Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

«Σταματήστε τις φόλες!
Κλαίγοντας μας τηλεφώνησε προχτές μια συμπολίτης μας, που εργάζεται ως νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, για να μας καταγγείλει το θάνατο της γάτας της από φόλα. Η ίδια είναι καρκινοπαθής και, όπως μας εξήγησε, η γάτα της, που βρήκε νεκρή η μικρή της κόρη, της είχε προσφέρει σημαντική συντροφιά τα τελευταία πέντε χρόνια. «Σας παρακαλώ, κάντε κάτι να το σταματήσετε όλο αυτό», μας ζητούσε, αναφερόμενη στα πολλαπλά αντίστοιχα περιστατικά που σύμφωνα με την ίδια σημειώνονται στην περιοχή της. Δεν αρκεί, όμως, μόνο εμείς να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας. Οι αρμόδιοι για το θέμα οφείλουν να κάνουν, και μάλιστα άμεσα, ό,τι περισσότερο μπορούν.
Β.Χρ.

«Σινέ Βρανά»

Μετά την καλοκαιρινή προβολή της ταινίας «Ταξίδι στη Μυτιλήνη», η διεύθυνση του Ελαιοτριβείου - Μουσείου Βρανά σκέφτεται, όπως μας είπε, τη δημιουργία και επίσημου «Σινέ Βρανά», που θα λειτουργεί σταθερά κάθε καλοκαίρι. Αν όντως ισχύσει κάτι τέτοιο, θα είναι πολύ ωραίο, τόσο για τους κατοίκους της περιοχής, που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν ταινίες σε ένα τόσο ξεχωριστό κι όμορφο περιβάλλον, όσο και για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του υπόλοιπου νησιού, αφού τα θερινά σινεμά δυστυχώς… σπανίζουν.
Β.Χρ.

Δεν είδαν τον Πρόεδρο

Δεν κατάφεραν τελικά να συναντηθούν με τον Κάρολο Παπούλια οι μαθητές του 4ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης, αφού λόγω ανειλημμένων του υποχρεώσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπόρεσε να τους δει και να ακούσει τα προβλήματά τους, όπως είχε προγραμματιστεί. Εισέπραξαν, ωστόσο, μόλις οι αρμόδιοι τους εξήγησαν πώς έχουν τα πράγματα, μια ξενάγηση στο Προεδρικό Μέγαρο. Κανείς όμως δεν τους είπε τι θα γίνει με τα προβλήματα της εκπαίδευσης και έτσι, μετά το ταξίδι τους αυτό στην πρωτεύουσα, ο στόχος του οποίου δεν επετεύχθη, οι μαθητές σκέφτονται τώρα να στείλουν στον κ. Παπούλια επιστολή-υπόμνημα με τα αιτήματά τους.
Β.Χρ.

Στα σχολικά δρομολόγια

Με τον αντιδήμαρχο Γιάννη Βατό συναντήθηκαν χτες το πρωί οι Ιδιοκτήτες Αγοραίων της Λέσβου, σχετικά με το θέμα των σχολικών δρομολογίων. Ναι μεν αρκετοί από αυτούς έχουν καταθέσει πρόταση και έχουν «αναλάβει» τις διαθέσιμες γραμμές, θα πρέπει ωστόσο να προλάβουν να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, με κάποια από τα οποία - όπως για παράδειγμα οι εγγυητικές επιστολές - υπήρξε πρόβλημα. Ο πρόεδρός τους, Ανδρέας Αξής, πάντως, φάνηκε αισιόδοξος για την έκβαση του θέματος, που θα πρέπει να έχει λήξει έως τις 15 του μήνα.
Β.Χρ.

Στη Βουλή ο «Καλλικράτης»

Στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να συζητηθεί την Τρίτη το απόγευμα η επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει ο βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ., Σπύρος Γαληνός, για το πάνδημο αίτημα των κατοίκων της Λέσβου να υπάρξει χωροταξικός ανασχεδιασμός του «Καλλικράτη» στο νησί, καθώς τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του, δείχνουν ανυπέρβλητα. Όπως είναι λογικό, η συζήτηση θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και με ακόμη μεγαλύτερο αναμένεται «φως» για το ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.
Α.Ω.

Η αλήθεια… σε αριθμούς

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το «Χαμόγελο του Παιδιού» για τα παιδιά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για το παιδί στις 11 Δεκεμβρίου. Από τα 78 εκατομμύρια πολιτών τής Ε.Ε. που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ένας στους τέσσερις είναι παιδί. Με βάση, δε, τις επίσημες προβλέψεις για το 2012: Ο αριθμός των παιδιών που ενδέχεται να πέσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος, αναμένεται να αγγίξει τα 2.000.000 παγκοσμίως. Επιπλέον, 8.000.000 παιδιά ενδέχεται να εξαφανιστούν.
Όσον αφορά στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ένας στους πέντε Έλληνες, παιδιά και ενήλικες, έχουν καλέσει στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 του «Χαμόγελου», με στόχο να καταγγείλουν ή να ζητήσουν στήριξη για κάποιο παιδί, ενώ λόγω έλλειψης χώρου το «Χαμόγελο» δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει αιτήματα φιλοξενίας πάνω από 1.000 παιδιών.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, σχετικά με την προστασία των παιδιών και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Θέμα το οποίο, δυστυχώς, χτυπά την πόρτα και της Λέσβου, ευτυχώς όχι τόσο συχνά.
Πελ.Γ.

Στο Νοσοκομείο το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ

Στο Νοσοκομείο πέρασε η διοίκηση του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Καλλονής και επισήμως με ΦΕΚ, πριν από λίγες ημέρες. Δεν έχει, όμως, ξεκαθαριστεί τι είναι αυτό που θα διαφοροποιηθεί μετά τη διοικητική αυτή αλλαγή σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του. Ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Δημήτρης Κατσιφαράκης, μας είπε ότι αναμένει ακόμη οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας σχετικά με τη λειτουργία του Κέντρου, μιας σημαντικής υποδομής που κατάφερε ο Φραγκλίνος Παπαδέλλης να γίνει στη Λέσβο, προκειμένου να αποκτήσει το νησί μια ιδανική δομή για την παροχή υπηρεσιών σε άτομα με ειδικές ανάγκες σε όλα τα χωριά της Λέσβου. Κι ένα τέτοιο κέντρο, όχι μόνο πρέπει να διατηρηθεί σε λειτουργία και να μην κλείσει, αλλά ν’ αναβαθμιστεί.
Πελ.Γ.

Μέτρα για τα τροχαία

Η Αστυνομία αποφάσισε ν’ αναλάβει, έστω και τώρα, πρωτοβουλίες για να μπει ένα «φρένο» στο θανατικό που έχει συγκλονίσει την κοινωνία του νησιού. Το ζήτημα είναι, όμως, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, να τηρηθούν και να μην «ατονήσουν» μόλις κοπάσει ο θόρυβος που προκάλεσαν οι απανωτοί θάνατοι. Από την άλλη μεριά, ωστόσο, δεν είναι μόνο θέμα της Αστυνομίας τα τροχαία ατυχήματα. Θα πρέπει και οι άλλοι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες να κινητοποιηθούν και να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή. Χρειάζεται να γίνουν έργα, διαγραμμίσεις στους δρόμους για τους πεζούς, να τοποθετηθούν πινακίδες σήμανσης στα επικίνδυνα σημεία, να υπάρξει σωστή ενημέρωση των πολιτών. Επιτέλους, είναι καιρός να ληφθούν μέτρα.
Πελ.Γ.

Επιτέλους διορθώνονται…

Στην επιβαλλόμενη εδώ και καιρό βελτίωση των τουαλετών στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου προχωρά η Περιφέρεια, εγκρίνοντας τη μελέτη καθώς και πίστωση της τάξης των 10.000 ευρώ για τις εργασίες. Όσοι παρακολουθούν τις ατέλειωτες συνεδριάσεις που απ’ την αρχή της χρονιάς φιλοξενεί ο χώρος, και ειδικά οι κυρίες του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου, γνωρίζουν πόσο μα πόσο αναγκαία ήταν η όλη επέμβαση.
Μάλιστα, ορισμένες περιφερειακές σύμβουλοι επέλεγαν να βγαίνουν απ’ το κτήριο και να αναζητούν τουαλέτα σε κάποια απ’ τα τριγύρω καταστήματα, ή αναγκάζονταν να τις επισκέπτονται σβήνοντας όμως το φως. Κι αυτό γιατί εγκαίρως είχαν διαπιστώσει (ή τις ενημέρωσε η Πόπη Γόμου, που απ’ την προηγούμενη θητεία της στο Νομαρχιακό Συμβούλιο είχε εντοπίσει τι συμβαίνει) πως με αναμμένα φώτα ο καθένας που έμπαινε στο χωλ τού WC «διέκρινε» ποια κυρία χρησιμοποιούσε τη γυναικεία τουαλέτα. Και πώς να μην τη διακρίνει, αφού η πόρτα είναι από… τζάμι.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Η ώρα των αποφάσεων

Άλλη μια φορά βρέθηκε προσωρινή λύση στη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων. Αλλά δε γίνεται να συνεχιστεί η αντιμετώπιση του προβλήματος με τον ίδιο τρόπο. Κατά την άποψή μας, απαιτείται μια πολιτική συμφωνία για την τεχνολογία που θα χρησιμοποιείται στη Λέσβο για την επεξεργασία της ελιάς, της πυρήνας και τον αποβλήτων τους. Κι αμέσως μετά, πρέπει να βρεθούν οι τρόποι για την υλοποίησή της. Δε γίνεται τα ελαιοτριβεία να ακολουθούν άλλη πορεία από αυτή που ακολουθούν τα πυρηνελαιουργεία και τα τυποποιητήρια του λαδιού.
Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey