Τα Δηκτικα

01/07/2012 - 05:56

Ούτε εκατό…
Για ακόμη μια φορά, όπως έλεγε ο δήμαρχος Αγιάσου, Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης, αναβλήθηκε η εκδίκαση απ’ το Συμβούλιο της Επικρατείας της υπόθεσης για τη δημοτική περιουσία που έχει περιέλθει στον ΟΣΚ. «Αν δεν υπάρξει πολιτική απόφαση για την επιστροφή της περιουσίας, εμείς δε θα συναινέσουμε στην πρόταση του Οργανισμού για ενοικίασή της στο δήμο Αγιάσου για 99 χρόνια. Διότι παραδεχόμενοι ότι τα νοικιάζουμε, είναι σα να δηλώνουμε πως τα ακίνητα δεν είναι δικά μας. Για αυτό και θα περιμένουμε για ακόμη ένα χρόνο τη δίκη», είπε ο κ. Χατζηπαναγιώτης, εκθέτοντας την καθ’ όλα ρεαλιστική άποψη που έχει ο δήμος.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Συμμαχίες

Με τις εκλογές στη Ν.Δ. για την ανάδειξη νέου προέδρου σε τοπικό επίπεδο έχουν συγκληθεί περίεργες συμμαχίες, οι οποίες και ξεφεύγουν απ’ τις έως τώρα γνωστές σχέσεις που υπήρχαν σε εσωκομματικό επίπεδο. Στελέχη που διαφωνούσαν μεταξύ τους - π.χ. οι Σπύρος Γαληνός και Παύλος Βογιατζής έχουν στοιχηθεί πίσω απ’ την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη, οι Γιάννης Γιαννέλλης και Άρης Χατζηκομνηνός με τον Αντώνη Σαμαρά -, ενώ αντιθέτως άλλοι που συμφωνούσαν έχουν διχαστεί μεταξύ των δύο υποψηφιοτήτων.
Γι’ αυτό και δεν είναι ξεκάθαρο τι θα προκύψει απ’ τις 18 κάλπες του νομού, όσο κι αν φαίνεται σίγουρο πως η πλευρά Μπακογιάννη υπερέχει στη Λέσβο σημαντικά.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Ανταγωνισμός

Αεροπορικό εισιτήριο για τις αρχές Δεκεμβρίου, απ’ τη Μυτιλήνη προς την Αθήνα, το οποίο και κλείστηκε προχθές, κόστισε μαζί με τους φόρους, μόλις 13 ευρώ. Όσο δηλαδή και το πήγαινε έλα με ταξί απ’ τη νομαρχία στα Πάμφιλα, όταν το ίδιο εισιτήριο, ακόμη και στην ίδια εταιρεία, μπορείς να το πληρώσεις περισσότερο και απ’ το δεκαπλάσιο.
Όλα αυτά προς απόδειξη του πόσο μπορεί να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός - τρεις εταιρίες στη συγκεκριμένη γραμμή - προς όφελος των καταναλωτών. Αρκεί φυσικά να διατηρηθεί ο ανταγωνισμός και να μην εκφυλιστεί στην πορεία ανεβάζοντας στα ύψη, εν προκειμένω στα ουράνια, τις τιμές.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Πάει Καβέτσου…

Μετακομίζει το πολιτικό του γραφείο ο Σπύρος Γαληνός, που μέσα στις επόμενες μέρες φεύγει απ’ το εκλογικό κέντρο της προκυμαίας, για να πάει στην αρχή της Καβέτσου. Κι αυτό γιατί το γραφείο που έως τώρα διατηρεί, δεν καλύπτει τις ανάγκες του βουλευτή σε χώρους για τον ίδιο και τους συνεργάτες του.
Στο νούμερο 3 της Καβέτσου, εκεί που θα πάει ο κ. Γαληνός, την προεκλογική περίοδο στέγασε το εκλογικό του κέντρο ο Παναγιώτης Καπάρας.

… γυρίζει από Ουκρανία
Ο υποψήφιος, πάντως, του ΠΑΣΟΚ δώρισε στον εαυτό του ένα ταξίδι με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Την οποία και συνόδευσε μαζί με συνάδελφό του απ’ τη Διαχειριστική Αρχή στο ματς με την Ουκρανία, απ’ την οποία και επιστρέφει μάλλον σήμερα. Κι όπως σχολίαζε ο κ. Καπάρας, αν όλα πάνε καλά, δεν το αποκλείει να επιδιώξει - αν το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις του -, κι ένα ταξίδι έως τη Νότια Αφρική. Ούτως ή άλλως, όπως έλεγε, «αφού φανήκαμε γουρλήδες γιατί να απουσιάζουμε απ’ το Μουντιάλ;».
ΜΑΡ.ΠΛ.

Νέα ηλεκτρονική διεύθυνση...
Νέα ηλεκτρονική διεύθυνση έχει πλέον ο Φυσιολατρικός Όμιλος «Υδάτινος», που μέχρι τώρα «φιλοξενούσε» η νομαρχία Λέσβου στο δικό της διαδικτυακό τόπο. Η νέα διεύθυνση του Ομίλου, είναι www.ydatinos.gr/.

... και δεντροφύτευση
Επιπλέον, σήμερα στις 12:30 το πρωί, στον πεζόδρομο της νότιας πύλης του Κάστρου της Μυτιλήνης, ο «Υδάτινος» διοργανώνει μέρος της δεντροφύτευσης της νοτιοδυτικής πτέρυγας των τειχών. Η δεντροφύτευση, η οποία εντάσσεται στο σχέδιο εξωραϊσμού και φύτευσης των τειχών με εδώδιμα είδη, είναι ανοιχτή σε όποιον επιθυμεί να συμμετάσχει.
Β.Χρ.

Για τη διάχυση της πληροφορίας

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν τα έργα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ψηφιακού Πολιτισμού, ο Παναγιώτης Χλίμπος από τον «Υδάτινο» έκανε μια επιπλέον πρόταση προς τη νομαρχία: να τοποθετηθούν οθόνες που θα συνδέουν τους χρήστες με όλους τους σχετικούς δικτυακούς τόπους, αλλά και τις πύλες τις σχετικές με τον τουρισμό, σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης. Κάτι σα σημεία ενημέρωση (info point) με οθόνη αφής, που θα επιτρέπουν σε επισκέπτες αλλά και πολίτες να ενημερώνονται για όσα τους ενδιαφέρουν στη Λέσβο.
Όπως ο ίδιος υποστήριξε, με τον τρόπο αυτό οι πληροφορίες θα διαχέονται πολύ πιο εύκολα και σε μεγαλύτερο βαθμό, ενώ θα μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι. Είναι, εξάλλου, κάτι που έχουν εφαρμόσει και άλλοι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης σε διάφορες περιοχές της χώρας και - εφόσον συντηρείται επαρκώς -, μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμο.
Β.Χρ.

Η δίκη αναβλήθηκε
Χθες επρόκειτο να γίνει δίκη για την υπεξαίρεση χρημάτων από το ταξιδιωτικό πρακτορείο της ΕΑΣ Λέσβου. Όμως ο κατηγορούμενος, πρώην υπάλληλος της Ένωσης, είχε εισαχθεί στο Νοσοκομείο, άρα και η δίκη αναβλήθηκε. Η υπόθεση συνέβη πριν από μερικά χρόνια, προκαλώντας αναταραχή στο χώρο της Ένωσης, χωρίς να πάρει και πολύ δημοσιότητα.
Ν.Μ.

Ο Άρης και ο Στρατής
Ο Στρατής Γόμος εδώ και καιρό έχει πει ότι θα στηρίξει στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. την Ντόρα Μπακογιάννη, με το περιβάλλον της οποίας άλλωστε φαίνεται να είχε πολιτικές σχέσεις, δεδομένου ότι επί κυβερνήσεων Μητσοτάκη - του πατρός δηλαδή - είχε τοποθετηθεί έπαρχος στην Κω όταν ήταν μόλις 29 ετών. Την υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη θα στηρίξει με ομιλία του στη Μυτιλήνη ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, με τον οποίο ο κ. Γόμος κάθε άλλο παρά αγαθές σχέσεις έχει: Τι να κάνει όμως, θα σφίξει τα δόντια του και θα πάει στην ομιλία, εκτός κι αν αποφύγει τούτο το πικρό ποτήρι. Όπως και να το κάνουμε, έχει και η πολιτική τα διλήμματά της.
Ν.Μ.

Μίνι αναστάτωση
Μικρή αναστάτωση προκλήθηκε όταν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Στρατής Αντώνας, με ένα ακόμη στέλεχος του ΠΑΜΕ εμφανίστηκαν στη συγκέντρωση των συμβασιούχων και μοίραζαν προκηρύξεις. Κάποιοι ενοχλήθηκαν και αντέδρασαν, αλλά τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν και ο κ. Αντώνας συμμετείχε στη συγκέντρωση και στην πορεία των συμβασιούχων προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Ν.Μ.

Περί υπευθυνότητας

Δεν είναι η πρώτη φορά που γονείς δείχνουν έλλειψη υπευθυνότητας για θέματα που αφορούν τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα βέβαια να την «πληρώνουν» οι υπόλοιποι. Σε μια εποχή που το θέμα της νέα γρίπης απασχολεί τους πάντες, υπάρχουν γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους με πυρετό στο σχολείο, υπάρχουν γονείς που αφήνουν τα παιδιά τους να πηγαίνουν στα πάρτυ και μετά ζητούν από το σχολείο να πάρει μέτρα για να μην οργανώνονται! Επιτέλους όμως, πρέπει και οι ίδιοι ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους. Για τα παιδιά τους είναι υπεύθυνοι πρωτίστως οι ίδιοι. Δεν πρέπει ν’ αναζητούν κάθε φορά άλλοθι ρίχνοντας σε άλλους τις ευθύνες.
Πελ.Γ.

Θα γίνουν πράξη οι υποσχέσεις;
Προφητικό αποδείχθηκε το πρωτοσέλιδο του «Ε» για τις τραγικές ελλείψεις στο λιμεναρχείο Μυτιλήνης, καθώς μόλις την ίδια μέρα ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη μέτρα για την ενίσχυση των λιμεναρχείων στις ακριτικές περιοχές. Το θέμα, βέβαια, είναι ότι και στο παρελθόν έχουν δοθεί ανάλογες υποσχέσεις και στην πορεία όχι μόνο δεν υλοποιήθηκαν, αλλά μειώθηκε ακόμη περισσότερο το προσωπικό με αποσπάσεις λιμενικών… στον Πειραιά! Ας ελπίσουμε αυτήν τη φορά οι υποσχέσεις να μη μείνουν στα λόγια.
Πελ.Γ.

Η βόρεια παράκαμψη
Όλο και περισσότεροι οδηγοί χρησιμοποιούν τη βόρεια παράκαμψη για τις μετακινήσεις τους προκειμένου ν’ αποφύγουν να «περάσουν» από το κέντρο της πόλης. Μένει τα εγκατασταθεί ο φωτισμός στο συγκεκριμένο δρόμο ώστε τις νυχτερινές ώρες να μην είναι επικίνδυνα, καθώς αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες από τους οδηγούς.
Πελ.Γ.

Να γίνουν έλεγχοι
Συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους οδηγούς οι επαγγελματίες της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, που επιλέγουν να κάνουν φορτοεκφορτώσεις για τα μαγαζιά τους σε ώρες αιχμής, παρά το γεγονός ότι έχουν καθοριστεί συγκεκριμένες ώρες για αυτό. Μπλοκάρουν έτσι το ένα ρεύμα κυκλοφορίας και δημιουργούν κομφούζιο με τα αυτοκίνητα που αναγκάζονται να κάνουν ελιγμούς. Ο δήμος τονίζει από την πλευρά του ότι είναι αρμοδιότητα της Τροχαίας να ελέγξει την τήρηση των αποφάσεων. Αν μοιραστούν μια φορά πρόστιμα στους παραβάτες, θα σταματήσει αυτό το κακό. Δεν μπορεί μια ζωή οι οδηγοί να την «πληρώνουν» όταν παρκάρουν παράνομα και οι επαγγελματίες να μην ελέγχονται.
Πελ.Γ.

Διά πάσαν νόσο…
Βλέποντας κανείς τις αποφάσεις της νομαρχιακής επιτροπής Οικονομικών και Διοίκησης, καταλαβαίνει πολύ καλά γιατί για κάθε αίτημα όλοι τρέχουν στη νομαρχία. Η Επιτροπή, υπό το Σταύρο Ψαρρόπουλο, εκτός απ’ τα απολύτως δικά της θέματα, όπου έχει και την αποκλειστική αρμοδιότητα, όπως οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου, «μερίμνησε» και για μια σειρά από δημοτικές παρεμβάσεις. Όπως η αγορά οργάνων παιδικής χαράς σε δημοτικά διαμερίσματα, η τοποθέτηση μικροφωνικής σε συνεδριακό κέντρο, ακόμη και η δαπάνη για το νέο ακτινολογικό μηχάνημα του Νοσοκομείου απ’ τη συγκεκριμένη Επιτροπή αποφασίστηκε. Κι επειδή ο πρώτος και… βαρύτερος λόγος για το πού θα γείρει κάθε φορά η ζυγαριά, τι θα χρηματοδοτηθεί και τι όχι ανήκει στον πρόεδρο και αντινομάρχη, εξηγούνται έστω κι εκ των υστέρων γιατί κάποιοι δεν ήθελαν να είναι υποψήφιος για βουλευτής ο Σταύρος Ψαρρόπουλος.

… και για την εκπαίδευση

Πάντως, στην ίδια χθεσινή συνεδρίαση υπήρξαν και αποφάσεις για εκπαιδευτικά θέματα, όπως η ολοκλήρωση των εργασιών στο νέο Γυμνάσιο Θερμής με την έγκριση της δαπάνης για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του νέου Σχολείου. Εννοείται βέβαια πως η χρηματοδότηση στο δήμο θα δοθεί όταν η νομαρχία πάρει τα υπεσχημένα κονδύλια που για το 2009 ανέρχονται σε 1,3 εκατ. ευρώ.
Τέλος, μετά τους διαγωνισμούς που είχαν αποβεί άγονοι, η νομαρχία ενέκρινε την υπογραφή απευθείας συμβάσεων με τα Υπεραστικά ΚΤΕΛ Λέσβου και Λήμνου, το Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης και τους ιδιώτες ιδιοκτήτες λεωφορείων και ταξί, για τη μεταφορά των μαθητών. Δίχως ακόμη να υπάρχουν ακριβή στοιχεία, λέγεται πως φέτος πολλά έχουν βελτιωθεί σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, ενώ απ’ το επόμενο σχολικό έτος αναμένονται κι άλλες αλλαγές, οι οποίες και θα εκλογικεύσουν ακόμη περισσότερο τα δρομολόγια. Ίδωμεν…
ΜΑΡ.ΠΛ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey