. Αφού ικανοποιήθηκε το χρόνιο αίτημα για τοποθέτηση ιατροδικαστή στο νησί, το Νοσοκομείο Μυτιλήνης έχει την τύχη να διαθέτει μια έμπειρη και με διάθεση για δουλειά γιατρό, η οποία όμως δεν μπορεί να δουλέψει όπως πρέπει, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό. Ίσως εκεί θα έπρεπε να επικεντρώσει τις προσπάθειές του το Νοσοκομείο ώστε να εξοπλιστεί κατάλληλα με τα μέσα που απαιτούνται, για να μη χρειάζεται να ταξιδεύουν μέχρι την Αθήνα οι σοροί των νεκρών, με τις όποιες καθυστερήσεις και οικονομικό κόστος συνεπάγεται αυτό.
Πελ.Γ.

Στον αέρα…

Στις 10 Αυγούστου δημοπρατείται το έργο των επιδοτούμενων αεροπορικών γραμμών, όπου αναμένεται να υπάρξει έντονο ενδιαφέρον απ’ όλες τις αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα νησιά.
Έως τώρα, τις γραμμές αναλάμβανε η Ολυμπιακή, ενώ τώρα στο παιχνίδι, εκτός των Ολυμπιακών Αερογραμμών, μπαίνει δυναμικά και η Aegean, ενώ ενδέχεται να χτυπήσει τους προορισμούς και η Athens Airlines.
Ζητούμενο για Λέσβιους και Λήμνιους που εξυπηρετούνται και από τέτοιες γραμμές - όχι βέβαια όσο θα ήθελαν, για να έχουν και την αντίστοιχη έκπτωση στις μετακινήσεις τους - είναι να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός για να εξασφαλιστεί ό,τι καλύτερο, τουλάχιστον για τις αεροπορικές ενδονησιωτικές συγκοινωνίες. Μην ξεχνάμε πως η γραμμή ενδιαφέροντος για το νομό Λέσβου είναι το «τραινάκι του Αιγαίου», το δρομολόγιο Ρόδος - Σάμος - Χίος - Λέσβος - Λήμνος.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Ντόπια κουζίνα…

Έντονο άρωμα Λέσβου είχε το γεύμα που παρέθεσε χθες το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης στη βράβευση του νομού, αφού με την επιμέλεια του Στρατή Πανάγου, οι προσκεκλημένοι του υπουργείου γεύτηκαν μεταξύ άλλων σαρδέλες με κάπαρη, φάβα παντρεμένη, χταπόδι στιφάδο, κεφτέδες γαύρου, κι ένα σωρό ακόμη εδέσματα που παρέπεμπαν στην ντόπια κουζίνα.
Κι όλα αυτά μαζί με το λάδι και το ούζο του νησιού, ταξίδεψαν και γαστρονομικά το κοινό στον Ελληνικό Προορισμό Αριστείας για το 2009. Για να μην προσθέσουμε ότι και η κουζίνα του νομού διεκδικεί επάξια τα δικά της αριστεία.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Ούτε η εγκύκλιος…

Αδίκως περιμένουν και στη Λέσβο οι συνταξιούχοι του ΟΕΕ το δικό τους ΕΚΑΣ. Επίδομα για το οποίο έως και πέρυσι, απ’ το Μάη έως και τον Ιούλη, κατέθεταν τις αιτήσεις τους για να λαμβάνουν ως χαμηλοσυνταξιούχοι από 99 έως 230 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με το ύψος της σύνταξής τους.
Ενώ φέτος, όχι μόνο στη Λέσβο, αλλά και πανελλαδικώς, όχι οι αιτήσεις δεν έγιναν, ούτε η εγκύκλιος δεν εκδόθηκε για το πότε θα τις κάνουν. Τέτοια ευρωστία το συγχωνευθέν ταμείο των επαγγελματιών…
ΜΑΡ.ΠΛ.

Δεύτερος ΘΗΣΕΑΣ

Ύψους 3,7 δισ. ευρώ θα είναι ο ΘΗΣΕΑΣ Νούμερο δύο, που εξαγγέλθηκε απ’ τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, ως συνέχεια του πρώτου προγράμματος που τελειώνει το Δεκέμβρη.
Και παρ’ ότι λίγο έως πολύ όλοι οι δήμαρχοι της χώρας άκουσαν με ανακούφιση την εξαγγελία, δεν υπήρξε κόμμα που να μην κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι τέτοιου είδους ανακοινώσεις έχουν προεκλογικό χαρακτήρα.
Το περίεργο, πάντως, είναι γιατί δεν κρατήθηκε το ισχυρό αυτό χαρτί για μετά τις θερινές διακοπές και ξοδιάστηκε επικοινωνιακά εν μέσω νέας γρίπης και οικονομικής κρίσης.
ΜΑΡ.ΠΛ.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey