Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Συναντήσεις με Τούρκους…
Την Παρασκευή, ο δήμαρχος Λέσβου υποδέχθηκε στο Παλαιό Δημαρχείο τον αντιδήμαρχο Φώκαιας, Ερζάν Γιουκτσεκτεπέ, και τον αντιπρόσωπο γερμανικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνόξυλο στη Φώκαια Μερζάν Λεβέντ. Στη σύσκεψη, κατά την οποία συζητήθηκαν οι δυνατότητες δημιουργίας τέτοιας μονάδας και στη Λέσβο, καθώς και οι δυνατότητες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Λέσβο, συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Βατός, και Γεωργίας, Κτηνοτροφίας, Αλιείας και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Γιάννης Τσακίρης, η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Ταξιαρχούλα Πνακά, ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ, Αριστείδης Ταξείδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, ο διευθυντής της Ένωσης, Στρατής Χατζηδημητρίου, και το μέλος τού Δ.Σ. της Ένωσης Γιάννης Μαλαμάς, καθώς και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Γιώργος Ορφανός.
Αποτέλεσμα είχε η σύναξη όλων των παραπάνω, δήμαρχε;
Α.Ω.

Καταργήθηκε

Καταργήθηκε αυτές τις ημέρες το Γραφείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Λήμνου, οπότε ο κ. Μανώλης Ρόκκος, τέως προϊστάμενος, και οι συνεργάτες του βρέθηκαν εκεί μόνο για να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των βάσεων. Λίγο πριν ανακοινωθούν επέλεξε το Υπουργείο να καταργήσει τα γραφεία. Τουλάχιστον υπάρχει καλή θέληση από τους εργαζομένους.
Β.Χρ.

Χαρούμενοι οι εισακτέοι

Χαρούμενοι ήταν χτες όλοι οι μαθητές του Νομού Λέσβου που πέτυχαν τις υψηλότερες βαθμολογίες στις Πανελλήνιες. Πώς να μην είναι, αφού οι περισσότεροι από αυτούς πέρασαν και στα τμήματα που επιθυμούσαν. Απ’ ό,τι μας είπαν αρκετοί, έχουν ήδη βρει κάποιο σπίτι να μείνουν στις πόλεις προορισμού τους και το μόνο που τους μένει τώρα, είναι να πακετάρουν τις αποσκευές τους και να ξεκινήσουν τη φοιτητική τους ζωή. Συγχαρητήρια και από εμάς στα παιδιά.
Β.Χρ.

Διάσημη σοπράνο

Η διάσημη Αμερικανίδα σοπράνο Σέριλ Στούντερ θα δώσει σήμερα το πρωί συνέντευξη Τύπου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Ο Δήμος Λέσβου ξεκινάει συνεργασία μαζί της μέσα στον ερχόμενο μήνα, κάτι που είναι ξεχωριστό για τα δεδομένα του νησιού. Και αν μη τι άλλο θα έχει ενδιαφέρον.
Β.Χρ.

Γιορτή Εθελοντισμού

Πολύ καλά πήγε η Γιορτή Εθελοντισμού που διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο στο Ίππειος. Ήταν μεγάλη η συμμετοχή των εθελοντικών σωματείων και φάνηκε πως υπάρχει διάθεση να επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Μακάρι να γίνονται όλο και περισσότερες αντίστοιχες διοργανώσεις, με όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή.
Β.Χρ.

Οι μπουρδουκλωμένοι…

Μπορεί κανείς να αναζητά «κομματικές συμμαχίες» στην αυτοδιοίκηση; Σ’ αυτές τις εκλογές περισσότερο από ποτέ, η απάντηση είναι «όχι». Κι αυτό γιατί ειδικά στον κεντρώο και στον κεντροαριστερό χώρο, όπως σχολίαζε παλιά καραβάνα της αυτοδιοίκησης, «είναι όλοι οι συνδυασμοί μπουρδουκλωμένοι, και φαίνεται απ’ τα δημοτικά συμβούλια, όπου είναι όλοι μαζί, δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί».
Κι όχι μόνο στη Λέσβο και στη Λήμνο, αλλά και σε άλλους νησιωτικούς δήμους, όπου παρά τις κομματικές στηρίξεις υπήρξαν ποικίλες «εκπλήξεις» σε ό,τι αφορά στην «ομοιογένεια» των εκλεγέντων.

… και οι ξεκάθαροι
Όμως δε λείπουν και οι ξεκάθαροι συνδυασμοί, όπως και αυτοί που θα επιδιώξουν «στοίχιση» δυνάμεων στις εκλογές των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης, κεντρικά και περιφερειακά. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο Κ.Κ.Ε., αλλά και στη Ν.Δ., η οποία και συγκαλεί το βράδυ της Τετάρτης στη Συγγρού όλα τα κομματικά της στελέχη, για ενημέρωση σχετικά με τις εκλογές σε ΠΕΔ και ΚΕΔ. Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να συμμετάσχει και ο Άρης Χατζηκομνηνός, που έχει προσκληθεί ως στηριχθείς απ’ τη Ν.Δ. στις εκλογές τού 2010.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Ο… φιλόδοξος

Ομόλογό του, άλλου νησιού - όχι του Νομού Λέσβου -, σχολίαζε ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος, επισημαίνοντας πόσο, μα πόσο φιλόδοξος είναι. Και για να κάνει σαφή τον προσδιορισμό του φιλόδοξου, εξηγούσε: «Για να καταλάβεις, αν στο συγκεκριμένο έλεγαν πως θα τον ανακήρυσσαν Βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας, θα ζητούσε να γίνει μαζί και Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.»
ΜΑΡ.ΠΛ.

Παιδιά αυτοδιοικητικών…

Χθες, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, δεν έλειψαν οι χαρές για οικογένειες αυτοδιοικητικών. Τρεις στους 45 δημοτικούς συμβούλους, ο αντιδήμαρχος Απόστολος Πατέστος και οι Παντελής Πατερέλλης και Στρατής Κυρατζής, είδαν τα παιδιά τους μεταξύ των επιτυχόντων. Την ίδια χαρά εισέπραξαν και παλιοί δήμαρχοι, όπως ο Μιχάλης Πολυπαθέλλης, που δυο χρόνια μετά το γιο του στέλνει και την κόρη του για πανεπιστημιακές σπουδές.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Μην ξεχνάτε τους αγρότες

Σε εξαιρετικά άσχημη κατάσταση είναι το αγροτικό οδικό δίκτυο της Λέσβου. Τούτο το παραδέχονται ακόμη και τα στελέχη της δημοτικής αρχής. Συνεπώς, πρέπει να βρεθεί μια λύση για το πώς θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα. Άσχετα με το αν προβλέφθηκαν ή όχι στην κατάρτιση του προϋπολογισμοί πόροι για αυτήν τη δραστηριότητα, λύση μπορεί να δοθεί. Αρκεί να γίνει τροποποίηση του προϋπολογισμού και να προσληφθεί προσωπικό με συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου. Άλλωστε, οι όποιες παρεμβάσεις είναι αναγκαίες πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.
Χρόνος υπάρχει, πιστεύουμε ότι υπάρχει και η πολιτική βούληση. Γι’ αυτό θέλουμε να δούμε και τη σχετική απόφαση.
Ν.Μ.


Το Σάββατο, στον Άγιο Φανούριο στο Μπαλτζίκι… Μπας και μας φανερώσει παράδες!

Επιτέλους κάτι κινείται

Έστω και αγκομαχώντας, κάτι κινείται στην κατεύθυνση της προβολής της Λέσβου στη Σμύρνη. Φαίνεται πως οι παραινέσεις, οι πιέσεις και τα ρεπορτάζ έπιασαν τόπο. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή. Μπορεί και πρέπει να γίνουν πολλά, τόσο στην αγορά της Σμύρνης, όσο και στις άλλες μεγάλες πόλεις των τουρκικών παραλίων.
Και για να μην ξεχνιόμαστε, οι Τούρκοι δεν είναι Αμερικανάκια. Αν τους κοροϊδέψουμε την πρώτη φορά που θα έρθουν στο νησί, απλά δε θα ξαναέρθουν.
Ν.Μ.

Ποιος πληρώνει

Σε πολλά αγροτικά ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης διαβάσαμε χθες ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαθέτει 33,3 εκατ. ευρώ για την προώθηση του ελαιολάδου. Η αλήθεια είναι ότι το παραπάνω ποσό παρακρατείται από την επιδότηση που λαμβάνουν οι ελαιοπαραγωγοί όλης της χώρας και με αυτό χρηματοδοτούνται οι οργανισμοί ελαιουργικών φορέων. Στη Λέσβο σχετικό πρόγραμμα υλοποιεί η ΕΑΣ Λέσβου με προϋπολογισμό 1,8 εκατ. ευρώ για την τριετία 2009 - 2012. Κατά συνέπεια, αυτός που πληρώνει είναι οι αγρότες και όχι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το σημειώνουμε γιατί δεν είναι δίκαιο άλλοι να πληρώνουν κι άλλοι να προβάλλονται.
Ν.Μ.

Έρχονται μηνύσεις

Απηυδισμένοι από την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονιά τους, και συγκεκριμένα στο κάτω μέρος της Κουλμπάρας, και έχοντας πλέον πεισθεί ότι το να ζουν μέσα στα σκουπίδια δεν μπορεί παρά να είναι συνειδητή επιλογή των υπευθύνων για την καθαριότητα, μαζεύτηκαν και πήγαν σε δικηγόρο. Σ’ αυτόν ανέθεσαν να συντάξει μήνυση κατά του αρμόδιου αντιδημάρχου για παράβαση καθήκοντος, καθώς και να υποβληθεί αγωγή κατά του ιδίου για προσβολή προσωπικότητας.
Δεν ξέρουμε αν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κουνιαρέλλης μπορεί να πει πως η ιδανική κατάσταση που επικρατεί στο χωριό του το Καγιάνι είναι… τυχαία, αλλά ο δήμαρχος Λέσβου ας κάνει μια βόλτα στην Κουλμπάρα να δει με τα μάτια του το χάλι που επικρατεί στην εν λόγω γειτονιά, η οποία απέχει μόλις μερικά μέτρα από την προκυμαία της πρωτεύουσας.
Σ.ΜΠΑ

Χρειάζεται και συνεργασία

Γνωστές είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Λέσβου, που κυριολεκτικά δίνει μάχη για να μπορέσει να κρατήσει το Δήμο σε μια ικανοποιητική κατάσταση. Από την άλλη μεριά, όμως, κάθε τόσο οι πολίτες έρχονται να εντείνουν τα προβλήματα, αφού πετούν όπου βρουν κάθε λογής σκουπίδια, αδιαφορώντας για τους υπολοίπους. Αν γινόταν σε όλους συνείδηση ο σεβασμός του περιβάλλοντος, το έργο των συνεργείων καθαριότητας θα περιοριζόταν κατά πολύ. Ίσως μάλιστα από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσουν οι προσπάθειες. Χρειάζεται ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συνεργασία στους δύσκολους καιρούς της κρίσης, πέρα βέβαια από την υποχρέωση του Δήμου να φροντίζει για την καθαριότητα, ώστε να έχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Πελ.Γ.

Έπιασαν τόπο

Καθυστέρησε να ξεκινήσει να λειτουργεί το νέο κατάστημα του σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος» στη Λήμνο και η διεύθυνσή του αποφάσισε να διαθέσει κρέατα, πουλερικά, γαλακτοκομικά, λαχανικά και φρούτα, καθώς και άλλα είδη μικρής διάρκειας λήξης, με τα οποία είχε εφοδιαστεί, στο Περιφερειακό Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού Λήμνου. Οι εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού διένειμαν τα τρόφιμα σε άπορες οικογένειες της Λήμνου, ενώ σε ανακοίνωσή του το Περιφερειακό Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού ευχαρίστησε το διεύθυνση του σούπερ μάρκετ για την πρωτοβουλία αυτή.
Μια πρωτοβουλία ανθρωπιάς, που έπιασε τόπο.
Πελ.Γ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey