09-10-18

09/10/2018 - 13:29

«Έφυγε» η «κυρα- Ρήνη»…

Από τον Δημοσθένη Σκλεπάρη πληροφορηθήκαμε χτες τα δυσάρεστα νέα. Η γνωστή σε όλη τη Λέσβο «Κυρα Ρήνη» (Ειρήνη Καρέτου) που η οικογένειά της, η νύφη της και τα παιδιά της συντηρούν το παραδοσιακό καφενείο μέσα στο πράσινο στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου κοντά στην Αγιάσο, έφυγε από τη ζωή…

Η Ειρήνη Καρέτου του Χριστόφα και της Αικατερίνης γεννήθηκε στην Αγιάσο το 1921 και «έφυγε» 7 Οκτωβρίου πλήρης ημερών.

Στο μέσο της διαδρομής Πολιχνίτος-Μυτιλήνη, βρίσκεται το καφενεδάκι «κυρά Ρήνη». Εδώ, τα παλιά χρόνια, οι ταξιδιώτες θα μπορούσαν να ξεζέψουν τα ζώα τους, να ξαποστάσουν, να φάνε, να ξεδιψάσουν, αλλά και να διανυκτερεύσουν στα ντιβάνια του καφενείου ή στο παρακείμενο πανδοχείο.

Η «Κυρά Ρήνη», η χρυσοχέρα του καφενείου, πέρασε πολλά χρόνια στο μικρό καφενεδάκι φτιάχνοντας με τα χεράκια της τα απίστευτα αριστουργήματά της, τα γλυκά του κουταλιού που σήμερα απολαμβάνουμε σε κάθε γεύση από τη νύφη της και τα εγγόνια της.

Αν.Παζ.

 

Το ελληνικό στοιχείο επιστρέφει

Συγκίνηση αλλά και υπερηφάνεια νιώθουν οι Ίμβριοι για την επαναλειτουργία του ελληνικού σχολείου στο μικρό νησί του Αιγαίου. Η επαναλειτουργία των σχολείων της Ίμβρου το 2015 μετά από 50 χρόνια σιωπής έχει ζωντανέψει το νησί. Το 2010 η Ίμβρος είχε 168 άτομα, σήμερα 550 Έλληνες μένουν εκεί μόνιμα.

«Κάποτε γελούσανε. Με τρία παιδιά θα ανοίξετε σχολείο έλεγαν. Σήμερα υπάρχουν 47 μαθητές».

Η ελληνική γλώσσα έχει αρχίσει εδώ και 3 χρόνια να διδάσκεται και πάλι στις αίθουσες του ελληνικού σχολείου με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι Έλληνες να γυρνούν πίσω στην πατρίδα τους, γνωρίζοντας πως εκεί πλέον τα παιδιά τους μπορούν να μορφωθούν. Σημαντική ήταν και η συμβολή στην ενδυνάμωση των ομογενειακών σχολείων του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, καθώς με προσπάθειες δικές του και των ομογενών τα σχολεία λειτούργησαν ξανά, δίνοντας ζωή στο νησί. Η εξέλιξη αυτή στη Ίμβρο αλλάζει το κλίμα στο νησί αυτό του βορείου Αιγαίου, που με τη Συνθήκη της Λοζάνης παρέμεινε στην τουρκική επικράτεια και ξέμεινε από το ελληνικό στοιχείο που αναζήτησε στην Ελλάδα και αλλού τις τύχες του. Τα τελευταία χρόνια όμως υπάρχει μια ισχυρή τάση επιστροφής και η επαναλειτουργία και η μαζικότητα του ελληνικού σχολείου αποτελεί του λόγου το αληθές αυτής της επανεκκίνησης.

Α.Ω.

 

Οι αφίξεις τσάρτερ ξεπέρασαν κάθε προσδοκία!

Απόλυτα θετικά ολοκληρώνεται η τουριστική περίοδος στο νησί μας, με τις τελευταίες πτήσεις τσάρτερ να πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες, ώστε να επιστρέψουν και οι τελευταίοι Ευρωπαίοι που πέρασαν τις διακοπές τους στη Λέσβο. Ο Σεπτέμβριος κινήθηκε εξαιρετικά με 11,172 αφίξεις επισκεπτών, διπλάσιες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016 (5.889) και πολύ περισσότερες συγκριτικά με πέρυσι τέτοιο καιρό (7.776). Γενικώς, το 2018 κλείνει εντυπωσιακά με τα καταγεγραμμένα νούμερα να σημειώνουν αύξηση που ξεπερνά το 40% έναντι του 2017. Με 61.781 ταξιδιώτες φέτος στη Λέσβο, το νησί μας άφησε πίσω του την τουριστική κρίση, που ακολούθησε τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές από τα απέναντι παράλια πριν τρία καλοκαίρια. Όταν το 2016 η Λέσβος ολοκλήρωνε τη σεζόν με μόλις 31.480 αφίξεις Ευρωπαίων επισκεπτών, είναι εύλογο να διαπιστώνει κανείς ότι οι παλιές, κακές τουριστικά εποχές έχουν περάσει. Ευχόμαστε και ανεπιστρεπτί…

Β.Παπ.

 

Για αλλη μια φορά ...όμηροι προεκλογικά!

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» αποτελεί ένα μοναδικό εργαλείο κοινωνικής και ιατρικής φροντίδας για ανήμπορους και μόνους ανθρώπους, κυρίως ηλικιωμένους, που λύνει τεράστια προβλήματα με τη λειτουργία του και το οποίο θα πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο και να ενισχυθεί γιατί επιτελεί έργο ζωής κυρίως στην ελληνική ύπαιθρο, στα χωριά με τους ξεχασμένους γέροντες, που περιμένουν... πίσω από την πόρτα τον άνθρωπο από το «Βοήθεια στο σπίτι» για να τους πάρει την πίεση, ή να δώσει τα φάρμακα και να ανταλλάξουν κάποιες κουβέντες. Γιατί σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι του προγράμματος είναι οι μόνοι που μπαίνουν σε σπίτια και η παρουσία τους είναι αναντικατάστατη. Δεν χωρεί λοιπόν καμιά αμφιβολία πως η στήριξη του προγράμματος από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς -υπουργεία, αυτοδιοίκηση, κοινωνικές δομές- είναι αναγκαία πέρα από πολιτικές διαφορές και προσεγγίσεις. Οφείλουν όλοι να σταθεροποιήσουν αυτή τη μοναδική «υπηρεσία» και να την απαλλάξουν από τη συνεχή αβεβαιότητα που υφίστανται όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι του προγράμματος. Είναι απαράδεκτο κάθε λίγο να κατεβαίνουν στους δρόμους οι εργαζόμενοι του προγράμματος διεκδικώντας άλλες φορές να πληρωθούν και άλλες  επιτέλους να αποκατασταθούν εργασιακά μετά από συνεχή δουλειά ετών, χωρίς την αβεβαιότητα που ζούν χρόνια τώρα! Δυστυχώς μια πολύ επιτυχημένη δομή κοινωνικής φροντίδας έχει μπει σε περιπέτειες με τις υποσχέσεις να ...παίζουν για άλλη μια φορά στο βωμό των προεκλογικών εξαγγελιών, με ομήρους τους εςργαζόμενους του προγράμματος!

Α.Ω.

Στα χέρια τους έχουν από την Κυριακή οι πρώτοι φίλαθλοι τον Αγωνιστικό Οδηγό 2018-19, που στο ξεκίνημα κάθε περιόδου εκδίδει η αθλητική ιστοσελίδα SportLesvos.gr και διανέμει εντελώς δωρεάν σε γήπεδα και κεντρικά σημεία του νησιού. Για 8η συνεχόμενη χρονιά, ο οδηγός τσέπης που αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους φίλους του αθλητισμού. Στις σελίδες του περιλαμβάνονται όλα τα αγωνιστικά προγράμματα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, με αναλυτικές ημερομηνίες διεξαγωγής. Η πρώτη διανομή έγινε στον αγώνα του Αιολικού με την Καλλιθέα, στο Στάδιο Μυτιλήνης, ενώ τις επόμενες ημέρες θα βρίσκεται στα περισσότερα γήπεδα του νησιού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey